Luottolama on jo täällä

Lainahanat ovat nyt niin kireällä, että euroalueen ensimmäinen luottolama on tosiasia. Lainarahan kysyntä ja tarjonta romahtivat viime vuoden lopussa, ja nyt pankkiluotot jo kutistuvat. EKP tarvitsee nyt entistä järeämpiä toimia, jos se haluaa rahan taas liikkeelle.
Euroalueen talous on kehittynyt pelkästään huonompaan suuntaan ja lisäksi melkoisella voimalla sen jälkeen, kun euroalueen keskuspankki EKP viimeksi kokoontui päättämään rahapolitiikan toimistaan maaliskuun alussa.

EKP:n rahapolitiikasta päättävä komitea pitää seuraavan kokouksensa tänään torstaina. Markkinoiden odotukset ovat vielä kovempia kuin aikaisemmin, sillä talouden tila ja tulevaisuuden näkymät ovat heikentyneet pelättyäkin rajummin.

Viime vuoden loppukuukausien ja tämän vuoden alkukuukausien aikana euroalueen teollisuustuotanto on romahtanut ja työttömyys on lähtenyt raakaan kasvuun. Lisäksi inflaatio on hidastunut voimakkaasti, ja lähikuukausina inflaatio voi jo muuttua deflaatioksi.

Nyt euroalueella painelee jyrkkää alamäkeä reaalitalouden lisäksi myös rahatalous, sillä taantuman ja pankkikriisin yhdistelmästä on jo kehittynyt euroalueen ensimmäinen luottolama.

Lainaraha ei
enää liiku


Luottolama on käynnissä, kun pankkiluottojen määrä supistuu. Juuri näin on euroalueella nyt tapahtunut ensimmäistä kertaa ainakin sitten 1980-luvun alun. Tämä voi tietää velkavetoiselle taloudelle pahenevia vaikeuksia.

EKP:n tuoreimpien liikkeessä olevan rahan määrää kuvaavien tilastojen mukaan euroalueen rahamäärä on edelleen jatkanut kasvuaan, mutta nyt tilastoissa näkyy ensi merkkejä uuden rahan jämähtämisestä pankkeihin.

Helmikuun loppuun päättyvien tilastojen mukaan pankkien myöntämien luottojen kasvu on pysähtynyt kuin seinään, ja aivan viime aikoina luottokanta on jopa supistunut. Raha ei liiku entiseen malliin, vaan pysyy piilossa.


Pelkästään helmikuussa euroalueen pankkien yrityksille ja kotitalouksille myöntämien luottojen kanta supistui nelisen miljardia euroa. Luku on toki euroalueen mitassa pieni, mutta muutoksen etumerkki on pahaenteinen.

Kotitaloudet alkoivat
keventää velkojaan


Lainarahan menekki on romahtanut kahdesta syystä. Ensin rahoituskriisi säikäytti pankit vääntämään lainahanat kireälle. Vähän myöhemmin taantuma säikäytti luottokelpoisetkin asiakkaat lainatiskeiltä säästämään.
Eniten luottojaan ovat leikanneet euroalueen kotitaloudet, jotka ovat nopeasti supistaneet uusien luottojen kysyntää ja samaan aikaan vauhdittaneet entisten lainojensa maksamista.

Helmikuussa kotitalouksien lainakanta kutistui noin kymmenen miljardia euroa. Vielä vuosi sitten vastaava lainakakku kasvoi 20–30 miljardin euron kuukausivauhtia.

Yritykset nostivat helmikuussa uusia luottoja vielä hieman enemmän kuin ne kuolettivat vanhoja lainojaan pois päiviltä. Yrityslainojen kanta kasvoi nelisen miljardia euroa. Tämäkin luku on kutistunut huimaa vauhtia, sillä viime syksyyn asti yritysten lainakanta kasvoi 40–50 miljardia euroa kuukausittain.

Itse kullekin velalliselle uusien velkojen välttäminen ja vanhojen lainojen lyhentäminen voi taantuman epävarmoissa oloissa olla järkevää varovaisuutta. Mutta koko talouden mitassa luottolama voi olla ensimmäinen askel kohti heikkenevän kysynnän ja laskevien hintojen deflatorista noidankehää.

EKP vetänyt
tiukkaa linjaa


Euroalue on nyt ajautunut luottolamaan maailman suurista talousalueista ensimmäisenä. Muualla keskuspankit ovat pumpanneet uutta rahaa pankkien lisäksi niiden ohi suoraan yrityksille tai jopa valtiolle, kun taas EKP on toistaiseksi kasvattanut ainoastaan pankeille tarjoamaansa keskuspankkirahoitusta.

Koronlaskuissakin EKP on toistaiseksi noudattanut pidättyväisempää linjaa kuin muut keskeiset keskuspankit. Useimpien muiden keskuspankkien ohjauskorot ovat jo nollan prosentin tuntumassa, mutta EKP vasta harkitsee oman korkonsa laskemista 1,5 prosentista alaspäin.

Markkinaodotusten mukaan EKP laskee tänään korkoaan 0,5 prosenttiyksikköä tasan yhteen prosenttiin. Pelkkä koronlasku ei kuitenkaan riitä avaamaan luottomarkkinoiden takalukkoa.

EKP on tarjonnut pankeille rajattomasti lyhytaikaista rahaa, mutta se ei ole kyennyt houkuttelemaan tuoretta rahaa pankeista eteenpäin. Tähän pattitilanteeseen markkinat nyt odottavat EKP:ltä ratkaisua.

Tilannetaju
kohenee


Markkinat ovat jo pitkään odottaneet EKP:ltä koronlaskujen lisäksi uusia epätavallisen rahapolitiikan keinoja, mutta toistaiseksi turhaan. Nyt EKP:n johtajien viimeaikaiset puheenvuorot ovat antaneet odotuksille uutta toivoa.

EKP:n varapääjohtaja Lucas Papademos sanoi viime viikolla Brysselissä  pitämässään puheessa suoraan, että "keskuspankin voi olla perusteltua ryhtyä ostamaan yritysten velkakirjoja rahoitusmarkkinoiden kohentamiseksi".

Suorien velkakirjaostojen lisäksi EKP voi Papademoksen mukaan harkita pankeille tarjottavan keskuspankkirahoituksen laina-aikojen pidentämistä.

Myös EKP:n neuvoston hollantilaisjäsenen, Hollannin keskuspankin pääjohtajan Nout Wellinkin lausunnot ovat lisänneet markkinoiden luottamusta EKP:n tilannetajuun.

Wellink on ilmeisesti ensimmäisenä EKP:n johtohenkilönä julkisesti vahvistanut, että euroaluetta uhkaa "kasvava deflaation uhka". Hän on myös myöntänyt EKP:n viime vuoden heinäkuisen koronnoston virheeksi.

Joko ylimääräinen
taakka kevenee?


Jo käynnissä oleva luottolama yhdistettynä nopeasti kasvavaan työttömyyteen ja jyrkästi hidastuvaan talouskasvuun edellyttäisi EKP:n arvostelijoiden mukaan roimasti viimeaikaista kevyempää rahapolitiikkaa.

Esimerkiksi suurpankit Citigroup, Credit Agricole ja BNP Paribas ovat viime päivien markkinakatsauksissaan arvioineet euroalueen talouden selvästi kärsivän muita talousalueita kireämmistä rahoitusoloista.

EKP:n ohjauskorko on maailman tärkeimpien keskuspankkien ylivoimaisesti korkein. Samoin euroalueen markkinakorot ovat korkeammat kuin esimerkiksi Yhdysvaltain ja Japanin markkinakorot. Euroalue kärsii myös vahvasta eurosta.

Viimeaikaiset EKP:n johtajien puheenvuorot ovat vihjaisseet, että ehkä osa euroalueen ylimääräisestä taakasta karisee pois jo tänään torstaina.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Kohu jäädytti palkkioiden nousun isoissa valtionyhtiöissä – ”Ihan poliittinen kysymys”

  4. 4

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  5. 5

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  6. 6

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  7. 7

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  8. 8

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  9. 9

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  10. 10

   Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää