Valikko

"Useimmat startupit kaatuvat ihmisongelmiin" – Suomen kuuma ryhmä nyt

Mitä kuuluu Wired-lehden listaamille kuumille suomalaisfirmoille nyt? Osa suunnistaa jo täyttä häkää Jenkkeihin aseinaan rohkea elämänasenne.


– On tosi tärkeää omata rohkeus kohdata uusia asioita. Kun otimme ensimmäisiä askelia ennen tuotettamme pelkän pdf-tiedoston kanssa, pääsimme rahoittajien kanssa pilvenpiirtäjien kattohuoneistoihin. Silloin täytyy muistaa, että ihan samassa asemassa ne jenkki-startupitkin ovat. Jos haluaa tavata sen firman tulevaisuuden kannalta ratkaisevan ihmisen, hänet on vain hommattava käsiinsä.

Näin kannustaa mobiileja faníkerhoja rakentavan Mobile Backstagen (Steam Republic) toimitusjohtaja Paavo Bäckman. Hän on puhunut tilaisuuksissa, joissa on ollut paikalla isoja levy-yhtiöiden pomojakin.

Verensokerimittaria myyvän Mendorin toimitusjohtaja Kristian Ranta korostaa puolestaan tiimin merkitystä.

– Opettele ajoissa ymmärtämään, minkälaiset ihmiset ovat parhaita mahdollisia ihmisiä omassa firmassasi juuri nyt. Tämän jälkeen rekrytoi tämäntyyppisiä ihmisiä, ja pidä huoli siitä, että kun firma kehittyy, myös tiimi mukautuu ja kehittyy, jottei siitä tule este kasvulle.

Rannan mukaan tiimi on kaikki kaikessa. Useimmat startupit kaatuvat tutkimusten mukaan ihmisongelmiin.

– Monessa tapauksessa kasvun este on organisaation sisällä, ei ulkona.

Espoo ei
ole Helsinki


Wired UK -lehti luetteli viime elokuussa kymmenen kuumaa helsinkiläistä ja aloittelevaa teknologiayritystä. Tosin jotkut listan yrityksistä ovat itse asiassa espoolaisia.

Ne kaikki ovat yhä olemassa yhtä lukuun ottamatta. Kuluttajille tietokonemallinnussoftaa tarjonnut Tinkercad väistyi uuden yrityksen, San Franciscoon perustetun Airstone Labsin tieltä. Se kehittää uutta simulaatiotuotetta tuotesuunnittelua varten.

Muut Wiredin listaamat yritykset olivat Ovelin, Kiosked, Audiodraft, Grand Cru, Thirdpresence, Grey Area ja langatonta latausta kehittävä Powerkiss, jonka kuulumisista voi lukea laajemmin It-viikon hiljattaisesta artikkelista.

Megatähti
mukaan?


Mobile Backstage on mobiili kohtauspaikka artisteille ja heidän faneilleen. Vuosien 2009 ja 2010 vaihteessa lanseeratulla fanikerhotuotteella on ollut tähän mennessä yli 200 miljoonaa mobiilia sivulatausta, ja rekisteröityneitä käyttäjiä on satoja tuhansia.

Tunnettuja artisteja ovat esimerkiksi Children of Bodom, Evanescence ja Jessie J. Tuote tähtää genrensä parhaisiin artisteihin megatähtien sijaan, tosin erään sellaisen managerit ottivat hiljattain yhteyttä. Saa nähdä, miten käy.

Mobile Backstage on kerännyt tähän mennessä rahaa sijoittajilta ja Tekesiltä noin kaksi miljoonaa euroa. Firmassa on meneillään jännittävät ajat. Melkein kaikki toiminnot siirretään Yhdysvaltoihin.

Bäckmanin mukaan yhdysvaltalaisia sijoittajia on tulossa mukaan syksyyn mennessä. Lähiaikoina hän myös luovuttaa toimitusjohtajan tittelinsä amerikkalaiselle vielä nimeämättömälle henkilölle.

Enemmän rahaa
entistä harvemmille


Mobile Backstagen muuton takana on myös maailman talouskriisi, joka on tehnyt sijoittajista varovaisia. He sijoittavat entistä harvempiin firmoihin, mutta valitut kohteet saavatkin sitten entistä enemmän rahaa, Bäckman kertoo.

Yhdysvalloissa Mobile Backstage näyttäytyy sijoittajille toiveiden mukaan entistä houkuttelevampana.

Mendorin Kristian Rannan mukaan rahaa on ollut vaikea saada. Koko Euroopan pääomasijoituskenttä on tosi heikossa jamassa. Lisäksi pankkirahoitus on ollut tiukassa, mutta sitäkin on saatu.

Sinänsä Mendorilla menee nyt paremmin, kuin Wiredin listan ilmestyessä. Tälle vuodelle on "kellotettu" 1,3 miljoonaa euroa liikevaihtoa, kun koko viime vuonna jäätiin 600 000 euroon. Diabeetikoiden verensokerimittaria on myyty kaikkiaan noin 60 000 kappaletta. Mittaria täydentää pilviohjelmisto diabeteksen päivittäiseen hallintaan.

Kitara tutuksi
pelillä


Ovelinin perustajiin lukeutuva Mikko Kaipainen tähdentää, että oma aktiivisuus ja ideansa puolesta taisteleminen on startupin arkea.

– Saamamme ulkomainen sijoitus ei ollut onnenkantamoinen, vaan teimme vuoden verran duunia ja tapasimme satoja sijoittajia, Kaipainen sanoo.

Joulukuussa 2010 perustettu Ovelin lähtee kaatamaan satoja vuosia vanhoja opetuksen peruspilareita. Firman tuotteilla, joista GuitarBots on uusin, opetellaan pelimäisesti kitaran soittamista.

Ovelinin mukaan paperisten oppikirjojen digitointi edustaa vanhaa ajattelua. Yhtiö tahtoo olla kärkijoukossa näyttämässä, miten musiikinopetus parhaiten soi yhdessä digitaalisuuden kanssa.

Wiredin listauksen aikaan Ovelinissa paahdettiin täysillä tuotekehityksen parissa. Nyt fokuksena on käyttäjäkunnan kasvattaminen.

Kaipainen kuittaa kysymyksen Yhdysvaltoihin muuttamisesta sanomalla, että "yritys on ja pysyy suomalaisena, mutta toki tärkeät markkina-alueet huomioidaan myös resursseissa".

Uudelle rahoituskierrokselle ei ole juuri nyt tarvetta, mutta sellainen siintää tulevaisuudessa.

Maailmantalouden kuohunta on peräti hyödyttänyt Ovelinia, Mikko Kaipainen katsoo. Ihmiset ovat varovaisempia rahojensa kanssa ja ostavat siksi ahkerammin halpoja sovelluksia kännykkään perinteisten ja kalliiden laatikkotuotteiden sijaan. Kaikilla yhtiön tuotteilla on noin 500 000 käyttäjää.

Onnistumisista iloitaan,
mokista opitaan


Vuonna 2006 perustettu Mendor on tekemässä suomalaista "teollisuushistoriaa" viemällä maailmalle laajassa mitassa, ellei peräti ensi kertaa diabeteksen hoitoon tarkoitettua diagnostiikkaa ja verensokerimittaria. Tuotteet lanseerataan tänä vuonna useilla isoilla markkinoilla EU:ssa.

Mendor on saanut tukea muun muassa Tekesiltä, Finnveralta ja Keksintösäätiöltä. Yksityisten sijoittajien joukossa on tunnettu bisnesenkeli, F-Securen perustaja ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Rannan mielestä Suomen startup-kenttä on muuttunut ammattimaisemmaksi ja rohkeammaksi. Hän ei ole nähnyt kyräilyä firmojen välillä. Enemmänkin yhteen hiileen puhaltamista ja toisten menestyksistä iloitsemista.

– Myös toisten virheistä ja mokista oppimista. Mielestäni ekosysteemi toimii siis hienosti.

Kysy tai
kadu


Suomessa on tapahtunut selvä asennemuutos startup-skenen syntymisen myötä. Bäckmanin mielestä skenen nousu on paitsi tärkeää koko Suomen kannalta, myös osoitus siitä, että hyviä ideoita ei enää piilotella siiloissa siltä varalta, että joku toinen sen näkisi.

– Pikku hiljaa aletaan tajuta, että eivät asiakkaat maailmalta lopu, Bäckman kiteyttää. Hän kehottaa kysymään aktiivisesti neuvoa niiltä, jotka ovat vieneet yrityksiään jo maailmalle. Aloittelevassa firmassa hoetaan helposti näennäistotuuksia ja sitten vuosien päästä huomataan, että eihän se niin ollutkaan.

Ranta kiittää erityisesti Aalto-yliopiston Aaltoes-yrityshautomoa alkuvaiheen yritysten auttamisesta.

– Uskon, että Wired heräsi Suomen skeneen hyvin pitkälle Aaltoesin aloittaman positiivisen rumban takia. Heille kuuluu erityismaininta juurikin homman kansainvälisestä tunnettuudesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Miksi punta romahti päivässä 10 prosenttia? Nyt tutkitaan

  2. 2

   3108 €/kk, 4377 €/kk – näin hyvätuloinen äiti tienaa perhevapailla

  3. 3

   Kommentti: Perustuslaki saattaa pelastaa työttömät pakkotöiltä – voiko työtöntä rangaista, jos ei ole työtä tarjolla?

  4. 4

   Onko käyttötililläsi 1000 €? Katso miten sille käy

  5. 5

   Lentoyhtiö löysi uutta käyttöä A380-koneille: 700 pyhiinvaeltajaa kyytiin ja kohti Mekkaa

  6. 6

   Työntekijät tilittävät kirjassa: Tarve syödä voi olla heikkous työelämässä

  7. 7

   Kaleva: Rosatom yritti toimittaa Suomeen venäläisvoimalan kopion – ei kelvannut

  8. 8

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  9. 9

   EU työntää uutta pakoteuhkaa Venäjän ylle

  10. 10

   Lindström työttömien haastatteluista: ”Tarkoitus on auttaa, ei sanktioida”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  2. 2

   Onko käyttötililläsi 1000 €? Katso miten sille käy

  3. 3

   Kommentti: Perustuslaki saattaa pelastaa työttömät pakkotöiltä – voiko työtöntä rangaista, jos ei ole työtä tarjolla?

  4. 4

   3108 €/kk, 4377 €/kk – näin hyvätuloinen äiti tienaa perhevapailla

  5. 5

   Työntekijät tilittävät kirjassa: Tarve syödä voi olla heikkous työelämässä

  6. 6

   Kaleva: Rosatom yritti toimittaa Suomeen venäläisvoimalan kopion – ei kelvannut

  7. 7

   Yle varoittaa yt:stä – voi vähentää tuotantotyötä kolmanneksen

  8. 8

   Luvut julki: katso, onko tileilläsi vähemmän rahaa kuin keskivertosuomalaisella

  9. 9

   Lindström työttömien haastatteluista: ”Tarkoitus on auttaa, ei sanktioida”

  10. 10

   Näin moni pohtii oman perintönsä verotusta – muutoksia vuodenvaihteessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   KL: Hallitus aikoo lakkauttaa autoveron – kilometrikorvaukset pois

  2. 2

   3 956 €/kk, 3 826 €/kk... – näissä ammateissa on lyhyt koulutus ja töitä tarjolla

  3. 3

   23 ammatin kuuma lista – näiden alojen ammattilaiset revitään nyt käsistä Suomessa

  4. 4

   Onko käyttötililläsi 1000 €? Katso miten sille käy

  5. 5

   Luvut julki: katso, onko tileilläsi vähemmän rahaa kuin keskivertosuomalaisella

  6. 6

   Näppärä kikka: Näin voit saada satoja euroja lisää rahaa loppuvuodeksi

  7. 7

   Uusi ilmainen tv-kanava aloittaa Suomessa

  8. 8

   Taloussanomat vertaili pankkien maksut – ero jopa 1 194 euroa vuodessa

  9. 9

   Ruotsalainen tutkimus luomumunista: Kolme kertaa myrkyllisempi kuin virikemuna

  10. 10

   Tietotekniikan lehtori on elänyt jo vuoden ilman älypuhelinta – ”Ihmiset kadulla näyttävät nyt absurdeilta”

  11. Näytä lisää