Pörssiuutiset

Valikko

Pörssiuutiset

Sisäpiiri pelkää pörssiromahdusta

Syyskuu on perinteisesti pörssivuoden surkein kuukausi, ja romahdusvaara on taas kasvanut merkittävästi. Tätä mieltä ovat ainakin Wall Streetin sisäpiiriläiset, jotka tyhjentävät nyt salkkujaan minkä ehtivät. Sisäpiiri ei usko nykyiseen kurssitasoon, vaan vetää mieluummin rahansa pois pörssistä.
Yhdysvaltain pörssiyhtiöiden sisäpiiriläiset ovat viime kuukausina kasvattaneet osakemyyntejään vauhdikkaasti. Elokuussa he myivät yhtiöidensä osakkeita 30,6 kertaa enemmän kuin ostivat uusia tilalle.

Yhtä varmoja kurssilaskusta Wall Streetin sisäpiiriläiset eivät ole olleet kertaakaan ainakaan yli viiteen vuoteen. Tämä ilmenee sisäpiiriläisten osakekauppoja ja markkinoiden pääomavirtoja seuraavan TrimTabs Investment Research -analyysiyhtiön kokoamista tilastoista.

Yhtiö aloitti sisäpiirikauppojen seurannan vuonna 2004. Tänä aikana sisäpiiriläisten osakemyynnit eivät ole yhtiön mukaan ylittäneet vastaavien ostojen määrää kertaakaan yhtä roimasti kuin elokuussa.

– Sisäpiirimyyntien jyrkkä lisääntyminen kertoo "markkinoiden parhaiten informoitujen osapuolten" selvää viestiä siitä, että Wall Streetin kurssijuhlat päättyvät pian, tiivistää TrimTabsin toimitusjohtaja ja perustaja Charles Biderman yhtiön tiedotteessa.

Myös pörssiyhtiöt
ovat myyntilaidalla


Pörssiyhtiöiden sisäpiiriläiset vetivät pelkästään elokuun osakemyynnein runsaat kuusi miljardia dollaria pois pörssistä, ilmenee TrimTabsin kokoamista tiedoista. Yhtiö kerää tietonsa omistusilmoituksista, joita sisäpiiriläisten on tehtävä Yhdysvaltain markkinavalvojalle, SEC:lle.

Pörssiyhtiöiden johdon epäluulo viimeaikaisen kurssinousun kestävyydestä näkyy selvästi myös toisessa TrimTabsin kokoamassa tilastossa.

Pörssiyhtiöiden omat osakeostot ja -myynnit vahvistavat synkät kurssinäkymät, sillä pörssiyhtiöt ovat viime kuukausina myyneet omia osakkeitaan huimasti enemmän kuin ovat ostaneet niitä.

Toukokuun alun jälkeen pörssiyhtiöt ovat analyysiyhtiön mukaan myyneet osakkeitaan nettomääräisesti yli 105 miljardin dollarin arvosta. Tuon verran myynnit ovat siis olleet ostoja mittavammat.

Pörssiyhtiöiden omien osakkeiden ostot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan osingoille vaihtoehtoisena voitonjakotapana. Osakeostojen on katsottu myös viestittävän yritysjohdon uskoa yrityksen ja sen osakkeen tulevaisuuteen. Nyt tämä usko näyttää hiipuneen.

Kurssinäkymät heikoimmat
sitten viime maaliskuun


TrimTabsin seuraamista pääomavirroista ja mielialamittareista piirtyy yhtiön mukaan nyt heikompi tulevaisuuden kuva kuin kertaakaan sitten kurssinousun alkamisen viime maaliskuussa.

– Sijoittajat, jotka uskovat talouden jo toipuvan taantumasta, kokevat tänä syksynä järkytyksen, sanoo Biderman tiedotteessa.

Hänen mukaansa pörssiyhtiöt ja niiden sisäpiiriläiset eivät usko talouden pikaiseen toipumiseen. 

Osa yhtiön seuraamista markkinamuuttujista on niin sanottuja kontra-indikaattoreita, joita erityisesti niin sanotut vastavirtasijoittajat pyrkivät hyödyntämään.

Tällaisia nurjiin johtopäätöksiin yllyttäviä merkkejä ovat yhtiön mukaan muun muassa lyhyeksimyynnin nopea väheneminen, sijoituslainojen äkillinen kasvu ja ainakin muutamaan vuoteen korkeimpiin lukemiin kohonneet sijoitusneuvojien mielialamittarit.

– Kun sisäpiiriläiset myyvät, lyhyeksimyyjät sulkevat asemiaan ostoin ja sijoittajat ottavat taas lisää sijoituslainaa, kannattaa mieluummin olla myyjien kuin ostajien puolella, neuvoo Biderman.

Korkomarkkinat uskovat
taantuman pitkittyvän


Osakkeiden viimeaikaista hurjaa kurssinousua ja talouden pikaista toipumista näyttävät sisäpiiriläisten tavoin epäilevän maailman korkosijoittajien enemmistö. Osakemarkkinoita tuntuvasti suuremmilla korkomarkkinoilla näkyy vahva epäluulo talouskehitystä kohtaan.

Valtionobligaatioiden markkinakorot ovat vuoden alusta nousseet, mutta heinäkuun alusta asti ne ovat taas olleet selvässä laskussa. Jos korkomarkkinat ottaisivat todesta viimeaikaiset tulkinnat talouden toipumisesta, olisivat korot tuntuvasti nykyistä korkeammalla.

Näin on useissa viimeaikaisissa markkinakatsauksissaan kirjoittanut esimerkiksi Gluskin Sheff -varainhoitoyhtiön pääekonomisti ja strategi David Rosenberg. Merill Lynch -pankin entistä Pohjois-Amerikan päästrategia pidetään yhtenä markkinoiden terävimmistä tarkkailijoista.

Rosenbergin mukaan osakemarkkinat hinnoittelevat ensi vuodelle noin 4–5 prosentin talouskasvua, mutta korkomarkkinat korkeintaan puolta tästä. Yksi erittäin suuri este talouskasvun kiihtymiselle on hänen mukaansa nopeasti paheneva työttömyys.

Hän ei itsekään usko vielä talouden käänteeseen, vaan TrimTabsin Bidermanin tavoin pelkää osakemarkkinoiden pettyvän pahemman kerran talouden arkitodellisuuteen.

Syyskuu on
surkein


Syyskuu on viime vuosikymmenet ollut pörssivuoden selvästi surkein kuukausi. Tämä kuuluu osakemarkkinoiden arvoituksellisiin kalenteri-ilmiöihin, joita kukaan ei ole onnistunut uskottavasti selittämään.

Maailman suurimpien pörssien kurssikehitystä seuraava MSCI World -indeksi on vuoden 1990 jälkeen saavuttanut keskimäärin kuukaudessa 0,37 prosentin kurssinousun.

Kuukausittaiset keskituotot ovat vaihdelleet melkoisesti, mutta selvästi kehnoin on ollut syyskuu. Sijoittajat ovat viime vuosikymmenten syysmarkkinoilla kärsineet keskimäärin 1,32 prosentin tappiot.

Tieto ilmenee analyysiyhtiö GaveKal Researchin laskelmista. Yhtiö arvioi viime viikolla julkaisemassaan katsauksessa alkavan syyskauden näkymiä haastaviksi, vaikka toki muistuttaakin pörssin kalenteri-ilmiöiden sattumanvaraisuudesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  2. 2

   Apple osti kaikessa hiljaisuudessa suomalaisyrityksen

  3. 3

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  4. 4

   Asuntolainoihin ajetaan uutta rajoitusta – tienaisitko tarpeeksi?

  5. 5

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  6. 6

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  7. 7

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  8. 8

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  9. 9

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  10. 10

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  5. 5

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  6. 6

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  7. 7

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  8. 8

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  9. 9

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  7. 7

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  8. 8

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää