Oma raha

Valikko

Oma raha

Suu kiinni, tästä ei puhuta!

Saako ympäristötutkija vitsailla viherpiipertäjistä, meteorologi ilmastonmuutoksesta, lätkäseuran talousjohtaja naapuriseuran pelistä tai kaupan myyjä bonuskorttijärjestelmästä? Osa työnantajista säätelee tarkkaan, mitä työntekijät saavat julkisuudessa puhua – myös vapaa-ajallaan. Lue mikä voi tukkia suun.


Kesällä joukko VTT:n tutkijoita kertoi kokeneensa, etteivät he saa vapaasti ilmaista näkemyksiään energiapolitiikasta, saati laitoksen tutkimuksista.

Laitos kiisti painostaneensa henkilökuntaansa suitsimaan suitaan. VTT:n mukaan tutkijoiden pitää vain sopia erikseen  työnantajan kanssa, mikäli he haluavat kommentoida laitoksen tutkimuksiin liittyviä asioita.  

Monessa yrityksessä ja asiantuntijayhteisössä on annettu ohjeita, millaisia kannanottoja kunkin alan kiistellyistä puheenaiheista kannattaa viljellä.

Toisissa yhteisöissä omista asioista puhuminen on kiellettyä, mutta kilpailijoiden tekemisiä saa ruotia. Toisissa taas kommentointi pitää rajoittaa tiukasti oman puljun tekemisiin.

Muun muassa S-ryhmässä työntekijöitä on neuvottu keskustelemaan kaupanteon ongelmista vain talon omilla kanavilla, ei Facebookissa eikä mielipidepalstoilla.

Yhteisöjen mielestä tällaisissa ohjeissa kyse ei ole sensuroinnista, vaan yhteisön kannalta olennaisten pääviestien välittämisestä.

Taloussanomat kysyi erilaisilta asiantuntijaorganisaatioilta, millaisia kiellettyjä puheenaiheita niistä löytyy.

"Ilmastonmuutos on
huuhaata"


Esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen työntekijä saisi vapaasti arvostella ilmastonmuutos-hysteriaa. Kunhan ei ryhdy kiistämään ilmiön olemassaoloa laitoksensa havaintoihin vedoten.

– Jos henkilö haluaa keskustella aiheesta esimerkiksi mielipidepalstoilla, hän voi hyvin tehdä sen omalla nimellään, laitoksen viestintäpäällikkö Eeva-Kaisa Heikura sanoo.

Ilmastonmuutoksen aiheuttajista ja seurauksista työntekijä voi omissa nimissään spekuloida mitä vain. Niin kauan kun ei väitä edustavansa laitoksen virallista kantaa. 

– Pitää ymmärtää, mikä on mielipiteen ja tutkimustiedon ero. Ilmastonmuutos ei ole fysikaalisen tieteen näkökulmasta mielipidekysymys, vaan havaittu tosiasia, Heikura kertoo.

Laitoksen nimissä lehtien palstoille lähetetyt kirjoitukset kulkevat yleensä viestintäyksikön kautta. Siellä tutkijoiden kannanottoja muokataan lähinnä luettavuuden parantamiseksi.

"Seuraavassa matsissa
meille tulee köniin"


Jääkiekkoa seuraava saa fanittaa tai inhota mitä tahansa joukkuetta, paitsi jos hän sattuu olemaan töissä urheiluyhteisössä.

Esimerkiksi turkulaisesta TPS-yhtiöstä löytyy paljon lätkäalan asiantuntijoita, mutta he joutuvat pitämään näkemyksensä omana tietonaan.

– Työsopimuksissa on pykälä, jonka mukaan työntekijän julkisuuteen antamien lausuntojen pitää olla seuran edun mukaisia, kertoo TPS:n toimitusjohtaja Kari Hietarinta.

Edun määrittelee tapauskohtaisesti seuran johto.

Lausuntoja saavat jakaa vain tietyt työntekijät. Seuran talousasioiden kanssa tekemisissä olevat eivät kommentoi tepsiläisten pelikuvioita, eikä toisinpäin.

– Esimerkiksi itse tulkitsen tämän niin, että minun ei olisi sopivaa esittää mielipiteitäni edes muista liigajoukkueista, Hietarinta kertoo.

"Uusi ydinvoimala on
hirmuinen riski"


Säteilyturvakeskus valvoo muun muassa kotimaisia ydinvoimaloita. Voiko laitoksen tutkija mennä esiintymään Greenpeacen mielenosoituksessa tai puhumaan voimalarakentamista vastaan?

– Jos hän tekee sen yksityishenkilönä eikä sano edustavansa keskusta, mikä ettei. Tutkijan vapauteen kuuluu, että hän saa käyttää asiantuntemustaan muissakin yhteyksissä, lupaa keskuksen tutkimusjohtaja Sisko Salomaa.

STUK ei omien ohjeidensa mukaan puutu energiapolitiikkaan, vaan katsoo ydinvoimaakin turvallisuus- ja tekniikkakysymyksenä.

– Usein tutkimusraporteissammekin muistutetaan, että kirjatut johtopäätökset ovat tutkijan oma näkemys asiasta. Meidän on oltava täysin riippumaton viranomainen, Salomaa sanoo.

"Sähköautot eivät toimi pakkasessa,
ja biojätteen kierrätys on tehotonta"


Motivan energiatutkija ei todennäköisesti julkisesti julistaisi sähköautoja kelvottomiksi tai biojätteen kierrätystä piperrykseksi.

Mutta yritys lupaa seistä työntekijänsä takana, mikäli hän niin – perustellusti – sanoo.

– Meidän asiantuntijamme käyvät usein esimerkiksi eduskunnassa kuultavina, ja silloin he puhuvat Motivan edustajina. Ei meillä ole ollut mitään tarvetta antaa ohjeita siitä, mitä energiansäästöstä tai liikenteen ympäristöasioista ei saisi sanoa, kertoo Motivan toimitusjohtaja Jouko Kinnunen.

Hän arvelee, että kaupallisissa tutkimuslaitoksissa on pakko suhtautua julkisuuteen eri tavalla. Jos tutkimusta tehdään isolla rahalla, tilaaja ei todennäköisesti halua että tutkija kulkee puhumassa löydöistään liian avoimesti.

– Me olemme energiankäytön tehostamisen puolestapuhujia, mutta se ei tarkoita että asiantuntijoillamme pitäisi olla vain valmiiksi valikoituja näkemyksiä sektoristaan, Kinnunen sanoo.

Motivan mielestä parasta olisi, että kritiikkiä esittävä tutkija pystyisi esittämään ongelmiin myös ratkaisuvaihtoehtoja.

"Tulisi halvemmaksi
lakkauttaa armeija"


Pystyisikö Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija sanomaan, että asevelvollisuusarmeija on kallis ja tehoton? Tai että kansalla ei oikeasti enää olekaan maanpuolustustahtoa?

– Kyllä, jos tutkijalla on näkemykseensä kestävät tieteelliset perusteet. Akateemisen, julkisista lähteistä tehdyn tutkimuksen pitää olla avointa. Kiellettyjä johtopäätöksiä ei meilläkään akateemisena toimijana ole, sanoo Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksen johtamisen professori Aki-Mauri Huhtinen.

Hän myöntää silti, että jokainen toimija huomioi oman organisaationsa edun.

Jos tutkija olisi testannut jotain armeijan teknistä järjestelmää, ja havainnut sen surkeaksi Suomen oloihin, täyttä tutkimusraporttia tuskin heti ilmestyisi yleiseen jakeluun.

– Jos tutkimustoimintaan on saatu paljon taloudellista tukea esimerkiksi laitteiden valmistajilta, rahoitussopimukset saattavat rajoittaa tulosten julkistamista, sanoo Huhtinen.

Tajunnanräjäyttäväksi tiedettyjä asennetutkimuksia käytäisiin viimeistelyvaiheessa vähän tavallista tarkemmalla kammalla läpi.

– Todennäköisesti harkitsisimme perinpohjaisesti eri kulmilta, millä foorumilla ne julkistettaisiin: sisäisissä muistioissa, omissa julkaisusarjoissamme vai ulkomaalaisissa tiedejulkaisuissa, Huhtinen kertoo.

Sen jälkeen kohu saisi laitoksen puolesta vapaasti alkaa. Tutkijahan ei voi päättää, miten poliitikot tai muut toimijat käyttävät tutkimustuloksia keppihevosinaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  6. 6

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  9. 9

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  10. 10

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  8. 8

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää