Jutta

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Uutuuskirja paljastaa: Fidel Castro eli ylellistä elämää ja kävi kahdesti lähellä kuolemaa

Kuuban johtaja
Fidel Castron ex-henkivartija kirjoitti paljastuskirjan Kuuban entisestä diktaattorista.
Kenraali José Abrantes saapui presidentinkansliaan takakautta, hänellä oli siihen erikoislupa. Fidel Castron uskollinen apumies nousi hissillä ylös kolmanteen kerrokseen ja tallentui lyhyen matkan aikana useisiin valvontakameroihin. Castron henkivartija Juan Reinaldo Sánchez tarkkaili sisäministerin askeleita ja ilmoitti esimiehelleen, että tuttu vieras on saapunut taloon.

Castro otti Abrantesin vastaan ja sulki huoneen oven. Sánchez valmistautui nauhoittamaan keskustelun, kuten Castro aina halusi. Mikrofonit oli piilotettu kattoon. Yllättäen maata diktaattorin otteella vuodesta 1959 hallinnut Castro kuitenkin avasi oven, kielsi Sánchezia nauhoittamasta ja vetäytyi vieraan kanssa huoneeseen.

Kun tapaaminen oli kestänyt muutamia tunteja, Sánchez alkoi ihmetellä. Uteliaisuus heräsi ja 11 vuotta Castroa palvellut idealisti laittoi kuulokkeet päähänsä ja mikrofonit päälle. Silloin, vuoden 1988 lopussa, hän sai kuulla jotain sellaista mikä ei ollut hänen korvilleen tarkoitettu.

Mikä olisi voinut olla kunniakkaampi ammatti 1970-luvun Kuubassa kuin Fidel Castron henkivartijana toimiminen? Vuonna 1949 syntynyt Sánchez ei olisi voinut parempaa kuvitellakaan. Hän valikoitui monipolvisen seulan jälkeen diktaattorin sisäpiiriin, joka valvoi maan ehdottoman johtajan turvallisuutta 24 tuntia vuorokaudessa.


Sánchez oli etuoikeutettu – hänen palkkansa oli monta kertaa suurempi kuin valtaosalla kuubalaisista, joille maan propagandakoneisto syötti informaatiota kapitalismin turmiollisuudesta. Henkivartijana oikeustieteestä tutkinnon suorittanut, kolmessa taistelulajissa mustan vyön suorittanut perheenisä pääsi myös omin silmin näkemään kansalaisten silmien eteen rakennetun kulissin taakse.

Maan ”virallinen totuus” kertoi, että Castro elää minimipalkalla, eikä hänellä ole juurikaan omaisuutta. Luksusveneistä ja paratiisisaaresta huviloineen ei saatu maan lehdistä lukea. Vuonna 2006 talouslehti Forbes laski, että Castron hallinnoima henkilökohtainen omaisuus oli lähes miljardi dollaria. Mikä sitten oli henkilökohtaista ja mikä valtion? Raja oli häilyvä, koska mies päätti käytännössä kaikesta. Jos hän jotain halusi - itselleen tai julkiseen käyttöön - muilta ei tarvinnut lupaa kysyä.

Yksityiselämästä ei kerrottu mitään

Diktaattorin yksityiselämästä kuubalaisille ei kerrottu mitään. Dalia-vaimonsa kanssa Castro meni naimisiin vuonna 1961, mutta kansa sai tietää naisesta vasta 2006. Ei avioliitto silti estänyt Castroa jakamasta huomiota myös muille naisille. Diktaattorin turvallisuuden takaamisen lisäksi henkivartijakaarti sai säännöllisesti järjestellä myös Castron yövieraiden kulkureittejä. Ei tuo uskottomuus ollut Kuubassa yleisestikään kovin epätavallista. Sánchezin mukaan se on itse asiassa maassa todellinen kansallislaji.


Castro kaappasi vallan Kuubassa vuonna 1959 ja johti maata lähes puoli vuosisataa, aina vuoteen 2008 saakka. Hän ei ole Sánchezin mukaan poikkeus siinä diktaattorien sarjassa, jossa lähestulkoon jokainen elää täysin päinvastaisesti kuin opettaa. Nuo narsistiset, epäluuloiset ja häikäilemättömät luonteenpiirteet tulevat esiin Sánchezin kirjoittamassa Fidel Castron salattu elämä -kirjassa (Atena, 2015).

Miksi Sánchez sitten päättyi kirjan kirjoittamaan? Hän on ensimmäinen Castron henkivartija, joka on näin perusteellisesti asioista puhunut. Eikä kirjailija todellakaan kohdettaan Castroa kaunistele. Voi toki aina miettiä, millaisen jäljen katkeruus on maalannut totuuteen. Jos asiat olisivat menneet toisin, Sánchez viettäisi todennäköisesti leppoisia eläkepäiviä Kuubassa. Nyt hänellä ei ole maahan enää mitään asiaa.

Käskyjä toteltiin, vitseille naurettiin

Castro oli valtansa huipulla mies, jolle ei sanottu ei. Hänen käskyjään toteltiin, vaikka niissä ei aina järkeä ollutkaan. Hänen vitseilleen ja tarinoilleen naurettiin, vaikka ne oli kuultu kymmeniä kertoja aiemmin. Tarinankertojana diktaattori oli kuitenkin Sánchezin mukaan lennokas. Ne tempaisivat mukaansa, jos jaksoi innostua siitä, että jutuissa oli aina yksi ja sama sankari - Castro itse.


Jos Castroa uhmasi edes välillisesti, seuraukset olivat karut. Tai jos suoraan, ne olivat yleensä karmaisevat, lopulliset. Tunnetuin tapauksista lienee kenraali Arnaldo Ochoan kohtalo. Hän asettui Castroa vastaan poikkiteloin, kun Kuuba kävi sotaa Angolassa.

Se johti ketjuun, joka vei Ochoan ensin oikeuteen huumeiden salakuljetuksesta ja sittemmin teloituskomppanian eteen vuonna 1989. Oliko Ochoa sekaantunut huumebisnekseen? Kenties, mutta ei se Sánchezin mukaan ollut syy kuolemantuomioon, jonka saneli hänen mukaansa oikeus, mutta joka sai käskynsä suoraan Castrolta.

Samassa istunnossa sisäministeri Jose Abrantes sai 20 vuoden tuomion. Hän kuoli pari vuotta myöhemmin vankilassa. Palaset alkoivat hahmottua Sánchezin päässä. Hän muisti keskustelun, jota oli vuoden 1988 lopussa salaa Castron palatsissa Castron ja Abrantesin välillä kuunnellut. Henkivartija esittää kirjassaan suoria väitteitä siitä, että huumekaupan todellinen johtaja oli Castro, joka halusi eliminoida kaikki liikaa tietävät. Sen myötä katkeaisi ketju, joka yhdistäisi maan valtiaan raskaaseen rikollisuuteen.


Kaikesta huolimatta Sánchez jatkoi Castron palvelemista.

– Tein kaikkeni voittaakseni ne epäilykset, jotka Ochoan tapaus oli onnistunut herättämään mielessäni, hän kirjoittaa.

Vuonna 1994 tilanne muuttui. Sánchezin kaksi sukulaista muutti ulkomaille, mikä asetti varjon henkivartijan päälle. Työt Castron sisäpiirissä päättyivät. Hänelle tarjottiin vähäpätöisempää virkaa, mutta Sánchez tahtoi eläkkeelle. Ikää hänellä oli 45 vuotta. Anomus hylättiin. Pian hänet haettiin kotoa, vietiin pahamaineiseen vankilaan kuulusteltavaksi ja syytettiin maanpetturuudesta.

Kuulustelijoilla - jotka myös kiduttivat kohdettaan - oli ”aihetodisteita siitä, että Sánchez valmisteli pakoa maasta”. Se ei kirjailijan mukaan pidä paikkansa.

Sánchez: Castro petti miljoonien toiveet

Alkoi eristys ja uhkailu. Oikeudenkäynninkin Sánchez toki sai, joskin mielestään etukäteen käsikirjoitetun. Hänelle vaadittiin kahdeksan vuoden tuomiota, mutta lopulta ratkaisuksi annettiin kaksi vuotta istumista. Tasan kahden vuoden jälkeen hän myös vapautui. Vankilassa Sánchez oli päättänyt kirjoittaa kirjan kaikesta kokemastaan ja paljastaa Castron pimeän puolen, mutta Kuubassa se ei onnistunut. Piti paeta.

Lopulta, kymmenen epäonnistuneen yrityksen jälkeen, hänen jalkansa iskeytyivät Yhdysvaltain rannikolle vuonna 2008. Maahantulokuulustelussa hän kertoi taustansa ja sai passituksen FBI:n agentin puheille. Tarina vahvistettiin monin tavoin ja Sánchez asettui maahan asumaan. Osa sukulaisista siellä jo odotti, osa pääsi myöhemmin perässä.


– Minä erehdyin. Tein sen virheen, että omistin elämäni alkupuolen sen miehen suojelulle, jonka vallankumouksellisia näkemyksiä ja taistelua vapauden puolesta ihailin - kunnes häneen iski kaikkivaltiuden kuume ja hän lakkasi piittaamasta kansasta, Sánchez kirjoittaa Castroon viitaten kirjan lopussa.

– Castro petti miljoonien kuubalaisten toiveet. Miksi sankareista tulee poikkeuksetta vielä pahempia tyranneja kuin heidän kukistamansa diktaattorit?

89-vuotias Fidel Castro kaappasi Kuubassa vallan Fulgencio Batistalta 1959 ja luopui siitä lopullisesti 2008. Tällä hetkellä Kuubaa hallitsee Castron Raul-veli. Fidel Castro esiintyi julkisuudessa viimeksi huhtikuussa 2015, yli vuoden tauon jälkeen.

Kahdesti lähellä kuolemaa

Henkivartijat kuljettivat kalpeakasvoisen Fidel Castron tämän yksityissairaalaan keskellä yötä 1983. Selvisi, että johtaja kärsi pahanlaatuisesta suolistoahtaumasta. Alkoi sairastelu, joka salattiin kansalta.

Huhti-heinäkuussa Castro ei näyttäytynyt kertakaan julkisuudessa. Tai ”näyttäytyi”. Tuona aikana Castron kaksoisolentoa kuljetettiin Mersun takapenkillä läpi Havannan, että juorut sairastumisesta saatiin tukahdutettua.


Toinen, vielä vakavampi kohtaus tapahtui 1992. Tuolloin Sánchez näki Castron makaavan paareilla tajuttomana. Verensiirrot eivät olleet onnistuneet ja Sánchezille kerrottiin Castron olevan kuolemaisillaan. Raul-veljen johdolla tehtiin jo suunnitelma, miten johtajan kuolemasta tiedotettaisiin ja milloin.

Castro kuitenkin elpyi ja sai voimansa takaisin. Toipilasaika kesti pari kuukautta. Taas oli kaksoisolennolle käyttöä.

– Kun Castro näyttäytyi lokakuussa kansanedustajille, kukaan ei osannut epäillä, että heidän johtajansa oli käynyt vain muutamia viikkoja aiemmin lähellä kuolemaa, Sánchez muistelee kirjassaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Guardianin tähtitoimittajalta IS:lle karu ennustus X Factor -finaalista: Näin Saara Aallon käy – yksi äänestäjäryhmä ratkaisee kaiken

  2. 2

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  3. 3

   Hurja lehtiväite Nico Rosbergin seuraajasta – ”Se on Hamiltonin yksikäsitteinen vaatimus”

  4. 4

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  5. 5

   Tyrmäävä tulos – Näin SM-liigavalmentajat vastasivat kysymykseen NHL-säännöstä

  6. 6

   Helsingin Vuosaaren palo alkoi saunasta

  7. 7

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  8. 8

   Muistatko vielä tällaisen Saaran? 20 tyyliä ennen X Factor -suosiota

  9. 9

   Espoolainen Marjut otti ”hämäävän” kuvan auringonnoususta – ”Ei Thaimaasta”

  10. 10

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  2. 2

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  3. 3

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  4. 4

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  5. 5

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  6. 6

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  7. 7

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  8. 8

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  9. 9

   Ystävä petti legendaarisen Sergei Fedorovin – Venäjän supertähti menetti NHL:ssä tienaamansa miljoonat

  10. 10

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  9. 9

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  10. 10

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Guardianin tähtitoimittajalta IS:lle karu ennustus X Factor -finaalista: Näin Saara Aallon käy – yksi äänestäjäryhmä ratkaisee kaiken

  2. 2

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  3. 3

   Hurja lehtiväite Nico Rosbergin seuraajasta – ”Se on Hamiltonin yksikäsitteinen vaatimus”

  4. 4

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  5. 5

   Tyrmäävä tulos – Näin SM-liigavalmentajat vastasivat kysymykseen NHL-säännöstä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  2. 2

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  3. 3

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  4. 4

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  5. 5

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää