Olga, Oili

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Pommittaja itsemurhaviestissään: ”Voin joutua selliin hänen viereensä” – IS seurasi tilannetta hetki hetkeltä

Brysselin terrori-iskujen tutkinta jatkui koko keskiviikon. IS seurasi tilannetta hetki hetkeltä.
 • Belgialaismediassa iskun epäillyiksi tekijöiksi on nimetty Najim Laachraoui sekä veljekset Khalid ja Brahim El Bakraoui.
 • Aiemmin kerrottiin, että paennut Laachraoui on saatu kiinni keskiviikkoaamuna. Poliisi on kiistänyt pidätetyn olevan sama henkilö.
 • Yksi iskijöistä edelleen vapaana.
 • Brysselin lentokentällä ja Maalbeekin metroasemalla tapahtui tiistaina pommiräjähdyksiä. Syyttäjän mukaan iskussa kuoli 31 ja loukkaantui 261.
 • Yllä olevalta videolta voit katsoa, millainen mies on Brysselin terrori-iskujen pääepäilty Najid Laachraoui. Alla oleva kartta-animaatio näyttää, missä iskut tapahtuivat.18.15 Yksi iskuista epäillyistä on edelleen vapaana. Belgialaisviestimien mukaan kyseessä olisi Najim Laachraoui, jota on jo aikaisemmin epäilty Pariisin terrori-iskujen pommien tekijäksi. Viranomaiset eivät vahvistaneet tietoa.

17.06 Israelilaisministeri syytti kovasanaisesti Belgian johtoa leväperäisyydestä terrorin torjunnassa.

– Jos belgialaiset jatkavat suklaan syöntiä ja elämästä nauttimista esiintyen samaan aikaan suurina liberaaleina ja demokraatteina, he eivät huomaa, että osa maassa olevista muslimeista suunnittelee terrori-iskuja eivätkä pysty taistelemaan vastaan, arvosteli maan tiedustelusta vastaava ministeri Yisrael Katz.

15.54 Belgian poliisi kertoi löytäneensä pommittajien asunnosta löytyi 15 kiloa räjähteitä, 150 litraa asetonia, 30 litraa vetyperoksidia ja säkillisen nauloja

15.37 Syyttäjän mukaan itsemurhapommittaja Ibrahim El- Bakraoui oli kirjoittanut testamenttiinsa: ”Minulla on kiire. En tiedä, mitä tehdä. Minua etsitään kaikkialta. En ole turvassa. Jos tämä pitkittyy, voin joutua selliin hänen viereensä”. Media uskoo El-Bakraouin viittaavan tällä Pariisin iskuista kiinniotettuun Salah Abdeslamiin.

15.03 CNN:n mukaan paossa oleva valvontakamerakuvan hattupäinen mies kantoi laukussaan kaikista suurinta räjähdemäärää. Jos räjähteet olisivat räjähtäneet, tuho olisi ollut vieläkin suurempi. Poliisi räjäytti kontrolloidusti pommin myöhemmin eilen iltapäivällä.

14.43 Telegraphin mukaan itsemurhapommittaja Ibrahim El-Bakraoui kirjoitti viimeiseen viestiinsä ”En tiedä, mitä tehdä. Jos antaudun, joudun vankilaan”.

14.35 Syyttäjä Frédéric Van Leeuw kertoi itsemurhapommittaja Ibrahim El-Bakraouin kirjoittaneen testamenttiinsa pelkäävänsä jäädä kiinni, uutisoi BBC. Tietokone löytyi roskakorista lentokentältä. Syyttäjän mukaan veljesten talosta löytyi 15 kiloa räjähdysaineita.

14.29 Belgian viranomaiset uskovat, että vapaalla jalalla on vielä useita iskuun liittyviä henkilöitä. Itsemurhapommittaja Ibrahim El-Bakraouin testamentti löydettiin roskikseen heitetyltä tietokoneelta. Itsensä lentokentällä räjähtänyt Ibrahim El-Bakraoui tunnistettiin ilmeisesti sormenjälkien perusteella.

14.26 Aftonbladetin mukaan kriisikeskuksen johtaja Alain Lefevre sanoi tiedotustilaisuudessa, että prioriteettina on nyt auttaa loukkaantuneita.

14.15 Syyttäjän mukaan poliisi on löytänyt itsemurhapommittajan testamentin tietokoneelta, kertoo Aftonbladet. Epäilty Ibrahim El- Bakraoui kuoli lentokentällä. Hänen veljensä Khalid räjäytti itsensä metrossa. Valvontakamerakuvalla nähdyistä kolmesta miehestä vasemmalla olevan miehen henkilöllisyyttä ei ole saatu selville.

14.14 Liittovaltion syyttäjä Frédéric Van Leeuwin mukaan Maalbeekin metrossa räjähtänyt pommi oli itsemurhaisku. Eilen on otettu kiinni henkilö, jonka osallisuutta iskuihin tutkitaan nyt. Iskuissa on kuollut 31 ihmistä ja 261 loukkaantunut.

14.03 Liittovaltion syyttäjä Frédéric Van Leeuw vahvisti tiedotustilaisuudessa Najid Laacharouin olevan yhä vapaalla jalalla.

13.41 Pidätyspaikalla oleva Aftonbladetin toimittaja sanoo poliisien vahvistaneen, ettei pidätetty ole epäilty Najim Laacharoui. Poliisin tiedotustilaisuuden pitäisi alkaa pian.

13.13 Tällä hetkellä belgialaismediassa liikkuu ristiriitaista tietoa siitä, onko Najim Laacharoui saatu sittenkään kiinni. Uutisen ensimmäisenä julkaissut DH-lehti kertoo nyt, ettei pidätetty ole Najim Laacharoui. Belgian yleisradioyhtiön mukaan poliisi kiistää kiinniotetun olevan Laacharoui.

12.57 Belgiassa pidetään minuutin mittainen hiljainen hetki uhrien muistoksi klo 13.

12.47 HLN-lehden mukaan Najim Laachraoui saatiin kiinni aamukuudelta.

12.43 Epäillyt veljekset ovat poliisin vanhoja tuttuja. La Libren mukaan Brahim El Bakraoui sai vuonna 2010 yhdeksän vuoden tuomion ammuttuaan poliisia kohti ryöstön aikana. Khalid El Bakraoui taas sai viiden vuoden tuomion vuonna 2011 autovarkauden takia. Veljesten epäillään olleen yhteydessä terroristeihin, jotka iskivät Pariisissa marraskuussa tappaen 130 ihmistä.

11:59 Belgilaismedia uutisoi, että paennut epäilty Najid Laachraoui, 24, on pidätetty Brysselissä Anderlechtin kaupunginosassa. Lue lisää täältä.


11:57 Guardian-lehden mukaan pommi-iskusta epäillyt saapuivat tiistaina lentokentälle kolmella autolla: kahdella henkilöautolla ja taksilla. Guardian kertoo tietojen olevan peräisin poliisilta. Guardian siteeraa belgialaista DH-lehteä, jonka mukaan kentältä olisi poistunut räjähdysten jälkeen yhdessä autossa 3-4 henkilöä.


DH:n mukaan silminnäkijät olisivat ottaneet auton rekisterinumeron ylös ja ilmoittaneet siitä poliisille. Autolla saattaa olla uutisen mukaan yhteys turkkilaistaustaiseen mieheen, joka on ollut tiedusteluviranomaisten seurannassa. On mahdollista, että auton kyydissä oli ryhmä, joka järjesti pommi-iskun Maalbeekin metroasemalla.

10:56 Belgiassa muistetaan tänään eilisten pommi-iskujen uhreja. Brysselissä pidetään keskiviikkona minuutin hiljainen hetki uhrien muistolle.

9:59 Belgialaisen DH-lehden uutisen mukaan Brysselin terrori-iskuun liitetty Brahim El Bakraoui olisi saanut vuonna 2010 tuomion ammuttuaan poliiseja kohti Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä. Uutisen mukaan hänen tietokoneeltaan olisi löytynyt Isis-materiaalia. Asiasta kertoo brittilehti Telegraph.

9:26 Belgialaisen DH-lehden mukaan Brysselin lentokentän pommi-iskusta epäilty ja etsitty mies olisi Najim Laachraoui. Hänen epäillään osallistuneen myös marraskuisen Pariisin terrori-iskun valmisteluun. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut Brysselin iskusta epäiltyjen nimiä. Lue lisää Laachraouista täältä.

9:18 Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n tietojen mukaan itsemurhaiskun olisivat tehneet veljekset, joiden nimet ovat Khalid ja Brahim El Bakraoui. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut tietoa.

RTBF:n mukaan Khalid olisi vuokrannut Brysselin Forestin alueelta asunnon, jota poliisi tutki viime viikolla. Tilannetta seurasi ammuskelu, jossa poliisi surmasi aseistautuneen miehen. Asunnosta löytyi ISIS-lippu, rynnäkkökivääri ja Pariisin terrori-iskusta epäillyn Salah Abdeslamin sormenjäljet.


7:35 Brysselin iskuilla voi olla useita välittömiä vaikutuksia, jotka näkyvät tavallisten ihmisten elämässä. Lue lisää täältä.

6.43 Belgian poliisi on julkaissut Twitterissä uusia valvontakamerakuvia miehistä, joita epäillään lentokentän terrori-iskusta. Valkoisiin vaatteisiin pukeutunutta miestä etsitään parhaillaan, muiden kahden epäillään tehneen itsemurhaiskun kentällä. Lue lisää täältä.


6.27 Brysselin lentokentän työntekijä kuvailee belgialaiselle La Dernière Heure –lehdelle, miten hän vei ihmisiä suojaan räjähdyspaikalta.

– Autoin heidät hissiin, sitten vein sinne viisi ihmistä. He olivat loukkaantuneita tai kuolleita. Vedin suojaan kaksi poliisia, joiden jalat olivat murskaantuneet. Haavoittuneita oli paljon, erityisesti jaloistaan loukkaantuneita, 40-vuotias Alphonse Youla kertoo.


5:53 Iskujen ensimmäinen kuolonuhri on nimetty. Brysselissä asunut perulainen Adelma Tapia Ruiz, 36, menehtyi lentokentällä tapahtuneissa räjähdyksissä. Mediatietojen mukaan hän oli matkalla miehensä ja kolmivuotiaiden kaksostyttöjensä kanssa New Yorkiin, jossa hänen äitinsä asuu. Myös toinen tyttäristä loukkaantui räjähdyksessä.

5:22 Finnair on perunut tältä päivältä seitsemän Brysselin ja Helsingin välistä lentoa. Neljän lennon oli tarkoitus suuntautua Brysselistä Helsinkiin ja kolmen Helsingistä Brysseliin.

4:24 Jotkut iskuissa loukkaantuneiden omaiset jäivät tiistaina epätietoisiksi läheistensä tilanteesta. Metroiskussa vakavasti loukkaantuneen ruotsalaisnaisen sisar kertoo ruotsalaislehti NSD:n haastattelussa, että omaiset ovat saaneet tiistain aikana vain vähän tietoa naisen kohtalosta.


Yön aikana amerikkalaismedioissa on noussut esiin myös yhdysvaltalaisen lähetyssaarnaajan Mason Wellsin, 19, tarina. Wells oli kolme vuotta sitten kannustamassa Bostonin maratonille osallistunutta äitiään, kun pommit räjähtivät kesken kilpailun ja surmasivat kolme ihmistä. Tiistaina Wells loukkaantui Brysselin lentoasemaiskussa, mutta ei saanut hengenvaarallisia vammoja.

3:44 Alankomaiden ulkoministeri Bert Koenders on kehottanut hollantilaisia välttämään Brysseliin matkustamista. Brysselissä jo oleskelevia neuvotaan välttämään lentokenttää ja metroasemia sekä pysymään sisällä, jos mahdollista. Asiasta uutisoi CNN.

3:23 Belgian muslimijohtajat ovat tuominneet tiistain terrori-iskut. Belgian imaamien liitto (La Ligue des Imams de Belgique) julkaisi yhteislausunnon, jossa iskuja kuvaillaan "rikollisiksi ja sanoinkuvaamattomiksi" teoiksi.

Imaamit esittävät lausunnossa surunvalittelunsa uhrien perheille. Lausunnossa peräänkuulutetaan myös kaikkien belgialaisten keskinäistä solidaarisuutta.

2:57 Belgia on pyytänyt EU-ministerikokouksen koolle Brysselin terrori-iskujen vuoksi.

Hollannin oikeusministeri Ard van der Steur kertoo asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa kokouksen järjestää EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Hollanti, ja kokous saatetaan pitää huomisaamuna.


2:45 Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa kansalaisiaan Eurooppaan matkustamisen ”mahdollisista riskeistä”. Ministeriön mukaan matkustaminen sekä Eurooppaan että Euroopan sisällä voi olla riskialtista, koska maanosassa on tehty useita terrori-iskuja.


2:30 Terrori-iskujen tutkinta on jatkunut myöhään yöhön, ja poliisi etsii yhtä lentokentän valvontakameralle tallentunutta epäiltyä. Kahden muun epäillään tehneen itsemurhaiskun kentällä.

Epäiltyjä kuljettanut taksinkuljettaja on CNN:n mukaan auttanut poliisia tutkimuksissa. Kanavan mukaan poliisi teki kuljettajan kertoman perusteella ratsioita, joissa yhdestä asunnosta Schaerbeekin alueelta löytyi pommi, kemikaaleja ja Isisin lippu.

Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta on paikalla Brysselissä. Tiistai-iltana Place de la Bourselle kerääntyi runsaasti brysseliläisiä, jotka toivat paikalle muun muassa kukkia, kynttilöitä ja muistoesineitä.

Tästä pääset tiistain hetki hetkeltä –seurantaan.

Näitä luetaan!

 1. 1

  71-vuotias nainen esitteli 18-vuotiaan miehensä aamu-tv:ssä – juontaja ulvoi naurusta, katsojat närkästyivät

 2. 2

  Jasper Pääkköseltä kitkerä purkaus viranomaisille: ”Miksi Löylyn täytyy pyytää aikuisia ihmisiä poistumaan?”

 3. 3

  Liikunta- ja puhevammainen Hilla joutui ventovieraan röyhkeän kommentoinnin kohteeksi: ”Huusi naamani edessä”

 4. 4

  Astianpesukone kärähti sairaalassa – 11 potilasta evakuoitiin

 5. 5

  Nico Rosberg otti paalupaikan, Räikköselle jättipettymys – aika-ajot kestivät lähes kaksi tuntia

 6. 6

  Lähteet: Münchenin ampuja ihaili koulumurhaajia

 7. 7

  Duty free -raivoa Helsinki-Vantaalla – Myyjä: Näin karmeita suomalaiset ovat

 8. 8

  Me Naisten kysely: Näin naisia painostetaan seksiin

 9. 9

  Tällaisten mönkijöiden suosio kasvaa yhä vauhdilla: Ajoluvan hankkiminen helppoa, omistaminenkin suhteessa melko halpaa

 10. 10

  Menettääkö Rosberg paalupaikkansa? ”Olen varma, että se on ok”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  10 kuoli ja yli 20 haavoittui Münchenin ostoskeskusammuskelussa – epäilty on 18-vuotias iranilaistaustainen

 2. 2

  Kalevan kisoissa dramaattinen tilanne: Nezirillä ja valmentajalla raju yhteenotto stadionin ulkopuolella – ”Mitä v*ttua sä teet?”

 3. 3

  Duty free -raivoa Helsinki-Vantaalla – Myyjä: Näin karmeita suomalaiset ovat

 4. 4

  Pariskunta vältti Hämeenlinnan kuolonkolarin hiuksenhienosti: ”Kuorma-auto humahti 20 sentin päästä meistä.”

