Torsti

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Värivideo paljastaa Hiroshiman tuhot – linnut kärventyivät kesken lentonsa, ihmiset kesken kävelynsä

Tulipätsi
Yhdysvaltain atomipommi Little Boy kärvensi Hiroshiman kaupungin hetkessä palaviksi raunioiksi. Ruumisroviot paloivat vielä päiviä pommin jälkeen.
Elokuun kuudes päivä vuonna 1945 oli maanantai. Aamu Hiroshimassa oli selkeä ja aurinkoinen.

Näin muistelee kirjauksessaan katolisen yliopiston filosofiaprofessori, jesuiittaisä John Siemes, jonka aikalaiskertomus Hiroshimasta on yksi kuuluisimmista.

Saksalaissyntyinen Siemes oli tapahtumien aikaan 38-vuotias. Hänet oli evakuoitu Tokiosta Hiroshimaan vain viisi kuukautta aiemmin, ja Hiroshimassa jesuiittaisä majoitettiin kukkulan rinteellä sijaitsevaan noviisiasuntolaan, noin kahden kilometrin päähän kaupungin keskustasta.

– Ikkunastani avautui upea näkymä alas laaksoon ja aina kaupungin reunamille saakka, muistelee Siemes heti sodan jälkeen julkaistussa selonteossaan.

Hiroshimaan oli pudotettu joitakin tavallisia pommeja aiemmin – olihan se sentään varuskuntakaupunki – mutta pommit eivät olleet saaneet aikaan suurtakaan vahinkoa. Noihin aikoihin kaupungissa oli sotilaat mukaan lukien noin 330000 ihmistä.


Myös kohtalokkaana maanantaiaamuna taivaalla nähtiin joitakin lentokoneita. Rutiininomainen ilmahälytys annettiin aamuseitsemän maissa. Kahdeksan aikaan sireenit ilmoittivat vaaran olevan ohi, ja ihmiset palailivat ilmasuojista takaisin arkiaskareisiinsa.

Sitten kellon tullessa 8:16 Yhdysvaltain atomipommi Little Boy räjähtää kaupungin yllä. Sen alapuolelle nollapisteeseen muodostuu ulkoilmakrematorio, joka kärventää niin taivaalla lentävät linnut kesken lentonsa kuin ihmiset maan pinnalla.

Yli 70000 elämää mitätöityy silmänräpäyksessä.


Kirkas valo tulvi ikkunasta sisään

Valo, joka tulvi Siemesin asuntolan ikkunasta sisään, muistutti valokuvauksessa käytettyä magnesiumvaloa. Se oli kirkas ja keltainen.

– Tunsin lämpöaallon ja kiirehdin kohti ikkunaa nähdäkseni tämän merkillisen ilmiön syyn. Minulle ei tullut mieleenkään, että sillä olisi ollut jotain tekemistä viholliskoneiden kanssa, Siemes kertoo selonteossaan.

Siemesin mukaan seurasi voimakas räjähdys ja ikkuna, josta keltainen valo oli tullut sisään, sinkoutui pielineen sisään huoneeseen. Lentelevät lasinsirut repivät Siemesin käsiin ja päähän verta vuotavia haavoja.


– Kaikki asuntolassa olivat hämmennyksissä. Jokainen ikkuna oli rikki ja jokainen ovi oli mennyt saranoiltaan. Kirjahyllyt olivat kaatuneet käytäville. Moni kollegoistani loukkaantui lasinsiruista ja muutama vuosi verta, mutta kukaan ei haavoittunut vakavasti.

Katsoessaan ulos Siemes näki maatyöläisten kotien palavan laaksossa. Muutama munkki lähti juoksujalkaa auttamaan palojen sammutuksessa. Kaupungin yllä kohosi savupilviä ja kuului muutama vaimea räjähdys. Laakson puut paloivat kuin soihdut.


Suotta ei presidentti Harry S. Truman julistanut samoihin aikoihin Yhdysvalloissa:

– Me olemme päästäneet Auringon voimat irti niitä vastaan, jotka päästivät sodan voimat riehumaan Kaukoidässä.

Kuin kuvaus helvetistä

Tuho alkaa hahmottua Siemesille vasta puolen tunnin kuluttua, kun kaupungista tuleva pakolaisten virta muuttuu yhä vuolaammaksi.

Asuntolan munkit hoivasivat haavoittuneita, mutta sidetarpeet ja lääkkeet loppuivat nopeasti. Lopulta isä Siemes ja seitsemän muuta lähtivät paarien kanssa kohti kaupungin keskustaa selvittääkseen, oliko keskustassa sijainneen lähetystön munkkeja vielä hengissä.

Matkallaan kohti Hiroshiman keskustaa Siemes havainnoi, että jopa kaupungin laitamilla olevat talot olivat vaurioituneet pahasti.


– Moni on romahtanut tai palanut maan tasalle. Sisempänä kaikki asumukset ovat kärsineet palovahinkoja. Missä kaupunki ennen oli, siinä oli nyt jättimäinen poltettu arpi.

Samaan aikaan Yhdysvaltain joukot juhlivat voitokasta iskuaan Tinianin lentotukikohdassa: juhla-ohjelmaan kuului piirakansyöntikilpailu, vaalean tähtösen esiintymisnumero sekä jitterbug-paritanssi.

Little Boyn pudottaneen raskaan erityispommitusrykmentti 509:n miehistö sai neljä olutpulloa mieheen ilman anniskelukorttia. Ja kuten tilaisuuden ohjelma lupasi, ”limonadeja tarjolla niille, jotka eivät oluesta piittaa.”

Hiroshimassa pommin aiheuttama myrskytuuli repi puita juuriltaan; ne kasautuivat tukkeeksi silloille ja teille. Vesisade oli mustaa.


Siemesin kuvaus matkasta kaupungin keskustassa sijaitsevaan lähetystöön on kuin seuraisi Danten kulkua läpi helvetin piirien. Paljon kuolleita, paljon kuolevia. Sortuneiden rakennusten alta kuului avunhuutoja. Siemes ajatteli, että tulipalot ennättävät raunioiden luo ennemmin tai myöhemmin. Pelastajilla ei ollut mukanaan mitään, millä voisi kaivaa syvälle sementtimurskaan – loukussa olevat ihmispolot oli jätettävä oman onnensa nojaan, odottamaan savua, tulta ja kuolemaa.


Isä Siemes ja muut pääsivät lopulta munkkien luo. He löysivät heidät joen törmältä haavoittuneina ja uupuneina. Sähköt olivat katkenneet koko kaupungista ja illan pimetessä ainoa valo tuli siellä täällä riehuvista tulipaloista. Kun pelastajat lähtivät kantamaan munkkeja pois, yksi heistä vastusteli. Hän oli lähetystön sihteeri Fukai, joka Siemesin mukaan oli ”mennyt järjiltään”.

– Hän selittää, ettei halua selviytyä isänmaansa tuhosta. Isä Kleinsorge kantaa hänet talosta väkisin ulos. Mutta Fukai ei halua tulla, vaan jää tahallaan jälkeen. Hänestä ei sittemmin enää kuulla.

Partio palasi noviisiasuntolalle aamuyöstä. Retki kaupunkiin ja takaisin oli vienyt kaksitoista tuntia. Tavallisena päivänä matka olisi taittunut kahdessa.

Uuden aamun sarastaessa isä Siemesin todistus on lohdutonta:

– Kirkas päivä paljastaa nyt kauhistuttavan näyn, jonka edellisen yön pimeys osin piilotti. Siellä missä kaupunki ennen seisoi, oli nyt tuhkaa ja raunioita silmänkantamattomiin. Jäljellä oli vain palaneiden rakennusten luurankoja. Joen törmät ovat täynnä kuolleita ja haavoittuneita, ja nousuvesi on peittänyt siellä täällä ruumiit. Hakusiman alueen leveällä tiellä makaa lukuisia alastomia ja palaneita ruumiita. Niiden joukossa on joitakin elossa olevia. Muutama on ryöminyt piiloon palaneiden autojen ja raitiovaunujen alle. Kauhistuttavasti vammautuneet olennot viittoilevat meille ja sitten lyyhistyvät maahan.

Sotaministeri riisti henkensä

Siemes kertoo, että seuraavien päivien aikana noviisiasuntolan ohi ei kulkenut enää haavoittuneiden, vaan hautajaissaattueiden virta. Kuolleet vietiin läheiseen laaksoon poltettaviksi. Ihmiset toivat itse polttopuut mukanaan.


Pieni laakso kylpee seuraavat päivät ruumisrovioiden kalpeassa valossa. Elokuun 9. päivänä toinen atomipommi murskaa vielä Mitsubishin ase- ja terästehtaan sekä sitä ympäröivän, lähes 200000 asukkaan Nagasakin satamakaupungin.

Siemes kirjoittaa:

– Seuraava anekdootti kuvaa hyvin japanilaisten henkeä: muutama päivä pommituksen jälkeen paikallisen yliopiston sihteeri tuli kertomaan meille, että Japani valmistautuu hävittämään San Franciscon yhtä tehokkaalla pommilla. En tiedä uskoiko hän itsekään sitä, mutta hän halusi vakuuttaa meidät ulkomaalaiset siitä, että myös japanilaiset pystyvät tekemään samanlaisia keksintöjä.

Japani antautui 14. elokuuta 1945. Sotaministeri Korechika Anami allekirjoitti antautumisen ehdot vastahakoisesti ja riisti henkensä seppukulla varhain seuraavana aamuna.

Lähteet: John Hershey: Hiroshima; Kari Enqvist: Kuoleman ja unohtamisen aikakirjat; Avalon project; Nuclear Weapon Archive; Hiroshiman kansallinen rauhanmuseo atomipommien uhrien muistoksi

Hiroshimassa nähtiin tulimyrsky


1. Kuolleisuus oli korkea niiden ihmisten joukossa, jotka olivat alle kilometrin päässä räjähdyksen nollapisteestä eli hyposentrumista.


2. Eri arvioiden mukaan heistä kuoli välittömästi 70 prosenttia, korkeimpien arvioiden mukaan jopa 86 prosenttia.


3. 1–2,5 kilometrin etäisyydellä olleista ihmisistä kuoli vajaa kolmannes. 2,5–5 kilometrin etäisyydellä olleista kuoli enää vain pari prosenttia.


4. Räjähdyksen alapuolella lämpötila nousi jopa4 000 celsiusasteeseen – se sulatti rakennuksista kiven ja metallin.


5. Hiroshimassa nähtiin myös räjähdystä seurannut tulimyrsky. Osa ihmisistä myös sokeutui kirkkaasta valonvälähdyksestä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  2. 2

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  3. 3

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  4. 4

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  5. 5

   Näin Suomi kikyttää – eri alojen työntekijät kertovat, kuinka kiky-tunnit käytetään: ”Käymällä vessassa ajan kanssa tai keittämällä kahvit”

  6. 6

   Kommentti: Kolmessa vuodessa Jokereilta katosi sielu – jäljellä ovat enää fanit

  7. 7

   Miksi apeat pronssimitalistit repesivät yhtäkkiä nauramaan? Jauhojärvi paljasti IS:lle Niskasen sanat palkintopallilla

  8. 8

   Menettikö Suomi varman mitalin sunnuntaina? Krista Pärmäkoskelta napakka vastaus

  9. 9

   Jukka Jalonen nöyränä neljännen tappion jälkeen: "Ei jäänyt mitään jossiteltavaa"

  10. 10

   Kokaiinilastista tuomittu paljasti vahingossa ekstaasijutun – poliisi takavarikoi järeitä aseita, miesjoukko matkustuskieltoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  6. 6

   Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

  7. 7

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  8. 8

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  9. 9

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  10. 10

   Mieti ennen kuin ostat: Uudesta Nokia 3310 -puhelimesta paljastui paha puute

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tv-katsojat hieraisivat silmiään: Anssi Kela näkyi neljällä kanavalla yhtä aikaa – ”Onko tässä enää mitään tolkkua”

  2. 2

   Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

  3. 3

   Se hetki, kun Ryan Gosling tajuaa virheen – näyttelijältä verraton reaktio Oscar-sekoiluun

  4. 4

   Joillakin uni tulee minuuteissa – näillä vinkeillä olet yksi heistä

  5. 5

   Näin Suomi kikyttää – eri alojen työntekijät kertovat, kuinka kiky-tunnit käytetään: ”Käymällä vessassa ajan kanssa tai keittämällä kahvit”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  3. 3

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  4. 4

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  5. 5

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää