Oona, Netta, Aune

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Isis sai haltuunsa valtavat asearsenaalit – tällaisilla aseilla terroristit sotivat

Terrorismi
Isis-järjestön aseistus on kirjavaa ja sitä on paljon. Analyysien mukaan taistelutaktiikka on ollut tehokas.

KUN Isisin salamasota riehui Syyriassa ja Irakissa 2014–2015, jäi sen alle kaupunkeja, asukkaita, öljykenttiä, omaisuutta – ja ennen kaikkea aseita. Järjestö ei ollutkaan vain porukka partaisia sissejä, jotka poseeraavat kuluneet Kalashnikovit käsissään.
 • Yllä olevalla video on tiettävästi kuvattu Isis-taistelijan kypäräkameralla Irakissa viime kuukausien aikana.
Sillä oli armeija, joka esitteli Youtube-videoilla Kalashnikovien lisäksi panssareita, tykistöä ja ajoneuvoja. Sillä olikin panssarintorjuntaohjuksia ja tehokasta ilmatorjuntakalustoa. Yhtäkkiä Isis niitti isolla viikatteella satoja, jota Lähi-itään oli kylvetty vuosikymmeniä.


Suurin osa Isisin aseistuksesta on sotasaalista ja peräisin Syyrian ja Irakin armeijoiden varikoilta. Varsinkin Irakissa vallatun materiaalin määrä oli tolkuton. Syynä tähän olivat Yhdysvaltojen avokätinen aseapu Irakille ja Irakin armeijan kehno taistelukyky.


MOSULIN kaupungin valtauksen yhteydessä vuonna 2014 Isisin uutisoitiin saaneen saaliiksi jopa yli 2000 Humvee-ajoneuvoa sekä useita Abrams-taistelupanssarivaunuja. Isis valtasi kerralla kolmen irakilaisdivisioonan kaluston.

Seuraavana vuonna nöyryytys jatkui Ramadissa: pakeneva armeija jätti satakunta panssaroitua ajoneuvoa ja tankkia Isisille. Amerikkalaisavun peruina Isis-taistelijoille on päätynyt myös M16-rynnäkkökiväärejä sekä tykistöä.

Perusaseistukseen kuuluu myös paljon entisestä itäblokista tuttuja AK-47-rynnäkkökiväärin variaatioita ja esimerkiksi T-55-panssarivaunuja, jotka ovat peräisin Syyrian hallituksen joukoilta. Esimerkiksi heinäkuussa 2014 Raqqassa Isis valtasi kokonaisen syyrialaisdivisioonan varastot.

Vähän myöhemmin mustavalkoinen lippu liehui useissa Syyrian ilmavoimien tukikohdissa ja taistelijat poseerasivat hävittäjien vieressä. Heillä ei sentään ollut kykyä alkaa käydä ilmasotaa.


IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ Amnesty International julkaisi viime joulukuussa raportin, jossa selvitettiin Isisin aseistusta vuonna 2014. Asiaa on tutkinut myös Conflict Armament Research -järjestö. Amnestyn raportin mukaan pelkästään käsi­aseita ja ampumatarvikkeita oli 25:sta eri maasta: suurin osa entisestä itäblokista, Venäjältä ja Yhdysvalloista. Aseiden ikä vaihteli paljon.

Tarkoista määristä on vain arvailuja. Isisin taistelujoukkojen vahvuudeksi arvioitiin viime vuoden lopussa 20 000–35 000 taistelijaa. Samoin Isisin kärsimistä tappioista liikkuu vain arvauksia.


SYYRIAN sisällissota alkoi vuonna 2011 ja siihen on sekaantunut useita eri ryhmiä taustaryhmineen. Tämän takia konflikti­alueelle on lähetetty aseita, jotka ovat edelleen voineet vaihtaa puolta.

Joukossa on ollut belgialaisia FN-kiväärejä ja niihin sopivia pakistanialaisia patruunoita, jotka eivät ole kuuluneet Irakin eivätkä Syyrian armeijoille. Ilmeisesti aseistuksen alkuperä johti Qatariin, josta se oli lähetetty Libyaan. Sieltä ne oli taas kaupattu Syyrian konfliktialueelle.


Turkin rajan tuntumassa sijaitsevassa Kobanen kaupungissa Syyrian kurdijoukot puolestaan löysivät Isisiltä kiinalaisia CQ-kiväärejä, joiden alkuperä saattaa olla Sudanissa, Kiinassa tai jossain muualla. Kobanesta löydettiin Isisin hallusta myös erittäin paljon iranilaisia ampumatarvikkeita.


ISISILLÄ on myös kehittynyttä asetekniikkaa ja kykyä käyttää sitä. Sen käsiin on päätynyt esimerkiksi amerikkalaisia TOW-panssarintorjuntaohjuksia, joilla Saudi-Arabia on varustanut Syyrian kapinallisia. Isisillä on myös venäläisvalmisteisia pst-ohjuksia.

Ilmatorjuntakykyään terroristit ovat väläyttäneet ainakin Irakissa, jossa Isis yritti ampua alas amerikkalaisen koneen SA-7-ohjuksella. Irakin armeijan helikopteria on puolestaan tulitettu kiinalaisella FN-6-ohjuksella.

Jos muualta tuodut aseet ja ammukset ovat olleet kortilla, on niitä tehty myös itse. Kurdijoukot löysivät Isisiltä Kobanessa eri kaliiberien kranaatinheittimen ammuksia ja raketteja, jotka oli kasattu omissa pajoissa. Omatekoisia ovat olleet myös lukuisat pirulliset tienvarsiräjähteet, jotka ovat olleet pitkään tuttuja Afganistanin ja Irakin sodista.


VAIKKA Isisillä on erilaisia aseita mieletön määrä ja niitä mielellään esitellään pelkoa lietsovilla videoilla, ei se sentään tarkoita, että niitä kaikkia voitaisiin käyttää. Esimerkiksi Kobanessa amerikkalaisia M16-kivääreitä tavattiin lähinnä Isis-upseereilta ilmeisen ammuspulan takia. Isis ei ole myöskään tiettävästi käyttänyt taistelussa moderneja Abrams-taistelupanssarivaunuja vaan tuhonnut ne.

Sen sijaan Humvee-ajoneuvoista Isis rakensi painajaismaisen aseen, joka herätti huomiota ilmaantuessaan taistelukentälle Irakissa. Raskaista maastoajoneuvoista tehtiin liikkuvia itsemurhapommeja, jotka tulivat läpi raskaistakin esteistä ja joihin saatiin iso lataus.

Räjähdysainetta riitti. Ja kuskeja.

Tässä ovat Isisin käyttämät aseet:


Syyriasta ja Irakista: Suurin osa Isisin aseista on peräisin Syyrian ja Irakin armeijan varastoista ja varikoilta sekä sotasaaliina toisilta ryhmiltä. Kalusto on suurelta osin jo neuvostoaikaista. Taistelijan perusase on AK-47-rynnäkkökivääri ja sen lukuisat kopiot. Aseiden ja ammusten alkuperä johtaa ainakin 25 eri maahan ja useille eri vuosikymmenille.


Libyasta/Qatarista: Isis-taistelijoilla on ollut belgialaisia FN-kivääreitä, jotka todennäköisesti Qatar lähetti Libyaan kansannousun aikaan. Sieltä niitä lähetettiin Syyrian oppositiolle. Taisteluissa aseet ovat päätyneet Isisille.


Iranilaisia: Sota-alueelta on löydetty uusia iranilaisia ampumatarvikkeita.

Venäläisillä: Taistelualueelta on löydetty paljon uusia venäläisiä ampumatarvikkeita, joita Venäjä on ilmeisesti toimittanut Assadin hallinnolle.

Kiinalaisilla: Suuri osa ampumatarvikkeista on valmistettu Kiinassa. Ne lienevät peräisin Syyrian armeijan varikoilta.

Sudanilaisilla: Raporttien mukaan taisteluissa on käytetty jonkin verran sudanilaisia ammuksia.

Omalla tuotannolla: Isis on valmistanut itse kranaatteja ja pommeja. Niitä käytettiin varsinkin Kobanen taistelun aikana.


Kiinasta/Sudanista/Qatarista: Isis pudotti vuonna 2014 Irakin armeijan helikopterin olalta ammuttavalla kiinalaisella FN-6-ilmatorjuntaohjuksella. Tiettävästi alun perin Qatar osti ohjuksia Sudanista ja toimitti niitä Syyrian oppositiolle, jolta ne ovat päätyneet Isisille.


Saudi-Arabiasta: Saudi-Arabian epäillään järjestäneen kroatialaisia rynnäkkö- ja konekivääreitä suurimmalle oppositioryhmälle, Vapaan Syyrian armeijalle. Syyrian taisteluissa aseita on päätynyt Isisille.Tiettävästi Saudi-Arabia on myös toimittanut yhdysvaltalaisia TOW 2 -panssarintorjuntaohjuksia Turkin kautta Syyrian oppositiolle. Niitä on päätynyt myös Isisille.


Yhdysvalloista: USA aseisti avokätisesti Irakin armeijaa koko miehityksen jälkeisen ajan. Maahan toimitettiin jopa miljoona käsiasetta, tykkejä, ammuksia, panssarivaunuja ja ajoneuvoja. Isisin käsiin on päätynyt varikoilta runsaasti amerikkalaista aseistusta.

Tällaista aseistusta on puolestaan vastapuolella. Yhdysvaltain ja Britannian Isistä vastaan käyttämät ilma-aseet:


Yhdysvaltain ilma-ase:

F-16C-hävittäjiä

Maksiminopeus: Mach 2

Toimintasäde: 550 km (taisteluvarustuksessa)

Miehistö: 1

Aseistus: mm. 6 kpl AGM-65 Maverick -ohjusta (lyhyen kantaman, ilmasta maahan -ohjus)

4–6 kpl Paveway IV -laserohjattua pommia

F-15E -rynnäkköhävittäjiä

Maksiminopeus: Mach 2,5+

Toimintasäde: 1 270 km (taisteluvarustuksessa)

Miehistö: 2

Aseistus: mm. 6 kpl AGM-65 Maverick -ohjusta

2 268 kg:n GBU-28-bunkkerintuhoajapommi

B-52H Stratofortress -pommikoneita

(nuorin käytössä olevista valmistettu 1963)

Maksiminopeus: 1 047 km/h

Toimintasäde: 7 210 km (taisteluvarustuksessa)

Miehistö: 5

Aseistus: 31 500 kg:n pommi- tai ohjuslasti

2 kpl OV-10D Bronco -potkuriturbiinikoneita

Koneet kykenevät maataistelutoimintaan, tulenjohtotehtäviin sekä panssarintorjuntaan

(Käytettiin Vietnamin sodassa, eläkkeelle 1995, nyt takaisin palveluksessa)

Maksiminopeus: 463 km/h

Toimintasäde: 2 224 km

Miehistö: 2

Aseistus: 20 mm:n M197-kanuuna

2–4 kpl laserohjattuja Zuni-ohjuksia


Britannian ilma-ase:
 • Tornado GR4 -hävittäjiä/ rynnäkkökoneita 10 kpl
 • Maksiminopeus: Mach 1,3
 • Toimintasäde: 1 390 km
 • Miehistö: 2
 • Aseistus: 2 kpl Brimstone-ohjusta (ilmasta maahan laukaistavaa panssarintorjuntaohjusta)
 • 3 kpl Paveway IV -laserohjattua pommiaTyphoon FGR4 -hävittäjiä 6 kpl
 • Maksiminopeus: Mach 1,8
 • Toimintasäde: 1 390 km
 • Miehistö: 1
 • Aseistus: 5 kpl Paveway IV -pommia
 • Reaper MQ9 -lennokkeja 6 kpl
 • Maksiminopeus: 482 km/h
 • Toimintasäde: 640 km
 • Aseistus: 4 kpl Hellfire -ohjusta (ilmasta maahan ammuttavaa panssarintorjuntaohjusta)

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tappolistat, agentit, vakoilusatelliitit... 8 salaisuutta, jotka Donald Trump saa tietää virkaan astuttuaan

  2. 2

   Upea Melania Trump varasti huomion tanssiaisissa – presidenttipari tanssi My Wayn tahtiin

  3. 3

   Trumpin ensimmäinen päivä presidenttinä huipentuu tanssiaisiin

  4. 4

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  5. 5

   Kaksi vuotta sairaalassa ollut mies ajettiin oikeuden päätöksellä pois – ”Oli kuin hotellissa”

  6. 6

   Loimaalaisen Tommin Gambian-matka loppui lyhyeen: ”Sinne jäi rahat”

  7. 7

   Kumppaniaan pettänyt listaa: ”Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen kuin petin”

  8. 8

   Obamat paljastivat tulevaisuutta koskevia suunnitelmiaan

  9. 9

   Tässä Trumpin koko kohuttu puhe – lue sanasta sanaan

  10. 10

   Äänestäisitkö kyllä vai ei Bernerin esitykselle eduskunnassa? Näin kansanedustajat vastasivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  2. 2

   Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

  3. 3

   Trumpin ensimmäinen päivä presidenttinä huipentuu tanssiaisiin

  4. 4

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

  7. 7

   Ex-mies haukkui lihavaksi – nainen laihdutti 65 kiloa: Ihastuttaa nyt tuhansia Instagramissa poseeraamalla kuin fitnessjumalatar

  8. 8

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  9. 9

   Mies oli kaljalla kavereidensa kanssa: Keksi ”nerokkaan” tavan huijata naiselleen olevansa omassa pedissään – ”Taas yksi syy olla luottamatta miehiin”

  10. 10

   Haapaveden tragedian sotaveteraani taisteli oikeudessa sairauskorvauksesta – ”Loppuun saakka terävä pää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  9. 9

   Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

  10. 10

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tappolistat, agentit, vakoilusatelliitit... 8 salaisuutta, jotka Donald Trump saa tietää virkaan astuttuaan

  2. 2

   Upea Melania Trump varasti huomion tanssiaisissa – presidenttipari tanssi My Wayn tahtiin

  3. 3

   Trumpin ensimmäinen päivä presidenttinä huipentuu tanssiaisiin

  4. 4

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  5. 5

   Kaksi vuotta sairaalassa ollut mies ajettiin oikeuden päätöksellä pois – ”Oli kuin hotellissa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  2. 2

   Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

  3. 3

   Trumpin ensimmäinen päivä presidenttinä huipentuu tanssiaisiin

  4. 4

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää