Anna, Anne, Anu

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Köysirata, kuumailmapallo, kaiutinpiilo... katso 13 kekseliästä yritystä paeta DDR:stä

Ihmismielen kekseliäisyydellä ei ole rajaa, kun tavoitteena on vapaus ja panoksena oma henki.
Tänä viikonloppuna muistellaan Berliinin muurin murtumista 25 vuotta sitten. Se merkitsi valtavaa vapautta DDR:n kansalaisille, jotka oli suljettu omaan maahansa. Vuosien varrella moni yrittikin pakoa Itä-Saksasta mitä erilaisimmilla tavoilla.

Moni onnistui vaarallisissa yrityksissä. IS esittelee 13 pakosuunnitelmaa DDR:stä.

1. Volkkarin tavaratilassa


Länsiberliiniläinen Kurt Wordel rakensi Kupla-Volkkaristaan pakoauton, jolla hän salakuljetti 55 ihmistä ulos DDR:stä vuosina 1964-66. Salalokero oli auton etupäässä olevassa tavaratilassa vararenkaan takana ja osittain alla niin, ettei sitä havainnut vaikka avasi luukun.

2. Vedenalainen skootteri


Insinööri Bernd Böttger rakenteli erilaisia moottorikäyttöisiä kulkupelejä tallissaan ja harjoitteli laitesukellusta. Polkupyörän MAW-apumoottorista, sukkulamaisesta bensatankista ja ilmanottoputkesta hän teki vedenalaisen miniskootterin, jota käyttäisi pakoon Itämeren poikki Tanskaan.

Ensimmäinen pakoyritys heinäkuussa 1967 paljastui, ja Böttger joutui kuukausiksi vankilaan. Vapauduttuaan hän rakensi uuden skootterin ja lähti toiseen yritykseen 8. syyskuuta 1968. Partioveneitä väistellen hän sukelsi noin puolen metrin syvyydessä välillä tähdistä suuntaa katsoen kymmeniä kilometrejä merelle, kunnes tanskalainen laiva noukki hänet kyytiin.

Böttleristä tuli kuuluisa, ja hänen sukelluslaitteensa mallin mukaan kehitettyä aquaskootteria ovat käyttäneet niin urheilu- kuin sotilassukeltajatkin. Böttler sai surmansa vuonna 1972 Välimerellä. Kuolema todettiin sukellusonnettomuudeksi. Omaiset epäilivät, että Stasi olisi murhauttanut Böttgerin, mutta todisteita ei löytynyt.

3. Urheiluautolla puomin ali


Itävaltalaisen Heinz Meixnerin, 20, pakosuunnitelma perustui matalaan Austin-Healey Sprite -urheiluautoon, jonka tuulilasin sai irti. Hän karautti itäberliiniläisen tyttöystävänsä Margritin ja tämän äidin kanssa Checkpoint Charlien rajanylityspaikan puomien ali länteen.

4. Kaappaus Spree-joella


Pursimies Peter Currle tovereineen kaappasi 8. kesäkuuta 1962 Friedrich Wolf -nimisen jokilaivan ja puksutti sillä Berliinin halkovaa Spree-jokea pitkin lännen puolelle.

Yhteensä 14 pakolaista onnistui piilottelemaan kannen alla turvassa, vaikka laivaa ammuttiin perään lähteneestä poliisiveneestä. Hyttiinsä suljettu kapteeni ei jättänyt jokilaivaansa ja loikannut vaan palasi sillä takaisin itään.

5. Veturilla läpi esteiden


Veturinkuljettaja Harry Deterling sai 5. joulukuuta 1961 ajettavakseen junavuoron, jonka pääteasema oli Länsi-Berliinin rajalla Albrechthofin asemalla. Hän lastasi perheensä salaa junaan, kytki hätäjarrut vaunuista pois, jotta junaa ei voisi pysäyttää, ja rymisteli täyttä vauhtia läpi kiskoille kasattujen väliaikaisten teräsesteiden Länsi-Berliinin Spandauhun.

Rajavartijat ampuivat junaa, mutta kukaan ei loukkaantunut. Junassa pakeni 23 ihmistä, joukossa myös sattumalta junassa ollut tyttö, joka oli joutunut eroon Länsi-Berliinissä olleista vanhemmistaan muutama kuukausi aiemmin. Seuraavana päivänä DDR purki ratakiskot pakopaikalta.

6. Tunneli 57


Tunnetuin ja pisin Berliinin muurin ali kaivetuista tunneleista vei 5. lokakuuta 1964 yhteensä 57 itäsaksalaista Bernauer Strassella sijainneen leipomon kellarista länteen. Länsiberliiniläiset opiskelijat kaivoivat puoli vuotta 13 metrin syvyydessä tunnelia, joka oli peräti 145 metriä pitkä ja 80 senttiä korkea.

Pakenijoiden joukossa oli kuitenkin Stasin ilmiantaja, minkä seurauksena seuraavana päivänä pakoa yrittäneitä olivat vastassa sotilaat. Syntyi laukaustenvaihto, ja yksi itäsaksalainen rajavartija kuoli. DDR syytti Länsi-Saksaa murhasta ja teki sotilaasta kansallissankarin.

Muurin murtumisen jälkeen Stasin asiakirjoista selvisi, että rajavartija oli kuollut omien luoteihin.

7. Lento itään ja takaisin


Puoli vuotta ennen muurin murtumista 26.5.1989 länsiberliiniläiset veljekset Ingo, 35, ja Holger Bethke, 35, lähtivät uhkarohkeaan yritykseen, joka olisi voinut päättyä todella huonosti. He naamioivat kaksi ultrakevyttä lennokkiaan Neuvostoliiton sotilasväreillä ja -tunnuksilla ja lensivät rajan yli DDR:ään noutamaan veljeään
Egbertiä, 34, länteen.

Toinen kone kierteli ilmassa tarkkaillen ja varakoneena toisen laskeutuessa Treptowerin puistoon Itä-Berliinissä. Kumpikin kone laskeutui lopulta komeasti Länsi-Berliinin puolelle aivan rajalla seisseen vanhan valtiopäivätalon eteen.

8. Köysirata länteen


Yhden uskaliaimmista pakokeinoista kehitti 33-vuotias leipzigilainen virkamies Heinz Holzapfel. Hän vieraili työnsä puolesta säännöllisesti Itä-Berliinissä talousministeriössä, jonka massiivinen rakennus sijaitsi Wilhelmstrassella vain noin 10 metrin päässä muurista. 28. heinäkuuta 1965 Holzapfel piiloutui rakennukseen vaimonsa ja 9-vuotiaan poikansa kanssa.

Pimeän tullen he kiipesivät katolle, ja Holzapfel heitti köyden muurin yli apureilleen, jotka kiinnittivät köyteen paksun teräskaapelin. Holzapfel veti vaimonsa kanssa noin satametrisen kaapelin rakennuksen katolle.

Holzapfel oli tehnyt polkupyörän renkaan keskiöstä väkipyörän, johon oli kiinnitetty valjaat, ja niiden varassa koko perhe liukui kuuttoman yön pimeydessä länteen.

9. Pisin pako uiden


Lääkäri Peter Döbler harjoitteli kaksi vuotta uimista meressä ja joessa. Viimein heinäkuussa 1971 hän pakkasi lääkärinpaperinsa, kompassin, uimarenkaan ja suklaata vedenpitävään säkkiin, veti sukelluspuvun ja räpylät päälleen, piilotti vaatteensa rantapusikkoon ja lähti uimaan Kühlungsbornista Itämerelle.

Sivullinen löysi vaatteet ja rannikkovartiosto etsi uimaria Itämerestä, mutta Döbler onnistui uimaan peräti 48 kilometrin matkan kohti Fehmarnin saarta ennen kuin länsisaksalainen vene poimi hänet merestä.

Myös nuori huippu-uimari Axel Mitbauer pakeni elokuussa 1969 uimalla kohti Tanskaa - ilman räpylöitä ja sukelluspukua.

10. Panssaroitu bussi suojasi


Pienen kuljetusyrityksen johtaja Hans Weidner ja hänen alaisenaan työskennellyt kuljettaja Jürgen Wagner rakensivat teräslevyistä omin käsin luodinkestävät panssarit bussin sisäseiniin ja ohjaamoon.

Tapaninpäivänä vuonna 1962 DDR:n rajavartijat pippuroivat pistooli- ja kivääritulella bussia, joka ajoi voimalla läpi rajaesteiden miesten perheet kyydissään. Yhteensä yhdeksän ihmistä onnistui pakenemaan vahingoittumattomina.

11. Kuumailmapallolla ylirajan


Thüringin alueella eteläisessä DDR:ssä asunut Peter Strelzyk yritti kuljettaa perheensä länteen kuumailmapallolla, joka tömähti kuitenkin ensiyrityksellä maahan vain 200 metrin päässä rajasta. Toinen yritys yhdessä Günter Wetzelin perheen kanssa onnistui 16. syyskuuta 1979. Kumpikaan mies ei ollut aiemmin harrastanut ilmailua vaan he opettelivat taidot lukemalla ja harjoittelemalla.

Pallo kiidätti yhteensä 8 ihmistä, 4 aikuista ja 4 lasta, noin 50 kilometrin tuntivauhdilla 28 minuutissa rajan yli. Kyydissä olijat saivat pieniä ruhjeita, kun pallo rysähti maahan.

12. Omatekoinen pienkone


Lentämiseen on aina liittynyt vapauden tunne, ja siksi se oli yksi suosituista pakokeinoista. Lentokoneharrastaja
Gerhard Wagner suunnitteli ja rakensi asunnossaan viiden ihmisen kuljettamiseen sopivan täysin omatekoisen koneen, joka painoi liki 600 kiloa ja kykeni saavuttamaan 200 kilometrin tuntinopeuden.

Kiinni jäämisen välttääkseen Wagner käytti vain materiaaleja, jotka eivät liittyneet mitenkään lentämiseen. Silti hanke paljastui ja hän vaimoineen sai vankeustuomion vuonna 1981. Seuraavana vuonna perhe karkotettiin länteen. DOWA-81-nimen saanut kone on museoitu Saksan historian museoon Müncheniin.

13. Mykkyrässä kaiuttimessa


Itäsaksalainen taiteilija Renate Hagen pakeni DDR:stä kesällä 1977 käpertyneenä ison orkesterikaiuttimen sisälle. Salakuljettajana toimi tunnettu hollantilainen laulaja ja Hagelin tuleva aviomies
Theodorus Kerk, joka oli esiintymismatkalla maassa. Rajavartijat olivat tarinan mukaan vain ihastelleet Kerkin teknistä kalustoa päästäessään tämän ohitseen.

Lue Itä-Saksan ja sen ihmisten koko tarina Ilta-Sanomien DDR-erikoislehdestä. Lehti on myynnissä rajoitetun ajan yhdessä Ilta-Sanomien kanssa ja sen hinta on 3,90 euroa.

Lähteet: Müller, Bodo, Faszination Freiheit, Die spektakulärsten Fluchtgeschichten, Ch. Links Verlag, Berlin 2013. Museum Haus am Checkpoint Charlie. Stern

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  2. 2

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  3. 3

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  4. 4

   Patrik Laine solmi merkittävän varustesopimuksen – nousee heti keskeiseksi osaksi markkinointia

  5. 5

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  6. 6

   Trump poseeraa Time-lehden kannessa – somessa huomattiin heti: Kuvaan piilotettiin viesti paholaisesta ja viittaus Hitleriin?

  7. 7

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  8. 8

   Alusvaatemalli Alyssa, 20, matkustelee maailman luksuskohteisiin ilmaiseksi – vanhemmat miehet kuittaavat kulut: ”Tuntuu hyvältä, kun kaikki maksetaan”

  9. 9

   Mila Kunis raivostui Ashton Kutcherin ex-vaimolle – Demi Mooren väitetään häiriköivän parin elämää

  10. 10

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  2. 2

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  3. 3

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  4. 4

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  5. 5

   Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

  6. 6

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  7. 7

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  8. 8

   Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

  9. 9

   Näin Patrik Laine asuu Winnipegissä – ”Just ja just osaan käyttää mikroa”

  10. 10

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  9. 9

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  10. 10

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  2. 2

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  3. 3

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  4. 4

   Patrik Laine solmi merkittävän varustesopimuksen – nousee heti keskeiseksi osaksi markkinointia

  5. 5

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  2. 2

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  3. 3

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  4. 4

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  5. 5

   Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää