Eija

Viihde

Valikko

Viihde

Tiihosen veljekset harvinaisessa haastattelussa: "Jare on kiivaampi luonne"

Veljesten elämäntarina
Cheek eli Jare Tiihonen kiteyttää hänen ja kaksosveljensä Jeren merkittävimmän eron seuraavaan lauseeseen. - Mä kaipaan vapautta ja Jere puolestaan läheisyyttä, Cheek sanoo veljesten harvinaisessa ja varsin avoimessa yhteishaastattelussa.
"Oon kuullu sanottavan: älä laita naisia frendies edelle... jos hommat perustuu veljien verelle... ei oo mitään, mikä menis sen siteen keskelle... mä oon uskollinen eniten Jerelle... oon veljeni vartija ja mun broidi mun... siks Tiihosil ei tarvita enkelii hartial."

Vastikään viisi Emma-pystiä pokanneen Cheekin eli Jare Tiihosen kipaleista juuri tämä veljesrakkaudesta kertova Side on se, joka takuulla saa Lahden Sibeliustalon tunteilemaan 29. maaliskuuta, jolloin Jare seuraavan kerran saapuu klassisen musiikin kehtoon.

Tuolloin illan tähti ei kuitenkaan ole Cheek itse, vaan hänen kaksosveljensä Jere Tiihonen, joka nousee lavalle Chicago Collision -vapaaottelutapahtumassa - Side-biisin tahdittamana.

- Se on mulle erittäin suuri ja tunteikas hetki, kun kävelen kohti lavaa veljeni Jaren saattelemana. Kun mä silloin astun häkkiin, uskon olevani voittamaton, Jere sanoo IS:n henkilöhaastattelussa.

- Keskinäinen siteemme on aina ollut äärimmäisen vahva. Saan Jaren läsnäolosta valtavasti lisää voimaa.Lahdessa nuoruutensa viettäneet, nyt 32-vuotiaat Tiihoset ovat marssineet pitkän matkan yhdessä. Lavalle he ovat kuitenkin päätyneet hyvin erilaisia reittejä pitkin.

Oli vuosi 2005. Lahden keskustassa sijaitsevan grillikioskin edustalla räjähti. Nuori mies kaatoi naisystävänsä sanaharkan päätteeksi maahan, mikä kiinnitti myös Jere Tiihosen huomion.

- Näytti siltä, että kaveri löisi sitä tyttöä. Riensin väliin ja tönäisin kaverin maahan. Samassa tämä pomppasi pystyyn ja teki selväksi, ettei juttelun varaa enää ollut. Tragedia oli valmis, Jere muistelee.

Kovamaineisena katujätkänä tunnetun Jeren iskut olivat sillä kertaa liikaa. Hän joutui kolmeksi vuorokaudeksi putkaan.

- Poliiseilta sain kuulla, että kaveri oli hengenvaarassa eikä välttämättä toipuisi iskujeni aiheuttamista vammoista. Tuskani oli suuri. Pelottikin, Jere puhuu avoimesti.

- Aika putkassa sai mut tajuamaan, että siihen pisteeseen toimintani olisi joka tapauksessa jossain vaiheessa johtanut, koska nyrkkini olivat heiluneet usein - erityisesti Jarea ja kavereita puolustaessani.

Kun kadulla oli ilmennyt ongelmia, Jere oli kutsuttu hätiin. Säännöllisesti.

- Kadulla olin aina ollut valmis uhraamaan itseni muiden puolesta. Poliisin suojissa kuitenkin päätin, että jos satuttamani kaveri selviäisi, en enää koskisi alkoholiin ja muutenkin elämäni muuttuisi.

Kaveri selvisi, Jere pyysi anteeksi ja sovitti muutenkin syntinsä.

- Nyt olen ollut jo yhdeksän vuotta juomatta pisaraakaan. Paitsi tragedia, myös samana vuonna tapahtunut paluu vapaaottelusalille muuttivat elämäni pysyvästi.

- Salilla pääsin purkamaan pahaa oloani, ja sittemmin nyrkkini ovat heiluneet vain kehässä. Voi sanoa, että vapaaottelu pelasti mut siltä ikävämmältä häkkireissulta, nykyään järjestyksenvalvojana ja hierojana Lahdessa työskentelevä Jere linjaa.

- Pystyn puhumaan menneisyydestäni avoimesti, koska uskon esimerkkini viestivän nuorille, että ihminen pystyy halutessaan muutoksiin. Itse olen sittemmin ollut onnellinen, ja siihen ovat vaikuttaneet keskeisesti myös vaimoni Erika sekä tyttäreni
Aurora.Suomen Chicagoksi kutsussa Lahdessa Jare Tiihosella oli aina veljensä suojelusenkelinään. Mutta ei hän itsekään taka-askelia ottanut.

- Samanlainen nuoruus me ollaan Jeren kanssa eletty ja samoissa kaveripiireissä pyöritty. Ollaan oltu vilkkaita ja meneviä poikia, Jare Tiihonen tiivistää.

Mistä nämä Tiihosen veljekset on oikein tehty? Annetaan heidän itsensä kertoa.

"Väkivaltainen nuoruus, juostu laumoissa... näin kaupungin kadut ja puistot juoksuhautoina... irti kaunoista, nykyään näin, mut arvot jäi... näkyy peilist, kato mua, arvet jäi."

Jare ja Jere Tiihonen syntyivät keskosina 22. joulukuuta 1981. Jere ei päässyt helpolla elämänsä ensivaiheilla, sillä 4-vuotiaana hän joutui sydänleikkaukseen, josta selviäminen ei ollut lainkaan varmaa.

Isä Heimon johtama perhe asui aluksi Vantaalla, mutta muutti pian Lahteen, jossa hänellä oli kolme lasta aiemmasta suhteesta.

Perhe asettui omakotitaloon Lahden Patomäessä, josta on kansalliseen kuuluisuuteen ponnistanut myös esimerkiksi jääkiekkopersoona
Pasi Nurminen, katujätkiä hänkin.

- Lahdessa mua ja Jarea ei laitettu samalle luokalle, koska koulussa tiedettiin, että tappelimme ja kilpailimme koko ajan keskenämme, Jere virnistää.

- Jare oli hyvä oppilas, minä en. Jarella keskiarvo oli päälle 8,5:n, mulla päälle seiskan. Myöhemmin Jare meni lukioon, minä puolestaan töihin. Aika nopeasti löysin itseni isäni omistamasta yrityksestä.

Urheilu yhdisti. Veljekset harrastivat nuorempana muun muassa yleisurheilua Lahden Ahkerassa ja jalkapalloa sekä Kuusysissä että Reippaassa.

- Yleisurheilua harrastin seitsemän vuotta, minkä jälkeen aloitin nyrkkeilyn ja salitreenaamisen, 15-vuotiaana. Jare seurasi samoihin aikoihin perässä salille, Jere selvittää.

- Mulle urheilu oli luontainen juttu, Jarelle taas musiikki. Jaren lahjakkuuden aisti jo pienenä, ja jo teiniaikoinamme hän oli varma menestyksestään.

Lahtelaisen järjestysmiesyrityksen omistaja, paikallisen vapaaotteluseuran Shooto Lahden päävalmentaja
Tero Toivanen näki Tiihosten teinivaiheet läheltä.

- Olin silloin nuorten suosiman yökerhon ovella, ja siellä pojatkin viihtyivät usein. Eivät he kuitenkaan aina olleet kännäämässä, vaan monesti nimenomaan Jaren halu esittää musiikkiaan toi sen porukan sinne.

- Jere oli aina mukana roudaamassa Jaren musakamoja. Aina, Toivanen kertoo.

Sitten välillä oli niitä ongelmiakin, nujakoita. Mutta eivät Jere ja Jare itse riitaa haastaneet, vaan hyvin usein kyse oli siitä, että jotkut vinoilivat Jarelle tämän musiikista. Rokkarit saattoivat haukkua räppäreitä esimerkiksi homoiksi, ja sitähän veljekset eivät sietäneet. Silloin varsinkin Jere astui esiin.

Jere puhuu noin kymmenen hengen kaveriporukasta, johon Tiihoset kuuluivat. Kun sokka irtosi, Jeren huomio kohdistui entistä tiukemmin Jareen.

- Oli henkisesti tosi raskasta katsoa Jaren ja frendieni perään. Mutta se oli oma tahtoni. Jare pärjäsi niissä touhuissa yksinkin, mutta halusin ottaa sen suojelijan roolin itselleni.

- Teen niin edelleen, kun olemme yhdessä. En edelleenkään pysty rentoutumaan baarissa seuratessani, että Jarella on varmasti kaikki hyvin. Olen Jaren käytössä 24 tuntia vuorokaudessa, ja hän vastaavasti minun, Jere painottaa.

- Meillä oli kotona tosi hyvät oltavat, tosi rakastava perhe. Mutta jotkin isämme opeista olivat vääriä. Kun olimme viisivuotiaita, hän esimerkiksi opetti: veljeä ei jätetä koskaan, eikä maassa makaavaa potkita. Faija halusi meistä kukkulankuninkaita.

Kunnianhimo, määrätietoisuus, lojaalius, pitkävihaisuus, voitontahto.

Jere Tiihosen mukaan muun muassa nämä luonteenpiirteet yhdistävät kaksosveljeksiä.

- Olen mielestäni kiltimpi kuin Jare. Olemme molemmat temperamenttisia, mutta aiemmin Jare hallitsi äkkipikaisuuttaan minua paremmin.

- Elän tunteella, Jare järjellä. Reagoin voimakkaasti iloon ja suruun, Jare osaa pitää tunteensa kurissa, Jere luonnehtii.

- Jare on laskelmoiva ajattelija, perfektionisti, joka ei ikinä anna periksi. Hän osaa olla kohtelias ja mukava, mutta luottamuksen rakoillessa hän kiivastuu varmasti. Jare lienee nykyään minua kiivaampi luonne.

Jeren mukaan hektinen elämäntyyli sopii Jarelle.

- Jare saa silloin itsestään tosi paljon irti. Jare on myös tosi tarkka luonne. Rento jätkäkin hän on, mutta ei näytä sitä ulospäin kuin hyvien ystävien seurassa. Minua on helpompi lähestyä kuin Jarea.On Jaren vuoro. Jaren mukaan veljesten side vankistui ala-asteella, kun hän jäi auton alle. Jare selvisi, mutta Jere säikähti.

- Törmäyksen voimasta lensin konepellin yli niin, että kenkäni lähtivät jalasta. Jere näki tilanteen ja luuli jalkojeni katkenneen. Hän pyöri pari tuntia hädissään metsässä. Kun Jere seuraavina vuosina näki tienylityspaikassa auton, hän otti minua kädestä kiinni, vaikka auto olisi ollut kilometrin päässä, Jare sanoo.

Useita hittibiisejä tehnyt Jare korostaa Tiihosten oppineen varhain periaatteen miehiksi, kiitos kotoa saatujen oppien.

- Ollaan monissa asioissa tosi samanlaisia. Kumpikaan ei siedä häviötä, ja pidetään molemmat aina toistemme ja ystäviemme puolia, Jare kertoo.

- Me oltiin yksikkö. Jere osasi jotenkin huolehtia, etten ajautunut väärille teille. Jere ei myöskään antanut kenenkään satuttaa mua.

- Mä vastaavasti autoin Jereä koulujutuissa ja sparrasin uravalinnoissa.
Jare nostaa Jeren suoman turvan suureen arvoon, kun puhutaan hänen urastaankin.

- Itsevarmuuteni kasvoi Jeren jatkuvan läsnäolon ansiosta. Tunsin itseni voimakkaaksi, ja ilman sitä juttuni olisi voinut jäädä kehittymättä - ilman sitä saattaisin tehdä nyt jotain perusduunia, Jare korostaa.

Hän allekirjoittaa Jeren näkemykset veljesten luonne-eroista.

- Jere elää enemmän sydämen äänellä. Minä taas päästän sen valloilleen vasta, kun on turvallista. Olen Jereä varautuneempi ja jääräpäisempi. Mä kaipaan vapautta ja Jere puolestaan läheisyyttä, lämpöä, Jare näkee.

- Jere osaa olla tosi rauhallinen ja vastaavasti tosi temperamenttinenkin. Jos joku väittää tietävänsä, miltä vihainen ihminen näyttää, hän ei ole nähnyt Jereä. Olen iloinen, että Jere on selvinnyt hienosti nuoruusvuosien kovista ajoista. Oon aina ollut ylpeä broidistani, ja olen aina tiennyt asioiden asettuvan lopulta hänen hallintaansa.

Jare sanoo viettäneensä Jeren kanssa lukemattomia hienoja hetkiä.

- Tärkeitä ovat olleet varsinkin ne hetket, kun ollaan sovittu meidän isoja riitoja ja päätetty, että enää koskaan meidän ei kuulu kinastella. Kunnioitan niitäkin hetkiä, kun Jere on astunut esiin puolustamaan minua ja laittanut hyvinvointini kaiken muun edelle, Jare kertoo.

"Yhtä ei voi koskaan kyseenalaistaa... koska se ei oo koskaan kyseenalaista... jos sä pidät mun selkää, mä pidän sun selkää."


Sibeliustalolla on tärkeä merkitys Tiihosille. Veljesten Heimo-isä menehtyi aivan Sibeliustalon takana vuonna 2012. Sydän petti pilkkireissulla.

- Se oli elämäni pahin päivä. Faija oli kuitenkin se, joka toi meille turvaa ja joka opetti, mitä sana kunnioitus tarkoittaa, Jere sanoo.

Cheekin ego on tunnetusti suuri, Jeren mukaan odotetusti.

- Jos ajatellaan Jaren nykyistä esiintymis- ja pukeutumistyyliä ja mietitään, mistä se karismaattisuus on peräisin, vastaus on helppo: isältämme. Jare tietää oman arvonsa ja osaa vaatia eri tilanteissa paljon, samalla tavalla kuin isämme taannoin.

Isän oppien ansiosta veljekset osaavat yhä hakea toisistaan turvaa, nyt nimenomaan henkisesti.

- Jere on aina ollut mun keskustelukaveri, kun mulla on ollut vaikeaa. Hänelle oon aina uskaltanut kertoa kaiken, vain hänelle voin tehdä niin. Olemme yhä tekemisissä viikoittain, ja monesti pyydän häneltä rehellistä mielipidettä eri juttuihini liittyen - etteivät ne menisi liian korkealentoisiksi, Jare pohtii.

Kun Cheekin ensi kesänä Helsingin Olympiastadionilla järjestettävät kaksi keikkaa myytiin viime vuoden lopussa ennätysajassa loppuun, Jereä nauratti.

- Jare kysyi multa ensimmäisen keikan loppuunmyynnin jälkeen, että pitäisikö vielä järjestää toinenkin. Mä vastasin, että totta kai, jos kysyntä on kerta noin suuri, Jere sanoo.

- Kun toinen keikka myytiin vielä ensimmäistäkin nopeammin, en voinut kuin nauraa. Se oli uskomatonta. On hienoa, että Jare luottaa muhun ja kysyy mielipidettäni myös esimerkiksi biisiensä sisällöstä. Jaren biisit kertoo hänen omasta elämästään, ja pystyn jo sen vuoksi sanomaan niihin paljon.

Yksi kysymys askarruttaa vielä:
Jere, oletko kateellinen veljesi huippumenestyksestä?


Jere hymähtää, vastaa sitten:

- En tosiaan ole. Olen pelkästään ylpeä broidini aikaansaannoksista. Musa on hänen juttunsa, urheilu mun. Kun olemme tekemisissä, Jare on mulle yhä sama Jare. Se on tärkeintä, Jere summaa.

- Autoin Jarea nuoruusvuosina myös taloudellisesti, koska hän opiskeli ja minä olin töissä. Nyt osat ovat toisinpäin. Jos tarvitsisin Jaren apua, millaista tahansa, tietäisin hänen auttavan mua ja perhettäni kaikin mahdollisin keinoin. Kun nousen Sibeliustalolla lavalle, Jare auttaa silloinkin. Olemme erottamattomat.

"Itsevarmuuteni kasvoi Jeren jatkuvan läsnäolon ansiostai. Tunsin itseni voimakkaaksi, ja ilman sitä juttuni olisi voinut jäädä kehittymättä - ilman sitä saattaisin tehdä nyt jotain perusduunia."

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  2. 2

   Nyt on todella erikoisia tilastoja: Kaisa Mäkäräiseltä nähtiin häkellyttävän kova suoritus

  3. 3

   Poliisi IS:lle: Pakettiauto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Suuroperaatio Mosulin valtaamiseksi alkoi – tutkijalta synkkä ennuste Euroopalle

  6. 6

   Meksikon ”Helvetistä” löydetyt kristallit kätkivät sisälleen 60 000 vuotta vanhaa elämää

  7. 7

   Olivian, 24, rehellisistä alusvaatekuvista tuli nettihitti – mukana tärkeä viesti kaikille naisille: ”Uskomaton helpotus”

  8. 8

   Poliisi epäilee henkirikosta – teinityttö ja -poika kuolivat nokkakolarissa Sastamalassa

  9. 9

   Sports Illustratedin historian uhkein malli poseeraa pelkässä vartalomaalissa: ”En ole koskaan tuntenut itseäni näin seksikkääksi”

  10. 10

   Entinen olympiaurheilija menehtyi vain 57-vuotiaana – löydettiin kuolleena uima-altaasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   5 pientä ihovaivaa, jotka voivat kertoa vakavammasta ongelmasta

  4. 4

   Tapon yritys Nokialla: 17-vuotias tyttö löytyi elottomana sängyn alta

  5. 5

   Vaikein kuva-arvoitus ikinä? 12 erikoisjoukkojen sotilasta on maastoutunut nerokkaasti tähän kuvaan – kuinka monta löydät?

  6. 6

   17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat pakettiauton ja mopoauton nokkakolarissa Sastamalassa

  7. 7

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  8. 8

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  9. 9

   Mikä muutos! Miss Suomi Shirly Karvinen vaalensi tukkansa – edusti gaalassa tyrmäävänä pikkuruisessa mekossa

  10. 10

   Poliisi epäilee: Mies yritti tappaa vaimonsa Kittilän Levillä – pariskunta ilmeisesti lomamatkalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. 6

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  7. 7

   Mies teki klassisen virheen aamutuimaan – lattiat menivät pilalle

  8. 8

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  9. 9

   Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

  10. 10

   Vuosikymmeniä mietityttänyt arvoitus ratkesi – Harri Kirvesniemi kertoo, miksi hiihti aina pää kenossa

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  2. 2

   Nyt on todella erikoisia tilastoja: Kaisa Mäkäräiseltä nähtiin häkellyttävän kova suoritus

  3. 3

   Poliisi IS:lle: Pakettiauto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Suuroperaatio Mosulin valtaamiseksi alkoi – tutkijalta synkkä ennuste Euroopalle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   5 pientä ihovaivaa, jotka voivat kertoa vakavammasta ongelmasta

  4. 4

   Tapon yritys Nokialla: 17-vuotias tyttö löytyi elottomana sängyn alta

  5. 5

   Vaikein kuva-arvoitus ikinä? 12 erikoisjoukkojen sotilasta on maastoutunut nerokkaasti tähän kuvaan – kuinka monta löydät?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. Näytä lisää