Toni, Anton, Antto

Viihde

Valikko

Viihde

Alkoholismi varjosti Janek ja Marco Bjurströmin lapsuutta: ”Äidin luo meneminen ahdisti”

yrittäjäveljekset
Marco ja Janek Bjurström kasvoivat tanssin ja ruoan ammattilaisiksi ranskalaista ruokakulttuuria vaalivan ja viinin viemän äidin kanssa. Lapsuuden ongelmat ehdittiin puhua läpi ennen kuin äiti menehtyi syöpään. – Kuolema oli lopulta helpotus.
Janek Bjurström ohjaa lounasvieraita Pompier Espan salissa. Isoveli Marco Bjurström istuu baarijakkaralla ja hymyilee. Janekin vaimo Laura Apukka kiidättää annoksia pöytiin. 15 vuotta veljesten elämää seurannut Apukka tiivistää olennaisimman veljesten suhteesta.

– He oppivat koko ajan toisiltaan. Janek on nykyään melkein puhelias ja Marco osaa tarvittaessa sulkea suunsa. Tämä saattaa kuulostaa vitsikkäältä, mutta molemmissa on viime vuosina tapahtunut avautumista.

Yhdessä yrittäminen on lähentänyt veljeksiä entisestään. Ravintoloiden pyörittäminen on Janekin vastuulla, mutta se tarkoittaa tiivistä yhteydenpitoa. Se, että veljekset ovat ryhtyneet ravintoloitsijoiksi, on kodin, erityisesti äidin vaikutusta. Ranskassa opiskellut ja paljon matkustanut, äitinsä puolelta riihimäkeläisen yrityssuvun tytär istutti kotiin ranskalaisen ruokakulttuurin.

Käytännössä ranskalaisuus tarkoitti hitaasti muhivia patoja, yrttejä ja kaikkialle tunkeutuvaa valkosipulin tuoksua. Äiti ei kunnioittanut perinneruokia, karjalanpaistikin maistui Provencelle.

”Kaikki oli selvitetty ja puhuttu”

Ruoka-aikojen suhteen äiti oli tarkka: silloin poikien piti olla kotona. Kun Janek unohtui ojien pohjalle tai puihin kiipeilemään, hän työnsi käsi vapisten avaimen koti-oveen ja jännitti vastaanottoa. Piiskaa ei myöhästymisestä saanut, mutta ei myöskään kiitosta.

Tänään veljekset pitävät äidin ruokafilosofiaa elossa kahdessa Pompier-ravintolassaan.

– Jos äiti eläisi, hänellä olisi tuossa vakiopöytä. Siinä hän istuisi ja nautiskelisi, Janek miettii.

Marco on vakuuttunut, että vuonna 2007 syöpään kuollut äiti katselee tyytyväisenä pilven kulmalta poikien ravintolaa.


Pitkään sairastaneen ihmisen pääsy lepoon ei ole pelkästään huono asia.

– Kaikki oli selvitetty ja puhuttu. Kuolema oli lopulta helpotus, Marco sanoo.

– Hyvä vaan, ettei hän ole täällä pomottamassa, Janek naurahtaa. Marco pyyhkii kyyneleitä.

Veljekset kertovat tehneensä surutyötä yhdessä ja surreensa tekemisen kautta.

– Se alkoi äidin asunnon siivoamisesta ja tyhjentämisestä. Otimme muistoksi astioita ja laseja, tietenkin keittiötavaraa.

 

Muistan miten onnellinen olin saadessani kotiapulaiselta palan näkkileipää, kun hän tuli hakemaan minua tarhasta.

Ravintolassa soi ranskalainen kappale. Se on sattuma, mutta se ei ole, että pojat jatkavat äidin aloittamaa rakkauden jakamista ravintoloissaan. Kaksi vuotta sitten Albertinkadulla sijaitsevaan VPK:n taloon avautui ensimmäinen Pompier. Espalle ravintola tuli syksyllä 2014.

– Ruoka ja tanssi ovat samanlaisia, demokraattisia asioita. Ravintolassa kaikki nauttivat tasa-arvoisesti, samoin tanssitunneilla, Marco huomauttaa.

Kokkina 20 vuotta työskennellyt Janek sanoo, että hänelle ruoka edustaa yhä turvallisuutta.

– Muistan miten onnellinen olin saadessani kotiapulaiselta palan näkkileipää, kun hän tuli hakemaan minua tarhasta. Minun ja Lauran kotona intiimeimmät asiat käsitellään syödessä. Kun sanon, että voitte nousta pöydästä, niin lapset vaan jatkavat puhumista.

Puhuminen on äitinsä temperamenttisen luonteen perineelle Marcolle luontaista. Janek muistuttaa enemmän poikien pidättyväistä isää. Marco kertoo oppineensa Janekilta harkitsevaisuutta ja sitä, ettei kaikesta tarvitse tehdä suurta numeroa. Janek puolestaan kiittää Marcoa kasvaneesta riskinottokyvystä.

– En olisi uskaltanut ryhtyä ravintolahommaan ilman broidin rohkaisua.

Roolit vaihtoon

Yhteisten yritysten perustamisen jälkeen isoveli muuttui pikkuveljeksi, kun Janek alkoi ravintola-alan ammattilaisena johtaa. Marco sanoo nauttivansa nykyisestä pikkuveljen roolistaan.

– Uskomatonta millaisia seikkailuja saamme käydä yhdessä! Muistan yhä Janekin syntymän. Se oli mukava yllätys, ja hänestä huolehtiminen oli kunnia-asia. Minä tein hänelle pikkupoikana ruokaa. Pakkomielteeni oli maksalaatikko.

Vanhempien eron jälkeen pojat asuivat enimmäkseen äidin luona. Ongelmat alkoivat, kun äiti alkoi juoda, ja lasten oli ryhdyttävä huolehtimaan vanhemmasta. Luonnostaan liikkuvat pojat olivat turhautuneita, kun äidin kanssa ei voinut tehdä oikein mitään.

Viikonloput isän kanssa olivat toiminnan juhlaa. Laskettelu, murtomaahiihto ja kesäisin purjehtiminen toimivat henkireikinä pienille pojille. Isä johti seikkailuja, mutta äidinkin kanssa ehdittiin kokea merimatka Saksaan M/S Finlandialla vuonna 1976.

Bjurströmit remahtavat nauruun kuvaillessaan, miten peliluolan yksikätinen rosvo sekosi saatuaan sisäänsä Ruotsin kruunun. Pian pojat seisoivat äidin edessä tupakkasalongissa, paidan helmat täynnä kolikoita.

– Pääsimme myös autokannelle katsomaan sirkuksen elefantteja ja kirahveja.


Marco löysi oman juttunsa varhain. Silloin kun hän alkoi tanssia Aira Samulinin Rytmikkäissä, hänestä tuli vain 16-vuotiaana yksi Suomen nuorimmista tanssinopettajista. Innostus tanssimiseen tuli osittain äidiltä.

– Hän olisi halunnut jatkaa Oopperan balettikoulussa mutta joutui lopettamaan, koska vanhemmat vaativat kunnon ammattiin hakeutumista, Marco kertoo.

Äiti ei kyseenalaistanut ratsastavan ja tanssivan poikansa erilaisuutta. Äiti päinvastoin kannusti häntä kulkemaan omaa polkua. Mutta yhdessä asiassa muotitietoinen äiti ei antanut Marcon tehdä oman mielen mukaan. Hän tarkisti kouluun lähtevän Marcon vaatteet ja nykäisi paidan pois housunkauluksen sisältä.

– Se oli trendikäs tapa, mutta olihan se aika kamala.

Veljekset ovat sitä mieltä, että äidin ongelmien takana oli menestyksen halu, suvun porvarilliset vaatimukset.

– Äiti on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen katkeroituu, jos ei uskalla tai pysty seuraamaan unelmiaan.

 

Janekin jättämisestä minulla on yhä huono omatunto. Äidin luo meneminen ahdisti, joten välttelin sitä onnistuneesti.

Marcon muutettua isoäitinsä luo Metsälään Janek jäi äidin luo asumaan.

– Janekin jättämisestä minulla on yhä huono omatunto. Äidin luo meneminen ahdisti, joten välttelin sitä onnistuneesti. Olin koko ajan joko koulussa tai tanssikeikoilla.

Kodin ongelmat näkyivät Janekin koulumenestyksessä. Hän valitsi uhmakkuuden ja sai potkut.


Hänet lähetettiin Kirstinmäen pahamaineiseen kouluun. Kirstinmäessä saattoi saada nyrkistä, mutta Janek selvitti asiat puhumalla. Hän pyysi kiusaajaa selittämään, miksi mukava tunnelma muuttui yllättäen aggressiiviseksi.

Ongelmat jäivät pojan aloitettua seurustelun 16-vuotiaana. Samaan aikaan hän pääsi Steiner-lukioon.

Veljekset yhdessä Yhdysvaltoihin

Vaihto-oppilasvuosi Oregonissa oli portti pois kotoa. Marco oli saanut samaan aikaan stipendin Aira Samulinilta, joten veljekset päättivät tavata New Yorkissa.

– Olimme alkaneet jo pari vuotta aikaisemmin olla enemmän toistemme kanssa tekemisissä. Haimme ja saimme toisistamme turvaa. Päätimme, että lennän viikoksi Marcon luo.

Janek lensi New Yorkiin. Molemmat ihastuivat ensimmäisellä matkalla Isoon Omenaan.

 

Haimme ja saimme toisistamme turvaa.

He asuivat pahamaineisella 42. kadulla, kävelivät, näkivät musikaaleja ja puhuivat.

Janek muistelee olleensa Marcon mukana afrotunnilla. Tunti oli niin vaikea, ettei Marco tiennyt mihin suuntaan lähteä. Janek hihitti nurkassa.

– Minähän olisin katsellut afrotukkaisia mimmejä koko päivän.

Uskonnosta ja politiikasta Marco ja Janek Bjurström eivät puhu keskenään.

– Meitä molempia kiinnostaa historia, ja Marco tietää siitä paljon, Janek yllättää.

Veljekset tukevat toisiaan

Kumpikin on tukenut toista tiukoissa paikoissa. Veljekset sanovat, että ei ole mitään tabuja, joista he eivät voisi keskustella. Veli on ensimmäinen, jolle soitetaan pienistä ja isoista ongelmista.

Silloin kun Marco vatkasi lannetta Bumtsibumissa, ravintolakoulu Perhon kokkilinjan käynyt Janek raatoi kuumissa keittiöissä, mutta jaksoi tukea veljeä silloin kun julkisuus kävi turhan kuumana.

– Marco oli minulle tähti jo lukioaikana. Silloin hän näytteli lukion näytelmissä. Suvereenisti broidi otti myös Hartwall Areenan haltuun kuin joku Cheek konsanaan. En edes katsonut Marcon tv-ohjelmia. Paitsi silloin kun sain synttärionnittelut suorassa lähetyksessä, Janek kertoo.

 

Marco oli minulle tähti jo lukioaikana.

Kiire vei veljeksiä eri suuntaan, mutta kotona saatu äidin ja isän rakkaus pysyivät yhteisinä elämän eväinä. Äiti rakasti poikiaan ja kannusti heitä sairaudestaan huolimatta, ja isältä saatu luotettavan ja muita ihmisiä kunnioittavan miehen malli toimi.

Kotona opitut arvot pysyivät kirkkaina, erityisesti se, että raha ei tuo onnea. Pieni onni on Bjurströmin veljesten mielestä tavoittelemisen arvoinen.

– Kun perustin tanssikoulu Step upin, minulle sanottiin, että te olette vuodessa konkurssissa. Vietämme kuitenkin tänä vuonna melkein 30-vuotisjuhlaa. Emme ole nostaneet isoja osinkoja, mutta olemme luoneet työpaikkoja ja hyviä hetkiä.

Janekille menestykseksi riittää oman paikan löytäminen ravintolayrittäjänä.

– Olen uskaltanut vihdoin toivoa, ja toiveeni ovat toteutuneet.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Yllätys urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  2. 2

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  3. 3

   Historiallinen valinta: Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija 2016

  4. 4

   Urheilugaalan tunteikkain hetki – tyttäret noutivat menehtyneen Aki Hintsan palkinnon: ”Surun keskellä olemme kiitollisia”

  5. 5

   Antti Pihlström saapui Urheilugaalaan hiukan ikävästä syystä: ”Oli kyllä aika huonot fiilikset”

  6. 6

   Näyttäviä halkioita ja räiskyviä värejä – kuka on Urheilugaalan upein kaunotar? Äänestä suosikkiasi!

  7. 7

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  8. 8

   Kontiolahdella pelättiin sarjahukuttajaa jo kesällä – ”Monien tutun tutut ovat joutuneet miehen uhriksi”

  9. 9

   Tapio Suominen esitteli naisystävänsä julkisesti ensi kertaa – tässä on kuvankaunis Evelin

  10. 10

   Taksikuski vei asiakkaan unohtaman salkun Pasilan poliisiasemalle: 20 000 euroa ja timantti – jää ilman 2000 euron löytöpalkkiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  2. 2

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  3. 3

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  4. 4

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  5. 5

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  6. 6

   Kaksoissurmasta epäilty on jatkosodan veteraani – oli parempikuntoisena pitänyt huolta puolisostaan

  7. 7

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  8. 8

   Poliisi julkaisi kuvan: Tässä on etsitty sarjahukuttaja Pekka Seppänen

  9. 9

   Presidentti Tarja Halonen antoi Suomen korkeimpia kunniamerkkejä tyranneille

  10. 10

   Useat partiot etsivät vankilaan tuomittua sarjahukuttajaa – ”ei ollut kotonaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Arto, 35, joutui väkisin mukaan perustulo­kokeiluun: ”Älyttömän huonot tunnelmat ”

  8. 8

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  9. 9

   Masennuksen huonosti tunnettu alatyyppi nakertaa vaivihkaa – onko sinulla kolme näistä oireista?

  10. 10

   Huikea muutos: Playboy-mallin kasvoilta pestiin tv-ohjelmassa vahva meikkikerros – tyrmistyi lopputuloksesta

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Yllätys urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  2. 2

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  3. 3

   Historiallinen valinta: Leo-Pekka Tähti on Vuoden urheilija 2016

  4. 4

   Urheilugaalan tunteikkain hetki – tyttäret noutivat menehtyneen Aki Hintsan palkinnon: ”Surun keskellä olemme kiitollisia”

  5. 5

   Antti Pihlström saapui Urheilugaalaan hiukan ikävästä syystä: ”Oli kyllä aika huonot fiilikset”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  2. 2

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  3. 3

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  4. 4

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  5. 5

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää