Pörssiuutiset

Valikko

Pörssiuutiset

Luottolama on jo täällä

Lainahanat ovat nyt niin kireällä, että euroalueen ensimmäinen luottolama on tosiasia. Lainarahan kysyntä ja tarjonta romahtivat viime vuoden lopussa, ja nyt pankkiluotot jo kutistuvat. EKP tarvitsee nyt entistä järeämpiä toimia, jos se haluaa rahan taas liikkeelle.
Euroalueen talous on kehittynyt pelkästään huonompaan suuntaan ja lisäksi melkoisella voimalla sen jälkeen, kun euroalueen keskuspankki EKP viimeksi kokoontui päättämään rahapolitiikan toimistaan maaliskuun alussa.

EKP:n rahapolitiikasta päättävä komitea pitää seuraavan kokouksensa tänään torstaina. Markkinoiden odotukset ovat vielä kovempia kuin aikaisemmin, sillä talouden tila ja tulevaisuuden näkymät ovat heikentyneet pelättyäkin rajummin.

Viime vuoden loppukuukausien ja tämän vuoden alkukuukausien aikana euroalueen teollisuustuotanto on romahtanut ja työttömyys on lähtenyt raakaan kasvuun. Lisäksi inflaatio on hidastunut voimakkaasti, ja lähikuukausina inflaatio voi jo muuttua deflaatioksi.

Nyt euroalueella painelee jyrkkää alamäkeä reaalitalouden lisäksi myös rahatalous, sillä taantuman ja pankkikriisin yhdistelmästä on jo kehittynyt euroalueen ensimmäinen luottolama.

Lainaraha ei
enää liiku


Luottolama on käynnissä, kun pankkiluottojen määrä supistuu. Juuri näin on euroalueella nyt tapahtunut ensimmäistä kertaa ainakin sitten 1980-luvun alun. Tämä voi tietää velkavetoiselle taloudelle pahenevia vaikeuksia.

EKP:n tuoreimpien liikkeessä olevan rahan määrää kuvaavien tilastojen mukaan euroalueen rahamäärä on edelleen jatkanut kasvuaan, mutta nyt tilastoissa näkyy ensi merkkejä uuden rahan jämähtämisestä pankkeihin.

Helmikuun loppuun päättyvien tilastojen mukaan pankkien myöntämien luottojen kasvu on pysähtynyt kuin seinään, ja aivan viime aikoina luottokanta on jopa supistunut. Raha ei liiku entiseen malliin, vaan pysyy piilossa.


Pelkästään helmikuussa euroalueen pankkien yrityksille ja kotitalouksille myöntämien luottojen kanta supistui nelisen miljardia euroa. Luku on toki euroalueen mitassa pieni, mutta muutoksen etumerkki on pahaenteinen.

Kotitaloudet alkoivat
keventää velkojaan


Lainarahan menekki on romahtanut kahdesta syystä. Ensin rahoituskriisi säikäytti pankit vääntämään lainahanat kireälle. Vähän myöhemmin taantuma säikäytti luottokelpoisetkin asiakkaat lainatiskeiltä säästämään.
Eniten luottojaan ovat leikanneet euroalueen kotitaloudet, jotka ovat nopeasti supistaneet uusien luottojen kysyntää ja samaan aikaan vauhdittaneet entisten lainojensa maksamista.

Helmikuussa kotitalouksien lainakanta kutistui noin kymmenen miljardia euroa. Vielä vuosi sitten vastaava lainakakku kasvoi 20–30 miljardin euron kuukausivauhtia.

Yritykset nostivat helmikuussa uusia luottoja vielä hieman enemmän kuin ne kuolettivat vanhoja lainojaan pois päiviltä. Yrityslainojen kanta kasvoi nelisen miljardia euroa. Tämäkin luku on kutistunut huimaa vauhtia, sillä viime syksyyn asti yritysten lainakanta kasvoi 40–50 miljardia euroa kuukausittain.

Itse kullekin velalliselle uusien velkojen välttäminen ja vanhojen lainojen lyhentäminen voi taantuman epävarmoissa oloissa olla järkevää varovaisuutta. Mutta koko talouden mitassa luottolama voi olla ensimmäinen askel kohti heikkenevän kysynnän ja laskevien hintojen deflatorista noidankehää.

EKP vetänyt
tiukkaa linjaa


Euroalue on nyt ajautunut luottolamaan maailman suurista talousalueista ensimmäisenä. Muualla keskuspankit ovat pumpanneet uutta rahaa pankkien lisäksi niiden ohi suoraan yrityksille tai jopa valtiolle, kun taas EKP on toistaiseksi kasvattanut ainoastaan pankeille tarjoamaansa keskuspankkirahoitusta.

Koronlaskuissakin EKP on toistaiseksi noudattanut pidättyväisempää linjaa kuin muut keskeiset keskuspankit. Useimpien muiden keskuspankkien ohjauskorot ovat jo nollan prosentin tuntumassa, mutta EKP vasta harkitsee oman korkonsa laskemista 1,5 prosentista alaspäin.

Markkinaodotusten mukaan EKP laskee tänään korkoaan 0,5 prosenttiyksikköä tasan yhteen prosenttiin. Pelkkä koronlasku ei kuitenkaan riitä avaamaan luottomarkkinoiden takalukkoa.

EKP on tarjonnut pankeille rajattomasti lyhytaikaista rahaa, mutta se ei ole kyennyt houkuttelemaan tuoretta rahaa pankeista eteenpäin. Tähän pattitilanteeseen markkinat nyt odottavat EKP:ltä ratkaisua.

Tilannetaju
kohenee


Markkinat ovat jo pitkään odottaneet EKP:ltä koronlaskujen lisäksi uusia epätavallisen rahapolitiikan keinoja, mutta toistaiseksi turhaan. Nyt EKP:n johtajien viimeaikaiset puheenvuorot ovat antaneet odotuksille uutta toivoa.

EKP:n varapääjohtaja Lucas Papademos sanoi viime viikolla Brysselissä  pitämässään puheessa suoraan, että "keskuspankin voi olla perusteltua ryhtyä ostamaan yritysten velkakirjoja rahoitusmarkkinoiden kohentamiseksi".

Suorien velkakirjaostojen lisäksi EKP voi Papademoksen mukaan harkita pankeille tarjottavan keskuspankkirahoituksen laina-aikojen pidentämistä.

Myös EKP:n neuvoston hollantilaisjäsenen, Hollannin keskuspankin pääjohtajan Nout Wellinkin lausunnot ovat lisänneet markkinoiden luottamusta EKP:n tilannetajuun.

Wellink on ilmeisesti ensimmäisenä EKP:n johtohenkilönä julkisesti vahvistanut, että euroaluetta uhkaa "kasvava deflaation uhka". Hän on myös myöntänyt EKP:n viime vuoden heinäkuisen koronnoston virheeksi.

Joko ylimääräinen
taakka kevenee?


Jo käynnissä oleva luottolama yhdistettynä nopeasti kasvavaan työttömyyteen ja jyrkästi hidastuvaan talouskasvuun edellyttäisi EKP:n arvostelijoiden mukaan roimasti viimeaikaista kevyempää rahapolitiikkaa.

Esimerkiksi suurpankit Citigroup, Credit Agricole ja BNP Paribas ovat viime päivien markkinakatsauksissaan arvioineet euroalueen talouden selvästi kärsivän muita talousalueita kireämmistä rahoitusoloista.

EKP:n ohjauskorko on maailman tärkeimpien keskuspankkien ylivoimaisesti korkein. Samoin euroalueen markkinakorot ovat korkeammat kuin esimerkiksi Yhdysvaltain ja Japanin markkinakorot. Euroalue kärsii myös vahvasta eurosta.

Viimeaikaiset EKP:n johtajien puheenvuorot ovat vihjaisseet, että ehkä osa euroalueen ylimääräisestä taakasta karisee pois jo tänään torstaina.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  3. 3

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  4. 4

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  5. 5

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  6. 6

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  7. 7

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  8. 8

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  9. 9

   Talvivaaran osakkeista 0,0001 euron ostotarjous – ”Olen vetänyt henkselit osakkeiden yli”

  10. 10

   Ryanairin uusi aluevaltaus: Lentää pian muiden yhtiöiden lentoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  5. 5

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  8. 8

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  9. 9

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  10. 10

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  6. 6

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  9. 9

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  10. 10

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  11. Näytä lisää