Nestori

Viihde

Valikko

Viihde

Iki-ihana Arja Koriseva: Välillä itken, huudan ja mökötän

SUOSIKKILAULAJA
Suomalaisten rakastama iskelmäartisti Arja Koriseva täyttää tiistaina 50 vuotta. Hän kertoo nyt, mitä vuosikymmenet ovat hänelle opettaneet.
Arja Korisevaa jännittää. 17-vuotias toivakkalainen kauppiasperheen tytär tapailee sanoja saksaksi Johannes Brahmsin tuutulauluun Wiegenlied. Hän on ensimmäistä kertaa koettamassa onneaan Keski-Suomen konservatorion pääsykokeissa toukokuussa 1982.

Arjan seisoo opettajista koostuvan pääsykoeraadin edessä ja aloittaa esityksensä. Kesken kaiken esitys keskeytetään, eikä raati halua kuunnella laulua loppuun. Pettymys valtaa Arjan mielen. Hän astuu itkua tihrustaen konservatorion ovista ulos ja ajattelee epäonnistuneensa. Miksi he eivät antaneet hänen laulaa loppuun, kun hän olisi vasta päässyt hehkuttamaan? Myöhemmin hän käy lukemassa pääsykokeiden tulokset konservatorion seinältä. Vain kuusi hakijaa on valittu klassisen laulun linjan opiskelijaksi. Arja on yksi heistä.

–  He keskeyttivät siksi, että hakijoita oli paljon. He säästivät aikaa, sitä ei vain kerrottu meille hakijoille, Arja muistelee.

Tunteikas hetki raadin edessä on jäänyt elävästi mieleen. Tuutulaulu on suomeksi Levon hetki jo lyö, mutta vieläkin, kun Arja kuulee laulun saksalaisen version, hänen ihonsa nousee kananlihalle.

Koelaulu oli käännekohta hänen elämässään. Pääsykokeesta alkoi Arjan matka klassisen laulun maailmaan, vuoden 1989 tangokuningattareksi ja lopulta yhdeksi Suomen suosituimmista iskelmäartisteista.

Huhtikuun 21. päivä Arja täyttää 50 vuotta. Hän kertoo nyt, mitä vuosikymmenet ovat opettaneet.

1. Vanhenemisessa on myös hyvät puolensa

Arja liikkuu ja syö terveellisesti, sillä keho on hänen työkalunsa – siitä on pidettävä huolta. Kolmen lapsen äiti pelaa salibandya ainakin kerran viikossa, käy kuntosalilla ja valitsee useimmiten hissin sijaan rappuset. Hän huolehtii ihonsa hyvinvoinnista ja haukkaa raitista happea aina kun mahdollista.

Lautaselta löytyy kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Punaisen lihan sijaan Arja valitsee useimmiten kanaa, kalaa ja rapuja.

– Olen itselleni armollinen, ja herkuttelu kuuluu välillä elämään, mutta en palkitse itseäni suklaalla tai hampurilaisilla.

Terveelliset elämäntavat ovat varmasti yksi syy, miksi Arjalle ei ole ilmaantunut iän tuomia vaivoja. Hän ei myöskään näytä vanhentuneen juurikaan sitten tangokuningatarvuosien. Kuvista pilkistävät yhä samat nauravaiset silmät ja sorja olemus kuin silloin ennen. Arja ottaa kehut vaatimattomasti vastaan.

– Uskon ja toivon, että jos ihmiset kokevat minut kauniiksi, se on enemmän sisäistä kauneutta, elämäniloa, Arja naurahtaa.

Arjan vanhemmat ovat aktiivisia eläkeläisiä. Isä on hänen mukaansa yhä oikea velikulta ja äiti todellinen energiapakkaus. Hän uskoo geeniperimän lisäksi myös lapsiperheen arjen pyörittämisen pitäneen hänet nuorekkaana. Vanhin perheen lapsista on armeijassa, nuorin pian yhdeksän.

– Pienet lapset vaikuttavat kaikkeen olemiseen ja tekemiseen. En voi heittäytyä ”mummoilemaan”.


Arjan mukaan iän karttuessa esimerkiksi valvomisesta palautuminen hidastuu, mutta ikääntymisessä on ehdottomasti myös hyvät puolensa. Hän on oppinut vuosien myötä tuntemaan itsensä paremmin ja jaksottamaan elämäänsä.

– Ymmärrän, miten paljon minun on hyvä tehdä töitä ja miten paljon levätä. Pidän lomista ja vapaapäivistä kiinni. Ei työt lopu, vaikka olen välillä lomalla.

2. Älä luovu persoonastasi

Tanssilavojen ja konserttisalien lisäksi Arja on nähty televisiossa sekä erilaisissa juontotehtävissä. Arja joutui jättämään MTV:n Tähdet, tähdet -viihdeohjelman toissaviikon sunnuntaina.


Ennen aktiivista laulajanuraansa Arja valmistui liikuntaan ja suomen kieleen erikoistuneeksi opettajaksi.

– Maisterin paperini ovat edelleen pöytälaatikossa. Niin kauan kuin ihmiset haluavat, että teen tätä työtä heille, olen valmis sitä tekemään, Arja vastaa kysymykseen uransa jatkumisesta.

Arja lauloi heti tangovuonnaan itsensä suomalaisten suosikiksi. Suuren suosion hän uskoo saavuttaneen sillä, että keskittyi 1990-luvun taitteessa vuosiksi vain ja pelkästään työntekoon.


Nuori Arja halusi oppia kaiken eikä pelännyt kysyä neuvoja alan konkareilta. Monista muista artisteista poiketen Arjalla ei ole koskaan ollut levy-yhtiön rakentamaa imagoa.

– Kaiken mitä teen, teen oman persoonani kautta. Haluan luoda ihmisille hetkiä, joissa yhdessä koetaan jotain ja saadaan jotain.

Arja ei myönnä, että olisi koskaan pelännyt töiden loppumista. Jokin on silti muuttunut vuosien varrella. Ensimmäiseltä äitiyslomaltaan 1990-luvun puolivälissä hän palasi kolmen kuukauden jälkeen, koska luuli olevansa korvaamaton.

– Se oli todella työlästä ja opettavaista aikaa. Olin hurjan energinen ja jaksavainen. En uskaltanut perua konsertteja enkä Näytönpaikka-ohjelman tekoa, sillä koin velvollisuuteni työnantajia ja yleisöäni kohtaan. Muiden lasten kanssa olinkin sitten vuoden kotona ja nautin, yleisö kunnioitti valintaani.

3. Pidä kotielämä itselläsi  

Koti on Arjalle turvasatama, voimanlähde ja levähdyspaikka. Sen takia hän on halunnut suojella yksityiselämäänsä ja perhettään julkisuudelta.

– Miehelleni ja minulle oli alusta alkaen selvää, että minä kannan työhöni kuuluvan vastuun julkisuudesta.

Kotona Arja saa näyttää huonotkin puolensa, kun siltä tuntuu. Hän ei suinkaan aina kulje suu korvissa, vaikka sellaisen kuvan julkisuudesta helposti saa.

– Välillä itken, huudan ja mökötän, mutta en ikinä ole tehnyt tai tule koskaan tekemään sitä työssäni, Arja painottaa.

Perheeseen kuuluu Arjan ohjaavana opettajana työskentelevä mies Pekka Karmala sekä kolme lasta.


Monien artistien tavoin myös Arja on joutunut tekemään uhrauksia uransa vuoksi.

– Olen joutunut uhraamaan sen, etten ole viikonloppuisin niin paljon kotona, kun muulla perheellä on vapaapäiviä.

–  Mutta arkisin olen taas kotona huomattavasti enemmän kuin monta muuta työtä tekevät. Vaikka reissaan paljon, hotelliöitä on vähän, sillä ajana yleensä kotiin esiintymisten jälkeen. Kun lapset heräävät, olen jo kotona.

Kotona ollessaan Arja rentoutuu sohvalla, mutta ei vain saippuasarjoja katsellen.

– Tätä ei moni tiedä, mutta olen fanaattinen penkkiurheilija. Katson kaiken mahdollisen urheilun televisiosta ja paikan päällä, Arja naurahtaa.

Penkkiurheiluhulluus on peruja isältä, jonka kanssa Arja seurasi kilpailuja taaperoikäisestä lähtien. Lajilla ei ole väliä – kunhan se ei ole biljardia.

– Urheiluselostuksen kuunteleminen ja suorituksen seuraaminen rentouttavat minua ihan älyttömästi. Se on tietoista terapiaa.

4. Hurmaa kumppanisi yhä uudelleen  

Arja sai nuorempana hyvän parisuhdeneuvon laulunopettajaltaan. Tämä neuvoi hurmaamaan kumppanin säännöllisin väliajoin uudestaan.

– Se syöpyi mieleeni. Jos ei hurmaa omaa miestään uudestaan, helposti unohtaa olla rakastettava ja viehättävä. Täytyy myös palauttaa mieleen niitä asioita, joihin miehessään ihastui ja löytää ne uudelleen.

– Olen monesti antanut saman neuvon polttariporukan morsiamelle, Arja nauraa.


Arja ja hänen puolisonsa tutustuivat opiskeluaikoinaan 1980-luvulla. He kohtasivat jälleen 1992, naimisiin pari meni vuonna 1996. Arja laskeskelee, että yhteiseloa on kertynyt jo yli 20 vuotta. Vastaus heidän pitkän liittonsa salaisuuteen tulee empimättä.

– Kunnioitamme ja tuemme toinen toisiamme. Otamme kahdenkeskistä aikaa ja vietämme yhteistä aikaa myös koko perheen kanssa, Arja selittää.

Hänen mukaansa aina ei tarvitse edes lähteä kodin ulkopuolelle, vaan parisuhteen yhteistä aikaa voi vaalia myös arjen keskellä.

Kun Arja on töiden takia poissa, hän voi luottaa sataprosenttisesti siihen, että kotona asiat toimivat. Arjen asiat on käyty läpi ja vastuualueet jaettu etukäteen.

– Voimme kumpikin levollisesti keskittyä omiin asioihimme. Emme ole koskaan ajatelleet, että asiat menevät omalla painollaan, vaan jokainen elämän osa-alue täytyy miettiä, Arja sanoo ja viittaa töiden yhteensovittamiseen, jolloin perheessä kaivetaan kalenterit esiin.

5. Äitiys muuttaa persoonaa  

Rakkautta, jota tuntee omaa lastansa kohtaan, ei voi Arjan mukaan verrata mihinkään muuhun. Vanhempana pääsee katsomaan maailmaa lapsen silmin ja tuntee vastuuta rakkaimmastaan.

– Enää ei olekaan tärkeintä omat asiat, vaan aina ensin lapsen paras. Koen, että äitiyden myötä tunnen ja koen asioita paljon vahvemmin. Katson elämää uudenlaisin silmin.


Arja toivoo, että lapset saavat matkaansa arvomaailman, jossa kunnioitetaan toisia mutta myös itseään. Arja oli nelikymppinen, kun perheen kuopus ilmoitti yllättäen tulostaan.

– Meillä oli jo kaksi ihanaa lasta, ja olimme valmistautuneet seuraavaan elämänvaiheeseen, kun kaikki alkoi alusta. Mutta olin kyllä kauhean onnellinen, Arja kuvailee tuntemuksiaan.

– Koin olevani hyvässä henkisessä ja fyysisessä kunnossa, joten en ajatellut, ettei se olisi ollut ihana asia, Arja kertoo.

Perheen lapsilla on useamman vuoden ikäerot. Se ei ollut suunniteltu juttu, vaan perheenlisäystä olisi saanut tulla nopeammallakin tahdilla.

– Se ei vain mennyt niin, mutta en ole millään tavalla katkeroitunut tai ajatellut sitä jälkeenpäin. Meidän elämämme on mennyt näin, ja se on mennyt hienosti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  2. 2

   MM-Lahti yllätti VR:n – matkustajat junassa kuin sillit purkissa

  3. 3

   Nainen lähetti exälleen anteeksipyynnön – mies palautti kirjeen punakynämerkinnöillä, some sekosi

  4. 4

   Terhi Kiemungille potkut perussuomalaisista

  5. 5

   Venäjän hiihtomaajoukkueessa kytee mehevä riita – supertähti nöyryytti sprinttipariaan julkisesti

  6. 6

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  7. 7

   Suomen tähtihiihtäjien hyytävät välit paranivat vuosien jälkeen – Aino-Kaisa Saarinen kertoo syyn

  8. 8

   Tosi-tv:stä tuttu kaunotar jäi kiinni kiusallisesta Photoshop-mokasta – huomaatko peppukuvassa mitään erikoista?

  9. 9

   Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

  10. 10

   Useita loukkaantunut rajussa tulipalossa Ruotsissa – ihmiset pelastautuivat hyppimällä ikkunoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  2. 2

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  3. 3

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  4. 4

   Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

  5. 5

   Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

  6. 6

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  7. 7

   MTV:n 24-vuotias teiniäiti odottaa jo kolmatta lastaan – lapsen isä mysteeri, ex-mies julkaisi tylyn viestin

  8. 8

   Olli Lindholm löysi Vain elämää -ohjelmasta yllättävän ystävän: ”Michael Monroe sanoi, että pyöri sen seurassa”

  9. 9

   Rannalle ajautui outo ”karvamöykky” Filippiineillä – villit spekulaatiot alkuperästä alkoivat välittömästi

  10. 10

   Katso video: Aira Samulin, 90, näyttää miten tanssitaan discoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  2. 2

   MM-Lahti yllätti VR:n – matkustajat junassa kuin sillit purkissa

  3. 3

   Nainen lähetti exälleen anteeksipyynnön – mies palautti kirjeen punakynämerkinnöillä, some sekosi

  4. 4

   Terhi Kiemungille potkut perussuomalaisista

  5. 5

   Venäjän hiihtomaajoukkueessa kytee mehevä riita – supertähti nöyryytti sprinttipariaan julkisesti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  2. 2

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  3. 3

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  4. 4

   Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

  5. 5

   Joel, 24, voitti melkoiset häärahat televisiossa – kisa katkesi huippukysymykseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. Näytä lisää