Sampsa

Vaalit 2015

Valikko

Vaalit 2015

Mats, 31, on vaalien todellinen äänikuningas – keräsi yli 40 prosenttia piirinsä äänistä

Vaalit 2015
13 vaalipiiriä, 13 äänikuningasta- tai kuningatarta. Ilta-Sanomat listasi tuoreet kansanedustajat, jotka saivat suhteessa eniten ääniä vaalipiirissään.
1. Mats Löfström (ÅS)

Vaalipiiri: Ahvenanmaa

Löfström sai 5 217 ääntä eli kahmi kaikkiaan 42,8 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

31-vuotias Löfström on työskennellyt europarlamentaarikko Nils Torvaldsin erityisavustajana ja ajaa eduskunnassa Ahvenanmaan asiaa. Hän kannattaa myös tuloveron alentamista.

– Aina pitää kannattaa tehdä töitä. Tällä hetkellä suomalainen ostovoima on jumissa. Ruotsissa on ollut positiivisia kokemuksia talouden saamisesta kuntoon ainsiotulojen verohyvityksellä. Voisimme tässä asiassa ottaa oppia Ruotsista, perusteli Löfström Ylen vaalikoneessa.

Ahvenanmaan vaalipiirissä annettiin yhteensä 12 187 hyväksyttyä ääntä.


2. Juha Sipilä (kesk)

Vaalipiiri: Oulu

Sipilä sai 30 758 ääntä eli keräsi lopulta huimat 12,3 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

53-vuotiaan Sipilän menestys on ollut huimaa: tahkottuaan miljoonaomaisuuden it-alalla hän aloitti toisen uran, politiikan. Sipilä liittyi keskustan jäseneksi vasta viisi vuotta sitten ja nousi puolueensa puheenjohtajaksi kolme vuotta sitten.

Poliittisista kannoista mainittakoon, ettei Sipilä kannata Nato-jäsenyyden hakemista, vaan pitää tärkeämpänä Suomen oman puolustuskyvyn kehittämistä.

Oulun vaalipiirissä annettiin 249 652 hyväksyttyä ääntä.3. Katri Kulmuni (kesk)

Vaalipiiri: Lappi

Katri Kulmuni, 27, sai vaaleissa 9 702 ääntä eli 9,6 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

Torniolainen yrityskoordinaattori ajaa byrokratian leikkaamista ja pitää nykyistä sosiaaliturvaa liian passivoivana.

Ilta-Sanomien vaalikoneessa Kulmuni sanoi, ettei usko monipuolisten sosiaalitukien tekevän ihmisistä laiskoja, mutta:

– Kuitenkin on liian usein niin, että sosiaaliturva painaa toimettomuuteen työnteon sijaan. Tässä on uudistamisen paikka.

Lapin vaalipiirissä annettiin 100 871 hyväksyttyä ääntä.4. Kristiina Salonen (sd)

Vaalipiiri: Satakunta

37-vuotias Kristiina Salonen sai 9 560 ääntä ja nousi vaalipiirinsä äänikuningattareksi hamuamalla 7,8 prosenttia kaikista vaalipiirin äänistä.

Salonen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa. Hän kannattaa eläkekattoa ylisuurien eläkkeiden leikkaamiseksi.

– Pienen väestönosan kohtuuttoman suuriksi kasvaneet eläkkeet ovat merkki epäterveestä yhteiskunnasta, etenkin kun samanaikaisesti valtaosa väestöstä kokee toimeentulon eläketuloillaan vaikeaksi.

Satakunnan vaalipiirissä annettiin 122 331 hyväksyttyä ääntä.5. Lauri Ihalainen (sd)

Vaalipiiri: Keski-Suomi

Kataisen ja Stubbin hallituksissa työministerinä ollut 67-vuotias Ihalainen sai vaaleissa 10 354 ääntä eli 6,8 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

Ihalaisen mukaan Suomen ja Venäjän suhteissa täytyy päästä paremmille vesille, eikä suhteita ole syytä rapauttaa. Hän ei pidä Venäjää sotilaallisena uhkana Suomelle.

– Eurooppalainen turvallisuustilanne on heikentynyt ja yhteistyön mahdollisuudet vaikeutuneet etenkin Ukrainan kriisin myötä. Siitä huolimatta en koe, että erityisesti Suomen turvallisuustilanne olisi heikentynyt.

Keski-Suomen vaalipiirissä annettiin 151 269 hyväksyttyä ääntä.6. Li Andersson (vas)

Vaalipiiri: Varsinais-Suomi

Prominentti vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, 27, sai 15 071 ääntä eli 5,7 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

Nousu oli huikea ottaen huomioon sen, että vielä vuoden 2011 vaaleissa hän jäi varasijalle saaden 2170 ääntä.

Tällä kertaa Andersson jätti vaalipiirissä taakseen muun muassa kokoomuksen Ilkka Kanervan, josta tulee eduskuntakauden aikana Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja. Kanerva sai 3,5 prosenttia vaalipiirin äänistä

Poliittisista kannoista mainittakoon, että Andersson pitää euron haittoja suurempina kuin sen hyötyjä.

– Rahaliitto EMU:ssa on isoja rakenteellisia ongelmia, jotka johtavat vääristyneeseen kilpailuun maiden välillä sekä valtioiden riippuvaisuuteen yksityisiltä pankeilta saatuun lainarahaan. Rahaliiton rakenteita tulee korjata antamalla Euroopan keskuspankille mahdollisuus lainoittaa jäsenmaita suoraan, sekä puuttumalla maiden välisiin kilpailukykyeroihin. Mikäli EMU:n valuvikoja ei korjata, on koko rahaliitto järkevämpää purkaa.

Varsinais-Suomen vaalipiirissä annettiin 263 394 hyväksyttyä ääntä.7. Timo Soini (ps)

Vaalipiiri: Uusimaa

52-vuotias Soini sai vaaleissa 29 527 ääntä eli 5,7 prosenttia vaalipiirin äänistä. Vaikka äänimäärä tippui vuoden 2011 vaaleista liki 14 000:lla, Soini silti säilyi vaalipiirinsä äänikuninkaana.

Espoon Iivisniemessä tätä nykyä asuva poliitikko liittyi perussuomalaisten edeltäjään SMP:hen jo 16-vuotiaana. Hän on luotsannut perussuomalaisia vuodesta 1997 saakka, ja on jo ilmoittanut halunsa jatkaa puolueen puheenjohtajana.

Soini kannattaa eläkekaton säätämistä.

– Sopiva katto olisi 5000 euroa kuukaudessa.

Uudenmaan vaalipiirissä annettiin kaikkiaan 520 119 hyväksyttyä ääntä.8. Sari Essayah (kd)

Vaalipiiri: Savo-Karjala

Entinen kilpakävelijä Sari Essayah, 48, sai vaaleissa 11 186 ääntä eli 5,2 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

Essayah nousi ensimmäistä kertaa eduskuntaan vuonna 2003, muttei onnistunut uusimaan paikkaansa vuoden 2007 vaaleissa. Hän kävi kasvamassa korkoa europarlamentaarikkona ja peittosi nyt äänimäärällään puolueensa puheenjohtajan, Hämeen vaalipiirissä ehdokkaana olleen Päivi Räsäsen. Räsänen sai 7545 ääntä eli 3,7 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

Vaalikonevastaustensa perusteella Essayah ei antaisi Kreikalle velkoja anteeksi:

– Kreikan tulee jatkaa uudistuksia ja talouden kuntoon saattamista, se on ainut keino selvitä talousahdingosta. Mikäli se jatkaa talouden kuntoon saattamista, on mahdollista, että laina-ajoissa tai korkotasossa tullaan vastaan, mutta ei ilman uudistuksia.

Savo-Karjalan vaalipiirissä annettiin yhteensä 216 880 ääntä.9. Jutta Urpilainen (sd)

Vaalipiiri: Vaasa

Kuusi vuotta SDP:n puheenjohtajana toiminut Jutta Urpilainen, 39, menetti puoluejohtajuuden ay-jyrä Antti Rinteelle, mutta se ei nakertanut hänen kannatustaan.

Urpilainen sai likipitäen saman verran ääniä kuin vuoden 2011 vaaleissa, eli 11 627 ääntä. Se tarkoittaa 4,7 prosenttia Vaasan vaalinpiirin äänistä.

Urpilainen katsoo, ettei Venäjä ole muodostunut Suomelle sotilaalliseksi uhaksi.

– Venäjä näyttää haluavan ulkoisen uhkakuvan. Se on näkynyt vastakkainasetteluna Naton kanssa ja sotilaallisina toimina venäläisväestön asuttamilla alueilla entisen Neuvostoliiton alueella. Suomeen kohdistuva sotilaallinen uhka ei ole kasvanut. Venäjä on kuitenkin aktiivinen informaatiovaikuttamisessa monessa Euroopan maassa, myös Suomessa. Venäjän taloustilanne on iso haaste myös Suomen taloudelle.

Vaasan vaalipiirissä annettiin yhteensä 245 817 hyväksyttyä ääntä.10. Jaana Pelkonen (kok)

Vaalipiiri: Helsinki

38-vuotias valtiotieteiden maisteri Jaana Pelkonen sai 15 964 ääntä eli 4,4 prosenttia vaalipiirin äänistä.

Pelkonen muistetaan muun muassa Tilt-peliohjelman juontajana. Eduskuntaan hän nousi vuonna 2011, toimittuaan sitä ennen kansanedustaja Suvi Lindénin (kok) avustajana.

Pelkonen kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

– Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa ja nostaisi merkittävästi kynnystä loukata Suomen alueellista koskemattomuutta. Jäsenyys myös lisäisi päätösvaltaamme – mahdollisuuksiamme olla läsnä niissä pöydissä, joissa päätöksiä turvallisuudestamme tehdään.

Helsingin vaalipiirissä annettiin 359 875 hyväksyttyä ääntä.11. Tarja Filatov (sd)

Vaalipiiri: Häme

Tarja Filatov, 51, sai 8 318 ääntä eli 4,1 prosenttia vaalipiirinsä äänistä. Hän oli piirinsä äänikuningatar ennen ministereitä Sanni Grahn-Laasosta (kok) ja Päivi Räsästä (kd).

Urallaan työministerinäkin toiminut Filatov on vakaa euron kannattaja:

– Tällä hetkellä euron haitat näkyvät, mutta kokonaisuudessa hyödyt ovat suuremmat. Euro on kriisistään huolimatta ollut Suomelle historiallisesti tarkastellen vakaa valuutta. Tavalliset perheet hyötyivät kun euroon liittyessämme asunto- ja opintolainan korot laskivat.

Hämeen vaalipiirissä annettiin 202 446 hyväksyttyä ääntä.12. Jari Lindström (ps)

Vaalipiiri: Kaakkois-Suomi

49-vuotias Lindström pääsi toiselle kansanedustajakaudelleen saaden 9 966 ääntä, eli 4,1 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

Vaalikoneessa ei jää epäselväksi, mitä mieltä kouvolalainen ääniharava on Natosta:

– EN kannata NATO-jäsenyyttä!

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä annettiin yhteensä 245 545 hyväksyttyä ääntä.13. Sanna Marin (sd)

Vaalipiiri: Pirkanmaa

Tamperelaisesta kaupunginvaltuutetusta on tullut nopeasti yksi puolueensa valovoimaisimmista tähdistä. Vuoden 2011 vaaleissa Marinia äänesti reilut tuhat ihmistä, mutta nyt hän sai 10 911 ääntä ja täten 3,9 prosenttia vaalipiirinsä äänistä.

29-vuotias hallintotieteiden kandidaatti haluaa, että lailla turvataan työntekijöille minimityöaika.

– Nollatuntisopimuksien yleistyminen on lisännyt merkittävästi työelämän epävarmuutta ja aiheuttanut monenlaisia ihmisten toimeentuloon ja työelämän pelisääntöihin liittyviä ongelmia. Mielestäni osa-aikatyölle tulisi määritellä 18 tunnin minimityöaika, jolloin työntekijä olisi oikeutettu myös ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, perusteli Marin Ylen vaalikoneessa.

Pirkanmaan vaalipiirissä annettiin hyväksyttyjä ääniä 278 073.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   X Factor -finalistin karu yllätys: kotiinpaluujuhlassa yleisökato – tyly kontrasti Saara Aallon Helsinki-hysteriaan

  2. 2

   Kihlasormus lensi Linnan jatkoilla – Heikki Lampelan ja Hanna Kärpäsen illalle dramaattinen päätös: ”Rapatessa roiskuu”

  3. 3

   Kadetti poistettiin rivistä kesken Linnan juhlien kättelyn – ”Hän alkoi voida huonosti”

  4. 4

   Liivijengi jakoi kinkkuja Helsingissä – poliisi kiinnostui

  5. 5

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  6. 6

   Hillitön Suomi-mainos kerää huomiota maailmalla: ”Kukaan järjissään oleva ei tulisi Helsinkiin marraskuussa…”

  7. 7

   Ruben Stiller yllättäen pois tv-ruudusta

  8. 8

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  9. 9

   Hiihdon olympiavoittajan kova väite: ”Venäjän maajoukkueessa oli paljon dopingia”

  10. 10

   Asianajaja Imatran kolmoismurhasta epäillystä: ”Hän ei puhu tästä asiasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  2. 2

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Poptähti Robinilla, 18, Linnan juhlien erikoisin puku ja eriparikengät – katso kuva! Aikoo maistella kuuluisaa boolia

  5. 5

   Kansanedustaja Tytti Tuppuraista, 40, ei ole tunnistaa – asteli Linnaan tyrmäävänä tiukassa punaisessa mekossa

  6. 6

   Pelaa Suomi-visaa: Vain suomalainen tietää vastauksen näihin 40 kysymykseen

  7. 7

   Linnan juhlien paljastavimmat iltapuvut – paljasta pintaa ja syviä kaula-aukkoja! Kuka räväytti eniten?

  8. 8

   Kuka on Linnan juhlien kuningatar – äänestä!

  9. 9

   Oaklandin tulipalossa kuolleen suomalaisen Hannan isä: ”Suru on ihan järjetön”

  10. 10

   Patrik Laine syö legendoja aamupalakseen – tämä kuva tekee hänelle kunniaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  5. 5

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  6. 6

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  7. 7

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  8. 8

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  9. 9

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  10. 10

   Saara Aallon uskomaton Chandelier-esitys sai Sharonin kyyneliin – ei saanut sanaa suustaan, juontaja joutui pelastamaan tilanteen

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   X Factor -finalistin karu yllätys: kotiinpaluujuhlassa yleisökato – tyly kontrasti Saara Aallon Helsinki-hysteriaan

  2. 2

   Kihlasormus lensi Linnan jatkoilla – Heikki Lampelan ja Hanna Kärpäsen illalle dramaattinen päätös: ”Rapatessa roiskuu”

  3. 3

   Kadetti poistettiin rivistä kesken Linnan juhlien kättelyn – ”Hän alkoi voida huonosti”

  4. 4

   Liivijengi jakoi kinkkuja Helsingissä – poliisi kiinnostui

  5. 5

   Järkyttävä tragedia golfin huipputurnauksessa – ”Kaikki ovat shokissa ja järkyttyneitä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  2. 2

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Poptähti Robinilla, 18, Linnan juhlien erikoisin puku ja eriparikengät – katso kuva! Aikoo maistella kuuluisaa boolia

  5. 5

   Kansanedustaja Tytti Tuppuraista, 40, ei ole tunnistaa – asteli Linnaan tyrmäävänä tiukassa punaisessa mekossa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  5. 5

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  6. Näytä lisää