Niko, Niklas, Niilo

Viihde

Valikko

Viihde

Tarja Smuran ja hänen miehensä ensimmäinen yhteinen joulu: "Tämä vuosi vahvisti"

Tarja Smura ja Markus Haapasalo odottavat uusperheen ensimmäistä yhteistä joulua.
Jouluaatto. Kynttilät palavat. Lapset ovat menneet nukkumaan, ja talo on hiljainen. Tarja Smura ja Markus Haapasalo istuvat sohvalla viltin alla kodissaan Tampereella. Nyt on aikaa nauttia joulusta, hieroa toisen jalkoja ja vastaanottaa aikuisten eniten toivomat lahjat: levollinen mieli ja läsnäolo hetkessä.

Poks! Lumous särkyy.

-
Et nyt kirjoita sinne mitään imelää, tiiäkkö, Tarja nauraa pohjoiskarjalaisen emännän hersyvää naurua ja pyytää jakamaan joulutortun puoliksi.

Markus syö pöydän päässä salaattia kolmatta santsikierrosta eikä ole pukenut haastatteluun päälleen Tarjan ehdottamaa neuletta.

- Sun pitää tehdä niin kuin minä sanon! Tarja komentaa vitsinä.

Markusta naurattaa. Hän nyökkää vaimoaan kohti.

- Tuo temperamentti on ihan teatteria. Tarjalla on sydän paikallaan. Meillä molemmilla on. Annatko, muru, lisää vaaleaa leipää?

Tarja
ottaa leivän ja voitelee sen miehelleen. Vaimoltakin lipsahtaa hymy.
Syyskuussa avioituneen parin ensimmäinen yhteinen uusperhejoulu lähestyy. Tarjan vanhemmat tulevat heille, ja yhdessä äidin kanssa laitetaan ruoat. Karjalaisilla naisilla ei siinä kauan nokka tuhise.Markus tekee sekä jouluna että uutenavuotena yövuoroja teho-osaston hoitajana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa, välillä myös Lohjalla.

- Pidän todella paljon Tarjan vanhemmista ja veljistä. Minusta on hienoa, että he tulevat meille jouluna. Tarja saa meillä arjen pyörimään, olen siitä todella kiitollinen hänelle. Hän on hyvin aikaansaava ja tehnyt hirveän paljon lasten hyväksi. Välillä löydän töissä eväiden seasta hellän, käsinkirjoitetun viestin. Siitä tulee hyvä olo.

Tämä joulu on molemmille jotain ihan muuta kuin viime joulu. Vuosi sitten Tarja oli vielä avioerosta hyvin rikkinäinen. Katkeriakin tunteita hiipi pintaan. Hänelle oli sokki jäädä yksin kolmen lapsen kanssa. Eroa seurasi sarja repiviä oikeustaisteluita, eivätkä asiat vieläkään ole selviä.

Mutta niistä Tarja ei enää halua puhua. Nyt jouluun laskeudutaan aivan erilaisissa tunnelmissa. Yksinäisyyden tunteet ovat poissa.

- Tämä vuosi on vain vahvistanut minua. Tein taas piparkakkutalon lapsille, askartelin kortit ja koristelin kodin joulutontuilla. Se kertoo, että olen toipunut.

Markus nyökkää.

Tarjan
elämään on tullut paljon iloa. Viime joulusta hän on tullut dramaattisesti eteenpäin.

Kaksi aikuista, kovia kokenutta ihmistä ei juuri edusta niitä fantasioita, joita viihdemaailma rakkaudesta tarjoilee.

Markus on heistä kahdesta romanttisempi ja haluaisi järjestää enemmän kahdenkeskisiä irtiottoja. Tarjalle ensin tulevat aina lapset. Häämatkalle lähtiessä tuore vaimo itki koko kaksituntisen ajomatkan Helsinkiin, koska lapsia tuli niin ikävä. Markus välillä puhisee, ettei hän järjestä enää mitään romanttista, kun karjalaisnaisella on jalat niin tiukasti maassa.Realismia on tullut tämän vuoden aikana elämään entistä enemmän.
Tarjalle kotiäidin arki neljän lapsen kanssa käy työstä.

- Markus on paljon töissä, ja olen lasten kanssa usein yksin. Mietin päivät pitkät harrastuksiin viemisiä ja lääkärillä käyntejä. Meillä tullaan ja mennään, eikä tasaista ja tylsää arkea juuri ole. En pääse edes ovesta sisään, kun lapset kuorossa haluavat kertoa äidille päivän tapahtumista. Mutta tätä äidin elämä on kaikessa ihanuudessaan, myös väsymyksen hetkinä.

Markus sanoo rakastavansa perhe-elämää. Monelle miehelle tyypilliseen tapaan hän tekee valtavasti töitä, koska haluaa saada laskut maksettua. Lisäksi hän haluaa tarjota Tarjalle mahdollisuuden olla kotona. Tarjan nuorimmainen
Raphael on vasta 2,5-vuotias. Lisäksi perheeseen kuuluvat 15-vuotias
Angela, 7-vuotias Gabriel ja Markuksen 6-vuotias Samuel.

- Tunnen syyllisyyttä siitä, etten ole tarpeeksi läsnä perheen kanssa, Markus sanoo.

- Kun olen yön töissä, joudun nukkumaan päivällä ja olen usein väsynyt. Pitää sanoa itselleen, että herää nyt.

Kotona ollessaan Markus puuhaa mielellään uusperheen poikien kanssa.

- Käyn heidän kanssaan uimassa, harrastuksissa tai huvipuistossa, jotta Tarja saa omaa aikaa joko Angelan kanssa tai ihan yksikseen. Pidän paljon Tarjan lapsista.

Harvat vapaapäivänsä Markus haluaa käyttää tehokkaasti.

- Markuksella on vaikeuksia vain olla kotona. Aina hän olisi lähdössä jonnekin hauskanpitoon huvipuistoon tai kylpylään. Äiti on sitten kotona se tylsä vanhempi, joka pitää kuria ja järjestystä yllä. Markus kun on vieraileva tähti, jonka kanssa tehdään kaikkea kivaa, Tarja sanoo.

- Kun Markus soittaa kylpylästä vain kertoakseen, kuinka hauskaa heillä siellä on, olen ihan että no mitä sitten. Minä olen poikien kanssa 24/7, ja välillä haluaisin olla vain omien ajatusteni kanssa. Pojat ovat eläväisiä, joten hiljaisista hetkistä nauttii sitäkin enemmän.

Markus ja Tarja löysivät toisensa elämänvaiheessa, joka oli molemmille vaikea. Markus oli ollut vuoden leskenä, kun otti sähköpostilla yhteyttä Tarjaan.
Markus hoiti syöpää sairastaneen vaimonsa terminaalivaiheen kotona. Vaimon kuoltua Markus pesi ja puki hänet kuolinvaatteisiin.

- Tiedän, että se jäisi monelta ihmiseltä tekemättä, mutta työssäni olen tehnyt sitä paljon, Markus sanoo.

Tarjan
kipeä ero kosketti leskimiestä. Jälkeenpäin hän on itsekin ihmetellyt omaa rohkeuttaan lähestyä Tarjaa. Markus kirjoitti Tarjalle, että kaikenlaiset hörhöt varmaan ottavat yhteyttä vuoden 1993 Miss Suomeen, mutta kertoi myötätuntonsa ja lyhyesti oman tarinansa. Hän ei edes odottanut vastausta, mutta ajatteli, ettei menetä mitään, jos laittaa meiliä.

Tarjalla
on erityinen tutka suhteessa lapsiin. Markuksen Samuel-poika oli äitinsä kuollessa vasta nelivuotias, ja pienen pojan jääminen ilman äitiä kosketti Tarjaa erityisesti.

Markuksen suureksi yllätykseksi Tarja vastasi.

- Laitoimme pitkään pelkästään sähköposteja ja juttelimme. Olin nuori leski. Minulla oli toki unelma uudesta perheestä, mutta Tarja ei missään vaiheessa ole ollut minulle mikään laastarisuhde.

Tarjalle
ja Markukselle on ollut tärkeää antaa kaikille aikaa sopeutua uuteen elämään.

- Vaikeat kokemukset ja kasvatushaasteet yhdistävät meitä. Ne antavat perspektiiviä elämään, ja olemme tulleet varovaisemmiksi. Suhteemme yllä on sellainen vakavuuden verho. Rankkojen kokemusten takia varmasti etenimmekin suhteessa nopeasti. Asiat täytyi puhua ja puida selväksi heti alussa, Tarja miettii.

Hän pelkää joskus, kantaako huolta aivan turhista asioista. Huoli lasten pärjäämisestä on Tarjalla syvä. Lapset ovat kaikki kokeneet niin paljon menetyksiä.

Markus kertoo Tarjan usein sanovan, että hän on menetysten ja työnsä puolesta niin kovissa liemissä keitetty mies, ettei hätkähdä enää mistään. Se on osin totta, että sairaanhoitajana ei voi jäädä tunnetasolla kiinni tapahtuneisiin, vaan ne pitää päästää menemään.

- Se ei tarkoita sitä, etten olisi myötätuntoinen ja herkistyisi ihmisten hädälle.Naimisiin Tarja ja Markus menivät tämän vuoden syyskuussa Nurmeksen Kirkossa. Tuolloin he olivat tunteneet reilun vuoden ja asuneet yhdessä muutaman kuukauden.
Hääjuhlaa vietettiin Valtimolla. Paikalla olivat vain molempien lapset, vanhemmat, sisarukset perheineen ja muutama ystävä. Tarja olisi halunnut vielä pienemmät häät, mutta Markus halusi juhlistaa suurta hetkeä.

-
Ei sitä joka päivä kulkuri nai missiä, hän hymyilee.


Juhlien jälkeen on sopeuduttu yhteiseen arkeen hiljalleen. Ajankäyttö ja väsymys aiheuttavat eniten erimielisyyksiä. Puhetta, painokastakin, tulee Markukselta joskus niin paljon, että Tarjan pitää välillä sanoa, josko tämä keskustelu siirretään tiistaille. Suuttuessa Markukselta saattaa tulla sanoja, jotka loukkaavat Tarjaa. Tarja jää niitä miettimään, vaikka mies on unohtanut ne heti suusta päästettyään.

Tarjalle on tärkeää, että sanat valitaan huolella eikä lasten kuullen huudeta. Se on ihan periaate. Välillä Markus joutuu lähtemään ulos kävelylle viilentelemään tunteitaan. Tarja puhaltaa välillä pelin poikki. Hän kysyy, kannattaako tästä ottaa matsia, kun maailmassa on paljon vakavampiakin asioita.

-
Opettelemme toisiamme pariskuntana, mutta eritoten lapsia pitää ajatella, kun tulee erimielisyyksiä. Olen hyvin herkillä näissä asioissa, Tarja myöntää.

Temperamentistaan huolimatta Markus on yleensä rauhallinen kaveri ja haluaa hieroa sovintoa heti. Tarjalla asioiden käsittely voi kestää.

- Kun ei ole vuosien kokemusta, niin tässähän nyt opetellaan. Meillä on vielä paljon opittavaa.

Tarjasta
tuntuu, että hänestä ovat kaikki mustasukkaisia. Aikaa kahdestaan haluavat viettää pojat, tytär, aviomies ja äiti. Tarja kaipaa myös omaa aikaa ystävien kanssa.

- Välillä, kun istahdan sohvalle ja kaikki ovat kimpussani yhtä aikaa, minun pitää sanoa lapsille, että olen muutakin kuin äiti. Kun olen lähdössä johonkin, alkaa syyllistäminen: miksi emme saa tulla mukaan ja kuinka kauan sinä olet poissa, milloin tulet takaisin, Tarja pyörittää hymyillen päätään.

- Pienin tilliäinen päivystää eteisessä ja hokee, että minä tulen äitin mukaan, varsinkin kun olen ollut poissa.

Tarja
ei edes halua kuulla sellaista puhetta, että kotiäidit laiskottelisivat. Hänen elämänsä on täyttä työtä.
Sitä ihanammalta Tarjasta nyt tuntuukin, kun omat vanhemmat tulevat yhdessä viettämään joulua ja heiltä saa apua.Joulu on Tarjan ja Markuksen mielestä muutenkin ihana juhla. Tarja teki itse käsin 60 joulukorttia. Niitä lähtee paitsi ystäville, myös laajalle suvulle: serkuille, tädeille ja isoäidin siskolle. Tarja rakastaa leipomista. He ovat tehneet 7-vuotiaan kanssa yhdessä pipareita. Tarja tekee myös mummon reseptillä erilaisia kuivakakkuja ystäville, jotka eivät ehdi jouluksi leipoa.

- Olen halunnut opettaa lapsille kiitoksen tärkeyden. He tekevät jouluksi kortit ja pienet omatekoiset lahjat opettajille tai päiväkodin hoitajille. Mielestäni sellainen on tärkeää.

Jouluaattona Tarja vie lapset hautausmaalle sytyttämään muistolehtoon kynttilät poisnukkuneille läheisille. Tarja toivoo pääsevänsä äitinsä kanssa kahden kesken kuuntelemaan kauneimpia joululauluja. Juhlan lämpö nousee sydämeen valmisteluista ja odotuksesta.

- Muistan kyllä, että mummon ja ukin luona aikanaan kinkun paistaminen ja sinappihunnutus oli iso spektaakkeli, mutta itse en enää pidä sianlihasta. Teen naudasta kunnon paistin oman reseptin mukaan. Lisäksi joulupöydässä on karjalanpaistia hirvenlihasta ja karjalanpiirakoita. Pidän enemmän suolaisesta kuin makeasta.

Markus on antanut Tarjalle vapaat kädet luoda joulun kotiin.

- Mietin joskus, että missä ovat miesten omat jouluperinteet? Naiset aina laittavat joulun. Eikö joulun pitäisi olla vähän kaikkien näköinen eikä meidän naisten masinoima juhla, Tarja nauraa.

Joulun hetki tulee sydämeen silloin, kun sitä vähiten osaa odottaa. Nyt se tulee hississä matkalla kuvauspaikalle. Äkkiä Markus sanoo jotain hyvin koskettavaa.

- Kuolleen vaimoni äiti laittoi häiden jälkeen viestin ja sanoi toivovansa, että meidän rakkaus Tarjan kanssa kestää ihan koko elämän. Loppuun asti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Poliisiasemaa piiritetään Tanskassa – poliisia ammuttu päähän

  2. 2

   Brittimedia hehkuttaa Saara Aallon Helsingin-keikkaa: ”Eeppinen kotiinpaluu!”

  3. 3

   Salainen sähköposti Johaugista paljastui: Norjan hiihtoliiton työntekijät käskettiin hiljaiseksi

  4. 4

   9 asiaa, jotka vain introvertti ymmärtää

  5. 5

   HS: Volvon ostaneen Anssin unelma särkyi – ”kunnon valossa ammattimies huomasi 20 sekunnissa, että auto oli kolaroitu”

  6. 6

   Kansanedustaja Sanna Marin, 31, astelee tyrmäävänä Linnaan – esittelee iltapukunsa upeissa kuvissa

  7. 7

   Erja-vaimon reaktio Toni Vilanderin Ferrarin kyydissä on näkemisen arvoinen – ”Tän jälkeen sä et aja enää yhtään kisaa!”

  8. 8

   Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

  9. 9

   Cheryl, 3, siepattiin uimarannalta 46 vuotta sitten – Australian poliisi uskoo tehneensä merkittävän läpimurron tapauksen tutkinnassa

  10. 10

   Kimi Räikkösen pomolta kova paljastus kuskitilanteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

  2. 2

   SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

  3. 3

   Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

  4. 4

   Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

  5. 5

   Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

  6. 6

   5 tyylimokaa, joita ammattilainen ei halua enää nähdä Linnan juhlissa

  7. 7

   Muistatko nämä? Linnan juhlien ikimuistoisimmat tyylit vuodesta 1960

  8. 8

   Hiihdon unelmaparin suhde ohi: ”Emme asu enää yhdessä”

  9. 9

   Saara Aallolta paljastus X Factor -finaalista: Sharon Osbourne toteuttaa erään Saaran suurimmista unelmista

  10. 10

   Ensimmäiset kuvat: Häkeltynyt Saara Aalto saapui jättiyleisön eteen – ”Olen ihan sekaisin nyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. 6

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  9. 9

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  10. 10

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Poliisiasemaa piiritetään Tanskassa – poliisia ammuttu päähän

  2. 2

   Brittimedia hehkuttaa Saara Aallon Helsingin-keikkaa: ”Eeppinen kotiinpaluu!”

  3. 3

   Salainen sähköposti Johaugista paljastui: Norjan hiihtoliiton työntekijät käskettiin hiljaiseksi

  4. 4

   9 asiaa, jotka vain introvertti ymmärtää

  5. 5

   HS: Volvon ostaneen Anssin unelma särkyi – ”kunnon valossa ammattimies huomasi 20 sekunnissa, että auto oli kolaroitu”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

  2. 2

   SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

  3. 3

   Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

  4. 4

   Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

  5. 5

   Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. Näytä lisää