Tuija, Tuire, Vanessa

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Poliisi pyytää mellakoitsijoita ilmoittautumaan

Viron poliisi on avannut internet-sivuston, jonne on koottu mellakoinnin aikana Tallinnan keskustassa otettuja valokuvia ja valvontakameroiden aineistoa.

- Jos joku tunnistaa itsensä kuvista, hän voi tulla vapaaehtoisesti poliisin puheille ja antaa selvityksen tekemisistään. Sitä varmasti arvostetaan siinä vaiheessa, kun teoista jaetaan rangaistuksia, poliisijohtaja Raivo Aeg sanoo.

Aegin mukaan sivustolla on runsaasti kävijöitä, ja poliisi on jo saanut vihjeitä kuvissa olevista henkilöistä.

Sivusto löytyy osoitteesta http://tuvasta.politsei.ee. Se on tarkoitus avata myös venäjän- ja englanninkielisenä.

Viron pääsyyttäjä Norman Aas kertoi, että mellakoinnista on nyt nostettu syyte 29:ää henkilöä vastaan. Lukema nousee varmasti, sillä rikostutkinta on vasta alkuvaiheessa. Aasin mukaan poliisilla on noin 300 henkilön osalta näyttöä, jolla heidät voidaan kytkeä konkreettisiin lainrikkomuksiin.

Poliisi otti mellakoinnin yhteydessä kiinni koko Virossa yhteensä tuhatkunta ihmistä, joista noin 50 oli tänään yhä pidätettyinä.

Pidätetyt voidaan karkottaa helposti

Kymmenet Tallinnan mellakoiden vuoksi pidätetyt voidaan karkottaa Virosta melko helposti, viranomaiset sanoivat aiemmin tänään.

Noin 50-60 pidätetyistä mellakoijista asuu Virossa pitkäaikaisella oleskeluluvalla. Jos nämä ihmiset todetaan syylliseksi esimerkiksi yleisen turvallisuuden ja ihmisten vaarantamiseen, heidän oleskelulupansa voidaan mitätöidä. Tämän jälkeen heidät voidaan karkottaa maasta oikeuden päätöksellä.

Poliisi on pidättänyt yli 800 ihmistä Tallinnassa perjantain ja lauantain vastaisten öiden mellakoihin liittyen. Pidätetyistä neljä viidesosaa on venäjänkielisiä.

Narvassa poliisi otti kiinni viitisenkymmentä ihmistä, joista suurin osa on alaikäisiä.

Suomi: Viro hoitaa itse tilanteen

Suomen poliittinen johto korosti aiemmin tänään, että Viro kykenee hoitamaan itse syntyneen tilanteen.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoi, että muilla valtioilla ei edelleenkään ole syytä puuttua asiaan. Vanhasen mukaan mielenilmaisut ovat Viron sisäinen asia, eikä millään ulkovallalla voi olla oikeutettua aihetta puuttua niihin.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva puolestaan sanoi, että Viro kykenee itse saattamaan patsaskiistan sellaiseen päätökseen, joka ottaa huomioon maan kaikkien kansanryhmien tunteet.

Tallinnan yöstä ennustettiinkin rauhallista

Tilanne Tallinnan keskustassa oli paikalla olevan IS:n toimittajan mukaan jo eilen illansuussa rauhallinen. Sekä vanhankaupungin että Vapauden aukion alueilla, jonne edellisten päivien mellakat keskittyivät, ei esiintynyt hulinointia. Keskustan rauhaa oli varmistamassa vain kourallinen poliiseja.

Poliisi toisti pyynnön, että kansalaiset eivät lähtisi kaduille, vaan pysyisivät rauhallisina eivätkä turvautuisi oman käden oikeuteen.

Kolme Yövartio-liikkeen
johtajaa pidätetty

Viron suojelupoliisi on pidättänyt venäläisten Yövartio-liikkeen kolme johtajaa, joita epäillään osallisuudesta Tallinnan mellakoiden organisointiin, uutistoimisto BNS kertoi.

BNS:n mukaan Harjun maaoikeus antoi lauantaina luvan pidättää miehet esitutkinnan ajaksi. Yövartiota ja eräitä muita Pronssisoturi-patsaan siirtoa vastustaneita venäläisjärjestöjä on Virossa syytetty siitä, että ne ovat tarkoituksella lietsoneet mellakointia.

