Sebastian

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Pommittaja itsemurhaviestissään: ”Voin joutua selliin hänen viereensä” – IS seurasi tilannetta hetki hetkeltä

Brysselin terrori-iskujen tutkinta jatkui koko keskiviikon. IS seurasi tilannetta hetki hetkeltä.
 • Belgialaismediassa iskun epäillyiksi tekijöiksi on nimetty Najim Laachraoui sekä veljekset Khalid ja Brahim El Bakraoui.
 • Aiemmin kerrottiin, että paennut Laachraoui on saatu kiinni keskiviikkoaamuna. Poliisi on kiistänyt pidätetyn olevan sama henkilö.
 • Yksi iskijöistä edelleen vapaana.
 • Brysselin lentokentällä ja Maalbeekin metroasemalla tapahtui tiistaina pommiräjähdyksiä. Syyttäjän mukaan iskussa kuoli 31 ja loukkaantui 261.
 • Yllä olevalta videolta voit katsoa, millainen mies on Brysselin terrori-iskujen pääepäilty Najid Laachraoui. Alla oleva kartta-animaatio näyttää, missä iskut tapahtuivat.18.15 Yksi iskuista epäillyistä on edelleen vapaana. Belgialaisviestimien mukaan kyseessä olisi Najim Laachraoui, jota on jo aikaisemmin epäilty Pariisin terrori-iskujen pommien tekijäksi. Viranomaiset eivät vahvistaneet tietoa.

17.06 Israelilaisministeri syytti kovasanaisesti Belgian johtoa leväperäisyydestä terrorin torjunnassa.

– Jos belgialaiset jatkavat suklaan syöntiä ja elämästä nauttimista esiintyen samaan aikaan suurina liberaaleina ja demokraatteina, he eivät huomaa, että osa maassa olevista muslimeista suunnittelee terrori-iskuja eivätkä pysty taistelemaan vastaan, arvosteli maan tiedustelusta vastaava ministeri Yisrael Katz.

15.54 Belgian poliisi kertoi löytäneensä pommittajien asunnosta löytyi 15 kiloa räjähteitä, 150 litraa asetonia, 30 litraa vetyperoksidia ja säkillisen nauloja

15.37 Syyttäjän mukaan itsemurhapommittaja Ibrahim El- Bakraoui oli kirjoittanut testamenttiinsa: ”Minulla on kiire. En tiedä, mitä tehdä. Minua etsitään kaikkialta. En ole turvassa. Jos tämä pitkittyy, voin joutua selliin hänen viereensä”. Media uskoo El-Bakraouin viittaavan tällä Pariisin iskuista kiinniotettuun Salah Abdeslamiin.

15.03 CNN:n mukaan paossa oleva valvontakamerakuvan hattupäinen mies kantoi laukussaan kaikista suurinta räjähdemäärää. Jos räjähteet olisivat räjähtäneet, tuho olisi ollut vieläkin suurempi. Poliisi räjäytti kontrolloidusti pommin myöhemmin eilen iltapäivällä.

14.43 Telegraphin mukaan itsemurhapommittaja Ibrahim El-Bakraoui kirjoitti viimeiseen viestiinsä ”En tiedä, mitä tehdä. Jos antaudun, joudun vankilaan”.

14.35 Syyttäjä Frédéric Van Leeuw kertoi itsemurhapommittaja Ibrahim El-Bakraouin kirjoittaneen testamenttiinsa pelkäävänsä jäädä kiinni, uutisoi BBC. Tietokone löytyi roskakorista lentokentältä. Syyttäjän mukaan veljesten talosta löytyi 15 kiloa räjähdysaineita.

14.29 Belgian viranomaiset uskovat, että vapaalla jalalla on vielä useita iskuun liittyviä henkilöitä. Itsemurhapommittaja Ibrahim El-Bakraouin testamentti löydettiin roskikseen heitetyltä tietokoneelta. Itsensä lentokentällä räjähtänyt Ibrahim El-Bakraoui tunnistettiin ilmeisesti sormenjälkien perusteella.

14.26 Aftonbladetin mukaan kriisikeskuksen johtaja Alain Lefevre sanoi tiedotustilaisuudessa, että prioriteettina on nyt auttaa loukkaantuneita.

14.15 Syyttäjän mukaan poliisi on löytänyt itsemurhapommittajan testamentin tietokoneelta, kertoo Aftonbladet. Epäilty Ibrahim El- Bakraoui kuoli lentokentällä. Hänen veljensä Khalid räjäytti itsensä metrossa. Valvontakamerakuvalla nähdyistä kolmesta miehestä vasemmalla olevan miehen henkilöllisyyttä ei ole saatu selville.

14.14 Liittovaltion syyttäjä Frédéric Van Leeuwin mukaan Maalbeekin metrossa räjähtänyt pommi oli itsemurhaisku. Eilen on otettu kiinni henkilö, jonka osallisuutta iskuihin tutkitaan nyt. Iskuissa on kuollut 31 ihmistä ja 261 loukkaantunut.

14.03 Liittovaltion syyttäjä Frédéric Van Leeuw vahvisti tiedotustilaisuudessa Najid Laacharouin olevan yhä vapaalla jalalla.

13.41 Pidätyspaikalla oleva Aftonbladetin toimittaja sanoo poliisien vahvistaneen, ettei pidätetty ole epäilty Najim Laacharoui. Poliisin tiedotustilaisuuden pitäisi alkaa pian.

13.13 Tällä hetkellä belgialaismediassa liikkuu ristiriitaista tietoa siitä, onko Najim Laacharoui saatu sittenkään kiinni. Uutisen ensimmäisenä julkaissut DH-lehti kertoo nyt, ettei pidätetty ole Najim Laacharoui. Belgian yleisradioyhtiön mukaan poliisi kiistää kiinniotetun olevan Laacharoui.

12.57 Belgiassa pidetään minuutin mittainen hiljainen hetki uhrien muistoksi klo 13.

12.47 HLN-lehden mukaan Najim Laachraoui saatiin kiinni aamukuudelta.

12.43 Epäillyt veljekset ovat poliisin vanhoja tuttuja. La Libren mukaan Brahim El Bakraoui sai vuonna 2010 yhdeksän vuoden tuomion ammuttuaan poliisia kohti ryöstön aikana. Khalid El Bakraoui taas sai viiden vuoden tuomion vuonna 2011 autovarkauden takia. Veljesten epäillään olleen yhteydessä terroristeihin, jotka iskivät Pariisissa marraskuussa tappaen 130 ihmistä.

11:59 Belgilaismedia uutisoi, että paennut epäilty Najid Laachraoui, 24, on pidätetty Brysselissä Anderlechtin kaupunginosassa. Lue lisää täältä.


11:57 Guardian-lehden mukaan pommi-iskusta epäillyt saapuivat tiistaina lentokentälle kolmella autolla: kahdella henkilöautolla ja taksilla. Guardian kertoo tietojen olevan peräisin poliisilta. Guardian siteeraa belgialaista DH-lehteä, jonka mukaan kentältä olisi poistunut räjähdysten jälkeen yhdessä autossa 3-4 henkilöä.


DH:n mukaan silminnäkijät olisivat ottaneet auton rekisterinumeron ylös ja ilmoittaneet siitä poliisille. Autolla saattaa olla uutisen mukaan yhteys turkkilaistaustaiseen mieheen, joka on ollut tiedusteluviranomaisten seurannassa. On mahdollista, että auton kyydissä oli ryhmä, joka järjesti pommi-iskun Maalbeekin metroasemalla.

10:56 Belgiassa muistetaan tänään eilisten pommi-iskujen uhreja. Brysselissä pidetään keskiviikkona minuutin hiljainen hetki uhrien muistolle.

9:59 Belgialaisen DH-lehden uutisen mukaan Brysselin terrori-iskuun liitetty Brahim El Bakraoui olisi saanut vuonna 2010 tuomion ammuttuaan poliiseja kohti Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä. Uutisen mukaan hänen tietokoneeltaan olisi löytynyt Isis-materiaalia. Asiasta kertoo brittilehti Telegraph.

9:26 Belgialaisen DH-lehden mukaan Brysselin lentokentän pommi-iskusta epäilty ja etsitty mies olisi Najim Laachraoui. Hänen epäillään osallistuneen myös marraskuisen Pariisin terrori-iskun valmisteluun. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut Brysselin iskusta epäiltyjen nimiä. Lue lisää Laachraouista täältä.

9:18 Belgian yleisradioyhtiön RTBF:n tietojen mukaan itsemurhaiskun olisivat tehneet veljekset, joiden nimet ovat Khalid ja Brahim El Bakraoui. Poliisi ei ole toistaiseksi vahvistanut tietoa.

RTBF:n mukaan Khalid olisi vuokrannut Brysselin Forestin alueelta asunnon, jota poliisi tutki viime viikolla. Tilannetta seurasi ammuskelu, jossa poliisi surmasi aseistautuneen miehen. Asunnosta löytyi ISIS-lippu, rynnäkkökivääri ja Pariisin terrori-iskusta epäillyn Salah Abdeslamin sormenjäljet.


7:35 Brysselin iskuilla voi olla useita välittömiä vaikutuksia, jotka näkyvät tavallisten ihmisten elämässä. Lue lisää täältä.

6.43 Belgian poliisi on julkaissut Twitterissä uusia valvontakamerakuvia miehistä, joita epäillään lentokentän terrori-iskusta. Valkoisiin vaatteisiin pukeutunutta miestä etsitään parhaillaan, muiden kahden epäillään tehneen itsemurhaiskun kentällä. Lue lisää täältä.


6.27 Brysselin lentokentän työntekijä kuvailee belgialaiselle La Dernière Heure –lehdelle, miten hän vei ihmisiä suojaan räjähdyspaikalta.

– Autoin heidät hissiin, sitten vein sinne viisi ihmistä. He olivat loukkaantuneita tai kuolleita. Vedin suojaan kaksi poliisia, joiden jalat olivat murskaantuneet. Haavoittuneita oli paljon, erityisesti jaloistaan loukkaantuneita, 40-vuotias Alphonse Youla kertoo.


5:53 Iskujen ensimmäinen kuolonuhri on nimetty. Brysselissä asunut perulainen Adelma Tapia Ruiz, 36, menehtyi lentokentällä tapahtuneissa räjähdyksissä. Mediatietojen mukaan hän oli matkalla miehensä ja kolmivuotiaiden kaksostyttöjensä kanssa New Yorkiin, jossa hänen äitinsä asuu. Myös toinen tyttäristä loukkaantui räjähdyksessä.

5:22 Finnair on perunut tältä päivältä seitsemän Brysselin ja Helsingin välistä lentoa. Neljän lennon oli tarkoitus suuntautua Brysselistä Helsinkiin ja kolmen Helsingistä Brysseliin.

4:24 Jotkut iskuissa loukkaantuneiden omaiset jäivät tiistaina epätietoisiksi läheistensä tilanteesta. Metroiskussa vakavasti loukkaantuneen ruotsalaisnaisen sisar kertoo ruotsalaislehti NSD:n haastattelussa, että omaiset ovat saaneet tiistain aikana vain vähän tietoa naisen kohtalosta.


Yön aikana amerikkalaismedioissa on noussut esiin myös yhdysvaltalaisen lähetyssaarnaajan Mason Wellsin, 19, tarina. Wells oli kolme vuotta sitten kannustamassa Bostonin maratonille osallistunutta äitiään, kun pommit räjähtivät kesken kilpailun ja surmasivat kolme ihmistä. Tiistaina Wells loukkaantui Brysselin lentoasemaiskussa, mutta ei saanut hengenvaarallisia vammoja.

3:44 Alankomaiden ulkoministeri Bert Koenders on kehottanut hollantilaisia välttämään Brysseliin matkustamista. Brysselissä jo oleskelevia neuvotaan välttämään lentokenttää ja metroasemia sekä pysymään sisällä, jos mahdollista. Asiasta uutisoi CNN.

3:23 Belgian muslimijohtajat ovat tuominneet tiistain terrori-iskut. Belgian imaamien liitto (La Ligue des Imams de Belgique) julkaisi yhteislausunnon, jossa iskuja kuvaillaan "rikollisiksi ja sanoinkuvaamattomiksi" teoiksi.

Imaamit esittävät lausunnossa surunvalittelunsa uhrien perheille. Lausunnossa peräänkuulutetaan myös kaikkien belgialaisten keskinäistä solidaarisuutta.

2:57 Belgia on pyytänyt EU-ministerikokouksen koolle Brysselin terrori-iskujen vuoksi.

Hollannin oikeusministeri Ard van der Steur kertoo asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa kokouksen järjestää EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Hollanti, ja kokous saatetaan pitää huomisaamuna.


2:45 Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa kansalaisiaan Eurooppaan matkustamisen ”mahdollisista riskeistä”. Ministeriön mukaan matkustaminen sekä Eurooppaan että Euroopan sisällä voi olla riskialtista, koska maanosassa on tehty useita terrori-iskuja.


2:30 Terrori-iskujen tutkinta on jatkunut myöhään yöhön, ja poliisi etsii yhtä lentokentän valvontakameralle tallentunutta epäiltyä. Kahden muun epäillään tehneen itsemurhaiskun kentällä.

Epäiltyjä kuljettanut taksinkuljettaja on CNN:n mukaan auttanut poliisia tutkimuksissa. Kanavan mukaan poliisi teki kuljettajan kertoman perusteella ratsioita, joissa yhdestä asunnosta Schaerbeekin alueelta löytyi pommi, kemikaaleja ja Isisin lippu.

Ilta-Sanomien toimittaja Johannes Kotkavirta on paikalla Brysselissä. Tiistai-iltana Place de la Bourselle kerääntyi runsaasti brysseliläisiä, jotka toivat paikalle muun muassa kukkia, kynttilöitä ja muistoesineitä.

Tästä pääset tiistain hetki hetkeltä –seurantaan.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

 2. 2

  Taloyhtiö vitkutteli paritalon salaojien korjaamista – viivyttely maksoi osakkaille yli 50000 euroa

 3. 3

  Silminnäkijältä paljastus traagisesta ralliturmasta – uhria yritettiin varoittaa: ”Me kaikki huusimme hänelle”

 4. 4

  Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

 5. 5

  Traagiseen ralliturmaan joutunut kuljettaja kirjoitti tunteistaan: ”Olemme sokissa”

 6. 6

  Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

 7. 7

  Jasmin Mäntylä poseeraa topless-kuvassa pelkkä pyyhe lanteillaan – lähettää viestin Instagram-seuraajilleen

 8. 8

  Myrskytuuli heitti koululaisia kyydittäneen minibussin tieltä – Isä sai säikäyttävän soiton 12-vuotiaalta Veeralta

 9. 9

  Trump nousee valtaan tänään – seurauksena 10 suurta muutosta Yhdysvalloissa?

 10. 10

  Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

 2. 2

  Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

 3. 3

  Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

 4. 4

  Edelleen kateissa oleva sarjahukuttaja oli palkittu karjatilallinen – sitten tapahtui jotakin

 5. 5

  HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

 6. 6

  Reino Nordin kärysi poliisille huumeista, 3 epäiltyä rikosnimikettä – ”Pahoittelen perheelle aiheutettua häpeää”

 7. 7

  Vuoden 2000 Renault Meganella ajava työtön Tommi, 36, kauhistui Bernerin suunnitelmasta: Valittava joko auto tai ruoka

 8. 8

  Naisen tappanut Melrose Place -tähti ensimmäisessä haastattelussa tuomionsa jälkeen – avautuu vankilan kauhuista

 9. 9

  Trafi julkaisi laskurin: Näin liikenneuudistus vaikuttaa sinuun – osaisitko vastata kaikkiin kysymyksiin lonkalta?

 10. 10

  Ministeriö laski: Näin Bernerin suunnitelma vaikuttaisi eri ihmisiin – jopa 1000 euron lisäkulut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

 2. 2

  Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

 3. 3

  Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

 4. 4

  Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

 5. 5

  Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

 6. 6

  Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

 7. 7

  Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

 8. 8

  Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

 9. 9

  Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

 10. 10

  Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

 2. 2

  Taloyhtiö vitkutteli paritalon salaojien korjaamista – viivyttely maksoi osakkaille yli 50000 euroa

 3. 3

  Silminnäkijältä paljastus traagisesta ralliturmasta – uhria yritettiin varoittaa: ”Me kaikki huusimme hänelle”

 4. 4

  Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

 5. 5

  Traagiseen ralliturmaan joutunut kuljettaja kirjoitti tunteistaan: ”Olemme sokissa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

 2. 2

  Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

 3. 3

  Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

 4. 4

  Edelleen kateissa oleva sarjahukuttaja oli palkittu karjatilallinen – sitten tapahtui jotakin

 5. 5

  HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

 2. 2

  Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

 3. 3

  Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

 4. 4

  Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

 5. 5

  Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

 6. Näytä lisää