Torsti

Veikkausliiga

Valikko

Veikkausliiga

”Boriksen” jäähyväiset, Shefki Kuqi vastaan PK-35 ja kolme derbyä – Tästä ei Veikkausliigan kierros juuri parane!

Veikkausliiga
Keskiviikkona pelataan täysi kuuden ottelun kierros.
Illan peleistä peräti kolme on paikalliskamppailuita. Ilta-Sanomat nostaa kello 18.30 alkavista otteluista esiin kuusi pointtia.

1) Joutuuko rikkonainen PK-35 Vantaa nöyrtymään ”Sheriffin” edessä?

FC Interin ja PK-35 Vantaan välisestä kohtaamisesta ei tunnelatausta puutu, vaikka peli ei olekaan paikallisottelu. Interin tuore päävalmentaja Shefki Kuqi on kamppailun seuratuin mies.

Inter julkisti viime viikolla Shefkin ja tämän 33-vuotiaan hyökkääjä-pikkuveljen Njazi Kuqin siirtyvän turkulaisseuraan loppukauden pituisilla sopimuksilla. Kaksikko siirtyi Kupittaalle juuri PK-35:stä, joka oli siirron tapahtumahetkellä liigan sarjataulukon pohjalla – ja on edelleen.

Sen jälkeen vantaalaisseuraa on lyöty kovalla kädellä. Palloliiton Uefa- ja liigalisenssikomitea antoi seuralle rästimaksujen takia peräti kuuden pisteen pisterangaistuksen ja rajoitti sen pelaajahankintoja kahdeksi viikoksi. Lauantaina ahdinko syveni, kun joukkue koki niukan 1–2-tappion PS Kemille vieraissa viime minuuttien takaiskumaalilla.


Kriisiseuran tilanne on nyt entistäkin synkempi. Shefkin tilalle kakkosvalmentajan paikalta pääkäskyttäjäksi hypännyt Pasi Pihamaa kertoi IS:lle maanantaina, että terveystilanne punamustien leirissä on todella huono. Kaksi pelaajaa (kapteeni Kim Raimi ja Marcus Heimonen) on pelikiellossa ja muutama loukkaantuneena.

Pelikelpoisia miehiä oli Pihamaan mukaan maanantaina vain yhdeksän. Se tarkoittaa, että osa saattaa joutua pelaamaan keskiviikkona loukkaantumisista huolimatta pakon edessä, ettei Inter saa luovutusvoittoa. Luovuttamisesta PK-35 kärsisi suunnattomasti, sillä seura tiputettaisiin todennäköisesti rangaistuksena alasarjoihin.

Inter on ennen keskiviikon ottelua sarjassa toiseksi viimeisenä 17 pisteellä. Pistemenetyksen takia PK:lla on yhdeksän pistettä Interiä vähemmän.

PK:lla on ollut viime aikoina paljon vaikeuksia, mutta jos joku ottelu voi sytyttää joukkueen taistelemaan sarjapaikasta, se on tämä kamppailu. Monella pelaajalla on jäänyt suuhun paha maku siitä, että ”Sheriffi” hylkäsi ”uppoavan laivan” kriittisellä hetkellä.

Interin riveistä löytyy Kuqien lisäksi myös kolmas PK-35:ssä alkukauden viettänyt pelaaja, argentiinalaistaituri Lucas Garcia, joka pelasi Vantaalla myös viime kauden Ykköstä.

Garcia lähti seurasta samaan aikaan – toukokuun lopulla – kuin viisi espanjalaispelaajaa. Ulosmarssi johtui PK:n kahden espanjalaisen apuvalmentajan, Jose Riveiron ja Pablo Perez Urtazan irtisanoutumisesta.

2) Lahdessa esitellään uusia pelaajia

FC Lahti esittelee kotiyleisölleen kaksi uutta pelimiestä keskiviikkona Ilvestä vastaan.

”Kuhnurien” paidassa pelaavat mahdollisesti uudet venäläishankinnat, 21-vuotias maalivahti Aleksandr Vasjutin ja ylempi keskikenttäpelaaja Pavel Osipov, 20. Lahtelaisseura ilmoitti tiistaina kaksikon siirtyvän seuraan loppukaudeksi lainalle Venäjän liigan mahtiseurasta Zenitistä, jonka kanssa Lahti tekee yhteistyötä.

Lahteen oli tyrkyllä Zenitistä myös keskikenttäpelaaja Nikita Andrejev, 18, mutta nuorukaisen kohtaloksi tuli palata emoseuraansa.


Todennäköisesti uudet pelaajat ovat avauskokoonpanossa keskiviikkona. Erityisesti Vasjutinin mukaantulo on tärkeä asia maalivahtiongelmista kärsineelle Lahdelle. Viime pelit verkkoa on vartioinut nuori Santeri Pakkanen, joka tippunee nyt penkille.

Zenitissä kolmosvahdin viittaa kantaneen Vasjutinin uskotaan tuovan joukkueen alakertaan johtajuutta, vaikka kopparin englannin kielen taito ei ole parhaasta päästä.

3) Jatkuuko HIFK:n pisteputki Stadin derbyssä?

HIFK otti sunnuntaina makean 5–2-voiton IFK Mariehamnista uuden päävalmentajansa Antti Muurisen johdolla. Sitä ennen HIFK oli katkaissut Muurisen alaisuudessa kolmen pelin tappioputken pelaamalla 1–1-tasapelin SJK:ta vastaan.

Tunnelma joukkueessa on orastavan pisteputken myötä erinomainen, vaikka tutun ja luotettavan Jani Honkavaaran potkut päävalmentajan paikalta painavat edelleen pelaajien mieltä jonkin verran.


HIFK:lla on keskiviikkona erinomainen mahdollisuus horjuttaa HJK:ta, jolla on ollut käynnissä vaikea ajanjakso. Klubi on pelannut kolme peliä voitotta: ensin se tasasi pisteet maalittomasti Interin kanssa, seuraavaksi joukkue putosi Euroopan liigan karsinnoista häviämällä ruotsalaisjätti IFK Göteborgille 0–2. Viimeisimpänä Klubi pelasi 2–2-tasapelin FC Lahtea vastaan sunnuntaina – siinäkin pelissä Alfredo Morelos ampui tasoituksen vasta lisäajan viimeisellä minuutilla.

HIFK:lla on keskiviikkona ainoastaan voitettavaa, kun taas HJK:lla on niskassaan paineita mestaruudesta. Klubi on ennen keskiviikon kierrosta tasapisteissä IFK Mariehamnin kanssa Veikkausliigan kärjessä.

Viime kaudella HIFK ylsi Klubia vastaan paikallispeleissä kolmeen 1–1-tasapeliin. Jo se osoitti, että derbyt ovat yksittäisiä tapahtumia, joissa ei kannata vilkuilla sarjataulukkoa.

Kauden avausderbyn HJK voitti toukokuun lopulla 2–1 ja kaappasi Helsingin herruuden.

Sarjapaikastaan HIFK joutuu vielä taistelemaan, mutta tilanne joukkueessa lienee huomattavasti vapautuneempi PK-35 Vantaan kuuden pisteen pisterangaistuksen myötä. Kun edellinenkin sarjakärki kaatui vieraissa, miksi ei olisi mahdollista ottaa voittoa nykyisestä taulukon johtajasta Stadin Kingien edessä?

4) IFK Mariehamnin kantti punnitaan Kuopiossa

IFK Mariehamn hävisi sunnuntaina kotikentällään erikoisella tavalla. Ahvenanmaalaisseura päästi HIFK:ta vastaan peräti viisi maalia 2–5-tappiossa.

Häviö oli erikoinen lähinnä sen takia, että ”Grönvittin” puolustus oli siihen asti ollut rautaa. Omiin oli mennyt vain kymmenen osumaa 19 ottelussa. HIFK-peli synkisti päästettyjen osumien tilastoa huomattavasti, vaikka saldo onkin edelleen todella hyvä.


IFK on ollut läpi kauden mukana mestaruustaistossa juuri pitävän puolustuksensa ansiosta. Joukkue on tehnyt vain reilun maalin ottelua kohden, mutta kun oma pää on pysynyt puhtaana hämmästyttävän usein (jo 13 kertaa!), pisteitä on kertynyt mukavasti pussiin. 20 pelistä voittoja on 11, saman verran kuin sarjaa maalierolla johtavalla HJK:lla. Ryhmät ovat ennen keskiviikkoa tasapisteissä.

Keskiviikkona punnitaan, onko Peter Lundbergin miehistö toipunut sunnuntain murskajaisista. Vastaansa joukkue saa KuPSin, joka on pelannut kolme edellistä peliä voittamatta ja hävinnyt niistä kaksi – viimeisimpänä lauantaina SJK:lle 0–1.

5) ”Boris” jättää jäähyväiset Jänkäderbyssä

Rovaniemen Palloseuran ykköshyökkääjä Aleksandr Kokko pelaa keskiviikkona toistaiseksi viimeisen ottelunsa rovaniemeläisseuran paidassa PS Kemiä vastaan.

Kokko siirtyy sen jälkeen ulkomaille. Hän solmi aiemmin kaksivuotisen sopimuksen Australian A-liigassa pelaavan Newcastle Jetsin kanssa.

RoPSissa kaudesta 2012 lähtien pelannut ”Boris” voitti viime kaudella Veikkausliigan maalipörssin 17 osumalla tekemällä kolme maalia päätöskierroksen ottelussa FC Lahtea vastaan. Kaudella 2008 hän jakoi maalikuninkuuden Tampere Unitedin Henri Myntin (nyk. KPV) kanssa.


Tällä kaudella 29-vuotias kärkimies on tehnyt lappilaisseuralle kahdeksan maalia 14 sarjaottelussa.

On kuin kohtalon määräämää, että Kokon mainio taival RoPSissa päättyy juuri Lapin paikallistaistoon, eli Jänkäderbyyn. Kun edellinen pohjoisen paikallistaisto pelattiin juhannuksen tienoilla, Kokko kärsi vammoista ja oli kokoonpanon ulkopuolella. Silloin RoPS haki Kemistä 2–0-voiton.

Mikäpä olisikaan inkeriläiset juuret omaavalle Kokolle parempi tapa jättää Suomen kentät taakse ja hyvästellä kotiyleisö, kuin tehdä maali paikalliskilpailijan verkkoon ja juhlia voittoa tuttujen pelaajien ja seurajohdon kanssa?

6) Kumpi hallitsee Pohjanmaata?

Keskiviikon kolmas paikalliskamppailu on Pohjanmaan derby, jossa VPS isännöi SJK:ta uudella Elisa-stadionilla.

Molemmat joukkueet ovat suoriutuneet vahvasti viime aikoina. VPS ehti pelata ennen sunnuntain tappiota (RoPS 0–2) seitsemän ottelua ilman häviöitä. Peleistä peräti kuusi oli päättynyt vaasalaisten voittoon.

SJK on hävinnyt viimeksi lähes kuukausi sitten, silloinkin Mestarien liigan toisen karsintakierroksen avauspelin Bate Borisoville Valko-Venäjällä.


Sen ottelun jälkeen seinäjokelaisryhmä ryhdistäytyi. Ensin se pelasi Batea vastaan OmaSP-stadionilla 2–2-tasapelin, sen jälkeen pelatuista kolmesta liigapelistä on tullut kaksi voittoa ja tasapeli.

Joukkueelle on paikallisherruuden lisäksi iso merkitys myös sarjataulukossa. Kuudentena olevan SJK on kaksi sijaa ylempänä olevaa ”Vepsua” vain kolme pistettä jäljessä. Voitolla hallitseva mestari nousisi yhä paremmin mukaan taisteluun ensi kauden europelipaikoista.

Erinomaista kautta Petri Vuorisen alaisuudessa pelaava VPS saattaisi nousta voitolla – tai tasapelillä – RoPSin ohi kolmanneksi riippuen siitä, miten rovaniemeläiset pelaavat oman ottelunsa keskiviikkona.
Livestudio Stadin derbystä

IS Extra seuraa klo 18.30 alkavaa Stadin derbyä tarkasti. Puoli tuntia ennen ottelua alkaa livestudiolähetys, jossa juontaja Antti Virolaisen johdolla pureudutaan ottelun ennakkoasetelmiin.

Studiossa Virolaisen kanssa ovat toimittaja Saku-Pekka Sundelin ja Hongan päävalmentaja Juho Rantala. Lähetys jatkuu ottelun tauolla ja pelin jälkeen, jolloin pelin puheenaiheet analysoidaan piirtotyökalun avulla.

ISTV pureutuu derbyyn jo kello 17, jolloin nähdään livekuvaa HIFK:n ja HJK:n kannattajien marsseilta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  2. 2

   Mieti ennen kuin ostat: Uudesta Nokia 3310 -puhelimesta paljastui paha puute

  3. 3

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  4. 4

   Poliisilla uusi tieto kadonneesta 33-vuotiaasta Harrysta – vihjeitä kaivataan yhä

  5. 5

   Sami Jauhojärven viesti kohuhiihtäjä Emil Iversenille: ”Meillä lämpiää sauna joka ilta”

  6. 6

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  7. 7

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  8. 8

   Marianne ja Jouni jättivät hyvät työt ja muuttivat kaupungista pikkukylälle – ”Tällä on ollut todella kallis hinta”

  9. 9

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  10. 10

   Tunnistatko nuoret kuvissa? Saattavat liittyä päiväkodin tulipaloon Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

  3. 3

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  6. 6

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  7. 7

   Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

  8. 8

   Mitkä sääret! Julmaa kritiikkiä saanut Hanna Sumari, 58, tanssi ylpeänä minimekossa – esitys meni mönkään: ”Olit pihalla koko ajan”

  9. 9

   Nokia 3310 tekee paluun! Uudet Nokia-puhelimet pähkinänkuoressa: Neljä laitetta, poikkeuksellinen Android-ratkaisu

  10. 10

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

  2. 2

   Mieti ennen kuin ostat: Uudesta Nokia 3310 -puhelimesta paljastui paha puute

  3. 3

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  4. 4

   Poliisilla uusi tieto kadonneesta 33-vuotiaasta Harrysta – vihjeitä kaivataan yhä

  5. 5

   Sami Jauhojärven viesti kohuhiihtäjä Emil Iversenille: ”Meillä lämpiää sauna joka ilta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  2. 2

   Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

  3. 3

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää