Valikko

Kohta on liian myöhäistä

Kolumni
Maailmantalous on kuin kalliota kohti syöksyvä juna, jonka vauhti on hidastumassa, mutta ei tarpeeksi nopeasti. Tilanteen vakavuus ilmenee öljyn, metallien ja ruoan hintojen huomattavana nousuna.
Historiallisesti harvinainen kuusi vuotta kestänyt maailmanlaajuinen talouskasvu on loppumassa kuin seinään. Ikävä kyllä kukaan varsinkaan Aasiassa tai Yhdysvalloissa ei ole halukas tarttumaan härkää sarvista ja tekemään kansainvälistä yhteistyötä löytääkseen keinot, joilla kasvua hidastetaan hallitusti pitkän aikavälin kasvun alapuolelle. Yhteistyötä tarvitaan, jotta uudet raaka-aine- ja energiavaihtoehdot saisivat tilaa kehittyä.

Yhteistyön sijaan hallitukset näyttävät haluavan pitkittää nousukautta, mikä nostaa edelleen raaka-aineiden hintoja. Tämä synnyttää todella vakavan talous- ja finanssikriisiin. Mikäli kriisi halutaan välttää, päättäjien täytyy painaa kaasun sijasta jarrua.

Malliratkaisujen
jäljillä


Tilanteen ratkaisemiseen ei kannata ottaa mallia Yhdysvalloista näin presidenttivaalivuonna – pikemminkin päinvastoin. Yhdysvaltain hallitus on nimittäin ajanut kansalaisensa kuluttamaan jakamalla veronpalautuksia, ja nyt kongressi suunnittelee jopa lisätoimenpiteitä saadakseen yhdysvaltalaiset kuluttamaan kuin viimeistä päivää.

Mallia ei kannata ottaa myöskään kehittyvistä markkinoista, jotka ovat epätoivoisin keinoin koettaneet pitää yllä maidensa poliittista ja taloudellista kehitystä. Ne ovat pyrkineet suojelemaan kansantalouksiaan raaka-aineiden hinnannousun haitallisilta vaikutuksilta. Seurauksena on kuitenkin tilanne, jossa raaka-aineiden korkeat hinnat syövät valtioiden kassaa eivätkä suinkaan vähennä kysyntää.

Olen ymmälläni, kun niin monien talouden asiantuntijoiden mielestä ratkaisu ongelmaan on se, että niin köyhät kuin rikkaatkin valtiot jakavat kansalaisilleen lisää avustussekkejä ja tukiaisia, jotta nousukausi jatkuisi. Keynesiläinen elvyttävä talouspolitiikka voi toki auttaa hetkellisesti yksittäisiä omin voimin toimivia maita, mutta jos kaikki maat koettavat kannustaa kansalaisiaan kuluttamaan samaan aikaan, tilanne ei ratkea.

Maailmanlaajuinen kysynnän kasvu johtaa vain yhä korkeampiin raaka-aineiden hintoihin eikä lisää kulutusta. Eikö tämä ole ilmeistä? Yhdysvalloissa on toki edelleen rahoituskriisi, mutta inflaation ruokkiminen on todella epäreilu ja tehoton keino taistella sitä vastaan.

Maailmanlaajuinen kasvu
käy ylikierroksilla


Keskuspankkiirien mukaan aihetta huoleen ei ole. Keskuspankit sanovat toimivansa nykyään huomattavasti kurinalaisemmin kuin esimerkiksi 1970-luvulla, jolloin maailma kohtasi samankaltaisen raaka-aineiden hintapiikin. Tällä kerralla asiat ovat kuitenkin toisin. Raaka-aineiden hintaongelma ilmestyi, vaikka makrotaloudellista päätöksentekoa on uudistettu joka puolella maailmaa.

Historiallinen uusien, länsimaista kulutustasoa hamuavien tulokkaiden hyöky maailmanlaajuisille työvoimamarkkinoille kuumentaa maailmanlaajuisen kasvun ylikierroksille. Seurauksena on, että raaka-aineiden ehtyminen on nykypäivää, vaikka sen ajateltiin tulevan vastaan vasta 2000-luvun puolessa välissä.

Hetkinen. Mikseivät erinomaisesti joustavat markkinataloutemme sopeudu iskuihin? Eivätkö korkeat hinnat saa ihmisiä vähentämään kulutustaan ja etsimään vaihtoehtoisia hyödykkeitä?

Näin tapahtui lopulta energiamarkkinoilla 1980-luvulla. Prosessi kestää kuitenkin aikansa, ja sopeutuminen kestää nyt kauemmin kuin muutama vuosi sitten, sillä suhteellisen jäykkien kehittyvien markkinoiden talouksien osuus maailmanlaajuisesta kulutuksesta kasvaa koko ajan. Viime vuosina tapahtuneesta maailmanlaajuisesta öljynkysynnän kasvusta öljynviejämaiden ja Kiinan osuus on ollut jopa kaksi kolmasosaa.

Rikkaiden maiden kuluttajat ovat reagoineet korkeampiin energian hintoihin, mikä parantaa tilannetta. Esimerkiksi New Yorkiin saapuvien yksityisautojen määrä on laskenut viisi prosenttia viimeisten kuuden kuukauden aikana. Liikenneruuhkat ovat vähentyneet, ja nykyisin kaupungissa voi juuri ja juuri liikkua autolla.

Reaktiot ovat kuitenkin hitaampia muualla. Autoilu São Paulossa, Dubaissa tai Shanghaissa ei ole yhtään entistä helpompaa. Monista eri syistä johtuen, tosin usein hallitusten asioihin puuttumisen takia, vain harvassa kehittyvässä taloudessa raaka-aineiden kysyntä joustaa tarpeen mukaan. Tämän takia hintojen nousu ei suoraan vaikuta kysyntään.

Raaka-aineiden ehtyminen
ongelmana


Keskuspankkiirit, joiden mielestä aihetta huoleen ei inflaatiosta huolimatta ole, muistuttavat palkkatason suhteellisesta vakaudesta. Noususuhdanteet kääntyvät usein laskuun, kun työvoimaa alkaa olla tarjolla niukasti ja liian kalliilla hinnalla. Nykyinen noususuhdanne onkin tässä suhteessa hyvin epätavallinen, jopa ainutlaatuinen, sillä työvoiman määrä ei ole ongelma – päinvastoin. Käytettävissä oleva työvoima kasvaa maailmanlaajuisesti koko ajan.

Tällä kertaa raaka-ainevarojen ehtyminen on ensisijainen rajoittava tekijä eikä toisarvoinen ongelma kuten menneisyydessä. Tämän takia raaka-aineiden hinnat jatkavat huimaa nousuaan, kunnes maailman talouskasvu hidastuu tarpeeksi pitkäksi aikaa niin, että uudet raaka-ainelähteet ja säästötoimet tavoittavat kysynnän kasvua.

Maailmantalous on ajautumassa valtavaan kriisiin. Niin rahoituksellisen, poliittisen kuin taloudellisenkin kriisin tunnusmerkit ovat jo näkyvissä. Löytävätkö päättäjät keinot välttämättömään kansanväliseen yhteistyöhön? Määrittelemällä nykytilanne oikein päästäisiin hyvään alkuun.

Maailman ylipäänsä täytyy harjoittaa entistä tiukempaa raha- ja finanssipolitiikkaa. On aika pysäyttää kalliota kohti syöksyvä juna ennen kuin on liian myöhäistä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Kenneth Rogoff toimii nykyisin taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  9. 9

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  10. 10

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  8. 8

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  9. 9

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  10. 10

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää