Valikko

Kuntoutuvaa karsastetaan työpaikalla

Pitkän sairausloman jälkeen voi olla järkevää tehdä ensin töitä osapäiväisesti. Osasairauspäivärahan saaminen on mahdollista jo toista vuotta, mutta sitä käytetään harvoin. Syinä ovat tietämättömyys, työn organisointihankaluudet ja se, että työssä kuntoutumista oudoksutaan.
Suomalaiset voivat pitkän sairausloman jälkeen aloittaa työt pehmeästi.

Suomessa on puolentoista vuoden ajan ollut voimassa järjestelmä, jossa vähintään kolme kuukautta sairauslomalla ollut voi tehdä töitä ensin 40–60 prosenttia varsinaisesta työajastaan. Työnantaja maksaa hänelle palkkaa tältä ajalta ja Kela puolet täydestä sairauspäivärahasta.

Osasairauspäivärahajärjestelmä ei ole saanut järin suurta suosiota. Ennakkoon ajateltiin, että 9 000 henkilöä käyttäisi etuutta vuosittain. Viime vuonna osasairauspäivärahaa myönnettiin kuitenkin vain alle 1 800:lle, eikä määrä Työterveyslaitoksen mukaan näytä tänä vuonna juuri kasvavan.

Työssä kuntoutumista
ei ymmärretä


Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari-Pekka Martimo arvioi, että osin vähäinen käyttö selittyy etuuden uutuudella. Kun asiasta ei ole kokemuksia, se ei välttämättä tule mieleen silloin, kun sitä voitaisiin käyttää.

Muitakin syitä on:

– Työpaikoilla näyttää olevan ongelmia ymmärtää hyötyjä, joita osasairauspäivärahaan voisi liittyä. Sehän tarkoittaa, että ihmisen työkyky ei ole aivan sama kuin ennen sairauslomaa, mutta hänen kuntoutumisensa saattaa nopeutua, jos hän pääsee työskentelemään osa-aikaisesti. Tilanne, jossa tullaan työhön kuntoutumaan, on aivan uusi suomalaisessa työelämässä.

Joillakin työpaikoilla ajatellaan, että on vaikea järjestää kuntoutujalle puoleksi päiväksi mielekästä työtä, joka ei vaaranna toipumista. Jokin työ voi olla sellaista, että sen pilkkominen palasiksi ei vastaa tarkoitusta. Kyse voi olla myös siitä, että osittaiseen työntekoon ei yksinkertaisesti ole totuttu.

Kuntoutuja voi
herättää kateutta


Vaikka työterveyslääkäri suosittelisi osittaista työtä, se, miten paljon töitä ollaan valmiita järjestelemään, riippuu esimiehestä. Hänen intoaan voi jarruttaa epäily työyhteisön suvaitsevaisuudesta.

Kaikki eivät välttämättä siedä sitä, että joku pääsee helpommalla kuin itse. Jos palaaja on vaikkapa ollut pois selkäsairauden vuoksi, hän ei edelleenkään voi nostella painavia esineitä ja tällaiset työt jäävät muille.

Kymmenes osasairauspäivärahoista on myönnetty pitkäaikaisten, kipuilevien selkien ja hartiaseudun oireiden takia. Miltei yhtä paljon päivärahaa on annettu tuki- ja liikuntaelinsairauksista toipuville.

Yleisimmin osasairauspäivärahoja on kuitenkin myönnetty mielen järkkymisestä johtuvista sairauksista toipuville. Kolmannes päivärahaa saaneista osasairaista on ollut pois töistä masennuksen, stressin, sopeutumis- tai ahdistuneisuushäiriön vuoksi.

Mehiläisen Martimon mukaan epätietoisuus siitä, miten näitä mahdollisesti vielä oireilevia työkavereita pitäisi kohdella, voi vaikuttaa haluun ottaa heidät töihin toipumaan.

– Jos mielenterveysongelmainen olisi jo todettu täysin terveeksi, koko asia voitaisiin unohtaa ja mennä vain eteenpäin, hän huomauttaa.

Sairaita ei
haluta töihinSuomessa elää vahvana ajattelutapa, jonka mukaan ihminen on joko terve tai sairas ja sairaana pysytään kotona.

Kari-Pekka Martimo viittaa keväällä julkistettuun SAK:n työolobarometriin. Siitä ilmeni, että joka toinen SAK:lainen on vuosittain sairaana töissä. Selvitys herätti paljon keskustelua, ja ihmiset olivat huolissaan sairaana töihin menemisen yleisyydestä. Esimerkiksi SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring totesi, että tulos on yllättävä ja hälyttävä.

– Osasairauspäivärahassa on kyse samasta ilmiöstä vähän toisesta näkökulmasta. Ihminen ei ole niin terve, että hän pystyisi tekemään kokopäiväisesti töitä, mutta on tarpeeksi terve ollakseen töissä osapäiväisesti, Martimo sanoo.

Työhön paluu
pelottaa monia


Osasairauspäivärahaan liittyy paljon inhimillisiä asioita, joista ei Kari-Pekka Martimon mielestä ole riittävästi keskusteltu. Toipilaiden työllistäminen voi hänen mukaansa hyödyttää kaikkia osapuolia.

Pitkältä sairaslomalta on usein vaikea palata töihin. On tavallista, että poissa ollut epäilee oman ammattitaitonsa heikentyneen ja pelkää työyhteisön asenteita.

– Suomalaiset ovat sitoutuneita työhönsä. Moni tuntee jättäneensä työkaverit, esimiehet ja asiakkaat pulaan ja pelkää näiden suhtautumista, varsinkin, jos kukaan ei ole ollut yhteydessä häneen sairasloman aikana.

Joidenkin sairasloma pitkittyy tällaisten pelkojen takia. Sen sijaan se, että toipilaalta ei vaadita täyttä panosta, voi helpottaa paluuta. Paitsi työyhteisö, henkilö itse voi vaikuttaa paljon sopeutumiseensa. Usein avoimuus auttaa toisia suhtautumaan tilanteeseen.

770 miljoonaa euroa
sairauspäivärahoihin


Sairaudet eivät ole pikku asia. Vuosittain lähes 60 000 suomalaista saa sairauspäivärahaa yhteensä noin 770 miljoonaa euroa. Viime vuonna osasairauspäivärahaa jaettiin 2,5 miljoonaa euroa.

Pitkä sairaus köyhdyttää kaikkia asianosaisia. Työnantajan palkanmaksuvelvollisuus päättyy yleensä kahden kuukauden sairastamisen jälkeen, ja siitä lähtien työntekijä saa Kelalta eli käytännössä veronmaksajilta päivärahaa, joka on korkeintaan 70 prosenttia palkasta.

Työpaikoilla on tehty erilaisia laskelmia poissaolojen kustannuksista. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton alkukesällä julkistamasta kyselystä ilmeni, että sen jäsenyrityksissä menetetään vuosittain noin 50 000 työvuotta sairaus- ja tapaturmapoissaolojen vuoksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  3. 3

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  4. 4

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  7. 7

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  8. 8

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  9. 9

   Talvivaaran osakkeista 0,0001 euron ostotarjous – ”Olen vetänyt henkselit osakkeiden yli”

  10. 10

   Ryanairin uusi aluevaltaus: Lentää pian muiden yhtiöiden lentoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  5. 5

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  8. 8

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  9. 9

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  10. 10

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  6. 6

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  9. 9

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  10. 10

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  11. Näytä lisää