Lauantaina illansuussa patsaan entisellä sijaintipaikalla järjestettiin ekumeeninen jumalanpalvelus, johon osallistui sekä Viron luterilaisen että ortodoksisen kirkon edustajia. Kaivaukset patsaan alle haudattujen sotavainajien tunnistamiseksi aiotaan viedä läpi mahdollisimman nopeasti, Viron puolustusministeriö tiedotti.

Krakkerit ovat päivän aikana käyneet Viron hallituksen verkkosivujen kimppuun. Illansuussa kuuden ministeriön verkkosivut eivät toimineet. Suomen lähialueilla vastaavat hyökkäykset tietojärjestelmien kimppuun ovat F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen mukaan poikkeuksellisia.

Poliisi käytti
yöllä kovia otteita

Poliisi käytti yöllä kovia otteita Tallinnan keskustassa rähinöivän nuorisojoukon taltuttamiseksi ja ajoi väen ydinkeskustan ulkopuolelle. Poliisit kaatoivat ihmisiä maahan ja pamputtivat heitä.

IS:n toimittajan mukaan yli 600 ihmistä on pidätetty viime yönä, joka on tuplasti edellisyöhön verrattuna. Heistä satakunta on alaikäisiä. Poliisin mukaan 41 heistä pidätettiin myöhemmin oikeuden päätöksellä.

Lauantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa poliisi torjui väitteet liiallisesta voimankäytöstä, mutta myönsi, että poliisitoimien kohteeksi saattoi joutua myös sivullisia, pelkästä uteliaisuudesta kaduille tulleita ihmisiä.

Mellakkapoliisin Tallinnassa kiinni ottamat kaksi suomalaista miestä on laskettu vapaaksi. Keski-ikäiset miehet otettiin kiinni illalla Viru-kadulla lähellä keskusaukiota.

Miehet viettivät yön poliisin tiloissa, mutta pääsivät kuulustelujen jälkeen vapaaksi.

Konsuli Seppo Tauren Suomen Tallinnan-edustustosta kertoo, että miehet olivat ilmeisesti väärässä paikassa väärään aikaan.

Lähes sata loukkaantui
viime yönä

Tallinnan levottomuuksissa loukkaantuneiden määrä on yhteensä noussut jo lähemmäs sataan. Yhdeksän vammoja saaneista on poliiseja.

Viru-keskuksen luona vallitsi alkuyöstä jonkin aikaa täysimittainen ryöstely ja mellakointi. Nuoriso heitti keskuksessa terassituoleja ikkunoiden läpi ja kivitti poliiseja.

Tallinnan lisäksi myös Johvin kaupungissa puhkesi yöllä levottomuuksia. Poliisin mukaan maan koillisosassa sijaitsevassa kaupungissa oli liikkeellä noin 200 ihmisen joukkio, joka kivitti kauppojen ikkunoita ja ajoneuvoja.

TV3-kanavan mukaan Johvin mellakoijat vaikuttivat olevan venäjänkielistä väestöä läheisistä Narvan ja Sillamäen kaupungeista.

Johvin lisäksi mellakoita on ollut Kohtla-Järven kaupungeissa. Sielläkin tilanne oli aamuun mennessä rauhoittunut. Itä-Viro mukaan lukien Viron levottomuuksissa on otettu kiinni jo tuhatkunta ihmistä.

Poliisit käyttivät vesitykkejä

Uutistoimisto BNS:n mukaan Tallinnan keskustasta häädetyt nuorisojoukot murtautuivat Viru-keskuksen tuntumassa aluksi Kaubamajan vieressä olevaan alkoholimyymälään, jossa he ottivat yhteen myymälän vartijoiden kanssa. BNS:n mukaan mellakoijat ovat ryöstäneet monia muitakin kauppoja keskustassa.

Nuoret rikkoivat myös läheisen Estonia-teatterin ja Viron taideakatemian ikkunoita.

Paikalle saapuneet poliisit käyttivät tilanteen rauhoittamiseksi vesitykkejä.

Tilanne kiristyi iltayöstä, kun nuorisojoukko rikkoi Vapauden aukiolla ikkunoita Tallinnan kaupungin rakennuksesta ja otti yhteen poliisin kanssa.

Tunteita yritettiin viilentää alkoholin myyntikiellolla, jonka päättymisajankohdasta ei IS:n toimittajan mukaan ole varmuutta. Alkoholia ei edelleenkään myydä kaupoissa. Ravintoloissa tarjoillaan kyllä, mutta sen sijaan useimmilla terasseilla alkoholia ei myydä tai nautita.

Yksi venäläinen kuoli

Perjantain vastaisena yönä Tallinnan mellakoissa kuoli nuori mies ja loukkaantui lähes 60, joista 13 poliiseja. Surmansa saanut mies on kansalaisuudeltaan venäläinen, Venäjän ulkoministeriö kertoi lauantaina.

Mellakat saivat alkunsa, kun poliisi iltayöstä alkoi häätää etäämmälle kiistellyn Pronssisoturi-patsaan lähelle kerääntyneitä noin 1 500:aa mielenosoittajaa.

Riehaantunut väkijoukko hajotti lähikaduilla kymmeniä näyteikkunoita, kaatoi autoja ja ryösti kioskeja.

Levottomuuksien vuoksi Viron hallitus päätti yöllä siirtää kiistellyn patsaan saman tien pois Tallinnan keskustasta. Aamulla sen paikalla oli enää iso valkea teltta, jonka suojassa on tarkoitus myöhemmin jatkaa kaivauksia patsaan alle haudattujen vainajien tunnistamiseksi.

Pronssipatsaan uusi olinpaikka ei ollut perjantaina tiedossa, mutta hallituksen edustajan mukaan se on poliisin valvonnassa. Patsas on myöhemmin määrä siirtää sotilashautausmaalle.

PRONSSISOTURI-PATSAS

Neuvostoaikainen Pronssisoturi-patsas on alkuperäiseltä nimeltään Tallinnan vapauttajien monumentti.

Patsas pystytettiin Tallinnan keskustaan vuonna 1947 toisessa maailmansodassa natsi-Saksaa vastaan taistelleiden neuvostosotilaiden muistoksi.

Vuonna 1964 sen eteen sytytettiin ikuinen tuli. Viron saatua takaisin itsenäisyytensä tuli sammutettiin.

Venäläisten mukaan muistomerkin alle on haudattu neuvostosotilaita.

Niin virolaiset kuin vironvenäläisetkin ovat perinteisesti osoittaneet mieltään patsaan luona toukokuussa venäläisten voitonpäivänä. Vuonna 2006 mielenosoitukset kiellettiin.

Virolaisille patsas on neuvostomiehityksen muistomerkki.

Viron parlamentti hyväksyi tammikuussa lain, jonka mukaan patsas voidaan siirtää pois keskustasta. Venäjä on arvostellut päätöstä.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

 2. 2

  Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

 3. 3

  Laskiaispullia vedetään myynnistä – saattaa aiheuttaa allergisen reaktion

 4. 4

  Norjalaistähti Petter Northug pullistelee: ”Hiihdän 50 kilometriä alasti, jos...”

 5. 5

  Uudet, upeat värikuvat Titanicista julki: Aikamatka sadan vuoden taakse

 6. 6

  Bussi huuhtoutui tulvivaan jokeen Perussa – matkustajien kauhunhetket tallentuivat videolle

 7. 7

  JVG:n Jare löysi tyttöystävän – VilleGalle: ”Jarella on hyvä meininki himassa”

 8. 8

  Poliisi pysäytti autoilijan Helsingissä – autosta löytyi räjähdysaineita ja pistooli

 9. 9

  Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

 10. 10

  Miten rakkauselämäsi käy? Lue IS:n Rakkaushoroskooppi 2017

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

 2. 2

  Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

 3. 3

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 4. 4

  ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

 5. 5

  Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

 6. 6

  Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

 7. 7

  Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

 8. 8

  Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

 9. 9

  Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – rekat poikittain tiellä, mukana myös henkilöautoja

 10. 10

  Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 5. 5

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 6. 6

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 7. 7

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 8. 8

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 9. 9

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 10. 10

  Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

 2. 2

  Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

 3. 3

  Laskiaispullia vedetään myynnistä – saattaa aiheuttaa allergisen reaktion

 4. 4

  Norjalaistähti Petter Northug pullistelee: ”Hiihdän 50 kilometriä alasti, jos...”

 5. 5

  Uudet, upeat värikuvat Titanicista julki: Aikamatka sadan vuoden taakse

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

 2. 2

  Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

 3. 3

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 4. 4

  ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

 5. 5

  Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 5. 5

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 6. Näytä lisää