Torsti

Viihde

Valikko

Viihde

Levyarvostelu: Nightwishin Dark Passion Play

1. Poet and the Pendulum

Tämä kappaleen perusteella voi sanoa, että Tuomas Holopainen on kuunnellut Taru Sormusten Herrasta -soundtrackin huolella. Alun intron poikasopraanon lauluosuudet tuovat mieleen elokuvatrilogian haltialaulut ja myöhemmät vaskipuhaltimien synkät jyrinät taas ovat kuin jatko-osa Howard Shoren Mordoria ja Rautapihaa kuvaaville äänimaisemille.

Entä itse kappale? On rohkea veto aloittaa albumi 14 minuuttisella oopperalla. Se kertoo säveltäjän itseluottamuksesta musiikkiaan kohtaan. Hänen täytyy luottaa siihen, ettei kuulija kyllästy, vaan jatkaa kuunteluaan myös seuraaviin kappaleisiin.

Megadethin Dave Mustainea on arvosteltu siitä, että hän saattaa haaskata yksittäiseen kappaleeseen niin monta hyvää riffiä, että joku toinen säveltäjä saisi tehtyä niistä kokonaisen albumin. Tuomas Holopainen tekee tässä kappaleessa samoin melodioiden kanssa. Poet and the Pendulumissa on erilaisia osioita niin monta, että kokonaiskuva kappaleesta hahmottuu vasta usean kuuntelun jälkeen.

Kertosäe työntää kuulijan korvaan kaikkien aikojen massiivisimman kotimaisen yhtyeen taltioiman äänivallin. Orkesterin, kuoron ja yhtyeen yhteisvoima on niin suuri, että tuore Nightwish-laulaja Anette Olzon tuntuu jopa hieman hukkuvan sen alle.

Ajattelin Once-albumin Ghost Love Scoren kuullessani, ettei Nightwish voi enää tehdä komeampaa moniosaista teosta, mutta Poet and the Pendulum taitaa osoittaa ennustukseni virheelliseksi. Tämä on Nightwishin historian upein kappale. Myönnän tuntevani pientä kansallista ylpeyttä siitä, että tämä teos on syntynyt suomalaisen säveltäjän kynästä.

2. Bye Bye Beautiful

Tämän kappaleen nimi voisi olla "Terveisiä Tarja Turuselle", sillä kuulija ei voi olla huomaamatta, että kappaleen sanat on suunnattu yhtyeen entiselle laulajalle. Vai mitä voi sanoa muun muassa seuraavasta kohdasta:

Did you ever hear what I told you?
Did you ever read what I wrote you?
Did you ever listen to what we played?
Did you ever let in what the world said?
Did we get this far just to feel your hate?
Did we play to become only pawns in the game?
How blind can you be, don't you see?
You chose the long road, but we'll be waiting.

Bye Bye Beautifulissa päärooliin nousee Marco Hietalan vihainen ääni, joka alleviivaa niitä tunteita, joita Tuomas on käynyt läpi selvittäessään yhtyeen sisällä olleita jännitteitä, jotka lopulta johtivat Turusen erottamiseen. Tuomas kertoi IS:lle, että tässä kohtaa kuulija erehtyy, sillä kappaleen oli tarkoitus olla vain surullinen laulu tapahtumaketjusta, jossa kumpikaan osapuoli ei ollut täysin viaton.

Kappaleesta tuli vihaisen kuuloinen vahingossa, koska Marco laulaa kertosäkeen ja hänen laulutyylinsä on aggressiivinen. Levyn avauskappaleen tyyliteltyjen melodioiden sijaan Bye Bye Beautiful on suoraviivainen rymistely, jonka lähin vertailukohta saattaa olla Once-albumin Wish I Had an Angel.

3. Amaranth

Singlekappaleena julkaistava Amaranth kärsii ensikuuntelulla siitä, että kuulijalle on juuri tarjottu Poet and the Pendulumin massiivinen pauhu. Vaikka voimaa ja jylinää on Amaranthissakin, tuntuu se aluksi vaisulta avausraitaan verrattuna. Onneksi asia korjautuu muutaman kuuntelukerran jälkeen, ja erityisesti Amaranthin kertosäe alkaa iskeä kuulijaan. Siinä Anetten korkealle nouseva ääni onnistuu haastamaan London Session Orchestran jylinän avauskappaletta paremmin.

Singlekappaleeksi Amaranth on hyvä valinta, että alle neljän minuutin mittaisena kappale on huomattavasti radioystävällisempi kuin valtaosa levyn kappaleista, joiden pituudet vaihtelevat viiden ja seitsemän minuutin välillä. Ei tarvita kovin kummoista ennustajaa kertomaan, että Amaranthista tulee hitti.

Menestystä vauhdittaa Antti Jokisen ohjaama enkeliaiheinen musiikkivideo, joka on yksi hienoimmista, mitä suomalaisyhtyeet ovat koskaan tehneet.

4. Cadence of Her Last Breath

Levyn ensimmäinen täytebiisi. Kappale ei ole huono, mutta ei useankaan kuuntelukerran jälkeenkään herätä minussa erikoisia tunteita. Parasta kappaleessa on sen kertosäkeen rakentuminen. Ensimmäisen kertosäkeen Anette laulaa yksin, mutta myöhemmin Marco yhtyy siihen mukaan tehden siitä vuoropuhelun Anetten kauniin ja Marcon rosoisen äänen välillä. Tämä vokaalitandem toiminee livenä vielä levyäkin paremmin, joten lopullisen tuomion kappaleelle annan vasta kuultuani sen keikkalavalla.

5. Master Passion Greed

Onko tämä Nightwishia? Tuomas on aina kertonut vaikutteidensa tulevan elokuvamusiikista, ja se on myös kuulunut hänen musiikissaan. Master Passion Greed ei kuitenkaan ankkuroidu musiikillisesti valkokankaille, vaan sen vaikutteet ovat pikemminkin 80-luvun thrash-metallissa. Kertosäe sentään muistuttaa, että kyse on Nightwishista, eikä Kiteeläisyhtye lähde vielä yrittämään Slayerin haastamista.

Kappale on kahden levyn ensimmäisen kappaleen tavoin selvästi suunnattu Tarja Turuselle, jonka potkujen yhdeksi perusteeksi yhtye ilmoitti rahanahneuden. Master Passion Greed on Nightwishin kaikkien aikojen raskain ja vihaisin kappale. Anetten kauniilla äänellä ei siinä ole sijaa, joten se on annettu kokonaan Marcon laulettavaksi.

6. Eva

Anette Olzonin esittelykappaleena jo keväällä julkaistu Eva on kaunis balladi, joka sai fanit huokailemaan ihastuksesta. Olenko minä ainoa, joka on sitä mieltä, ettei Eva kuitenkaan ole balladina sitä parasta Nightwishia? Vaikka kyseessä on kaunis kappale, jota orkesteri täydentää hienosti, ei Eva yllä samalle tasolle kuin esimerkiksi 1999 julkaistu huikea Sleeping Sun.

Jopa Amaranth-singlen bonusraidaksi jätetty While Your Lips Are Still Red on minusta balladina Evaa parempi, joten yllätyin, ettei sitä otettu albumille mukaan. Jos Evan päätarkoitus oli esitellä Nightwish-faneille bändin uusi laulaja, ajoi se asiansa täydellisesti, sillä kappale rakentuu täysin Anetten laulun ympärille.

7. Sahara

Olen aina pitänyt Nightwishin esikoislevyn Tutankhamenia yhtenä bändin parhaista kappaleista. Nyt bändi palaa Egypti-teemaan Sahara-kappaleellaan. Sanoituksena Sahara tuntuu sekavalta. Aivan kuin Tuomas olisi vain laittanut hienolta kuulostavia lauseita peräkkäin miettimättä suurempaa kokonaisuutta. Onneksi musiikillisesti kokonaisuus on harkitumpi ja kappaleen sointi saavuttaa tietyn egyptiläis-myyttisen sävyn. Toimiva kappale, vaikka ei syrjäytäkään Tutankhamenia kiteeläisen Egypti-mystiikan lippulaivana.

8. Whoever Brings The Night

Nightwish-kitaristi Emppu Vuorisen sävellys. Ei siis ihme, että kitarariffit ovat kappaleen alusta loppuun korostetussa roolissa. Biisi kertoo yhden yön rakastajasta, joka särkee sydämiä, mutta jättää paljastamatta, onko yhden yön suhteita harrastava joku yhtyeen jäsenistä vai onko joku heistä särkenyt oman sydämensä.

Jos sanoin Cadence of Her Last Breathia levyn ensimmäiseksi täytekappaleeksi, niin tämä on kai sitten se toinen. Kappaleessa ei ole mitään vikaa, mutta siitä tuntuvat puuttuvat sellaiset ansiot, jotka nostaisivat sen levyn kokonaisuudesta esiin.

9. For The Heart I Once Had

Jos Master Passion Greed yllätti raskaudellaan, niin tämän kappaleen alku voisi olla kuin Yö-yhtyeeltä tai joltain Suomi-iskelmä-artistilta, joka on päättänyt maustaa levyään rohkeasti lisäämällä siihen tavallista hallitsevamman sähkökitaran. Kuulostaa pelottavalta, eikö?

Ensimmäisen minuutin ajan kuulija ei joutuu miettimään, onko tämä Nightwishia. Anetten ääni ei vielä ole niin tuttu, että se toisi automaattisesti Nightwishin mieleen, eikä kepeän kappaleen soitannossa ole tietoakaan Nightwishin edustamasta melodisesta power metallista. Urut aukeavat vasta kertosäkeessä, joka palauttaa kuulijan takaisin kartalle.

10. The Islander

Thrashin ja iskelmän jälkeen on folk-musiikin vuoro. Irkkutyylinen balladi yllättää ja toimii omassa kategoriassaan hyvin. Jos tämä kappale olisi Ritchie Blackmoren Blackmore's Night -yhtyeen levyllä, olisi se luonnollisemmassa ympäristössä kuin Nightwishin levynkansion välissä.

Dark Passion Playn kappaleiden joukosta Islander erottuu pirteän erilaisena ja varsinainen yllätys tulee, kun huomaa kappaleen säveltäjän. Tämän kauniin folkkiballadin on kynäillyt bändin karismaattisin heviäijä Marco Hietala, joka ei Tarot-yhtyeensä biisintekijänä ole koskaan aikaisemmin näyttänyt tätä puolta itsestään.

11. Last of the Wilds

Upea instrumentaalikappale, joka voisi tyylinsä puolesta olla kuin Islanderin jälkisoitto. Monesti instrumentaalikappaleet ovat levyillä tylsiä täytepaloja, jotka parin kuuntelukerran jälkeen ohittaa suosiolla skip-nappia painamalla. Silloin tällöin tulee kuitenkin vastaan kappaleita, jotka toimivat jopa paremmin ilman laulua kuin laulun kanssa.

Last of the Wilds kuuluu ehdottomasti jälkimmäiseen ryhmään. Siinä laulun sijaan melodian kuljetus on annettu eri instrumenteille. Aluksi vuoropuheluaan käyvät samaa melodiaa toistavat sähkökitara ja säkkipilli. Sitten vuoroon pääsevät kantele ja huilu. Kun lähes kuuden minuutin jälkeen kantele soittaa sävelmän viimeiset rauhalliset nuotit, on kappale jättänyt kuulijalle hyvän mielen.

12. 7 Days to the Wolves

Eri musiikkigenreissä seikkailemisen jälkeen on aika palata takaisin tuttuun ja turvalliseen mahtipontiseen metalliin. Anetten roolina on avata kappale ja laulaa varsinaiset säkeistöt.

Päähuomion varastaa kuitenkin Marco Hietala, joka vastaa kertosäkeestä. "Howl"-huudolla alkava kertosäe on todella tarttuva ja voin jo kuvitella, miten yhtye huudattaa sillä yleisöjä eri mantereilla.

13. Meadows of Heaven

Kun tämä kappale seitsemän minuutin jälkeen päättyy, jää kuulijan mieleen päälimmäisenä kuoro, joka nousee tukemaan Anettea kertosäkeessä. Todennäköisesti Tuomaksen lapsuusmuistoihin pohjautuva kappale alkaa rauhallisena balladina. Sen voima kasvaa minuutti minuutilta. Alun viulu ja piano saavat vähitellen seurakseen bändin ja muun orkesterin.

Anetten selvitettyä kappaleen ensimmäiset minuutit liittyy gospel-kuoro mukaan. Lopulta yhtye, orkesteri, Anette ja kuoro vievät yhteisvoimin kappaleen loppuun. Kappaletta kuunnellessa tulee mielikuva, että koko albumi on ollut kuin suuri musikaali ja tämä päätöskappale tuo loppuhuipennukseksi kaikki sen tähdet lavalle yhtymään vielä yhteen lauluun ja keräämään yleisön aplodit.

Ja kuten hyvien musikaalien esiripun sulkeutuessa, ei Dark Passion Playn yleisönkään tarvitse poistua näytöksestä pettyneinä.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

 2. 2

  Miksi apeat pronssimitalistit repesivät yhtäkkiä nauramaan? Jauhojärvi paljasti IS:lle Niskasen sanat palkintopallilla

 3. 3

  Karmea löytö Mosulin läheltä: Maanvajoaman joukkohaudassa voi olla jopa 4000 Isisin uhria – ”Tämä on paikka, jossa tunnet surun”

 4. 4

  ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

 5. 5

  Klamydia heitti tappelupukarit ulos kesken keikan Tampereella, yleisöltä raikuvat aplodit – ”Saatiin urpot ulos”

 6. 6

  Mies putosi miesluukusta laivanrakennustöissä Helsingissä – kuljetettiin sairaalaan

 7. 7

  Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

 8. 8

  Näin Norjan kohuhiihtäjä Emil Iversen reagoi Sami Jauhojärven saunakutsuun: ”Odotan tapaamista innoissani”

 9. 9

  Krista Pärmäkoski arvosteli Charlotte Kallaa, ruotsalaiselta tyly kuitti takaisin: ”Voi tulla sanomaan suoraan...”

 10. 10

  Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

 2. 2

  Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

 3. 3

  ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

 4. 4

  Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

 5. 5

  Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

 6. 6

  Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

 7. 7

  Norjalaiset raivostuivat Emil Iversenin nöyryyttämisestä suorassa lähetyksessä

 8. 8

  Mitkä sääret! Julmaa kritiikkiä saanut Hanna Sumari, 58, tanssi ylpeänä minimekossa – esitys meni mönkään: ”Olit pihalla koko ajan”

 9. 9

  Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

 10. 10

  Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 5. 5

  Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

 6. 6

  Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

 7. 7

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 8. 8

  4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

 9. 9

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 10. 10

  Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Diabetes on hiipivä sairaus – tunnista 20 kavalaa merkkiä

 2. 2

  Miksi apeat pronssimitalistit repesivät yhtäkkiä nauramaan? Jauhojärvi paljasti IS:lle Niskasen sanat palkintopallilla

 3. 3

  Karmea löytö Mosulin läheltä: Maanvajoaman joukkohaudassa voi olla jopa 4000 Isisin uhria – ”Tämä on paikka, jossa tunnet surun”

 4. 4

  ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

 5. 5

  Klamydia heitti tappelupukarit ulos kesken keikan Tampereella, yleisöltä raikuvat aplodit – ”Saatiin urpot ulos”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

 2. 2

  Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

 3. 3

  ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

 4. 4

  Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

 5. 5

  Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 5. 5

  Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

 6. Näytä lisää