Anna, Anne, Anu

Viihde

Valikko

Viihde

Tuula Saarikoski muistelee kuuluisaa ex-miestään: ”Löin Penttiä pullolla päähän”

Muistelmat
Muistelmansa kirjoittanut Tuula Saarikoski tunnetaan nimellä Ykkönen. Kirjailija Pentti Saarikosken ensimmäinen vaimo kuvailee yhteisiä vuosia yhdellä sanalla: hullunmylly.
On kaunis kesäpäivä 40-luvun lopulla. 13-vuotias Tuula Unkari lähtee veljensä Paavon kanssa viikonlopuksi Kivisaareen, Helsingin eteläisen seurakunnan nuorten kesäkotiin.

Perillä Tuulan huomio kiinnittyy tummaan poikaan, joka on pukeutunut vaaleaan popliinitakkiin. Hän on kyyryssä terassilla ja kirjoittaa asvalttiin nimikirjoitustaan kultateräisellä mustetäytekynällä.

– Se oli jotenkin niin älytöntä. En tiennyt, mitä ajatella, mutta se oli aika mieletön näky, Tuula Unkari (nyk. Saarikoski) muistelee.

Pentti Saarikosken tuntevat kaikki. 13-vuotiasta nuorta miestä kutsutaan nimellä Benedictus. Hän käy lukiota Norssissa ja opiskelee yliopistossa espanjaa. Pentillä on aina puku päällä ja toisen kengän kengännauhana pakettinaru.

Eräänä iltana Tuula kävelee kotiin, kun hän huomaa takanaan varjostajan. Poika luikkii aina piiloon, kun Tuula kääntyy katsomaan. Benedictushan se siellä. Tuula ei tiedä, mitä ajatella.

Lopulta Tuula suivaantuu, menee pojan luokse ja sanoo: ”Kävele vieressä tai mene tiehesi”. Hetken kuluttua he kävelevät käsi kädessä.

Siitä alkava ystävyys syvenee seurusteluksi ja johtaa avioliittoon ja kahteen yhteiseen lapseen.


Runoilija, kirjailija Pentti Saarikoski kuoli 1983, mutta hän seuraa yhä ensimmäistä vaimoaan lähes kaikkialle. Minne tahansa Tuula Saarikoski menee, joku kysyy: Oletko jotain sukua Pentti Saarikoskelle?

– Sanon aina, että Suomen kirjallisuus tuntee minut nimellä Ykkönen.

Ykkönen. Sitä Tuula Saarikoski todella on – hän oli ensimmäinen Pentti Saarikosken neljästä vaimosta. Tuula Saarikoski muistelee elämäänsä runoilijan puolisona elokuussa ilmestyneessä kirjassaan Kaaos ja kirkkaus – Muistelmat (WSOY).

Kirja ei ole tyhjentävä kertomus Tuula Saarikosken elämästä.

– Kirjassa on kokonaan toinen osa-alue, Tiibet. Halusin esittää länsimaisille suomalaisille vaihtoehtoisen elämäntavan.

Tiibetiläiset opetukset ovat olleet tärkeä osa Tuula Saarikosken elämää jo melkein 40 vuotta. 1977 Suomessa vieraili tiibetiläinen lama. Useita kieliä puhuva Saarikoski joutui sattumalta hänen tulkikseen.

– Kun meillä oli kirjakustantamo Södikalla ensimmäinen kokous, WSOY:n pojat kysyivät, mikä nimi kirjalle laitetaan. Joku sanoi, että kai sä ymmärrät, että Pentti Saarikoskella tätä kirjaa myydään.

– Sanoin, että yhtä moni tietää Dalai Laman. Jatkoin, että minun elämässäni Pentti Saarikoski edusti kaaosta ja Dalai Lama kirkkautta. Katsoimme toisiamme ja huudahdimme: Siinä on kirjan nimi!

Tuula Saarikoski sanoo, että elämä Pentti Saarikosken kanssa oli selviytymistä kaaoksesta toiseen. Pentti ei osannut olla mitenkään tavallisesti.

–  Hän tykkäsi hirveästi tytöistä. Kerran hän alkoi hakata nokkosilla seurueen tyttöjä. Hakkasin takaisin samalla mitalla. Työnsin nokkoset hänen niskaansa ja lähdin pois.


Tuula Unkari ja Pentti Saarikoski menivät naimisiin vappuaattona 1959 kahdeksan vuoden seurustelun jälkeen. Seurustelussa oli tosin pitkä tauko. Tuula asui tuolloin Englannissa.

– Kun palasin Suomeen, en ollut nähnyt Penttiä puoleentoista vuoteen. Sitten tapasimme yhteisen tutun illanvietossa. Se vaan kolahti.

Pariskunnan lähtökohdat olivat erilaiset. Pentin perhe, koko lapsikatras, oli ollut sota-aikana äitinsä kanssa Ruotsissa, jossa äidin serkku oli leipuri.

– Pentti aloitti Ruotsissa koulun. Hän oli niin hankala, että häntä sanottiin Molotoviksi.

– Pentin lapsuudenmuistot olivat sellaisia, että isä tuli junasta humalassa. Pentillä oli epävarmuutta ja epäluottamusta aikuisiin. Minä olen todellisuudentajuinen ja vahva.

Tuulaa ja Penttiä yhdisti syvä ystävyys. He olivat paljon yhdessä hiljaa. Kumpikin ajatteli omiaan.

– En tiedä, miksi rakastuin juuri Penttiin. Ehkä siksi, että hän seurasi minua kadulla. Luulen, että siinä syntyi yhteenkuuluvuus. Siinä iässä yhteenkuuluvuuden tunne johtaa rakastumiseen.

– Hän oli erityisherkkä ja ylilahjakas. Erityisherkkyyteen liittyy, että on herkästi vereslihalla. Kokee kipuja, joita tavalliset ihmiset eivät tunne.

Pentti Saarikoski osasi olla myös hyvin romanttinen. Runoilija kirjoitti kirjeisiin nimen eteen suurilla kirjaimilla MRS (minä rakastan sinua) Tuula Unkari.

Jo ylioppilaskesänään Pentti Saarikoski oli alkanut juoda. Tuula Saarikoski ei tiedä, mikä juomisen laukaisi. Ehkä se oli isän perintöä. Alkoholi oli ollut riesana monessa sukupolvessa.

– Pentti oli humalassa kaamea. En halua muistella. Se oli todella epämiellyttävää. Vuodet Pentin kanssa olivat yhdellä sanalla sanottuna hullunmylly. Jos ajattelee normaalielämää, niin se oli niin kaukana siitä kuin olla voi. Aika pitkään siedin, koska Pentti oli minun puolisoni. Ne ovat joskus vaikeita, puolisot.

Tuula Saarikoski oli myös taloudellisesti riippuvainen miehestään. Tosin sen voi kääntää myös toisinpäin. Pentti Saarikoski oli taloudellisesti riippuvainen vaimostaan, koska rahat tulivat aina Tuulan pankkitilille, ettei niitä heti juotaisi.

 

Siinä oli kyse siitä, että olen niin vahva. Että olen vahvempi kuin se toinen nainen. Opin menemään vääntyneisiin peleihin. Olihan se aika kieroutunutta.

Oli osa yhdessäoloa, että Pentti ihastui ja toi tytön Tuulalle nähtäväksi. Se oli hyvin kummallista.

– Siinä oli kyse siitä, että olen niin vahva. Että olen vahvempi kuin se toinen nainen. Opin menemään vääntyneisiin peleihin. Olihan se aika kieroutunutta.

– Lopulta Pentti huolestui omasta käytöksestään ja osti kirjan Don Juanista. Hän halusi oppia tuntemaan itseään. Kirja oli vapauttava kokemus. Don Juanin luettuaan hän otti itselleen taistelulaulun Saku Sammakko kosiomatkalla.

Siitä seurasi vain entistä sekavampi vyyhti.

Tuula Saarikoski työskenteli tuolloin kustannustoimittajana kustannusosakeyhtiö Tammella. Yhtenä päivänä Tuula seisoi töiden jälkeen Mannerheimintiellä bussipysäkillä odottamassa bussia, kun hän näki Pentin viittovan taksia toisella puolella katua. Pentillä oli mukanaan humalainen seurue.

– Pentin oli pitänyt hakea esikoisemme Helena tarhasta. Ajattelin, että minun on aika jäädä kotiin.

Kulminaatiopiste suhteessa oli, kun Tuula löi Penttiä tyhjällä viinapullolla päähän kesällä 1962 Helsingin kommunistisilla nuorisofestivaaleilla.

– En ollut enää pitkään kuulunut Pentin elämään. Teimme toisemme onnettomiksi.

 

Löin Penttiä päähän tyhjällä viinapullolla. Se ei hetkauttanut häntä. Hän vain ravisteli sirpaleet hiuksistaan.

Tuona Nuorisofestivaaliyönä Tuula lähti Kirjan talolle Kruununhakaan katsomaan, mitä runoilija Saarikoski puuhaa. Tuula ei löytänyt lompakkoaan. Hän aavisti, että se on Pentti Saarikosken taskussa.

Mies löytyi iskemänsä tytön seurasta.

– Löin Penttiä päähän tyhjällä viinapullolla. Se ei hetkauttanut häntä. Hän vain ravisteli sirpaleet hiuksistaan.

Lopulta Tuula sai tavaransa. Hän lähti Hakaniemenrantaan ja hyppäsi uimaan kylmään mereen.

Runoilija Jarno Pennanen alkoi huutaa rannalla apua. Pian sinne tuli myös poliisiauto, joka poimi Tuulan kyytiin. Tuula päätyi poliisiasemalle. Paikalle hälytetty lääkäri määräsi Tuulan itsemurhayrityksestä kahdeksi viikoksi mielisairaalaan.

– Selitin lääkärille, että minulla on kaksi pientä lasta kotona eikä Pentti pysty hoitamaan heitä. Onneksi lääkäri ymmärsi ja päästi minut kotiin.

Muutaman päivän kuluttua poliisia tarvittiin taas. Pentti pämppäsi kotona uuden tyttöystävänsä kanssa. Ovesta lappasi porukkaa, joille Tuula ja lapset Helena ja Juri olivat yhdentekeviä.

Lopulta Tuula soitti poliisiasemalle ja pyysi apua. ”Onko teillä muita huoneita”, poliisi kysyi. ”Jos on, niin menkää sinne lasten kanssa ja pankaa ovi kiinni.”

Tuula ja Pentti Saarikoski erosivat 1964. He sopivat, että voisivat palata yhteen, kun lapset ovat aikuisia.

– Niin ei käynyt. Pentillä ei ollut siihen tarvittavaa pitkäjännitteisyyttä.

Eron jälkeen Pentti soitti Tuulalle, kun hän oli yksinäinen tai kysyäkseen, tulisiko Tuula taas hänen vaimokseen. Ja sitten hän soitti kertoakseen, että oli nyt löytänyt naisen, jonka kanssa menisi naimisiin.

Kolme vuotta eron jälkeen Pentti Saarikoski ehdotti Tuula Saarikoskelle sukunimenvaihtoa. Hän oli menossa naimisiin toisen Tuulan kanssa.

– Se oli tyypillistä Pentin kiusantekoa. En suostunut. En usko, että se oli minulta vahvan luonteen osoitus. Se oli vastaus Pentin kiusantekoon. Sitä paitsi halusin pitää lasteni nimen.

Tuula Saarikoski ehdotti, että uusi vaimo ottaisi käyttöön myös toisen nimensä Liinan. Näin hänestä tuli Tuula-Liina.


Menneisyys ei Tuula Saarikoskea enää hirveästi kiinnosta. Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

– Tiibetiläisen ajattelun lähtökohta on, että elämä on suuri uni. Kun tästä elämästä herää eli kuolee, ei saa mitään mukaansa – ei edes nimeä. Nämä kummalliset elämänvaiheet eivät tule mukaan. Niillä ei ole mitään merkitystä.

Pentti Saarikoski kuoli 1983. Tuula Saarikoski sai tiedon kuolemasta Tukholmaan. Jaana-lehden toimittajana työskennellyt Saarikoski oli kuninkaanlinnassa Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian Suomen valtiovierailun ennakkotilaisuudessa. Pentti Saarikoski oli saanut sairauskohtauksen Heinävedellä ja menehtynyt lyhyen tajuttomuusjakson jälkeen.

Ensimmäinen vaimo puhui viimeisen kerran Pentti Saarikosken kanssa elokuussa 1983. Pentti soitti ja kertoi lähtevänsä Valamoon Heinävedelle. Hän kertoi, että aikoo jäädä asumaan luostariin.

– Ei se ollut erityisen pitkä puhelu. Näin jälkeenpäin ajatellen, olihan se osoitus, että kuuluin hänen maailmaansa loppuun asti. Niin kuin hänkin kuuluu minun maailmaani loppuun asti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  2. 2

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  3. 3

   Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

  4. 4

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  5. 5

   Autoilija väisti tiellä ollutta tavaraa – auto suistui katolleen ojaan

  6. 6

   Tennistähti Henri Kontisen Emilia-rakas, 23, on häikäisevä ilmestys – mallikaunotar julkaisee rohkeita kuvia Instagramissa

  7. 7

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  8. 8

   Näin Patrik Laine asuu Winnipegissä – ”Just ja just osaan käyttää mikroa”

  9. 9

   Naapuri järkyttyi Vuosaaren yöllisestä tragediasta – ”He olivat reippaita lapsia”

  10. 10

   ”Salainen” kuva hovista julki – herttuatar Catherine säteili yltäkylläisessä tiarassa, iltapuku korosti timmiä vyötäröä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

  3. 3

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  4. 4

   Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

  5. 5

   Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa

  6. 6

   Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

  7. 7

   Yhden hitin eläketurva – tässä on joululaulu, joka tuo kirjoittajilleen edelleen 590 000 euron vuosittaiset rojaltitulot

  8. 8

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  9. 9

   Aktiivisen työttömän tuloista lähtee ensi vuonna jopa 200 €/kk – ”Työttömän taloudessa järkyttävän suuri summa”

  10. 10

   Mies treenasi salilla – toinen asiakas valitti hienhajusta henkilökunnalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  9. 9

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  10. 10

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  2. 2

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  3. 3

   Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

  4. 4

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  5. 5

   Autoilija väisti tiellä ollutta tavaraa – auto suistui katolleen ojaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  2. 2

   Saara Aallon kilpakumppanit pahoissa vaikeuksissa – tuleeko finaalilähetyksestä katastrofi?

  3. 3

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  4. 4

   Sekava mies uhkasi vastaantulijaa Porvoossa – nyrkkeilytaustainen uhattu ei päästänyt karkuun

  5. 5

   Moni kärsii tietämättään kakkostyypin diabeteksen esiasteesta – lisää äkkikuoleman vaaraa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  4. 4

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää