Ilmari, Ilmo

Ulkomaat

Valikko

Ulkomaat

Seksiväitteet, Meksikon muuri, Venäjä... IS kokosi keskeiset asiat Trumpin kiihkeästä lehdistötilaisuudesta

Yhdysvallat
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump piti keskiviikkona ensimmäisen tiedotustilaisuutensa. IS listasi tilaisuuden pääaiheet.
Donald Trumpin lehdistötilaisuutta odotettiin Yhdysvalloissa jo kauan. Kyseessä oli ensimmäinen kerta vaalituloksen vahvistumisen jälkeen, kun Trump asteli median eteen vastaamaan kysymyksiin.

Kohusta toiseen kampanjansa ja vaalien aikana kulkeutunut Trump saikin vastata moniin toimittajia askarruttaneisiin kysymyksiin illan aikana. Keskiöön keskustelussa nousivat viime päivien Venäjä-raportin aiheuttama kohu.

Risuja ja ruusuja lehdistölle

Tilaisuuden alussa Trumpin edustaja Sean Spencer kritisoi kovalla kädelle Venäjä-raportista uutisoineita mediataloja Buzzfeediä, sekä CNN:ää. Spencerin mukaan kyseessä on törkeä poliittinen noitajahti, jonka takana ovat Trumpin poliittiset vastustajat. Raportin sisällön ja tietojen hän kertoi olevan täysin keksittyjä valeuutisia.

Myös varapresidentiksi nouseva Mike Pence käytti oman puheenvuoronsa alun median kritisoimiseen valeuutisen tiimoilta sekä poliittisen ajojahdin törkeyteen vedoten.


Donald Trump itse aloitti puheensa kertomalla, kuinka kunnioittaa mediataloja, jotka eivät raportoineet valeuutisesta. Hän kertoi kannattavansa voimakkaasti lehdistön sananvapautta ja arvostavansa mediaa yleisellä tasolla suuresti.

– Jos herra Putinilla olisi minusta jotain salaisia tietoja, hän olisi jo julkaissut ne, Trump totesi.

Trump kritisoi myös tiedusteluviranomaisia tilaisuuden alussa kovin sanoin.

Myönsi Venäjän yhteyden hakkerointiin

Tilaisuuden ensimmäinen kysely koski Venäjä-raporttia sekä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin liittynyttä hakkerointia sekä Venäjän osallisuutta siinä. Trumpilta myös tiedusteltiin, mistä raportti vuosi julkisuuteen.

– Venäjä-raportti on saattanut vuotaa julkisuuteen joltain tiedustelupalvelulta, mikä on erittäin häpeällistä, Trump sanoi.

Hän kuitenkin ilmoitti perjantaisen tiedustelupalvelujen kanssa käydyn kokouksen jälkeen uskovansa, että Venäjä oli hakkeroinnin takana. Myöhemmin keskustelussa Trump kuitenkin kertoi pitävänsä myös mahdollisena, että syyllinen olisi joku muu maa.

Suhde Vladimir Putiniin

Trumpin mukaan tieto siitä, että Vladimir Putin pitäisi häntä parempana presidenttinä kuin Hillary Clintonia on ainoastaan hyvä asia, eikä ongelma. Trump totesi maiden välisten suhteiden tarvitsevan pikaisesti parannusta.

– Jos Putin pitää minusta, se on erittäin hyvä asia. Se on etu, Trump kommentoi.


Trump jatkoi kertoen kuinka huonot suhteet mailla tällä hetkellä on. Trumpin mukaan on vielä aikaista sanoa, kuinka Putin tähän suhtautuu, mutta hän toivoo, että he tulevat toimeen.

– En tiedä tulemmeko toimeen Putinin kanssa. Toivon, että tulemme, mutta on mahdollista, että emme tule, Trump jatkoi.

Trump jatkoi keskustelua Venäjän ja Yhdysvaltain välisistä suhteista tuoden esiin presidentinvaalit hävinneen Hillary Clintonin.

– Luuletteko todella, että Hillary Clinton olisi kovempi Putinia vastaan? Trump kysyi

Liittyen kohuttuun Venäjä-raporttiin Trump kiisti aamusta alkaen kaikki yhteydet Venäjälle. Hän ilmoitti, ettei hänellä ole tällä hetkellä minkäänlaisia kytkyjä maan kanssa.

– Minulla ei ole sopimuksia Venäjällä. Minulla ei ole mahdollisia sopimuksia siellä, sillä olemme pysyneet poissa. Minulla ei myöskään ole lainoja Venäjällä.

Trump toi myös esille Venäjän presidentin lausunnon, jossa tämä on kertonut kohutun raportin olevan täyttä valetta.

Yhtiö siirtyy Trumpin pojille

Yksi suurimmista kysymyksistä ennen Trumpin virkaanastujaisia oli nimenomaan se, kuinka hän hoitaisi mahdollisen eturistiriidan yhtiönsä kanssa. Tilaisuudessa Trump paljasti ratkaisun olevan hänen poikansa Don ja Eric, jotka nousevat yhtiön johtoon.

– Kykenisin hyvin toimimaan samanaikaisesti presidenttinä ja johtamaan yhtiötäni. Koska olen hyvä siinä, mutta en aio tehdä sitä, Trump sanoi.


Hän myös kertoi siitä, kuinka torjui vain vähän aikaa sitten dubailaiselta liikemieheltä samaansa 2 miljardin arvoisen sopimuksen välttääkseen eturistiriidat. Trump myös ilmoitti, ettei aio julkistaa verotietojaan.

Kielsi seksivideon olemassaolon

Eräs kohutun Venäjä-raportin sisällöistä kerrotaan vahvistamattomien tietojen mukaan olevan seksivideo, jonka venäläiset tiedusteluviranomaiset ovat kuvanneet Trumpista tämän vieraillessa Moskovassa. Videolla Trumpin kerrotaan olevan hotellihuoneessa prostituoitujen kanssa.

Miestenlehti Penthouse on ilmoittanut maksavansa miljoona dollaria mahdollisesta seksivideosta.

– Olen korkean profiilin henkilö. Aina kun matkustan mukanani on paljon ihmisiä ja turvamiehiä, hän kommentoi.

Trumpin mukaan hän varoittaa aina kanssaan matkustavia käytöksestä, sillä ulkomailla edessä voi aina olla kameroita. Hänen mukaansa on oltava hyvin varovainen, tai voi löytää itsensä illalla televisiosta.

– Kaiken lisäksi olen bakteerikammoinen, Trump totesi naurahtaen.

Obamacare oli suuri virhe

Jo vaalikampanjansa aikana Trump ilmoitti aikovansa poistaa terveydenhoitojärjestelmä Obamacaren. Hänen mukaansa järjestelmä tullaan korvaamaan uudella ja paremmalla heti, kun uusi terveysministeri on nimitetty virkaansa.

– Obamacare on täydellinen katastrofi, Trump sanoi.

Hän myös kertoi miettineensä, että antaisi järjestelmän romahtaa omatoimisesti vuoden 2017 aikana, mutta päätti kuitenkin korvata sen uudella heti kun mahdollista.

Obamacare toi miljoonat köyhät perusterveydenhuollon piiriin Yhdysvalloissa. Samalla keskiluokan vakuutusmaksut nousivat.

Meksiko maksaa muurin rakentamisen

Hyvin kiinnostava osa Trumpin kampanjointia oli myös puhe muurin rakentamisesta Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle. Trumpin mukaan tällä saadaan pysäytettyä laittomien maahanmuuttajien saapuminen ja luodaan työpaikkoja yhdysvaltalaisille.

– Kyllä aiomme rakentaa muurin, Trump vastasi toimittajan kysymykseen.


Muurin aikatauluista tuleva presidentti kertoi sen verran, ettei aio odottaa vuotta tai puoltatoista vuotta ennen kuin rakentaminen voidaan aloittaa. Hänen mukaansa tuleva varapresidentti Mike Pence on jo käynyt asiasta keskusteluja eri tahojen kanssa, jotta rakentaminen voitaisiin aloittaa mahdollisimman pian.

– Meksiko tulee maksamaan muurin tavalla tai toisella. Onko se maksu vai verotus, sitä en vielä osaa sanoa, Trump vastasi kysymykseen siitä, kuka muurin maksaa.

Rajavero maasta muuttaville yrityksille

Keskustelussa Trump toi myös esille kovan verotuksen, jonka aikoo ottaa käytäntöön maasta pois muuttaville yhtiöille. Tällä on tarkoitus estää teollisuuden karkaaminen maasta. Trumpin mukaan osavaltiosta toiseen muuttaminen ei tuo ongelmia, mutta rajojen ylitys tuo.

– Yhtiöt, jotka aikovat siirtää tehtaansa ulos Yhdysvalloista, joutuvat maksamaan hyvin suuren rajaveron, Trump jyrähti.

Kiista toimittajan kanssa

Lehdistötilaisuuden lopulla Trump päätyi sanaharkkaan CNN:n toimittaja Jim Acostan kanssa. Acosta koitti saada presidenttiä vastaamaan tämän esittämään kysymykseen, sillä Trump ja hänen edustajansa kritisoivat CNN-uutissivustoa kovin sanoin.

– Organisaationne on kamala. Älä ole epäkohtelias, Trump torjui toimittajan kysymykset.

CNN:n toimittaja jatkoi kysymyksen tavoittelua, kunnes Trump lopulta totesi ennen paikalta poistumistaan pitävänsä tämän työnantajaa valeuutisten levittäjänä.

– Te olette valeuutissivusto, Trump totesi.

Kommentillaan Trump viittasi CNN:n uutisointiin liittyen nyt kohuttuun Venäjä-raporttiin. Buzzfeedin ohella CNN oli yksi ainoista uutistoimistoista, jotka kertoivat raportista ensimmäisinä. CNN oli myös ensimmäinen uutistoimisto, joka kertoi, että presidentti Obama ja Trump olivat saaneet tiedon raportista tiedusteluviranomaisilta.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

 2. 2

  Santeri, 20, ja Sofia, 19, myivät koko omaisuutensa ja lähtivät maailmalle: ”Haluan nähdä kaiken”

 3. 3

  Kirkkoherra järkyttyi Haapaveden kaksoissurmasta – ”Olemmeko pitäneet riittävästi huolta vanhuksistamme”

 4. 4

  Kotimaiset kurkut loppumassa ruoka­kaupoista – ”Akuutin pulan takana on halpuutus”

 5. 5

  Näin Finnairin lentäjät pysyvät hereillä pitkillä lennoilla

 6. 6

  Nämä 8 miestä omistavat enemmän kuin ihmiskunnan köyhempi puolikas yhteensä

 7. 7

  Pin up -malli Sini Ariell astui vaa’alle – numerot ”shokeeraavia”: ”Olen ollut tyhmä, sokea ja tekopyhä”

 8. 8

  Huomaatko piilossa olevan ihmishahmon 1880-luvun kuvassa? Vanha mysteeri hämmentää

 9. 9

  Serena Williams, 35, riisui alusvaatekuviin – uskomattoman lihaksikas vartalo!

 10. 10

  Valtteri Bottas ensimmäisessä haastattelussa Mercedeksen kuskina – tunnusti heti kylmän tosiasian

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

 2. 2

  Venäläisen sarjamurhaajan karmiva tarina: mahdollisesti kaikkien aikojen kolmanneksi raa'in henkirikossarja

 3. 3

  Huomaatko piilossa olevan ihmishahmon 1880-luvun kuvassa? Vanha mysteeri hämmentää

 4. 4

  Pin up -malli Sini Ariell astui vaa’alle – numerot ”shokeeraavia”: ”Olen ollut tyhmä, sokea ja tekopyhä”

 5. 5

  Amerikkalaiset opettelevat arktista sodankäyntiä Jääkäriprikaatissa – vaikeuksia suomalaisten perustaidossa

 6. 6

  Polttoainefirma repäisee upouudella mallilla: Tankkaa autoasi puolitoista vuotta kiinteällä kk-hinnalla

 7. 7

  ”Täysin luomusta” Antjesta, 22, tuli Instagram-tähti – pyrkii kurvikkailla kuvillaan Hollywoodiin

 8. 8

  Suosikkikohteeseen laskeutuminen vaatii kapteenilta erityiskoulutuksen – 5 hurjaa kiitotietä

 9. 9

  Manuela Bosco julkaisi harvinaisia yhteiskuvia perheestään – tyttären villi kampaus varastaa huomion

 10. 10

  Olli Rehnillä riita myymästään asunnosta oikeudessa – kuka maksaa 12 000 euron ikkunaremontin?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Teri Niitti, 43, on kuollut

 2. 2

  Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

 3. 3

  Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

 4. 4

  Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

 5. 5

  Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

 6. 6

  Huikea muutos: Playboy-mallin kasvoilta pestiin tv-ohjelmassa vahva meikkikerros – tyrmistyi lopputuloksesta

 7. 7

  Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

 8. 8

  Arto, 35, joutui väkisin mukaan perustulo­kokeiluun: ”Älyttömän huonot tunnelmat ”

 9. 9

  Masennuksen huonosti tunnettu alatyyppi nakertaa vaivihkaa – onko sinulla kolme näistä oireista?

 10. 10

  Teri Niitti antoi syksyllä riipaisevan haastattelun Suomipopille – kertasi raskasta vuottaan: ”Mulle riittää, että olen pyytänyt anteeksi”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

 2. 2

  Santeri, 20, ja Sofia, 19, myivät koko omaisuutensa ja lähtivät maailmalle: ”Haluan nähdä kaiken”

 3. 3

  Kirkkoherra järkyttyi Haapaveden kaksoissurmasta – ”Olemmeko pitäneet riittävästi huolta vanhuksistamme”

 4. 4

  Kotimaiset kurkut loppumassa ruoka­kaupoista – ”Akuutin pulan takana on halpuutus”

 5. 5

  Näin Finnairin lentäjät pysyvät hereillä pitkillä lennoilla

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

 2. 2

  Venäläisen sarjamurhaajan karmiva tarina: mahdollisesti kaikkien aikojen kolmanneksi raa'in henkirikossarja

 3. 3

  Huomaatko piilossa olevan ihmishahmon 1880-luvun kuvassa? Vanha mysteeri hämmentää

 4. 4

  Pin up -malli Sini Ariell astui vaa’alle – numerot ”shokeeraavia”: ”Olen ollut tyhmä, sokea ja tekopyhä”

 5. 5

  Amerikkalaiset opettelevat arktista sodankäyntiä Jääkäriprikaatissa – vaikeuksia suomalaisten perustaidossa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Teri Niitti, 43, on kuollut

 2. 2

  Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

 3. 3

  Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

 4. 4

  Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

 5. 5

  Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

 6. Näytä lisää