Kohta on liian myöhäistä

Kolumni
Maailmantalous on kuin kalliota kohti syöksyvä juna, jonka vauhti on hidastumassa, mutta ei tarpeeksi nopeasti. Tilanteen vakavuus ilmenee öljyn, metallien ja ruoan hintojen huomattavana nousuna.
Historiallisesti harvinainen kuusi vuotta kestänyt maailmanlaajuinen talouskasvu on loppumassa kuin seinään. Ikävä kyllä kukaan varsinkaan Aasiassa tai Yhdysvalloissa ei ole halukas tarttumaan härkää sarvista ja tekemään kansainvälistä yhteistyötä löytääkseen keinot, joilla kasvua hidastetaan hallitusti pitkän aikavälin kasvun alapuolelle. Yhteistyötä tarvitaan, jotta uudet raaka-aine- ja energiavaihtoehdot saisivat tilaa kehittyä.

Yhteistyön sijaan hallitukset näyttävät haluavan pitkittää nousukautta, mikä nostaa edelleen raaka-aineiden hintoja. Tämä synnyttää todella vakavan talous- ja finanssikriisiin. Mikäli kriisi halutaan välttää, päättäjien täytyy painaa kaasun sijasta jarrua.

Malliratkaisujen
jäljillä


Tilanteen ratkaisemiseen ei kannata ottaa mallia Yhdysvalloista näin presidenttivaalivuonna – pikemminkin päinvastoin. Yhdysvaltain hallitus on nimittäin ajanut kansalaisensa kuluttamaan jakamalla veronpalautuksia, ja nyt kongressi suunnittelee jopa lisätoimenpiteitä saadakseen yhdysvaltalaiset kuluttamaan kuin viimeistä päivää.

Mallia ei kannata ottaa myöskään kehittyvistä markkinoista, jotka ovat epätoivoisin keinoin koettaneet pitää yllä maidensa poliittista ja taloudellista kehitystä. Ne ovat pyrkineet suojelemaan kansantalouksiaan raaka-aineiden hinnannousun haitallisilta vaikutuksilta. Seurauksena on kuitenkin tilanne, jossa raaka-aineiden korkeat hinnat syövät valtioiden kassaa eivätkä suinkaan vähennä kysyntää.

Olen ymmälläni, kun niin monien talouden asiantuntijoiden mielestä ratkaisu ongelmaan on se, että niin köyhät kuin rikkaatkin valtiot jakavat kansalaisilleen lisää avustussekkejä ja tukiaisia, jotta nousukausi jatkuisi. Keynesiläinen elvyttävä talouspolitiikka voi toki auttaa hetkellisesti yksittäisiä omin voimin toimivia maita, mutta jos kaikki maat koettavat kannustaa kansalaisiaan kuluttamaan samaan aikaan, tilanne ei ratkea.

Maailmanlaajuinen kysynnän kasvu johtaa vain yhä korkeampiin raaka-aineiden hintoihin eikä lisää kulutusta. Eikö tämä ole ilmeistä? Yhdysvalloissa on toki edelleen rahoituskriisi, mutta inflaation ruokkiminen on todella epäreilu ja tehoton keino taistella sitä vastaan.

Maailmanlaajuinen kasvu
käy ylikierroksilla


Keskuspankkiirien mukaan aihetta huoleen ei ole. Keskuspankit sanovat toimivansa nykyään huomattavasti kurinalaisemmin kuin esimerkiksi 1970-luvulla, jolloin maailma kohtasi samankaltaisen raaka-aineiden hintapiikin. Tällä kerralla asiat ovat kuitenkin toisin. Raaka-aineiden hintaongelma ilmestyi, vaikka makrotaloudellista päätöksentekoa on uudistettu joka puolella maailmaa.

Historiallinen uusien, länsimaista kulutustasoa hamuavien tulokkaiden hyöky maailmanlaajuisille työvoimamarkkinoille kuumentaa maailmanlaajuisen kasvun ylikierroksille. Seurauksena on, että raaka-aineiden ehtyminen on nykypäivää, vaikka sen ajateltiin tulevan vastaan vasta 2000-luvun puolessa välissä.

Hetkinen. Mikseivät erinomaisesti joustavat markkinataloutemme sopeudu iskuihin? Eivätkö korkeat hinnat saa ihmisiä vähentämään kulutustaan ja etsimään vaihtoehtoisia hyödykkeitä?

Näin tapahtui lopulta energiamarkkinoilla 1980-luvulla. Prosessi kestää kuitenkin aikansa, ja sopeutuminen kestää nyt kauemmin kuin muutama vuosi sitten, sillä suhteellisen jäykkien kehittyvien markkinoiden talouksien osuus maailmanlaajuisesta kulutuksesta kasvaa koko ajan. Viime vuosina tapahtuneesta maailmanlaajuisesta öljynkysynnän kasvusta öljynviejämaiden ja Kiinan osuus on ollut jopa kaksi kolmasosaa.

Rikkaiden maiden kuluttajat ovat reagoineet korkeampiin energian hintoihin, mikä parantaa tilannetta. Esimerkiksi New Yorkiin saapuvien yksityisautojen määrä on laskenut viisi prosenttia viimeisten kuuden kuukauden aikana. Liikenneruuhkat ovat vähentyneet, ja nykyisin kaupungissa voi juuri ja juuri liikkua autolla.

Reaktiot ovat kuitenkin hitaampia muualla. Autoilu São Paulossa, Dubaissa tai Shanghaissa ei ole yhtään entistä helpompaa. Monista eri syistä johtuen, tosin usein hallitusten asioihin puuttumisen takia, vain harvassa kehittyvässä taloudessa raaka-aineiden kysyntä joustaa tarpeen mukaan. Tämän takia hintojen nousu ei suoraan vaikuta kysyntään.

Raaka-aineiden ehtyminen
ongelmana


Keskuspankkiirit, joiden mielestä aihetta huoleen ei inflaatiosta huolimatta ole, muistuttavat palkkatason suhteellisesta vakaudesta. Noususuhdanteet kääntyvät usein laskuun, kun työvoimaa alkaa olla tarjolla niukasti ja liian kalliilla hinnalla. Nykyinen noususuhdanne onkin tässä suhteessa hyvin epätavallinen, jopa ainutlaatuinen, sillä työvoiman määrä ei ole ongelma – päinvastoin. Käytettävissä oleva työvoima kasvaa maailmanlaajuisesti koko ajan.

Tällä kertaa raaka-ainevarojen ehtyminen on ensisijainen rajoittava tekijä eikä toisarvoinen ongelma kuten menneisyydessä. Tämän takia raaka-aineiden hinnat jatkavat huimaa nousuaan, kunnes maailman talouskasvu hidastuu tarpeeksi pitkäksi aikaa niin, että uudet raaka-ainelähteet ja säästötoimet tavoittavat kysynnän kasvua.

Maailmantalous on ajautumassa valtavaan kriisiin. Niin rahoituksellisen, poliittisen kuin taloudellisenkin kriisin tunnusmerkit ovat jo näkyvissä. Löytävätkö päättäjät keinot välttämättömään kansanväliseen yhteistyöhön? Määrittelemällä nykytilanne oikein päästäisiin hyvään alkuun.

Maailman ylipäänsä täytyy harjoittaa entistä tiukempaa raha- ja finanssipolitiikkaa. On aika pysäyttää kalliota kohti syöksyvä juna ennen kuin on liian myöhäistä.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entinen pääekonomisti Kenneth Rogoff toimii nykyisin taloustieteen professorina yhdysvaltalaisessa Harvardin yliopistossa.

 • Kommentti

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Kelan omat työntekijät huolestuivat ruuhkista: ”Jälleen yksi varoittava esimerkki”

  5. 5

   Asumisunelmat karkaavat: ”Monet yksinäiset vanhukset ovat loukussa”

  6. 6

   ”Suomessa eletään nyt kovinta nousukautta” – palvelualat kasvoivat reippaasti

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Miljoonahankkeen neuvonantaja paljastaa 5 vinkkiä menestykseen

  9. 9

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  10. 10

   Valtion tutkimus- ja kehittämisrahoitus laskee tänä vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  8. 8

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  9. 9

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  10. 10

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää