Pidä salkusta kiinni, sijoittaja

Pörssien kurssiheilunta voi helposti jatkua useamman viikon, mutta pahin voi olla jo ohikin. Markkinoilla näkyy enemmän lyhyt- kuin pitkäaikaisen kurssilaskun merkkejä.
Moni sijoittaja on hermostunut osakkeiden kurssilaskusta ja pannut osakkeita ja osakerahastoja myyntiin. Muiden hermoilusta tuskin kannattaa hätääntyä, sillä kukaan ei tiedä huomisen tai ensi viikon kurssikehitystä.

Jos osakkeisiin aikoinaan pannut säästöt on tarkoitus käyttää lähikuukausina, myynnit ovat varmaan olleet paikallaan.

Jos kyse on pidempiaikaisista säästöistä ja osakkeet tuntuivat vielä esimerkiksi helmikuun puolivälissä sopivalta sijoituskohteelta, kannattanee tälläkin kertaa mieluummin välttää turhaa hosumista ja pitää vain kaikessa rauhassa salkustaan kiinni.

Ennen suunnitelmien ja salkun radikaalia muuttamista olisi syytä ainakin puntaroida huolellisesti markkinoiden näkymät, eikä vain keskittyä jo toteutuneisiin kurssimuutoksiin.

Osakekurssit ovat nousseet vahvasti neljä vuotta. Maailman osakekurssit ovat vuoden 2003 kevään jälkeen melkein kaksinkertaistuneet, ja koko Euroopan osakkeet ovat samaan aikaan jopa hieman yli kaksinkertaistuneet.

Kurssinousu ei kuitenkaan ole ollut yhtämittaista, sillä nousu on katkennut parin viikon tai jopa parin kuukauden ajaksi useita kertoja tyypillisesti 5–10 prosentin laskuun ennen nousun jatkumista.

Arvopaperimarkkinoiden puhekielessä lyhytaikaisia laskuja kutsutaan korjausliikkeiksi. Tällaisesta korjausliikkeestä sijoitusammattilaiset nytkin puhuvat, osa pelkästään rauhoittaakseen asiakkaitaan, mutta osa myös paremmin perustein.

Sijoittajalle tärkeä havainto on, että ohimenevästä korjausliikkeestä puhuu nyt moni sellainenkin markkina-analyysi, jonka tekijä ei myy asiakkailleen osakkeita tai osakerahastoja, vaan pelkästään mahdollisimman hyvää analyysiä.

Tällaisia ovat muun muassa maailman ja Suomenkin suurimpien yhteisösijoittajien tarkoin seuraamat riippumattomat analyysiyhtiöt BCA Research ja GaveKal Research.

Yhtiöt ovat runsaan viikon kuluessa julkaisseet useita tilannekatsauksia ja analyysiraportteja, jotka puntaroivat pörssilevottomuuksien mahdollisia syitä ja todennäköisiä seurauksia. Kumpikin on ainakin toistaiseksi ohimenevän korjausliikkeen kannalla.

BCA ja GaveKal katsovat, että taloudessa ja pääomamarkkinoilla on edelleen paljon enemmän rohkaisevia kuin pelottavia piirteitä. Yhtiöiden mukaan noususuhdanne ja tuloskasvu todennäköisesti hidastuvat, mutta jatkuvat silti ilman inflaatiovauhdin tai korkojen liiallista kohoamista.

Taantuma saati inflaation ja samalla korkojen karkaaminen eivät ole yhtiöiden mukaan nyt niin todennäköisiä kuin suuri osa sijoittajista tuntuu pelkäävän.

Analyysiyhtiöt katsovat markkinoita kumpikin omalla tavallaan ja painottavat hieman erilaisia seikkoja, mutta pääpiirteissään johtopäätökset ovat samanlaisia ja lisäksi suurimmaksi osaksi samoin perustein.

Kaksi pitkäaikaiselle sijoittajalle keskeisen tärkeää havaintoa ovat:

Ensinnäkin pörssiyhtiöiden tulokset ovat erittäin vahvoja, eikä talouskasvun hidastuminenkaan näytä rasittavan tuloksia kohtuuttomasti

Toiseksi korkotaso on edelleen selvästi talouden kasvuvauhtia matalampi, joten kurssit eivät ainakaan pääoman puutteeseen kaadu

Pitkäaikaista kurssilaskua edeltää yleensä ensin osakkeiden kipuaminen tavallista kalliimmiksi ja viime kädessä rahamäärän selvä kiristyminen. Nyt ainakaan BCA tai GaveKal eivät löydä kumpaakaan vakavan vaaran merkkiä kuin yksittäisiltä pienehköiltä osakemarkkinoilta.

Maailman päämarkkinoilla osakkeet ovat yhtiöiden mukaan edelleen pörssiyhtiöiden tuloksiin nähden kohtuuhintaisia tai jopa edullisia, eivät suinkaan kalliita. Samoin korkotaso on useista keskuspankkien koronnostoista huolimatta talouskasvuun verrattuna edelleen löysä, ei suinkaan kireä.

Osakkeiden kohtuullinen tai edullinen arvostus ja suhteellisen kevyt korkotaso merkitsevät pelkistetysti, että sijoituskohdetta etsivän pääoman määrä edelleen kasvaa markkinoilla, ja helpoimmin pääoma löytää houkuttelevia kohteita osakkeista.

BCA päättelee lisäksi teollisten raaka-aineiden vahvuudesta, että markkinoiden enemmistö uskoo talouskasvun jatkuvan vahvana. Markkinoiden iskunkestävyydestä kertoo yhtiön mielestä myös yrityslainojen ja turvallisempien valtionlainojen korkoerojen pysyminen suhteellisen pienenä.

Itsestään selvää niin sanotun pehmeän laskun onnistuminen ei ole, sitä eivät BCA tai GaveKal yritäkään todistella. Markkinoilla on myös merkkejä vakavista vastoinkäymisistä.

Melko synkkiä tulkintoja ovat esittäneet muun muassa arvostettu analyysiyhtiö Smithers & Co, maailman kenties vaikutusvaltaisin synkistelijä, sijoitusneuvoja Marc Faber sekä sijoituspankin edustajaksi poikkeuksellinen kriittinen Morgan Stanleyn pääekonomisti Stephen Roach.

Vakavia varoituksia on esittänyt myös talouslehti Financial Timesin kokenut ja arvostettu markkinakommentaattori Martin Wolf.

Kestohuoli Yhdysvaltain talouden vajeista ja asuntomarkkinoiden hintakehityksestä antavat nekin hyvän syyn valppauteen.

Täysin arvaamattomia riskejä löytyy kosolti Lähi-idästä lähtien.

BCA:n pääjulkaisun, The Bank Credit Analystin päätoimittaja Martin Barnes kirjoittaa julkaisun maaliskuun numerossa, että lähiviikot ja -kuukaudet ovat sijoittajille tavallistakin haastavampia. Hän muistuttaa, että varsinkin levottomina aikoina markkinoilla voi tapahtua melkein mitä tahansa.

Osakekurssit ovat korkealla

Markkinoilla liikkuu edelleen runsaasti pääomaa

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  2. 2

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  3. 3

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  4. 4

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  5. 5

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  6. 6

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  7. 7

   Ekonomisti Trumpin ministerivalinnoista: Kokemusta pääasiassa katsomosta huutelusta

  8. 8

   Lukoil-johtaja: Venäjä päättää öljyleikkauksista ensi viikolla

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  2. 2

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  3. 3

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  4. 4

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  5. 5

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  6. 6

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   8 vinkkiä – näin nobelisti kääntäisi Suomen talouden nousuun

  9. 9

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  10. 10

   Hurja osakeralli sulki trollien suut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Pankkitili suljettiin yllättäen – yrittäjän bisnes loppui kuin seinään

  7. 7

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  8. 8

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  9. 9

   Satolla rutkasti asuntoja tyhjillään – vuokrasta voi saada alennusta: ”Ei tarvinnut edes neuvotella”

  10. 10

   Kommentti: Mikä asuntopula? Asuntoja makuutetaan tyhjillään – ja siihen on syynsä

  11. Näytä lisää