Matti, Matias

Viihde

Valikko

Viihde

Alusvaatekuvilla hurmannut 57-vuotias tv-juontaja kärsi pitkään koulukiusaamisesta: ”Lihavaksi haukkuminen on leimannut elämääni”

Muisto
Tv-juontaja Hanna Sumarin tie itsevarmaksi naiseksi on ollut pitkä.
57-vuotias nainen ja uskaltaa mennä alusvaatekuvauksiin. Eikö se ajattele ollenkaan ikäänsä?

Näin pohti moni ja hieraisi silmiään, kun televisiosta tuttu toimittaja ja juontaja Hanna Sumari ilmaantui sensuelleihin alusvaatteita esitteleviin mainoskuviin viime viikolla.

Lue Hannan alusvaatekuvauksista kertova juttu tästä.

– Monet ovat sanoneet, että oletpa sinä rohkea, mutta minä ajattelen vain, että se oli hauskaa, tosi hauskaa! Hanna nauraa – kuten hän tekee usein.

Pyyntö kuvauksiin tuli sähköpostilla. Ei mennyt kuin hetki, ja Hannan päätös oli kristallinkirkas: mukaan vaan.

– On mielettömän upeata, kun minua kysyttiin mukaan. Olen 57-vuotias, omissa silmissäni melkein 60-vuotias. Mietin, että totta kai voin mennä kuviin, sillä koko juttuhan on tosi mua. En ajattele, että jos ihminen on jonkun ikäinen, hän ei voisi tehdä tiettyjä asioita. Ihminen on sen ikäinen kuin on, ikä ei saa olla kotelo.


Hanna haluaa pureutua vielä syvemmin ajatukseen, mitä ikä merkitsee. Hän itse kokee olevansa iätön.

– Ikäasia on sama kuin puhuisi bussikuskista, kun siihen liitetään ihonväri. En ymmärrä, miksi pitää sanoa, että bussikuski oli musta, valkoinen tai keltainen. Emmekö voi olla vain ihmisiä?

Hanna tunnustaa olevansa vähän ymmällään, kun nuoret ihmiset puhuvat sukupolvien välisistä eroista.

 

Nuoret ovat niin täpinöissään. He kuvittelevat varmaan keksineensä seksinkin, kaikki sen alalajit ja tavat toteuttaa.

– Luulevatko he, että vanhemmat ihmiset ovat syntyneet vanhoina? Kun vuoden nuori muotoilija Pyry Taanila palkittiin Catchbox-kuutiosta, joka heitetään yleisön sekaan mikrofoniksi, yksi työryhmän jäsenistä sanoi, että se on niin helppo, että isoäitinikin osaa käyttää sitä. Varmasti moni vanhempi ihminen on ollut tilanteessa, jossa mikrofonia on juoksuttettu yleisölle jossain auditoriossa.

– Nuoret ovat niin täpinöissään. He kuvittelevat varmaan keksineensä seksinkin, kaikki sen alalajit ja tavat toteuttaa. Kannattaa tutkia historiaa ja maalauksia. On meinaan joku ihme tapahtunut, että he itsekin ovat syntyneet, Hanna nauraa – taas.

– Vanhatkin harrastavat seksiä, ihan kuule 80-vuotiaatkin. Sehän on vain kivaa! Ennen oli skandaali, jos lapsi oli tuloillaan ennen naimisiinmenoa. Löysin Saksasta tulleen isoisäni isän Schuffertin valokuvia. Hän oli valokuvaaja ja otti muun muassa isoäitini ja -isäni hääkuvan. Satuin löytämään lasinegatiivin, josta oli raaputettu isoäidin raskausvatsa pois lopullisesta kuvasta. Kyllä se raskaus oli tavallista tuohonkin aikaan, mutta sitä peiteltiin.


Matka alusvaatekuviin ja siihen, että Hanna on sinut vartalonsa ja itsetuntonsa kanssa, on ollut pitkä.

Lapsena Hanna oli koulukiusattu ja päätyi itsekin koulukiusaajaksi. Kansakoulun toisella luokalla hänestä tehtiin kiusausruno ”Hanna haisee pahalle”. Kyse oli siitä, että hänen äitinsä ja isänsä polttivat tupakkaa.

– Minua haukuttiin lihavaksi, mikä on leimannut elämääni siitä asti. Kouluaikaa leimasi myös se, että minulla oli dysleksia, en oppinut ulkoa mitään. Olin huono koulussa ja joka kesä luin ehtoja.

– Viihdyin koulussa, vaikka en ollut hyvä oppilas dysleksian takia.

Hanna sai Helsingin Jollaksessa hyvän kotikasvatuksen ja puettiin aina kauniisti. Siitäkinkös lapset innostuivat naljailemaan.

Isällä oli oma agentuuri ja äiti oli malli sekä esteetikko, mikä näkyy perheen kolmen sisaruksen elämässä. He elivät Suomen vaurastumisen mukana ajanjakson niukkuudesta yltäkylläisyyteen.

– Äidilläni on ollut järjettömän hyvä maku, hän on oikea tyylitaituri, kuinka hän sisustaa kodin, pukeutuu tai minkälainen hänen preesens on. Kotoa opin estetiikkaa, mutta myös sen ikävän asian, että äiti laihdutti minua lapsena pari kertaa.


Hanna oli 11-vuotias, kun sisko meni naimisiin. Äiti osti morsiusneitona olleelle Hannalle kauniin mutta liian pienen mekon.

– Minun piti laihduttaa siihen, ja söin vain munakkaita. Kun sitten tulin ylioppilaaksi, äiti osti taas Pariisista liian naftin mekon.

– Kun nyt katson lapsuudenkuvia, olin ihan normaalin näköinen. Minulle tuli vääristynyt kehonkuva, eikä se ollut pelkästään ok. En kuitenkaan syytä äitiäni.

 

En ole tästä elämästä ilman vaikeuksia selvinnyt.

Vuonna 2004 Hannalla todettiin suulakisyöpävuonna 2004. Syöpä parani, mutta Hanna sairasti masennusjakson.

– En ole tästä elämästä ilman vaikeuksia selvinnyt. Kun kaivaa ojaa, sillä niistä selviää. Täytyy säilyttää usko, että se on väliaikaista. Elämä on kivaa, ja haluan tuottaa ihmisille iloa, hupia, kevennystä ja hymyä. Elämä on sen verran lyhyt, että pitää pitää hauskaa ja pysytellä hyvällä tuulella. Se on kuin ojan kaivamista – lapiollinen kerrallaan.

Kuoppia on ollut matkassa myös itsetunnon ja vartalon hyväksymisen kanssa.

– Olen esteetikko. Rakastan muotia ja kauniita vaatteita. Vuosien mittaan unohdin asian, kun tein sisustusohjelmia, mutta nyt olen palannut siihen. Olin kuitenkin perustumassa pr-toimisto Promodea kolmen muun ihmisen kanssa ja tiedotin vuosia muodin parissa.

– Tietenkään en ole koskaan tyytyväinen kroppaani. Vikaa löytyy joka paikasta. Nyt kuitenkin tunnen, että olen hyvä näin, ja kroppa toimii. Aloin harrastaa Fustraa kolme vuotta sitten, ja sen mukana kroppa on muuttunut paljon.


Fustrassa eli funktionaalisessa harjoittelussa kiinnitetään paljon huomiota liikeratoihin personal trainerin kanssa.

Hanna aloitti harrastuksen, koska halusi kuntouttaa lähes toimintakyvyttömän polvensa. Toinen ja vielä merkittävämpi syy oli, että hän halusi päästä taas kuntoon.

– Oli yllätys, että treenien myötä kiinteytyi niin paljon, ja niska-hartiaseutu alkoi toimia. Se on todettua faktaa, jota on tutkinut UKK-Instituuttikin. Kroppani asento ja ryhti on muuttunut.

Elopainoa on lähtenyt 12 kiloa, mutta tärkeintä on ollut kiinteytyminen. Liikkeet on tehtävä oikein.

 

Olen alkanut sietää omia virheitäni ja miettinyt, että mitä sitten: tärkeintä on se, että jokainen aamu tunnen, että minulla on hyvä olo.

– Joudun treeneissä katsomaan koko ajan peiliä. Olen katsonut ja katsonut, ja tullut siihen tulokseen, että tuo ihminenhän näyttää ihan hyvältä. Siis onks toi mä?

– Kroppa muuttaa koko ajan muotoaan. Olen kuitenkin tehnyt kolme lasta leikkauksilla, ja onhan minulla vyötärön päällä tuollainen pehmeä kerros, eikä se minun aktiivisuudellani siitä mihinkään lähde, mutta olen alkanut sietää omia virheitäni ja miettinyt, että mitä sitten: tärkeintä on se, että jokainen aamu tunnen, että minulla on hyvä olo.


Elämä on kuitenkin kantanut vaikeuksien kautta onneen ja tuonut mukanaan paljon, myös rakkauksia.

– Yhdestä parisuhteesta opin, miten typerää on kadehtia ketään muuta. Se mies vähätteli minua ja oli hirveä, en suosittele sellaista kenellekään. Nykyinen mieheni on ihan päinvastainen. Hän on iloinen toisen onnistumisista ja mukava. Hän ei koskaan arvostele minua eikä moiti, vaikka varmaan saa aina välillä vähän nieleskellä.

Hanna tapasi aviomiehensä Jarin, kun tämä kuvasi televisiosarjaa Joka kodin asuntomarkkinat, jossa Hanna oli juontajana.

– Rakastuin päätä pahkaa. Se oli tuhat prosenttia ja ajattelin, että voi helvetti. Sitten Jari kosi yllättäen ja se oli menoa, Hanna muistelee.

Hannan ja Jarin perheessä on kolme lasta. Kirsikka, Carolina ja Katri, joka asuu vielä kotona.

– Tytöt ovat ihania ja tosi mukavia. Täydennämme toisiamme, ja he kiittävät nyt aikuisena kasvatuksestaan ja käytöstapojen oppimisesta. Välillä tulee aina tekstiviesti, että hienoa, kun näillä opeilla pärjää. Kasvattaminenhan on ikävää ja keljua, kun pitää sanoa koko ajan, ettei noin voi tehdä.

– Kyllä minäkin kysyn neuvoa lapsiltani. Alusvaatekuvistani he olivat innoissaan ja ylpeitä.
 • Sunnuntai-liite

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Poliisi iski 1980-luvulla rakennettuun ydinbunkkeriin Englannissa – tiloista löytyi laiton miljoonabisnes

  4. 4

   Hengenvaarallinen villitys leviää nuorten keskuudessa ja herättää huolta: ”Halikuva muuttuu nopeasti tragediaksi”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Sakkolaki hämmentää, moni sanoo poliisille ”kyllä” ja menettää valitusoikeutensa – valituksia sataa käräjäoikeuksiin

  6. 6

   Kim Jong-namin salamurhassa käytetty aine tunnistettu – YK luokitellut joukkotuhoaseeksi

  7. 7

   Jenni, 24, on aseksuaali: ”Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt”

  8. 8

   Helena Ahti-Hallberg puolustaa julmaa ulkonäkökritiikkiä saanutta Hanna Sumaria – viesti yli 50-vuotiaille: Älkää verhotko vartaloanne!

  9. 9

   Lentokone laskeutui hurjannäköisesti Englantiin kovassa sivutuulessa – videota ei suositella lentopelkoisille

  10. 10

   Suomalaiskuvaajan huvittava otos leviää maailmalla – kertoo nyt, miksi presidentin Lennu-koira katsoo suoraan kohti kameraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  2. 2

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  3. 3

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  4. 4

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  5. 5

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  6. 6

   Pelastajien kuvat kertovat lohduttomasta urakasta: 17-vuotias suomalaisnuori putosi Alpeilla jäärotkoon ja kuoli

  7. 7

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  8. 8

   Maria Veitola järkyttyi rumaksi haukkumisesta – nyt kommentoi Anu Saagimin kohuhaastattelun tehnyt toimittaja

  9. 9

   Upea pari! Tässä on Minka Kuustosen komea näyttelijärakas – yhdessä jo vuosia

  10. 10

   Lehdet tyrmäsivät tosi-tv-kaunottaren arveluttavan gaalamekon – leopardiasu paljasti arkiset alushousut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. 6

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  7. 7

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  8. 8

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  9. 9

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  10. 10

   Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Poliisi iski 1980-luvulla rakennettuun ydinbunkkeriin Englannissa – tiloista löytyi laiton miljoonabisnes

  4. 4

   Hengenvaarallinen villitys leviää nuorten keskuudessa ja herättää huolta: ”Halikuva muuttuu nopeasti tragediaksi”

  5. 5

   Uutissuomalainen: Sakkolaki hämmentää, moni sanoo poliisille ”kyllä” ja menettää valitusoikeutensa – valituksia sataa käräjäoikeuksiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisin kuvat: palkitun kissakasvattajan pakastimesta löytyi karmea yllätys – ”Pyörryin, kun sain puhelun”

  2. 2

   Perhetragedia taustalla – MM-kisojen johtoon äkillinen muutos

  3. 3

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  4. 4

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  5. 5

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  6. Näytä lisää