Torsti

Viihde

Valikko

Viihde

Onnenpyörä-juontaja koki laman koko rumuudessaan, eläkepäivillä iskivät hermokivut – ”En varmaan olisi yksin pärjännyt”

Henkilö
Kim Floor tuli tutuksi euroviisuista, mutta sen jälkeen hänelle on tapahtunut paljon. Hänestä tuli näyttelijä ja rakennuskone- ja huoneistohotelliyrittäjä. Lama vei koko omaisuuden, mutta Floor on aina osannut aloittaa alusta. Niin nytkin, vaikka liikkumattomuus oli viedä terveyden.

VUOSI 1972 oli Kim Floorille käänteentekevä. Toukokuussa hän edusti Suomea euroviisuissa Päivi Paunun kanssa Skotlannin Edinburghissa. Syyskuussa nuori teatterikoululainen tapasi tulevan vaimonsa Eevan. He menivät naimisiin joulukuussa 1972.

– On oma tarinansa, miten jouduimme Päivin kanssa yhteen. En ollut edes levyttänyt ennen euroviisuja, Kim Floor kertoo.

Porvoossa varttunut Floor oli voittanut 1970 laulukilpailun Svensk Finlands Talang, suomenruotsalaisten kykyjen kilpailun. Naisten sarjan voitti Ami Aspelund.Tuolloin 22-vuotias Floor tutustui kilpailun kautta tunnettuihin muusikoihin, joista yksi oli Nacke Johansson. Nacke tarjosi Floorille esitettäväksi Juha Flinckin säveltämää ja sanoittamaa laulua Muistathan.

– Nacke sovitti kappaleen. Hän halusi siihen visuaalisuutta. Se oli duettojen aikaa. Nacke valitsi laulajiksi minut ja Päivin.

Suomen karsinnan voiton jälkeen Kim Floor ja Päivi Paunu tekivät pari keikkaa yhdessä. Euroviisut eivät olleet siihen aikaan läheskään samanlainen pyöritys kuin nykyään. Edinburghissa ei ollut edes suomalaista mediaa paikalla.

Friitala oli sentään teettänyt Kim Floorille valkoisen nahkatakin ja ruskeat nahkahousut.

Muistathan tuli finaalissa sijalle 12.

– Saimme esiintymistarjouksia ulkomailta, mutta eihän meillä ollut ohjelmistoa eikä kunnon manageria. Olisi ehkä pitänyt olla joku, joka ottaa kaksi nuorta siipien suojaan.

– Se oli hyvin sekavaa aikaa. Euroviisut oli oikeastaan vain keikka, jonka heitimme. Yhtäkkiä huomasin, että menin sinne ja tänne ja jopa lentokoneella. En ollut mitenkään orientoitunut tämäntapaiseen laulamiseen eikä iskelmämusiikki minua niinkään puhuttanut. Tuuli vei.

Juhannus 1972 oli ikimuistoinen. Kim Floor ja Päivi Paunu lensivät vesitasolla keikalta toiselle, lauloivat yleisölle pari laulua ja lähtivät taas eteenpäin.

– Niillä juhannuskeikkarahoilla ostin uuden kuplavolkkarin. Lauloin kansanlauluja, ajoin kansanautoa ja purjehdin kansanvenettä. Olin siis kansanmies.SEURAAVANA vuonna Kim Floor valmistui ruotsinkielisestä teatterikoulusta. Koulua johtivat ns. vasemmistolaiset. He eivät välttämättä pitäneet siitä, että nuori teatterikoululainen paistatteli julkisuudessa.

Armeijan jälkeen Kim Floor kutsuttiin vuodeksi Kansallisteatteriin, jossa näyttelivät muun muassa Tarmo Manni, Matti Ranin, Pentti Siimes ja Esko Roine.

– Kun se keikka oli ohi, Matti Ranin kertoi siirtyvänsä Intiimiteatterin johtajaksi ja pyysi mukaansa.

Vastanäyttelijöinä olivat muun muassa Pirkko Mannola, Anita Välkki, Tiia Louste ja Seppo Kolehmainen.

Vierailun jälkeen Kim Floor muutti Imatralle yrittäjäksi. Perhe-elämä oli hänelle tärkeämpää. Hänellä oli vaimo ja tytär. Eikä se jäänyt siihen. Tuli vielä kolme poikaa.

– Halusin tehdä jotakin konkreettista luovaa. Tunsin, että en välttämättä ole muusikko enkä laulaja. Sen verran lahjakkuutta kuitenkin, että pääsin teatterikouluun.

Päätymistään Kansallisteatteriin Kim Floor pitää sattumana. Hän oli tunnettu. Hän oli ollut euroviisuissa, jonne yleisö oli hänet äänestänyt. Sattumalta.

– Minusta tuntui, että vaadittiin enemmän kuin osasin. Maineeni oli ehkä parempi kuin mitä olin. Tiedostin sen.


LUOVUUS on Kim Floorille sisäänrakennettua. Ideoita on hänen mielestään kaikilla, mutta harva toteuttaa ne. Floor on tekijä. Hän päätti perustaa rakennuskonevuokraamon Imatralle, vaikka ei tiennyt alasta mitään.

– Oli hienoa tehdä jotakin aivan toisenlaista. Näin tulevaisuuden siinä.

Yrityksestä tuli menestyvä, vaikka Kim Floor oli ns. epämukavuusalueellaan.

– Voiko rakennuskoneyrittäjäksi vain ryhtyä? Voi, jos näkee, että tälle on tarvetta. Tunnista tarve ja tyydytä se! Pitää osata ajatella, miten voin palvella. Laulaminenkin on palvelemista.

Rakennuskoneyrittäjänä vierähti seitsemän vuotta. Kim Floor myi yrityksen 1984, kun se oli hänen mielestään valmis. Hän ei halunnut olla ikuisesti toimitusjohtaja, joka vain pyörittelee rutiineita.

– Rutiinit eivät ole minua varten. Halusin tehdä jotakin muuta.

Nyt oli perheen vuoro. Floorit ostivat purjehdusveneen. Kim Floor ei ollut varsinaisessa töissä kolmeen vuoteen. Hän vietti paljon aikaa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa kotikaupungissaan Lahdessa. Hän oli 38-vuotias ja taloudellisesti vapaa.

– Ulkopuoliset alkoivat ihmetellä, että mitä nuo oikein tekevät. Syntyi paineita, koska elimme toisenlaista elämää kuin moni muu perhe. Ajattelimme, että pakko tässä on jotain tehdä.

Vaimon kanssa syntyi 1980-luvun lopulla ajatus huoneistohotellitoiminnasta Lahdessa. Se lähti käyntiin hyvin, mutta laajennuksiin ryhdyttiin laman kynnyksellä. Floorit eivät ymmärtäneet, miksi asiakkaita ei enää tule. 90-luvun lama oli alkanut.

– Menin lankaan. En tajunnut, että oli alkamassa Suomen suurin kusetus. Viedään kymmeniltä tuhansilta yrittäjiltä omaisuus ja jätetään kadulle pärjäämään yksin.

– Oikeus määräsi neljä kertaa suuremman summan kuin olin edes saanut pankilta velkaa. Kaiken tämän käsittäminen pienessä päässäni oli raskasta. Kyllä siinä oli hyvin syvässä depressiossa. Syytin jopa itseäni vääristä päätöksistä.


KIM Floorin perheeltä meni kaikki: omakotitalo, kesämökki, auto ja monta sijoitusasuntoa. Heille ei jäänyt mitään. Ystävän avulla he saivat vuokrattua talon, jossa alkoi uusi elämä.

– Muistan hyvin, kun menin yhtenä iltana vuokra-asunnon terassille aivan epätoivoisena. Nostin katseeni ja lausuin: jos olet siellä, niin nyt olisi avun paikka.

Ei mennyt kuin kaksi viikkoa, kun Kim Floorille tarjottiin uutta liiketoimintamahdollisuutta. Herbalife on täydennysravintoon erikoistunut amerikkalainen suuryritys. Nyt Kim ja Eeva Floor ovat olleet hyvinvointiohjaajina ja ravintovalmentajina jo 22 vuotta.

– Ydinajatus on, että ensin laitat itsesi kuntoon, ennen kuin voit neuvoa ja opettaa.

 

Sain potkut Onnenpyörästä. Se oli kova isku. Kyllä kai minusta paistoi läpi, että en ollut riittävän innostava. Depressioni ja ahdinkoni näkyi. En viitsinyt flirtata televisiossa näkyvästi assistenttini kanssa niin kuin minulta vaadittiin. Katsoin, että se ei ole soveliasta.

Kim Floor sanoo käyneensä kovan koulun ja olleensa 90-luvulla henkisestikin todella hukassa. Huoneistohotellibisneksen kaaduttua hän näytteli tv-sarjassa Metsolat ja vuonna 1993 hän juonsi televisiossa suosikkiohjelmaa Onnenpyörä.

– Sain potkut Onnenpyörästä. Se oli kova isku. Kyllä kai minusta paistoi läpi, että en ollut riittävän innostava. Depressioni ja ahdinkoni näkyi. En viitsinyt flirtata televisiossa näkyvästi assistenttini kanssa niin kuin minulta vaadittiin. Katsoin, että se ei ole soveliasta.

Ennen hyvinvointiohjaajan työn alkamista Kim Floor näytteli vuoden pankinjohtajaa Lilla Teaternin näytelmässä Stulen lycka, Varastettu onni. Se kertoi pankkikriisistä.

– Sain siinä purkaa itseäni olemalla inhottava. Ehkä tein parhaan roolini ikinä, koska se oli niin itse koettua.YHDEKSÄN vuotta sitten Kim Floor sai luottokorttinsa takaisin 12 vuoden jälkeen.

– Se oli valtava helpotus. Mutta emme saaneet kuittia, että olemme velkamme maksaneet. Sanottiin, että jos alkaa mennä paremmin, niin tulemme perimään lisää rahaa. Tässä pitää vain elää veitsi kurkulla.

Elämä on paradoksi. Olla vapaa. Se oli Kim Floorin suurin haave. Siksi hän ryhtyi yrittäjäksi. Hänen mielestään vain vapaa ihminen pystyy keksimään uusia asioita ja olemaan luova. Velallinen on kaikkea muuta kuin vapaa.

Floor tuntee surua kohtalotovereidensa puolesta. Hänen mielestään Suomessa ei ole käsitelty 90-luvun laman seuraamuksia loppuun. Moni yrittäjä teki itsemurhan. Monet eivät ole vieläkään selvinneet ahdingostaan. Laman kokeneiden yrittäjäperheiden lapset eivät uskalla ryhtyä yrittäjiksi.

– Espanjassa on näitä ahdingossa eläviä entisiä suomalaisia yrittäjiä ihan hirveästi. He ovat paenneet tätä isänmaata, joka heidät petti.

Tullaan positiiviseen ajatteluun. Kim Floorin mielestä on pidettävä kolme asiaa mielessä. Pitää luottaa siihen, että joku ohjaa meitä ylhäältä. Toinen on, että uskoo siihen, että osaa valita oikean tien eteenpäin. Ja kolmanneksi uskoa siihen, että Luoja tekee teitä sinne, missä tuskin on kinttupolkujakaan käveltäviksi.

– Pitää luottaa elämään. Elämä on armollinen. Jos on jatkuva pelko ja stressi, niin keho ilmentää sitä. Jos ei muuta, niin keho laittaa stopin kävelylle, että istu alas poika ja mieti.

Kim Floor tietää, mistä hän puhuu. Muutama vuosi sitten hänen jalkansa kipeytyivät. Jalan päkiät alkoivat poltella. Diabetes se ei ollut. Floorilla todettiin selkärangan ahtauma.

– Vaikka olen elänyt terveellisesti, en ollut liikkunut tarpeeksi. Kroppa pani hanttiin. Liikkumattomuus kostautui.


LEIKKAUKSESSA selän hermokanavaa avarrettiin. Kim Floorille kerrottiin etukäteen, että kymmenestä leikkauksesta seitsemän onnistuu ihan täysin, kahdelle potilaalle kymmenestä ei tapahdu mitään – ja yksi leikkaus epäonnistuu.

– Minä olen nyt se, jolla leikkaus epäonnistui. Tilanne ei tullut paremmaksi vaan meni huonommaksi. Minulla tönäistiin hermoja, jotka ovat selkäydinkanavassa. Ei tarvita kuin pientä tönäisyä, niin selässä hermo vaurioituu. Se vei voimia pois vasemmalta jalalta.

Nyt Kim Floorin vasen jalka on huonossa kunnossa. Siitä tuli ns. läpsyjalka. Lihasheikkous on hermovaurion aiheuttama. Kipuja on jatkuvasti. Varpaita pistelee, ja ne ovat kuin tulessa.

– Kun ajatukset ovat muualla, en ajattele kipua.

– Olisi hyvin helppo tarttua katkeruuteen. On taito pystyä olemaan itsensä kanssa sinut. Se on vaikea laji. Sitä pitää opiskella ja meditoida, sillä loppujen lopuksi omassa päässähän monet viat ovat.

Kim Floor on käynyt amerikkalaisen life coachin Adam Hellerin 30 päivän kurssin. Hellerin mukaan kivut tulevat, kun ihminen ei pysty käsittelemään asioita henkisellä tasolla. Alitajunta työntää pahat asiat sivuun, ja ne ilmenevät myöhemmin fyysisenä vaivana.

– Nyt pitäisi löytää ne pahat asiat, jotka olen kokenut. Olen tullut lopputulokseen, että 90-luvun lama oli ehkä elämäni suurin sokki. Minulta vietiin omaisuus ja elämäntyöni. En pystynyt käsittelemään sitä. Käsittelemättömyys ilmenee nyt myöhemmin kipuna.KUN kuuntelee Kim Flooria, tulee mieleen, että tässä tarinassa olisi voinut ratketa monta kertaa ryyppäämään. Heittää hanskat tiskiin. Luovuttaa. Kim Floor on osannut aina aloittaa alusta.

– Minulla on ollut erinomaisen hieno perhe, hyvä avioliitto ja vahva vaimo, Kim Floor kertoo selviytymisstrategiastaan.

– En varmaan olisi yksin pärjännyt. Jos olen ollut oikein maassa, niin vaimo on jaksanut. Soutaessakin toinen jatkaa, jos toisella voimat hupenevat.

Kim Floor on nyt eläkkeellä. Hän auttaa nuoria, jotka haluavat itsenäisiksi yrittäjiksi.

Isovanhemmuus on tärkeä osa elämää. Kuudesta lastenlapsesta viisi asuu Lahdessa. Tyttärenpojat käyvät kylässä joka päivä. Kim ja Eeva Floor asuvat lastenlasten koulun ja kodin puolessavälissä.

– Olen kaivannut isovanhemmuutta. Olin kaksivuotias, kun viimeinen isovanhempani kuoli.

Kim Floor katselee kimmeltävää Vesijärveä. Tällaisena hetkenä elämä on kaunis.

– Aion viettää ihanan eläkeiän. Kyllä kai minä olen sen ansainnut. Minulla on aina ollut paineita, että pitää pärjätä ja yrittää. Perhe on sanonut, että rauhoitu. Eiköhän nyt ole muiden vuoro yrittää.

Kim Floor

Ikä: 68

Ammatti: Eläkkeellä. Herbalife-yrittäjä, rakennuskoneyrittäjä, iskelmälaulaja ja näyttelijä. Valmistunut teatterikorkeakoulusta 1973.

Perhe: Vaimo ja nejä lasta, kuusi lastenlasta.

Plus: Puhui 15-vuotiaaksi asti vain ruotsia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  2. 2

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  3. 3

   Marianne ja Jouni jättivät hyvät työt ja muuttivat kaupungista pikkukylälle – ”Tällä on ollut todella kallis hinta”

  4. 4

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  5. 5

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  6. 6

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  7. 7

   MM-kisoissa päämatkaltaan pudotettu Aino-Kaisa Saarinen avautui Facebookissa – hiihtääkö hän enää Lahdessa?

  8. 8

   Sami Jauhojärven viesti kohuhiihtäjä Emil Iversenille: ”Meillä lämpiää sauna joka ilta”

  9. 9

   Italialaisväite: Ferrari sulkee Kimi Räikkösen suun

  10. 10

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  2. 2

   Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

  3. 3

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  7. 7

   Skandaali Oscareissa! Väärä elokuva julistettiin voittajaksi – paras elokuva olikin Moonlight

  8. 8

   38-vuotiaasta ostos-tv:n emännästä nousi mieletön seksisymboli – ”Muistuttaa ajasta ennen internetiä”

  9. 9

   Mitkä sääret! Julmaa kritiikkiä saanut Hanna Sumari, 58, tanssi ylpeänä minimekossa – esitys meni mönkään: ”Olit pihalla koko ajan”

  10. 10

   Petter Northugin viesti tv-kameran edessä Emil Iversenille: ”Hyvä, että kaadoit myös suomalaisen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   4 eri mitoilla varustettua miestä avautuu seksielämästään: ”Teen parhaani sillä, mitä minulla on”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Uimarenkaat omasta takaa” Katri Sorsan rehellinen kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  2. 2

   Aino-Kaisa Saarinen kertoo hetkestä, jolloin hänen unelmansa romahti: ”Vastauksena oli hiljaisuus”

  3. 3

   Marianne ja Jouni jättivät hyvät työt ja muuttivat kaupungista pikkukylälle – ”Tällä on ollut todella kallis hinta”

  4. 4

   Helsinkiläismies eli niin kuin naistenlehdissä kehotettiin – tässä kuvassa hän lataa kotona akkuja

  5. 5

   Nokian murhaepäily: 17-vuotiaan tytön kuolinsyy selvisi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Iivo Niskanen paljasti Ylellä, mitä sanoi Norjan tähtihiihtäjälle maalissa – Sami Jauhojärvi latasi perään täyslaidallisen

  2. 2

   Emil Iversen perusteli törmäykseen johtanutta ratkaisuaan – menikö kohuttu tilanne todellakin 50–50?

  3. 3

   Sliipatun pukumiehen kodista paljastui mykistävä yllätys – toukat ryömivät isännöitsijää vastaan

  4. 4

   Iivo Niskasen kaatanut Emil Iversen haluaa kotiin Lahden MM-kisoista – Norjan päävalmentajalta täystyrmäys

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Marika saa Espanjassa pitkiä katseita – suomalaiset nimet, jotka eivät toimi ulkomailla

  6. Näytä lisää