Selma

Viihde

Valikko

Viihde

Antero Kekkonen ei ole toipunut vaimonsa kuolemasta 27 vuodessa – ”Elän elämääni menneessä”

MITÄ KUULUU NYT?
Entinen kansanedustaja Antero Kekkonen on yhä yksin 27 vuotta vaimonsa kuoleman jälkeen. – Kai minun kaavani on muistelemisessa. Minulla on se muistikuva, että avioliiton aikana ei satanut koskaan, vaikka tiedän, että satoi.
Teillä on väärä mies!”

Eletään vuotta 1918. Suomessa on kansalaissota. Punakaartiin kuuluva mies seisoo teloituskomppanian edessä valmiina kohtaamaan kuoleman, kun jostain kuuluu valkoisiin kuuluvan naisen ääni: ”Teillä on väärä mies!”

Mies pelastuu.

Hän on Antero Kekkosen isoisä.

Kaikki eivät pelastu. Antero Kekkosen äidin valkoinen eno kuolee punaisten luoteihin.

– Se vuoden 1918 aiheuttama tuska, joka oli äidissäni, on vaikuttanut yhteiskunnalliseen ajatteluuni, Kekkonen sanoo.

– Nämä olivat asioita, joista äitini ei halunnut puhua, ja se vaikutti myös oman elämäni valintoihin.

Punaista Kotkaa ei enää ole

Elokuisena päivänä Kotka on kesäisen vihreä. Punaista Kotkaa ei enää ole. Punaisena – sellaisena Sdp:n entinen kansanedustaja Antero Kekkonen, 69, kotikaupunkinsa muistaa.

Kotka oli vuosikymmeniä Sdp:n lähes suurinta kannatusaluetta. Vielä Kekkosen kansanedustajavuosina 1987–2007 Sdp sai pienestä Kymenlaakson vaalipiiristä viisi kansanedustajaa. Kevään vaaleissa vain neljä demaria pääsi eduskuntaan. Alamäkeä vauhditti Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirien yhdistäminen.

– Vähän masentaa, Kekkonen kertoo.

– Jos minulle olisi sanottu nuoruudessa, että täällä päin vallitsee sellainen lamaantunut ilmapiiri kuin nyt, niin en olisi uskonut.


Vuonna 1946 syntynyt Antero Kekkonen eli nuoruutensa kaupungissa, joka oli ”tuomittu kasvamaan”. Tehtaat tekivät tuotantoennätyksiä, Kotkan Työväen Palloilijat eli KTP voitti jalkapallomestaruuden kaksi kertaa peräkkäin ja pian sen jälkeen koripallomestaruuden, nyrkkeilijä Pentti Hämäläinen voitti olympiakultaa 1952, ja kaupunki oli täynnä elämää ja soitto soi.

– Kun nyt kävelen tyhjillä kaduilla, muistelen hyvin kaihoisasti tuota aikaa. En tiedä, ovatko muut masentuneet, mutta minä olen.

Tapaamme Eliel Saarisen suunnittelemassa työväentalossa, joka on nykyään konserttitalo. Historiallinen ”aatteen talo” on Kekkoselle tärkeä.

Työväentalo rakennettiin 1900-luvun alussa osin talkootyönä. 1907 siellä pidettiin Venäjän sosialidemokraattisen puolueen kokous, johon osallistui muun muassa Vladimir Lenin.

Rakennus tuhoutui pahasti jatkosodassa 1941. 50-luvun taitteessa se jälleenrakennettiin talkoilla.

– Hämärästi muistan tämän talon vielä raunioina. Tästä talosta tuli symboli, että tästä noustaan vielä.

Nousu. Nousua Sdp:kin nyt kovasti kaipaa. Antero Kekkonen oli kansanedustajana demareiden kulta-ajan. Hänen vt. puheenjohtajakaudellaan 1993 kannatus oli yli 30 prosenttia. Kevään eduskuntavaaleissa Sdp:n kannatus oli 16,5 prosenttia.

– Totuin suureen puolueeseen. Luulen, että orientoitumisvaikeudet olisivat nyt ylivoimaisia, vapaaehtoisesti eduskunnan jättänyt Kekkonen sanoo.

– On liian helppoa sanoa, että kannatus on henkilöistä kiinni. Poliittisen liikkeen tehtävä on kunnioittaa perinteitään, mutta ei jäädä niihin kiinni. Liioin poliittisen liikkeen ei pidä juosta muotivirtausten mukaan. Olen näkevinäni neuvottomuutta, miten nyt pitäisi toimia.


Antero Kekkonen ottaa taas esimerkiksi Kotkan. Viime vuosina elinkeinojen muuttuminen on ollut Kotkan seudulla dramaattista. Monia isoja tehtaita on lopetettu.

– Maailma on muuttunut. Vain vanhaan perinteeseen juuttuminen johtaa poliittisen liikkeen näivettymiseen.

Muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa Sdp:ssä jo 2000-luvun alussa. Jossain vaiheessa Kekkonen huomasi, että Sdp:n järjestökeskusteluissa lisääntyi tapa vedota siihen, mitä lehdissä oli kirjoitettu.

– Toimittajat eivät tietenkään saa määrätä puolueen suuntaa. Jos perinteinen poliittinen liike alkaa ottaa neuvoja toimittajilta, se on lopun alkua.

Esimerkiksi Kekkonen ottaa tänä kesänä mediassa esiintyneet vihreiden ja demareiden kannatuslukuvertailun, jota ei juuri erota urheiluselostuksesta.

– Julkinen sana rakentaa kilpailuasetelmaa omilla ehdoillaan, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä politiikan ehtojen saati sisältöjen kanssa. On hyvin mahdollista, että puoluejohtajat jäävät jalkoihin eivätkä olekaan enää keskustelun subjekteja vaan objekteja.

Entinen kansanedustaja tunnustaa, että poliittinen keskustelu on muuttunut hänelle aika vieraaksi.

– On ollut vaikea ymmärtää tämän kesän maahanmuuttokeskustelua. Siinä on vivahde, johon en pääse kiinni. Tulen kaupungista, jossa olemme kasvaneet kansainvälisyyteen.


Antero Kekkonen muistaa, kun joskus 60-luvun alkupuolella Kotkaan tuli brasilialainen laiva. Laivassa oli brasilialainen poika, joka näki ensimmäisen kerran lunta.

– Mietimme poikaporukalla, laittaisimmeko hänelle lunta pulloon matkamuistoksi Suomesta. Sitten tulimme kuitenkin tulokseen, että pila olisi liian epähienotunteinen, kun lumi kuitenkin sulaisi.

Kekkonen pudistaa päätään.

– Nyt kun vertaa keskustelua maahanmuutosta, se on ihan pöyristyttävää. Sana ”hienotunteisuus” ei sovi siihen mitenkään. Kuulen maahanmuuttokeskustelussa aitoa ihmisvihaa. En sano ketään henkilöä, sillä minulla ei ole enää velvollisuutta ottaa kantaa henkilöihin.

Kohtalo puuttui peliin

Parempi maailma. Siitä Antero Kekkonen nuorena haaveili. Hän halusi merille. Siihen liittyi vapauden illuusio. Hän oli nähnyt Charlie Chaplinin elokuvan Nykyaika. Elokuvan lopussa pikku kulkuri Chaplin kävelee käsi kädessä Paulette Goddardin kanssa, ja he lähtevät etsimään parempaa maailmaa.

Nuori mies ei päässyt merille. Kohtalo puuttui peliin. Kun Antero oli 17-vuotias, hänen sisarensa kuoli syöpään. Toinen sisko oli kuollut jo vauvana.

– Olisi ollut täysin sydämetöntä lähteä merille. Olin perheen viimeinen lapsi.

Antero Kekkonen pitää pitkän tauon.

 

Kyllä sisarteni kuolemalla on ollut monenlaista vaikutusta elämääni. Tunnistan ainoan lapsen ongelman traagisten vaiheiden jälkeen. Yritin olla mahdollisimman hyvä ja hiljainen – ja kaikkea mahdollista. Minusta tuli ehdottomasti äidille liian tärkeä”.

– Kyllä sisarteni kuolemalla on ollut monenlaista vaikutusta elämääni. Tunnistan ainoan lapsen ongelman traagisten vaiheiden jälkeen. Yritin olla mahdollisimman hyvä ja hiljainen – ja kaikkea mahdollista.

– Kyllä nuori poika pääsee jotenkin eteenpäin, mutta äidin surua oli lohdutonta katsella. Minusta tuli ehdottomasti äidille liian tärkeä.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen tuleva poliitikko työskenteli pankissa. Se oli äidin toive. Kun hän sittemmin aloitti televisiotoimittajan työt, äiti pettyi.

– Äiti seurasi ammatillisia valintojani vähän epäluuloisesti. En taida toipua koskaan siitä, kun sanoin äidille, että pankki ei ole minun lajini. Äidille poika pankissa oli mukava asia. Äiti ei käsittänyt ollenkaan, mikä ammatti tv-toimittaja on. Myöhemmin hän käsitti.

Vuodet ajankohtaisohjelmien toimittajana Yleisradiossa olivat värikkäitä. Erilaiset uhkailutkin kuuluivat kuvaan niin että poliisikin kiinnostui parista tapauksesta.

Haastateltavista on jäänyt mieleen muun muassa presidentti Urho Kekkonen, jolle Antero Kekkonen on kaukaista sukua.

– Urho Kekkonen oli viimeinen oman aikansa edustaja. Kun televisio tuli, hän oli jo kuusissakymmenissä. Hän tajusi television mahdollisuudet. Hänen tapansa esiintyä televisiossa oli hyvin tietoista ja pohdittua.

–  Hän korosti johtajuuttaan pienin elein. Ryhti oli tärkeä. Hän myös asetti itsensä etualalle. Hän tiesi, että kun seison tässä, hallitsen tätä kuvaa. Luulen, että se oli luontaista vaistoa. Hän oli alan miehiä.

Toisesta Kekkosesta jäi monia hauskoja muistoja. Vuosina 1978–1979 Antero Kekkonen oli politiikan toimittajien puheenjohtaja. Kun yhdistys täytti vuosia, Urho Kekkonen kutsuttiin kunniavieraaksi lounaalle.

– Kun Kekkonen tuli paikalle, hän totesi, että jaahas, tässä on nuori mies, joka kiistää sukunsa. Ihmettelin, että mitähän tämä nyt on.

– Sitten menin parturiin. Naistenlehden seurapiiripalstalla oli minusta kuva, jonka tekstissä luki: Antero Kekkonen, ei sukua Urho Kekkoselle. Ilmeisesti presidentti Kekkonen oli lukenut juorupalstaa!

Kohtaaminen työpaikan kahviossa

Televisiouransa alkuvuosina Antero Kekkonen meni naimisiin. Hän oli tavannut työpaikan kahviossa kuvaussihteerinä ja kuvittajana työskennelleen Eva Lindforsin. Tässä oli jotakin ehjää ja sopusointuista. Tunne syveni seurusteluksi. Atte-pojan syntymä täydensi onnen.


Perhe muutti Kotkaan, vaikka Antero Kekkosen työ oli koko ajan muualla. Tampereella kasvanut Eva sopeutui uuteen ympäristöön.

Eva sairastui melko pian Kotkaan muuton jälkeen. Välillä syöpä luultiin jo voitetuksi.

– Uskoin, että kaikki kääntyy parhain päin. Niin oli tehtävä jo lapsen takia. Minun keinoni selviytyä oli olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Piti pitää yllä tunnetta, että ensi kesänä mennään taas Kaunissaareen.

– Samaan aikaan tehtävät politiikassa lisääntyivät voimakkaasti. Oli se rankkaa, unetonta aikaa.

Eva Kekkonen kuoli 40-vuotiaana 1988.

Hän oli aina maalannut paljon. Viimeisinä aikoina syntyi voimakkaita maalauksia. Osa niistä on Antero Kekkosen kodin seinillä. Yhdessä taulussa on luola, joka kaartuu mutkan taakse. Siinä aviomies kertoo aistivansa kysymyksen: minne olen matkalla?

Vaimon kuoleman jälkeen Antero Kekkonen jäi asumaan yhteiseen asuntoon vielä seitsemäksi vuodeksi. Hän piti Evan tavarat vanhoilla paikoillaan eikä niihin saanut koskea.

–  Evalla oli kaunis kukkahattu. Hänen kuolemansa jälkeen pidin sitä vuosia hattuhyllyllä täsmälleen samassa paikassa, jonne Eva oli sen laittanut. Kerran joku siirsi hattua, ja olin hirveän vihainen, että kuka sorkkii Evan tavaroita.

– Sitten tajusin itsekin, että ei tässä ole mitään järkeä. Se alkoi mennä jo hassuksi. Päätin muuttaa pois.

Antero Kekkonen uskoo, että läheisen ihmisen kuolemasta ei voi koskaan täysin toipua.

– Tämä taitaa olla tyyppikysymys. Olen lukenut, että paras lääke olisi hankkia uusi kumppani mahdollisimman nopeasti. Se ei ole minun kaavani.

 

Vaimoni kuoleman jälkeen pidin vuosia hänen kukkahattuaan hattuhyllyllä samassa paikassa, jonne hän oli sen laittanut. Kerran joku siirsi hattua, ja olin hirveän vihainen”.

– Kai minun kaavani on sitten muistelemisessa. Minulla on se muistikuva, että avioliiton aikana ei satanut koskaan, vaikka tiedän, että satoi. En halua hirveästi mielikuviani muuttaa. Elän niiden kanssa. En suosittele kenellekään tällaista jähmettymistä. Olen ihan selvästi jähmettynyt muistelemaan. En tee sitä vastentahtoisesti. Se on osa minua. Viimeksi muistelin Evaa tänä aamuna. Eva olisi sanonut, kun läksin tänne, että älä munaa itseäsi.

Muuttuminen on käynyt mielessä.

– Suuresti toivon, etten eläisi menneessä. Olen yrittänyt tehdä jaon. Elän yksityiselämääni ylpeästi menneessä, mutta yleisissä asioissa pää on täynnä tulevaisuutta.

Antero ja Eva Kekkosen pojasta Atesta tuli muusikko ja näyttelijä. Hän on asunut pitkään Yhdysvalloissa, mutta palasi hiljattain Suomeen. Syksyllä hän aloittaa musiikinopettajan työt.

– En ole ollut huono isä, mutta varmaan se maailma, jota elin, kun poikani oli pieni, vei enemmän kuin olisi ollut tarpeeksi. Mutta kai siinä jokin kytkös on hyvään menneisyyteen, että poika tulee joka kesä lapsuutensa saareen Kaunissaareen.

Menneestä löytyy syy siihenkin, miksi Antero Kekkonen asuu yhä Kotkassa. Suurin osa ystävistä asuu muualla. Lähisukulaisiakaan ei enää Kotkassa ole.

– Ehkä tänne jäämisessä on jotakin vanhakotkalaista velvollisuudentuntoa – ja myöskin kunniantuntoa. Minut valittiin täältä eduskuntaan. Maisemakin on rakas. Tunnemuistillakin on ratkaiseva merkitys.

Tunnemuistiin on jäänyt myös auto-onnettomuus 1990. Antero Kekkosen Mersu lensi törmäyksessä metsään. Hän jäi roikkumaan katollaan olevaan autoon. Hänet jouduttiin polttoleikkaamaan ulos.

– Se oli pysäyttävä kokemus. Se pani miettimään elämän sattumanvaraisuutta, ja entä jos tämä ei ollutkaan sattumanvaraista.

Kekkonen on vähän karttanutkin onnettomuuden miettimistä, koska siihen liittyy monta mystistä yksityiskohtaa. Miksi esimerkiksi Mersun pehmeät penkit ja selkänojat asettuivat hänen ympärilleen tiiviisti suojelemaan? Poliisi sanoi, että jos hän olisi ollut autossa kymmenen senttiä toiseen suuntaan, ikkunan lasi olisi leikannut häneltä kurkun auki.

Kekkonen on miettinyt paljon, että miksi juuri hän jäi henkiin. Niin moni hänen lähipiiristään on kuollut.

– Elämässäni on ollut vähän turhankin paljon kuolemaa. Se on joskus suuresti askarruttanut, että miksi näin on. Taidan kuolla ennen kuin löydän vastauksen.

Juttu on osa Sunnuntai-liitteeen Hei, minne katosit -sarjaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  2. 2

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  3. 3

   Torilla tavataan! Saara Aalto saapuu maanantaina esiintymään Suomeen

  4. 4

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  5. 5

   Uskomatonta! Saara Aalto teki sen – pääsi heittämällä X Factor -finaaliin

  6. 6

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  7. 7

   Antton Puonti voitti Talent Suomen

  8. 8

   Toimittaja näki esiintymislavalta suoraan surmapaikalle: ”Näin mitä oli tapahtunut, mutta yleisö ei”

  9. 9

   Näin Jesse Puljujärvi kommentoi vaikeaa tilannettaan

  10. 10

   Heitä vastaan Saara Aalto kisaa X Factor -finaalissa – mukana voittajasuosikki ja poikabändi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Saara Aallon uskomaton Chandelier-esitys sai Sharonin kyyneliin – ei saanut sanaa suustaan, juontaja joutui pelastamaan tilanteen

  3. 3

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  6. 6

   Poliisi: Kolme naista ammuttiin yöllä Imatralla – 23-vuotias epäilty otettu kiinni paikan päältä

  7. 7

   Tuottaja paljastaa: Uutisvuodon studioyleisökin hämmentyi Baba Lybeckin Sipilä-vitsistä – Jari Tervo tajusi juonen heti

  8. 8

   Imatralla tapahtui öinen ampumavälikohtaus – Viranomaisvahvistus: Kolme ihmistä kuollut

  9. 9

   Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen sai surmansa Imatran kolmoismurhassa: ”Moderni karjalaisnainen”

  10. 10

   X Factor -tuomari yllätti puhumalla suomea – Saara Aalto hämmästyi: ”Minulla on viesti kaikille suomalaisille....”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  9. 9

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  10. 10

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  2. 2

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  3. 3

   Torilla tavataan! Saara Aalto saapuu maanantaina esiintymään Suomeen

  4. 4

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  5. 5

   Uskomatonta! Saara Aalto teki sen – pääsi heittämällä X Factor -finaaliin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Saara Aallon uskomaton Chandelier-esitys sai Sharonin kyyneliin – ei saanut sanaa suustaan, juontaja joutui pelastamaan tilanteen

  3. 3

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. Näytä lisää