Jutta

Viihde

Valikko

Viihde

Testaa Abba-tietosi! Björnin piukat pöksyt + 39 muuta vähemmän tunnettua faktaa

Abban voitosta Euroviisuissa tulee tänä sunnuntaina tasan 40 vuotta. Sen kunniaksi IS kokosi 40 yllättävää faktaa suosikkibändistä., joka löi läpi Waterloolla.
Miksi Björn Ulvaeus joutui seisomaan bussissa koko matkan viisulavalle? Kuinka huimaksi nousi Abban veroprosentti huippuvuosina? Entä jos Waterloossa olisikin laulettu Napoleonin sijaan "hunajapiirakasta"

Kirjaimet A-B-B-A tarkoittavat paljon muutakin kuin tunnettua sillimerkkiä. Ruotsalaiset Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson ja
Anni-Frid "Frida" Lyngstad muodostivat aikanaan yhden maailman suosituimmista popyhtyeistä, Abban. Nyt yli 30 vuotta hajoamisensa jälkeen Abba on melkein suositumpi kuin koskaan.


Yhtye oli rakastettu jo ennen viisuvoittoaan Waterloo-kappaleella 6. huhtikuuta 1974, mutta voiton jälkeen ura lähti huimaan nosteeseen.
Abban tuhkimotarina on vakuuttava. Ensimmäiset kymmenen vuotta 1972-1982 olivat miltei pelkästään suurta juhlaa. Yhtyeen levyjä myytiin satoja miljoonia kappaleita, ja rahaa virstasi kirstuun.

Yhtyeen muodostaneet avioparit Benny & Frida ja Agnetha & Björn päätyivät tahoillaan eroon 1980-luvun taitteessa, mutta muutoin Abban julkisuuskuva on ollut säyseä. Jäsenet eivät ole sortuneet pahoihin keskinäisiin riitoihin, riehumisiin tai muihin vakaviin ylilyönteihin.

Näitä 40 asiaa et ehkä silti tiennyt Abbasta


1. Agnetha kärsi lentopelosta. Abban toimistossa oli tämän vuoksi solarium, koska hän ei päässyt etelän lämpöön. Laulaja halusi näyttää terveen ruskettuneelta.

2. Björn kävi koulua 19-vuotiaaksi asti, kauemmin kuin kukaan muu Abban jäsenistä.

3. Agnethan ja Björnin yhteiset lapset aiottiin kidnapata.

4. Kidnappausyrityksen seurauksena pari palkkasi henkivartijaksi
Tor Björn Branderin, jonka kanssa Agnethalla syttyi pitkä salaromanssi.

5. Abba yritti euroviisujen loppukilpailuun jo 1973 kappaleellaan
Ring, Ring.

6. Waterloo-kappaleen ensimmäinen nimiversio oli Honey Pie eli "kultarakas" - tai kirjaimellisesti kääntäen "hunajapiirakka".

7. Voittokappaletta ryhdyttiin säveltämään hyvissä ajoin ennen Ruotsin kansallista finaalia. Sen haluttiin olevan nopearytminen ja kertosäkeen tarttuva kaikkialla Euroopassa.


8. Björn kertoi olleensa euroviisujen aikaan hiukan ylipainoinen. Hän joutui seisomaan bussissa koko matkan esiintymispaikalle, koska pelkäsi housujensa ratkeavan saumoistaan.

9. Benny kertoi viisuvoiton jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että moni oli etukäteen epäillyt Waterloota liian rokkaavaksi biisiksi menestyäkseen viisuissa. "Näyttää, että he olivat väärässä."

Edeltäjä meni konkurssiin


10. Bennyn Abbaa edeltänyt yhtye oli Hep Stars. Se kuitenkin päätyi konkurssiin, koska jäsenet olivat kiertäneet veroja.

11. Abban menestystarina toteutettiin huolellisella laskelmoinnilla. Levyjen ilmestymisajankohdat ja koko musiikki oli viimeistä nuottia myöten tehty harkiten.

12. Vuonna 1981 uutisoitiin, että Björn pääsi livahtamaan lomalle Helsinkiin seuranaan silloinen uusi vaimo
Lena Källersjö. Björnillä oli kulkupelinään coupe-mallinen yönsininen BMW. Sellaisen hinta Suomessa kipusi yli 300000 markan.

13. Agnetha ja Björn joutuivat -77 jättämään kartanonsa ja muuttamaan Ruotsissa vähemmän silmiinpistävään huvilaan. Innokkaimmat fanit olivat kävelleet röyhkeästi suoraan heidän kartanoonsa sisään.

14. 1970-luvun lopulla kerrottiin Agnethan ja Björnin olleen Abban hiljainen pari, joka vietti rauhallista elämää. Heidän väitettiin riidelleen julkisesti vain kerran, kun Björn vilkuili vaimonsa mielestä liian kuumasti hotellin kerrospalvelijaa.


15. Muut yhtyeet vetivät 70-luvulla studiossa huumeita, mutta Abballa oli joka aamu tarjolla studion omistajan äidin leipomaa pullaa.

16. Pienenä orvoksi jäänyt Frida löysi kuolleeksi oletetun, hyvässä kunnossa olleen isänsä
Alfred Haasen länsisaksalaisen poplehden ahkeran etsiskelyn tuloksena 1977. Fridan isän luultiin hukkuneen kuljetusaluksen mukana saksalaisia joukkoja evakuoitaessa.

17. Agnethan ensiesiintyminen näyttämöllä oli päätyä katastrofiin: viisivuotiaan laulajanalun pikkupöksyt putosivat jalasta.

18. Abban levyjä myytiin 70- ja 80-luvulla yli 240 miljoonaa kappaletta.

19. Yhtyeen entinen manageri Stig "Stikkan" Andersson ehdotti Nobelsäätiölle tarjoutuvansa kustantamaan musiikkipalkinnon, joka jaettaisiin säätiön tiede- ja rauhanpalkintojen ohella. Nobel-säätiö hylkäsi Anderssonin ehdotuksen.

Hiihtelystä ohjelmia


20. Abba lupautui keväällä 1979 hiihtämään ja luistelemaan Alppien maisemissa. Peräti seitsemän eri tv-yhtiötä saapui tekemään matkasta yhteisen ohjelman.

21. Huippuvuosina 1980-luvun alussa Agnethan kerrottiin saaneen jopa satojatuhansia fanikirjeitä.

22. 1970-80-luvun vaihteen musiikkikriitikot eivät juuri hehkuttaneet menestyneen yhtyeen musiikillista antia. Levytysten sanottiin olevan kertakäyttötavaraa.


23. Englantilainen Woman-aikakauslehti ennusti vuonna 1981 yhtyeen hajoavan kahden vuoden sisällä jäsenten henkilökohtaisiin vaikeuksiin. Abba hajosi jo vuoden sisään, 1982.

24. Tammikuussa 1979 kerrottiin Agnethan, 29, ja Björnin, 33, eroavan. Tähdet vakuuttivat jatkavansa ystävinä. Vuonna 1970 vihitty pariskunta vain kasvoi erilleen. Abban toinen puolisko Frida ja Benny oli vihitty marraskuussa 1978. Heidän liittonsa päättyi 1981.

25.
Abban Knowing me, Knowing You -kappale vuodelta 1976 on avioerolaulu.

26. Abban suuren Australian-kiertueen avajaiskonsertti 1977 oli kaaosmainen. Rankkasateessa vedetyn keikan valonheittimet keräsivät lavalle parven trooppisia ötököitä. Yksi lensi Agnethan kaula-aukosta sisään. Agnetha joutui kääntymään selin lavalla ja kaivamaan hyönteisen pois.

27. 2000-luvulla Frida kohautti vaihtamalla tutun tumman hiuspehkonsa värin blondiksi.

28. Björn jätti Ruotsin Fridan vanavedessä ja aikoi Lena-vaimoineen asettua Lontooseen asumaan. Syyksi arveltiin verotusta, joka yhtyeen kohdalla kerrottiin 80-luvun alussa olleen yli 80 prosenttia.

29. Veropakolaisteoria (ks. edellä) kumoutui 1980-luvun lopussa, kun Benny ja Björn tilittivät maanpakolaisen tuntojaan Vanity Fair -lehdelle: "Verotus ei suinkaan ole ajanut meitä pois Ruotsista, vaan turvattomuus. Ruotsalaiset elävät hyvin lähellä Neuvostoliittoa. Joka kuukausi kerrotaan vieraista sukellusveneistäkin", Björn selitti lehdelle.

Brändi laajeni


30. Abban manageri Stig Andersson hallitsi brändilaajennuksen. Abba-äänileyyt laajenivat Abba-radio-ohjelmiin, Abba-piirrettyihin, Abba-kirjoihin, Abba-sanomalehtiin... 1977 vuorossa oli vielä Abba-elokuva.

31. Agnetha haastoi 80-luvun alussa toistamiseen ruotsalaisen
Svensk Damtigningin oikeuteen lehden silloisen raskausväitteen vuoksi.

32. Bennyn ja Björnin paljon julkisuutta saanut Chess-musikaali ei innostanut vuonna 1984 konserttiversiollaan suomalaisia musiikkikriitikoita. Chessin kirjoitettiin olleen vain komeita kulisseja vailla sisältöä.

33. 1980 Abba villitsi Tokion. Japanilaiset olivat aasialaiseen tapaan kuunnelleet konserttia ensin hillitysti, mutta sitten tyyneys kaikkosi. Haltioitunut yleisö ryntäili kohti esiintymislavaa. Abban kerrottiin hädin tuskin säilyneen tallatuksi tulemiselta.

34. Frida oli teiniäiti. Hän sai esikoispoikansa Hansin vain 16-vuotiaana.

35. Abban tuotannosta koottu Mamma Mia -musikaali on esitetty yli 40 maassa noin 54 miljoonalle ihmiselle. 2008 siitä tehtiin myös menestyselokuva. Elokuussa musikaali saa ensi-iltansa Helsingissä Svenska Teaternissa.

36. Björnin kerrotaan sanoneen, että Agnethalla oli maailman seksikkäin selkä.

37. Abba koottiin hetkeksi kasaan 1986 tv-ohjelmaa varten. Abbalaiset suostuivat mukaan vain, koska ohjelma kertoi heidän entisestä manageristaan Stig Anderssonista.

38. Abba ei aktiiviaikoinaan peruuttanut konserttejaan kuin pari kertaa. Yhtyeen jäsenet kertoivat, että silloin lavalle mentiin vaikka 39 asteen kuumeessa tai kurkku kipeänä.

39. Ujona ja arkana tunnetun Agnethan kerrottiin olleen levytysstudiossa varsin dominoiva.

40. Abban pitkäaikaisen menestyksen salaisuus on yhtyeen jäsenten mielestä se, että he eivät koskaan yrittäneet tehdä paluuta.

Lähteet: IS-arkisto, Hufvudstadsbladet, Carl Magnus Palm: Bright Lights, Dark Shadows: The Real Story of Abba.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   SM-liigavalmentaja poltti päreensä – maalivahti juoksi pukukoppiin kesken erän!

  2. 2

   Kruununprinsessa Victoria hurmasi Nobel-gaalassa upeassa juhlapuvussaan: ”Täydet viisi pistettä!”

  3. 3

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  4. 4

   Vuosaaren turma-asunnon naapuri kertoo traagisesta yöstä ja palon tutkinnasta: Kiuas kiinnosti poliisia

  5. 5

   Kaksoissurma Houtskarissa: Vartiolentolaivueen Super Puma -helikopteri vei poliisit tekopaikalle

  6. 6

   Holmström pokkasi Nobelinsa kuninkaalta – Patti Smith unohti seremoniassa laulun sanat

  7. 7

   Kuningatar Silvia säihkyy Nobel-gaalassa muodikkaasti ”diskopallona” – kuin Jaana Pelkonen!

  8. 8

   Guardianin tähtitoimittajalta IS:lle karu ennustus X Factor -finaalista: Näin Saara Aallon käy – yksi äänestäjäryhmä ratkaisee kaiken

  9. 9

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  10. 10

   MM-välierällä todella dramaattinen loppu – Suomi finaaliin!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  2. 2

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  3. 3

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  4. 4

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  5. 5

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  6. 6

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  7. 7

   Ystävä petti legendaarisen Sergei Fedorovin – Venäjän supertähti menetti NHL:ssä tienaamansa miljoonat

  8. 8

   Mitä turmahuoneiston saunassa tapahtui? 4 avointa kysymystä Vuosaaren tragediasta

  9. 9

   Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

  10. 10

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  9. 9

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  10. 10

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   SM-liigavalmentaja poltti päreensä – maalivahti juoksi pukukoppiin kesken erän!

  2. 2

   Kruununprinsessa Victoria hurmasi Nobel-gaalassa upeassa juhlapuvussaan: ”Täydet viisi pistettä!”

  3. 3

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  4. 4

   Vuosaaren turma-asunnon naapuri kertoo traagisesta yöstä ja palon tutkinnasta: Kiuas kiinnosti poliisia

  5. 5

   Kaksoissurma Houtskarissa: Vartiolentolaivueen Super Puma -helikopteri vei poliisit tekopaikalle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  2. 2

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  3. 3

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  4. 4

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  5. 5

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää