Keijo

Viihde

Valikko

Viihde

Ilkka Nummistoa ja Markku Suonenvirtaa ei kannata kiilata liikenteessä - kaatoivat rokkikukkojen Taunuksen

VOIMAMIEHET
Huippuvuosinaan 1980- ja 90-luvuilla Suomen vahvimmat miehet Markku Suonenvirta ja Ilkka Nummisto tottuivat haastajiin, ­satoihintuhansiin kilometreihin ja ennen kaikkea toisiinsa.
Leuanlouskuttajia riitti, mutta lopulta voimamieslegendojen Markku Suonenvirran ja Ilkka Nummiston pinna paloi kiilaavien rokkikukkojen kohdalla.

– Muistatko, kun kaadettiin karvapäiden auto Nelostiellä? Suonenvirta, 60, virnistää aisaparilleen, jonka kanssa on pitänyt yhtä yli 30 vuotta.

– Juu, mutta se oli ihan heidän oma vikansa! Nummisto, 71, nyökkää.

Miehet olivat ajamassa pohjoisesta etelään ja poikkesivat Jyväskylän kohdalla nakkikioskille.

– Siihen ilmestyi keltainen Taunus, jonka sisällä oli neljä rokkikukkoa. Niillä oli asiaa jos jonkinlaista. Ei me siihen takerruttu sen enempää. Syötiin eväämme ja lähdettiin menemään. Auto lähti seuraamaan meitä ja kiilasi meidät tien viereen, Suonenvirta muistelee.

Nummisto kysyi, mitä nyt tehdään. Suonenvirta päätti, että ulos mennään.

– Kun meidän auto pysähtyi, juoksimme sieltä Taunuksen luo ja kaadoimme sen ojaan katolleen. Auto kiepsahti kyljelleen, ja siellä ne kenottivat vinossa, poliisina elämänuransa tehnyt Suonenvirta nauraa ja muistuttaa rikoksen olevan jo vanhentunut.


Rautakaupassa odotettiin uho päällä

Miehet ihmettelevät, mikä kumma siinä on, että voimanostossa pitää olla aina haastamassa.

– Jos Anna Abreu menee lavalle laulamaan, ei Suvi Teräsniska kiekaise sieltä, että minä laulan paremmin. Voimailijat ovat siitä jänniä, että pitää haastaa. Aina on joku kenokaula huutamassa, että kyllä hän nostaa enemmän, Suonenvirta päivittelee.

Nummisto muistaa, kun miehet menivät pohjoisessa rautakauppaan ja törmäsivät voimanostovyö päällään uhoavaan mieheen.

– Hän huusi odottaneensa meitä ja halusi kaataa auton! Me oltiin, että mitä hemmettiä?

– Siinä piti oikeasti järjen kanssa miettiä, mitä niiden voi antaa tehdä. Se on haasteellinen tilanne, kun puolikänninen pelle halusi tehdä jotakin. Sitten jos kieltää sitä, se kääntyy äkkiä sellaiseksi, ettemme uskaltaneet antaa. Sitten jos antaa, reppana on siellä kolminkerroin auton alla kaikki luut poikki ja meitä syytetään.


Hauis kuin silakan hengityspussi

Nummisto ja Suonenvirta ovat kulkeneet pitkän matkan yhdessä. Miehet järjestävät yhä Yle TV2:lla televisioitavia Suomen vahvin mies -kisoja, etsivät ­sponsoreita niihin ja voimailevat, mutta ovat armeliaampia kropalleen kuin ennen. Virne ja huumori ovat säilyneet, vaikka miehet ovat kaventuneet kymmenillä kiloilla. Hauiksensa kokoa Suonenvirta kuvailee kantapaikassaan M-Clubin salilla silakan hengityspussiksi. Nummiston vaaleat kiharat ovat kadonneet – ilmeisesti parturissa – mutta hiusraja pysynyt samassa.

Se on hyväksytty, ettei penkistä enää nouse 250 kiloa. Ruokaan ei laiteta enää kermaa, ahmita kahta lihapiirakkaa 1,5 tunnin välein eikä vedetä perhepizzaa hiukopalaksi. Hyvä, että miehet pääsevät ylipäänsä kävelemään. Toisella stopin teki selkä, toisella polvi. Nummiston selässä on hermokanavan ahtautuma. Kun sinne yritettiin tehdä hermolle tilaa, niin jokin meni pieleen ja hermo vaurioitui.

– Leikkaava lääkäri sanoi minulle, että jos tulet tänne vielä kerrankin, niin lähdet pyörätuolissa ulos, Nummisto muistelee parin vuoden takaisia tapahtumia.


Nummisto käy säännöllisesti lääkärintarkastuksessa. Kaikki arvot sydämestä lähtien ovat pysyneet normaaleina.

– Pää on ainoa paikka, joka on säilynyt. Mutkin on leikattu sataan kertaan, Suonenvirta heittää.

Pahin vaaranpaikka

Parhaimmillaan miehet ajoivat 100 000 kilometriä kesässä. Pahin tilanne tuli vastaan Oulussa. Oli niin liukasta kuin olla ja voi, ja edessä häämötti tietyömaa. Suonenvirta istui ratissa, Nummisto vieressä, kaksi matkustajaa takapenkillä ja 140-kiloinen kivi maasturin tavaratilassa.

– Emme olleet sitoneet kiveä mitenkään, kun ei se ollut ennenkään tullut mieleen. Tie kapeni. Kohta oli käytössä yksi kaista. Valoja tuli vastaan, ja enhän minä voinut jarruttaa. Jos 140-kiloinen graniitinlohkare olisi tullut takaraivoon, ei se miltään vitamiinipommilta olisi tuntunut, Suonenvirta puistelee päätään.

Ei auttanut muu kuin koukata vastaantulevien kaistalle ja etsiä vapaata tilaa ajoradalta.

– Kiltisti ne siellä väistelivät. Hyvin selvittiin, Nummisto kiittelee.

Tuli kierrettyä Eurooppaa ja Yhdysvaltoja voimamieskisojen perässä. Kiskottua rekkoja, tukkeja, lentokoneita. Yhdessä vaarallisimmista tehtävistä pari oli sidottu toisiinsa ja heidän vapaat kätensä oli sidottu pienlentokoneisiin kiinnitettyihin köysiin. Lentokoneiden kapteenit lähtivät ajamaan koneita vastakkaisiin suuntiin.

– Kyseisen tempun ennätystä piti hallussaan joku patonginpurija Ranskasta. Meidän jälkeen entisen ennätyksen sai kertoa kolmella.

Ringa yks taksi NOW!

Vuonna 1986 Vehmassalmelle kaavaillulle niin sanotulle Kääpiönheittokisalle tuli äkkiloppu. Lyhytkasvuinen turkulainen oli lupautunut jo mukaan.

– Joku ihmisoikeusjärjestö soitti meille, että menkää perkele vaan heittämään se kääpiö jonnekin, niin he pitävät huolen siitä, että meidän homma loppuu siihen paikkaan. Me vetäydyttiin sitten siitä.

Muisto kisamatkalta Skotlannista saa miehet hörähtämään nauruun. He olivat baarissa, mutta halusivat vaihtaa paikkaa. Suonenvirta pyysi tilaamaan taksin. Henkilökunta neuvoi, ottamaan lennosta.

– Menimme ulos, molempiin suuntiin oli 200 metriä mustaa kujaa. Ilu sanoi, että menkää nyt joku tilaamaan se taksi. Henkilökunta ei edelleenkään suostunut tilaamaan taksia. Sitten näin, kun rupesi puna nousemaan paidankauluksesta enkelinkiharoihin asti. Ilu sanoi, että perkele, ne ovat tilanneet mulle taksin Bangkokissa ja New Yorkissa, ne tilaa tännekin!

Nummisto avasi oven jalallaan.

– Se nappasi hovimestaria torvesta kiinni ja sanoi, että ringa yks taksi NOW! Pikku jojo juoksi koppiin takaisin ja autoa alkoi tulla joka suunnasta, Suonenvirta nauraa.

Totuus ei tule purkista

Nummisto muistelee kaiholla aikaa, jolloin mikään ei painanut mitään. Yli 50-kertainen melonnan Suomen mestari lähti voimanoston pariin lopetettuaan uransa. 35-vuotias oppi kyykkäämään vasta, kun kaveri puuskahti, että ”mitä varten sinä painat vain päätäsi maata kohti, mikset mene alas!”.Miehet eivät juurikaan arvosta tuloksillaan kehuskelevia, jos tulokset on tehty varusteilla. Nummiston paras penkkitulos on 250, Suonenvirralla 20 kiloa vähemmän.

– Nykyään varusteet ovat muuttaneet voimanoston luonnetta. Joku kysyy, että paljonko sait penkiltä. Sitten he käyvät kehumaan, että heidän kaverinsa saa kolmesataa Sitten onkin kaiken maailman peltipaitaa päällä. Jos kuoritaan kortonki pois päältä, mahtaako hän yhtään enempää saada, jos sitäkään. Kun kaikki ylimääräiset avut otetaan pois, kyllä se kaksisataa on kova rauta – tänä päivänäkin, Suonenvirta jyrähtää.

Molempien mielestä kaikkien aikojen kovin tulos on, kun amerikkalainen Bill Kazmaier kyykkäsi 400, nosti penkistä 300 ja veti maasta 400. Eikä miehellä ollut kuin rannesiteet.

Raw-kisoja kehuva kaksikko kummastelee lisäravinteiden tyrkytystä. Totuus ei tule purkista.

– Moni puhuu lihaksen kehittymisestä. Vuodessa muka tulisi 3–4 kiloa lihasta. He eivät yhtään tiedä, mistä puhuvat. Salille tulevissa bodauslehdissä kerrotaan, että kun avaat tämän purkin ja pistät tätä, niin voimaa tulee, paino pienenee, lihasmassa kasvaa. Ja nuoret kaverit uskovat tähän! Nummisto puuskahtaa.

– Ihminen on peruslaiska ja kun se lukee, että joku kirjoittaa - vaikka Bull Mentula - että saa tällaiset lihakset, kun syö tätä ja tätä, niin johan menee purkkeja! Olen aina sanonut, että jollei treenaa, ei kehity!


Fitnessistä heille on jäänyt teennäinen maku, vaikka sanovatkin, etteivät lajia tunne.

– Jos fitnessissä menestyäkseen vaaditaan hirveästi kosmeettisia korjauksia, se lyö urheilun kanssa ristiin. Täytyy sitten salilla olla kirurgikin, joka toppaa pakaran oikeanmalliseksi.

”Tempation” Island viehättää

Lounasravintolassa Nummisto yllättää Suonenvirran. Nummisto alkaa puhua Paratiisihotellin avausjaksosta. Samalla tulee selväksi, että hän seuraa myös Martinaa ja hengenpelastajia sekä ”Tempation” Islandia.

– Ei jumankauta! Luulin jo kaiken sinusta oppineeni, mutta nyt olet alkanut seurata noitakin. Mitä ihmettä varten sinä niitä katsot? Juuri kun päästiin siitä, että aina kuuli Kauniiden ja rohkeiden uusimmat tapahtumat! Suonenvirta parahtaa.

– Kun ne on kulttuuria! Katson niitä sen verran, että pysyn kärryillä, Nummisto iskee silmää.

Voimamiesurheilun yksi tunnetuimmista tragedioista oli 33-vuotiaan islantilaisen Jón Páll Sigmarssonin kohtalo. Hänen sydämensä petti kovan maastavetotreenin jälkeen 1993. Sigmarsson oli miesten hyvä ystävä, joka kävi useasti Suomessa haastamassa kaksikkoa. Yhdellä kerroista urheiluhalli pullisteli äärimmillään täynnä, ja puolet katsojista piti jättää ulos.

– Ylen toimittaja ihmetteli touhua, kun 80-vuotias vanhus tuli ulos hallilta. Hän kysyi, mitä mies täällä tekee. Vanhus vastasi tulleensa katsomaan vahvoja miehiä, ”heikkoja hän näkee joka päivä”.

Videolla Nummisto ja Suonenvirta muistelevat parasta Vintiöt-sketsiä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WhatsAppiin tärkeä uudistus - saattaa muuttaa sen käytön täysin

  2. 2

   Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

  3. 3

   Kimmo, 47, heräsi yöllä karmeaan jysähdykseen – rekan lava syöksyi läpi talon seinästä: ”Ajattelin, että nyt sortuu torppa”

  4. 4

   MTV: Äiti ratkesi ryyppäämään ruotsinlaivalla – henkilökunta joutui ottamaan lapset hoiviinsa

  5. 5

   Lions Club seisottaa järvellä ”talvisodan kersanttia” sementtiä jaloissa – erikoinen jäidenlähtökisa suututti reserviupseerit

  6. 6

   Hurjat rakkauskilot: Vaimo jättää Askon WhatsApp-viestillä yhtäkkiä: ”Miksei soittanut ja kysynyt, voidaanko nähdä?”

  7. 7

   Rakastunut Olli Lindholm kertoo ensi kertaa: Tällainen on uusi naisystävä Eveliina, 35: ”En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan”

  8. 8

   Nasa ilmoitti ”aurinkokuntamme ulkopuolisesta löydöksestä” – tiedotustilaisuus luvassa keskiviikkona

  9. 9

   Saara Aalto esittelee prinsessaleikkejä Maria Veitolalle – juontaja pakenee ulos: ”Sisällä tapahtuu pöyristyttäviä asioita”

  10. 10

   Emmerdalesta tuttu näyttelijä kihlautui Britannian väkivaltaisimman ja vaarallisimman vangin kanssa: ”Olen rakastunut häneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  2. 2

   Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

  3. 3

   194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

  4. 4

   Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

  5. 5

   Emmerdalesta tuttu näyttelijä kihlautui Britannian väkivaltaisimman ja vaarallisimman vangin kanssa: ”Olen rakastunut häneen”

  6. 6

   Äiti ihmettelee, miksi kuollut poika saa yhä karhukirjeitä – ”Häntä uhataan oikeuden­käynneillä”

  7. 7

   Jumboksi jääneeltä Hanna Sumarilta kova purkaus TTK:sta – koki karvaan pettymyksen: ”Tulin tosi surulliseksi”

  8. 8

   Vanhojen tanssien pukuloistoa – katso lukijoiden upeat kuvat juhlapuvuista!

  9. 9

   Rakastunut Olli Lindholm kertoo ensi kertaa: Tällainen on uusi naisystävä Eveliina, 35: ”En ole koskaan tavannut hänen kaltaistaan”

  10. 10

   Hurjat rakkauskilot: Vaimo jättää Askon WhatsApp-viestillä yhtäkkiä: ”Miksei soittanut ja kysynyt, voidaanko nähdä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  3. 3

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  8. 8

   Vuosikymmeniä mietityttänyt arvoitus ratkesi – Harri Kirvesniemi kertoo, miksi hiihti aina pää kenossa

  9. 9

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   WhatsAppiin tärkeä uudistus - saattaa muuttaa sen käytön täysin

  2. 2

   Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

  3. 3

   Kimmo, 47, heräsi yöllä karmeaan jysähdykseen – rekan lava syöksyi läpi talon seinästä: ”Ajattelin, että nyt sortuu torppa”

  4. 4

   MTV: Äiti ratkesi ryyppäämään ruotsinlaivalla – henkilökunta joutui ottamaan lapset hoiviinsa

  5. 5

   Lions Club seisottaa järvellä ”talvisodan kersanttia” sementtiä jaloissa – erikoinen jäidenlähtökisa suututti reserviupseerit

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  2. 2

   Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

  3. 3

   194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

  4. 4

   Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

  5. 5

   Emmerdalesta tuttu näyttelijä kihlautui Britannian väkivaltaisimman ja vaarallisimman vangin kanssa: ”Olen rakastunut häneen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  3. 3

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  6. Näytä lisää