 5. 5

  Huippumalli jäi kiinni seksistä lentokoneessa – ”Mies katseli meitä vierestä”

 6. 6

  Kaksi kuollut Hämeenlinnan onnettomuudessa – osallisina 8 henkilöautoa ja kuorma-auto

 7. 7

  Helsingin Kalliossa räjähdys – kerrostalon ikkuna rikki, ulkona yksi ”pahoin palanut”

 8. 8

  Grahamin ulkonäkö hätkähdyttää koko maailmaa – tällainen ihminen selviäisi autokolarista

 9. 9

  Usain Boltkin menettämässä kultamitalin – Pekingin ja Lontoon olympialaisista jo yli 150 käryä

 10. 10

  Jasper Pääkköseltä kitkerä purkaus viranomaisille: ”Miksi Löylyn täytyy pyytää aikuisia ihmisiä poistumaan?”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  90-luvun suosikkilaulaja Miisa on kuollut

 2. 2

  10 kuoli ja yli 20 haavoittui Münchenin ostoskeskusammuskelussa – epäilty on 18-vuotias iranilaistaustainen

 3. 3

  Tv:stä tuttu Janne ”Mehu-Janne” Kuisma on kuollut 36-vuotiaana

 4. 4

  IS tapasi lottomiljonäärin saunassa: ”Vanhoista ystävistä on jäljellä enää kourallinen” – entiset naisystävät soittelevat

 5. 5

  Raju väite: Dr. Phil onkin pelkkä huijari! Julki tulleet asiakirjat paljastavat karun totuuden tv-psykologista

 6. 6

  Khloé Kardashian yritti nolata 19-vuotiaan näyttelijän törkeällä K18-kuvalla – pilkka osuikin omaan nilkkaan

 7. 7

  Katsojat järkyttyivät perheen käytöksestä tv-lähetyksessä – lapsi pissasi lattialle, vanhemmat nyökyttelivät

 8. 8

  Kaksi kuollut Hämeenlinnan onnettomuudessa – osallisina 8 henkilöautoa ja kuorma-auto

 9. 9

  Yli vuoden kateissa ollut 4-vuotias Albertti löytyi kesämökiltä – pojasta oli tehty tytön näköinen

 10. 10

  Outo välikohtaus Yön keikalla – lavalle hiipinyt Andy McCoy kaatoi kaljaa Olli Lindholmin päälle: ”Säikähdin ihan helvetisti”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  71-vuotias nainen esitteli 18-vuotiaan miehensä aamu-tv:ssä – juontaja ulvoi naurusta, katsojat närkästyivät

 2. 2

  Jasper Pääkköseltä kitkerä purkaus viranomaisille: ”Miksi Löylyn täytyy pyytää aikuisia ihmisiä poistumaan?”

 3. 3

  Liikunta- ja puhevammainen Hilla joutui ventovieraan röyhkeän kommentoinnin kohteeksi: ”Huusi naamani edessä”

 4. 4

  Astianpesukone kärähti sairaalassa – 11 potilasta evakuoitiin

 5. 5

  Nico Rosberg otti paalupaikan, Räikköselle jättipettymys – aika-ajot kestivät lähes kaksi tuntia

 6. Näytä lisää
 1. 1

  10 kuoli ja yli 20 haavoittui Münchenin ostoskeskusammuskelussa – epäilty on 18-vuotias iranilaistaustainen

 2. 2

  Kalevan kisoissa dramaattinen tilanne: Nezirillä ja valmentajalla raju yhteenotto stadionin ulkopuolella – ”Mitä v*ttua sä teet?”

 3. 3

  Duty free -raivoa Helsinki-Vantaalla – Myyjä: Näin karmeita suomalaiset ovat

 4. 4

  Pariskunta vältti Hämeenlinnan kuolonkolarin hiuksenhienosti: ”Kuorma-auto humahti 20 sentin päästä meistä.”

 5. 5

  Huippumalli jäi kiinni seksistä lentokoneessa – ”Mies katseli meitä vierestä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  90-luvun suosikkilaulaja Miisa on kuollut

 2. 2

  10 kuoli ja yli 20 haavoittui Münchenin ostoskeskusammuskelussa – epäilty on 18-vuotias iranilaistaustainen

 3. 3

  Tv:stä tuttu Janne ”Mehu-Janne” Kuisma on kuollut 36-vuotiaana

 4. 4

  IS tapasi lottomiljonäärin saunassa: ”Vanhoista ystävistä on jäljellä enää kourallinen” – entiset naisystävät soittelevat

 5. 5

  Raju väite: Dr. Phil onkin pelkkä huijari! Julki tulleet asiakirjat paljastavat karun totuuden tv-psykologista

 6. Näytä lisää