Senja

Viihde

Valikko

Viihde

IS:n raati arvioi UMK-finalistit: ”Kappaleessa ei ole muuta hyvää kuin se, että se kestää vain puolitoista minuuttia”

UMK
Ilta-Sanomien raati ruotii UMK-finalistit. Kuka on raadin suosikki Suomen euroviisuedustajaksi?
Tänään lauantaina selviää kuka edustaa Suomea toukokuussa Itävallassa pidettävissä Euroviisuissa.

Viisupaikasta kisaa yhdeksän ehdokasta, joista voittajan valitsevat katsojat, tosin Ylen kokoama finaaliraati vaikuttaa kymmeneen prosenttiin äänistä.

Yle on koonnut kahdeksan UMK-raatia, joissa vaikuttavat kansalais-, media-, suomenruotsalais- ja sateenkaariväki-raadit sekä lasten, Marttojen, musiikintekijöiden ja taksikuskien raadit.

Ilta-Sanomat kokosi oman nelihenkisen raatinsa, jossa kaikki henkilöt ovat musiikin ja lavaesiintymisen asiantuntijoita.

IS:n raadissa vaikuttavat euroviisuharrastaja ja toimittaja Asko Murtomäki, UMK-kilpailuja tuomaroinut muusikko Aija Puurtinen, Suomea Euroviisuissa vuonna 2012 edustanut laulaja ja nykyinen Ylen radiotoimittaja Pernilla Karlsson sekä Karonkka: The Voice of Finland -nettisarjaa isännöivä televisiojuontaja ja drag-artistinakin tutuksi tullut Jarkko Valtee.

Jokainen tuomari arvioi kaikki yhdeksän finaalikappaletta ja -esitystä sekä niiden mahdollisuudet pärjätä Euroopan suurimmassa laulukilpailussa.

Norlan El Misionario - No Voy A llorar Por TiAsko: Karsintojen yllättäjä, jolla tuntui olevan paketti jo kaikin puolin kasassa. Vakuuttava ja toimi myös livenä. Vaikea silti kuvitella suomalaisten innostuvan äänestämään espanjankielistä reggaetonia.

Pernilla: Kuuban ghettossa syntynyt mies nyt Suomen UMK-avalla on mielestäni aika erikoinen ja kiva juttu. Reggaeton-musiikki on tanssahtava ja positiivinen fiilismusa. Ja minähän olen aina pitänyt erityisen paljon espanjankielestä. Peukutan myös monikulttuurisuutta!

Jarkko: Sinänsä toimiva biisi. Tää vois löytyä siltä etelänmatkalla ostetulta tuplakesähittilevyltä ”Tämä oli se biisi, joka soi aina siellä baarissa missä oli ne hohtavat pillit.” Näin esitettynä se hukkuu massaan.

Aija: Tämä biisi jättää minulle vähän laimean fiiliksen. Norlanille toivon vahvempaa asemaa, uutta nousua suomalaisessa musiikkibisneksessä. Kiinnostava artisti ja musiikki nasta yhdistelmä reggaeton ja latin/jamaikan- tyyleistä.

Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitääAsko: Sympaattinen ryhmä, jonka lähettäisin mielelläni Wieniin, jos vain biisi olisi parempi. Valitettavasti kappaleessa ei ole mitään muuta hyvää kuin se, että se kestää vain noin puolitoista minuuttia.

Pernilla: En itse ole iso punk-fanaatikko, joten tämä biisi on vaikea minulle. Mutta tässä on asennetta! Jos tämä biisi päätyy euroviisulavalle Wieniin, uskon vahvasti että Suomi saa paljon huomiota. Toivon vielä että biisiä hieman pidennetään.

Jarkko: Aluksi, Pertti Kurikan Nimipäivät on kaikella tavalla mahtava ilmiö. Sitten kysymys: olisitko tästä yhtä innostunut jos bändi EI koostuisi kehitysvammaisista miehistä. Kappale on kuitenkin kovin kehnoa punkkia. Tosin en innostunut aikoinaan Lordistakaan ihan aluksi. Mahtavaa jos voitto tänne tällä saadaan. Minä en usko siihen, vaikka uskon ja fanitan bändin rehellisyyttä ja asennetta. Kärkikaksikossa meillä.

Aija: Tuen kyllä väkevästi tämän ryhmän toimintaa. Asenne on niin kohdallaan.

Satin Circus - CrossroadsAsko: Koko finalistijoukon ammattitaitoisimmin rakennettu popbiisi, jollaisilla yleensä päädytään kansainvälisessä finaalissa sijoille 10.-15., jos vain live-esitys onnistuu. Valitettavasti karsintaesiintyminen ei vakuuttanut.

Pernilla: Tämä on mielestäni ehdottomasti paras biisi. Koko paketti on mielestäni valmis. Satin Circus on myös jo kokenut bändi ja sen kyllä huomaa esimerkiksi heidän esiintymisestään. Toivon että lavashow kasvaa vielä vähän ennen suurta finaalia.

Jarkko: Aito oikea poikabändi, joka osaa asiansa. Biisissä on täydellinen kertosäe. Uskottava ja tykättävä combo. Ainoa haaste Wienissä on että vastaavan genren edustajia tänä One Directionin valtakautena saattaa tulla useita, ensimmäisenä jonossa voi olla naapurimme Ruotsi. Joka tapauksessa minun voittajasuosikki numero yksi.

Aija: Biisi on hyvin tehty, video toimii ja bändi on kiinnostava. Live-esityksen pitäisi kyllä olla huikean paljon parempi menestyäkseen Euroviisuissa.

Jouni Aslak - Lions And LambsAsko: Tämän kappaleen parasta antia on vahva kertosäe. Ehkä jopa liian vahva ainakin taustalaulun osalta. Soundista on vaikea saada yhtä muhkeaa Wienin 100 % live-versioon viiden taustalaulajan avulla.

Pernilla: Jounilla on mukava ääni. Sitä kuuntelen mielelläni. Uskoisin ettei kukaan vaihtaisi kanavaa jos tämä soisi radiossa. Tämä biisi on oikein kiva, sen mukana laulaa helposti!

Jarkko: Komean tyylikkäästi eteenpäin rullaava kokonaisuus, jollaisia on toki nähty usein näissä kisoissa ja varmaan nähdään taas. Solisti, rummut ja kuoro raikaa uljaasti, mutta näillä maailmaa syleilevillä esityksillä on vaan todella kova työ erottua joukosta.

Aija: Mielenkiintoinen persoona/artisti, jolla on tosi hyvä laulusoundi. Itse biisissä kertosäe on tehokas.

Opera Skaala - Heart of LightAsko: Essi Luttinen on esityksen kantava voima, joka vie valitettavan hahmottoman biisin maaliin ammattilaisen varmuudella. Voisin sijoittaa tämän jopa ykköseksi, jos Italia ei jo pelaisi “oopperakortilla”. Hämmentävä kokonaisuus.

Pernilla: En itse ole iso oopperafani mutta ehkä minusta nyt tulee. Opera Skaalan esitys on mielenkiintoinen ja pakko myöntää, etten ole koskaan ennen nähnyt oopperaa ja en todellakaan ole ennen kuullut kenenkään sekoittavan oopperaa vielä EDM:n kanssa.

Jarkko: Joka vuosi joku viisumaa keksii kuolemattoman idean, yhdistetään ooppera poppiin, nyt on sitten Suomen vuoro. Kun sen ympärille rakennetaan vielä se itsestään selvin, tosin ihan komea show, on kakku valmis. Euroviisufanit riehaantuvat, mutta riittäisikö se Wienissä? Finaaliin, ehkä, iso ehkä.

Aija: Kappale on musiikillisesti hieman epäkiinnostava, mutta itse esitys ja erityisesti solistin panostus on omassa lajissaan juuri sitä mitä pitääkin. Jos pelkkä esitys ratkaisisi niin tällä mennään pitkälle.

Shava - OstarillaAsko: Pisteet omaperäisestä ideasta. Suomibhangraa ei varmasti ole luvassa muista maista. Live-esitys on ongelmallinen, sillä karsinnassa lavalla hytkyi lähemmäs parikymmentä esiintyjää, mutta Wienin lavalla tanssijoita ja taustalaulajia saa olla enintään viisi solistin lisäksi.

Pernilla: Eurovision on laulukilpailu, mutta kyllähän show’n laatu on tänä päivänä kaiken A ja Ö. Esityksen pitää jäädä muistiin. Shavalla on hauska ja todella mielenkiintoinen show lavalla. Suomibhangra on jotain ennen näkemätöntä ja siksi juuri se on niin siistiä.

Jarkko: Bollywoodia ei ole vielä nähty kyllästymiseen asti viisuissa ja mulle tämä suomibhangra toimii. Tästä saisi komean show’n, mutta koska finaalissa lavalla saa olla vain kuusi henkilöä niin, sorry bändi, lavalle pitäisi ehdottomasti saada solistin lisäksi tanssijat, jättäisin Intia-naamiaiset vähemmälle ja räjäyttäisin tästä hengästyttävän suomibhangrapop-kokonaisuuden. Näen loistavan mahdollisuuden, hyvä Shava!

Aija: Erittäin hilpeä ryhmä. Bhangra-suomiyhdistelmä tekstillisesti hyvin, melodisesti kappale voisi olla tehokkaampi.

Angelo De Nile - All for VictoryAsko: Mahtipontisuudessaan hengästyttävä ja raskas kappale, joka vyöryy päälle ja musertaa alleen. Laulun perimmäinen tarkoitus jää epäselväksi.

Pernilla: Sanoiko joku Eurovision Musical Contest? Tämä on kyllä erittäin paljon show’hun perustuva kappale. Makee veto Angelolta, jos vielä kaikki korkeat laulukohdat menevät nappiin niin thumbs up!

Jarkko: Kimmo Blomin komea ääni ja korvamadoksi tunkeutuva kertosäe hautautuvat pömpöösin tosikkomaisen esityskyhäelmän alle. Amatööri-hunks-kööri ja ”shown” teennäinen teatraalisuus kääntyvät tragikoomiseksi. Viisucampiksi tämä on aivan liian kotikutoista. Erottuisi joukosta, mutta en usko että voittoisasti.

Aija: Minulle tulee liian vahvat musikaalifiilikset tästä kappaleesta. Erittäin vaativa kappale laulajalle ja toivon, että live-esitys toimisi paremmin.

Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmillaAsko: Biisi sopii paremmin kotimaan markkinoille kuin Euroviisuihin. Huomattavasti tuoreempi ja kansainvälisempi versio tästä laulusta kuultiin jo vuoden 2005 karsinnoissa (Firevision).

Pernilla: Tämä olisi varmasti vaikein bändinimi lausua maailmalla. Laulu ei herätä minussa erityisen paljon tunteita, mutta kuuntelen kyllä mielelläni. Mielestäni on myös siistiä kun solisti laulaa falsetissa silloin tällöin. Olisi toki mukavaa lähettää euroviisuihin suomenkielinen esitys.

Jarkko: Bändin solisti hoitaa paikkansa tiedostavan mallikkaasti. Biisin soundi on pätevä ja siinä on selkeä kertosäe, modulaatio ja napakka loppu. Se ei ehkä silti riitä tämän pidemmälle

Aija: Biisi on hyvin tehty, video toimii ja bändi on kiinnostava. Live-esityksen pitäisi kyllä olla huikean paljon parempi menestyäkseen Euroviisuissa.

Solju - Hold Your ColoursAsko: Äiti-tytär-duon sympaattinen esiintyminen karsinnassa sai minut lopullisesti vakuuttuneeksi siitä, että juuri tämä on se kappale, joka pitäisi lähettää Wieniin. Saamelaista eksotiikkaa helposti omaksuttavassa muodossa. Joiun osuutta vielä lisäisin lopulliseen sovitukseen. Vaaramomentti piilee siinä, että myös Ruotsi saattaa lähettää Wieniin joikua.

Pernilla: Tämä on mielestäni selvästi joukosta erottuva biisi. Joiku näyttää olevan tänä vuonna suosittua ja näyttää toimivan hyvin. Tämä toimisi varmasti hyvin maailmalla koska se on jotain erikoista. Jos laulu sujuu virheettömästi ja jos lavashow pysyy mystisenä, luulen että tämä laulu voisi pärjätä hyvin maailmalla.

Jarkko: Äiti-tytär-pari lavalla on tietysti sympaattinen asia, mutta parin karisma on kyllä kovin hentoista. Joikukortti on myös käytetty lukuisia kertoja näissä kisoissa enkä usko, että tästä esityksestä tulisi viisuhistorian ensimmäinen voittojoiku. Sympatiapiste.

Aija: Minua miellyttää etnisten elementtien yhdistäminen popmusiikkiin. Soljun kappaleen joikuosuudesta olisi toki voinut tehdä vielä väkevämmän ja tuoda sitä puolta näyttävämmin esiin. Visuaalisesti live-esitys TV:n välityksellä toimii ja äiti-tytär -asetelma on koskettavaa.¨

He olivat tuomariston suosikki

IS:n tuomariston äänet yhteen laskettaessa voittajaksi valikoitui ennakkosuosikin asemaan noussut Satin Circus kappaleellaan Crossroads, hopeasijalle sijoittui Solju kappaleella Hold Your colours ja kolmanneksi Opera Skaala kappaleella Heart of Light.

Ennakkosuosikkina pidetty Pertti Kurikan Nimipäivät päätyi ainoastaan Jarkko Valteen top 3 -listalle, sijalle kolme.

Valtee toteaa bändin olevan mahtava ilmiö, mutta epäilee oltaisiinko bändistä yhtä innostuneita, jos se ei koostuisi kehitysvammaisista miehistä.

Samoilla linjoilla on euroviisuja kolmekymmentä vuotta harrastanut ja useita vuosia työkseen kommentoinut Asko Murtomäki, joka pitää ryhmää sympaattisena ja lähettäisi heidät Wieniin, jos kappale olisi parempi.


Oletko samaa mieltä IS:n raadin kanssa? Kerro mielipiteesi keskusteluosiossa!

Ota kantaa

Kuka on suosikkisi UMK-finalisteista?

Norlan El Misionario - No Voy A llorar Por Ti 4% Pertti Kurikan Nimipäivät - Aina mun pitää 35% Satin Circus - Crossroads 29% Jouni Aslak - Lions And Lambs 3% Opera Skaala - Heart of Light 6% Shava - Ostarilla 4% Angelo De Nile - All for Victory 5% Järjestyshäiriö - Särkyneiden sydänten kulmilla 2% Solju - Hold Your Colours 11%
Ääniä yhteensä 17049

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Karmea tapaturma johti kokeneen työntekijän kuolemaan konepajalla Jyväskylässä

  2. 2

   Murhasta elinkautista istunut 39-vuotias nainen pääsee vapaaksi – murhasi miehen hyvin raa’alla tavalla

  3. 3

   Makwan Amirkhani ja Heli Rantanen kauhistelivat Janne Ahosen aamupalaa: ”Se oli pelottava”

  4. 4

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  5. 5

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  6. 6

   Kommentti: Berner-farssi voi käydä Sipilälle kalliiksi

  7. 7

   Maria Veitola pikkubikineissä – kommentoi kuvaa ytimekkäästi: ”Peruskannut”

  8. 8

   Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa: Pankkitilejä tyhjennetään jo

  9. 9

   Trump toisti Valkoisessa talossa väitettä, jonka faktantarkistajat ovat kumonneet

  10. 10

   Keskustan varapuheenjohtaja Kulmuni Berner-uudistuksesta: ”Kyllä esitys muokkauksia olisi paljon tarvinnut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  2. 2

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  3. 3

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  4. 4

   Naku-uikkari on kesän kuumin uimapukutrendi – aivan kuin päällä ei olisi yhtään mitään

  5. 5

   Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa: Pankkitilejä tyhjennetään jo

  6. 6

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  7. 7

   Syyte: hampurilaisketjun toimitusjohtaja kahmi 1,8 miljoonaa – veti jopa päiväkassat liiveihinsä ja suunnitteli muuttoa Australiaan

  8. 8

   Tässä ovat Tanssii tähtien kanssa -kilpailijat – mukana Musta Barbaari ja Eevi Teittinen

  9. 9

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  10. 10

   Trump aloitti muutokset – jäädyttää palkankorotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  3. 3

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  9. 9

   Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

  10. 10

   Poliisi IS:lle: Näin sarjahukuttaja jäi kiinni – ”Hänellä oli itsellään tiedossa...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Karmea tapaturma johti kokeneen työntekijän kuolemaan konepajalla Jyväskylässä

  2. 2

   Murhasta elinkautista istunut 39-vuotias nainen pääsee vapaaksi – murhasi miehen hyvin raa’alla tavalla

  3. 3

   Makwan Amirkhani ja Heli Rantanen kauhistelivat Janne Ahosen aamupalaa: ”Se oli pelottava”

  4. 4

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  5. 5

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  2. 2

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  3. 3

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  4. 4

   Naku-uikkari on kesän kuumin uimapukutrendi – aivan kuin päällä ei olisi yhtään mitään

  5. 5

   Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa: Pankkitilejä tyhjennetään jo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  3. 3

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää