Nina, Amanda, Ninni

Asuminen

Valikko

Asuminen

Suomalaiset kertovat mökkihelvetistä: "Siitä alkoi liki 20 vuotta kestänyt painajainen"

IS:n lukijat avautuivat omista kimppamökkikokemuksistaan. Mökin yhteisomistus ei todella ole helppoa.
"Isäni kuoltua kesämökki jäi jakamatta ja kaikkien käyttöön. Muutaman vuoden kuluttua veljeni maksettiin ulos, mutta hän käytti mökkiä edelleen kuin omaansa. Myös velipuoleni käytti mökkiä miten huvitti. Kaikki kulut maksoimme minä ja äitini. Sain aina pelätä, mitä mökillä tapahtui muiden siellä ollessa. Biojätteet jätettiin haisemaan kesähelteellä mökiltä poistuttaessa, valot jätettiin päälle, kirjastonkirjat palauttamatta, ihmeellisiä virityksiä oli porattu sinne ja tänne, petivaatteet hujan hajan, viimeiset vessapaperit ja kahvit oli käytetty eikä uusia ollut ostettu tilalle. Sisarukset saattoivat ilmestyä mökille ilmoittamatta - ja ilman omia ruokia. Sitten he olivat nokka nyppyrässä, kun heille ei ollut ruokaa valmiina. Kun lopulta sain äitini pään käännettyä, ja hän suostui myymään mökin, olin todella helpottunut. Yksi suuri stressitekijä poistui elämästäni. Tietysti olen välillä vähän surullinen, että minun lapsilleni ei jäänyt kesämökkiä, jota he suuresti rakastivat.
Liian kiltti sisko

Pari vuotta sitten saimme sovittua omat lomaviikot. Jokainen saa vuorovuosina varata oman lomaviikkonsa ensimmäisenä ja muilla ei silloin ole asiaa paikalle ilman, että siitä on etukäteen sovittu. Muina aikoina mökki on yhteisessä vapaassa käytössä, jos ei muuta sovittu. Lisäksi käytössä on yhteinen kalenteri, jonne on suotavaa laittaa omat tulonsa ja menonsa. Minulta menivät alun perin hermot, kun ei ollut omaa rauhaa. Itselläni on lomaa rajoitetusti, toisin kuin osalla, joilla on koko kesä. Tuli siinä sanomista, mutta toistaiseksi tämä omaviikko-systeemi on osoittautunut hyväksi.

Eri asia ovat nämä kuka tekee/kukaan muu ei tee mitään/aina minä joudun -asiat. Huoh...Näistäkin saa päänsärkyä, kun ei ole koko kesää aikaa eikä taitoakaan. Minä suosin ostopalveluja, kun en osaa rempata. Jos joku osaa/luulee osaavansa/ haluaa, niin tehkööt itse, mutta pitäkööt marttyyrin suunsa kiinni.
Ivory61

Törkeä oli äitini, joka ilmaiseksi antoi yhdelle tyttärelle mökin ja maksatti hänen veljillään verot ja vakuutukset. Ei ollut äidillä oikeustajua lainkaan. En olisi veljinä maksanut enkä käynyt koko mökillä.
Oikeudenmukaisuutta

Yhteisomistus ei voi koskaan toimia: Tytär haluaa roikkua lapsuuden tunnelmissaan ja poika haluaa vihdoin saattaa mökin asumiskuntoon (sähkö, vesi, tie perille, esimerkiksi). Minä puolisona tunnen voimakasta painostusta, etenkin omalta vaimoltani olla jotenkin mukana heidän ääliömäisessä riitelyssään. Pitäkää tunkkinne, en edes pidä mökkeilystä. Siskoni saa pitää meidän perintömökkimme, jos se hänelle kelpaa.
Yrmeä

Menin vaimoni sisarusten kanssa osakkaaksi yhteiseen osakeyhtiömuotoiseen kesäpaikkaan. Näin saimme ostettua isomman ja hienomman paikan. Siitä alkoi liki 20 vuotta kestänyt painajainen. Uhkauksia, haukkuja, päällekarkauksia ja maksuja riitti, vaikka yritin kiertää kuinka kaukaa. Tavallisesta kiinteistöstä pääsee eroon ja saa aina halutessaan pakkohuutokaupan aikaiseksi, kun ottaa juristin. Riitaisesta osakeyhtiöstä ei, ellei myy ilmaiseksi.
Johannes

Mieheni sai ennakkoperintönä veljensä kanssa vanhempiensa kesämökin. Mökki sijaitsi saaressa viiden kilometrin venematkan päässä mantereelta. Mieheni rakensi tontille uuden saunan ja asennutti aurinkopaneelit mökin katolle. Veli osteli kaikenlaisia juttuja, kuten grillejä, koottavan huvimajan, toimimattoman jääkaapin ja topatut puutarhakalusteet. Veljen jäljiltä mökki oli täynnä viinapulloja ja jääkaappiin oli jätetty syömättömät ruoat. Koskaan emme etukäteen tienneet, onko veli menossa mökille. Joskus hän sanoi, ettei mene, mutta olikin yhtäkkiä tulossa. Myimme tämän hienolla paikalla olleen mökin ja ostimme mieheni kanssa Virosta uudesta kerrostalosta meren rannalta "kesäpaikan".
Lomalla Virossa

Vanhempamme kuolivat 1987 ja 1994. Meitä on neljä sisarusta. Itse olisin myynyt mökin heti 1994. Osa sisaruksista on vastustanut myymistä koko ajan. Kukaan ei ole huoltanut sitä, joten se on huonossa kunnossa tällä hetkellä. Kuolinpesältä alkavat rahat loppua ja mökin arvo on laskenut nollaan. Tiedän, että kenellä tahansa pesän osakkaalla on oikeus vaatia jakoa. Olen odotellut, että sisaruksille tulisi järki käteen tämän asian suhteen."
Mikäs kiire tässä

Yhteismökit ovat varmasti itsensä Paholaisen keksintö. Äitini jakaa yhteismökin veljiensä kanssa, joista yksi käyttäytyy kuin omistaisi mökin ja toiset kävisivät siellä hänen vierainaan. Suurin osa veljeksistä ei käy mökillä enää ollenkaan, mutta toisten käymiset ja erityisesti polttopuiden käyttö lasketaan kyllä tarkasti. Olemattoman pienestä mökkimaksusta maristaan "miksi maksaisin, kun en käy", ikään kuin asunto-osakettakaan ei tarvitsisi maksaa, jos ei ole kotona. Työpanoksia vertaillaan, omaksi eduksi tietenkin; kun jopa liikuntavammaisen vanhuksen puidensahauskuntoa ivaillaan, on helppo arvata se jännittynyt ja tulehtunut tunnelma, mikä mökkiläisten kesken vallitsee. Toisten veljesten lapset ovat tervetulleempia kuin toisten, vieraista nyt puhumattakaan. Mökkipahanen hapertuu, mutta mitään uudistuksia siellä ei saa tehdä. Jos tontin ja mökin lapsilleen jättänyt isoisä tietäisi, miten paljon pahaa mieltä, riitaa ja katkeruutta mökki on vuosikymmenien mittaan aiheuttanut, hän katuisi sitä koskaan antaneensa."
Sukumökki on pahin

Perheeni lunasti tätini perheen kanssa isovanhempieni rakentaman kesämökin kahdeksan vuotta sitten. Aikaisemmin osakkaita oli viisi perhettä ja silloin homma ei toiminut. Nyt kun meitä on kaksi perhettä, mökkihommat sujuvat aika kivasti sovituissa kevät- ja syystalkoissa. Kumpikin perhe laittaa joka kuussa yhdessä sovitun summan mökkitilille ja sieltä maksetaan mökin menot.
Rosmariini74

Vaimoni äiti osti pienen mökin pienellä tontilla vaimoni nimiin. Sisaruksia on kaikkiaan kuusi. Alkuvuosina, kun mökkiä käyttivät äiti sekä vaimoni veljet, he maksoivat vakuutusmaksut, sähköt ja verot ja asiat olivat ok. Tänä päivänä, kun he eivät enää ole mökillä, eivätkä maksa kuluja, paikka on vaimoni ja minun hoidossa ja olemme myös rakentaneet uuden mökin. Vanha on purettu. Muut sisarukset käyttävät mökkiä edelleen entiseen malliin. Nyt, kun tilanne on toinen, me maksamme kaikki kulut, mutta muut sisarukset katsovat oikeudekseen käydä edelleen kesäisin mökillä mutta kustannuksiin he eivät halua osallistua ja pitävät meitä riidan kylväjinä.
Sisar kateus

Yhteisomistus on yhtä helvettiä. Lapsena saimme mökin perinnöksi kolmeen pekkaan ja nyt aikuisena siitä ei pääse eroon ei sitten millään. Yksi ei halua myydä omaa osuuttaan, eikä ole varaa ostaa meidän muiden osuuksia, joten kaksi meistä on ilmeisesti ikuisesti siinä kiinni vasten tahtoamme. Älkää ikinä laittako lapsille mökkiä perinnöksi. Tämä on yhtä helvettiä! Niin, ja verot ja muut maksut juoksevat, vaikka emme ikinä käytä mökkiä.
Vasten tahtoaan

Meillä oli 'kolhoosimökiksi' sanottu paikka Orivedellä 1965-1968, jonka isäni ja me noin 12-vuotiaat pojat rakensimme. Maa oli äitini vanhemman veljen. Äidillä oli kaksi muuta veljeä, jotka sitten päättivät, että eivät 'tarvitse' enää mökkiä ja kiristivät vanhemmalta veljeltään mökin ja vielä itselleen tontit 'kolhoosimökin' vierestä. Tämä mökki annettiin nuoremman veljen pojalle, vaikka nämä kummankin veljen pojat, joita oli neljä, eivät olleet tehneet mitään sen eteen. Vanhin veli, joka omisti nämä maat, oli heidän mielestään perinyt 'väärin' ja he 'kiristivät' häneltä jollakin tavalla tonttinsa. Äitini oli kolmanneksi vanhin eikä saanut mitään. Tästä asiasta olen loppuelämäni katkera, että kuinka voivat omat veljet olla tällaisia ryöväreitä!
Simonaati

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Aftonbladet: Huippumoderneja venäläisiä sotalaivoja Itämerelle – ”Hätkähdyttävä ja erittäin vahva signaali”

  2. 2

   Tovin työttömänä ollut Annika Metsäketo: ”Työttömyyskassan rahat eivät riitä mihinkään”

  3. 3

   Kadonneen jäljillä -jakso ei paljastanut kaikkea Jaakosta – nuorella miehellä lamauttava elämäntilanne: ”Ohjelma ei ratkaise ongelmiani”

  4. 4

   Venäjä julkaisi kuvia uudesta hirmuohjuksesta – ”Kykenee tuhoamaan kerralla koko Ranskan”

  5. 5

   Vanheneeko tämä nainen ollenkaan? Takavuosien discotähti Sabrina, 48, on yhä melkoinen seksipommi

  6. 6

   Bernerien talohanke suututtaa Espoossa: ”Voittoja maksimoidaan muuttamalla asemakaavaa”

  7. 7

   Asiakkaiden haukut väsyttivät Kodin1-myyjät: ”Lopetan lokakuun jälkeen, en kerta kaikkiaan jaksa”

  8. 8

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  9. 9

   ”Tyttäreni kotiutettiin sairaalasta klo 14, klo 23:05 poliisi tuli ilmoittamaan suruviestin” – IS:n lukijoiden kauhukokemukset psykiatrisesta hoidosta

  10. 10

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  2. 2

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  3. 3

   Kadonneen jäljillä: Jaakko, 25, saa ikävän tiedon äidistään kesken etsintämatkan

  4. 4

   Simo, 69, väittää tehneensä virheen tartuttuaan eläkkeen superkarttumaan – ”Saan rahani vasta 90-vuotiaana”

  5. 5

   Mittava poliisioperaatio Tampereen lentokentällä – häiriö radioliikenteessä aiheutti epäilyn kaappauksesta

  6. 6

   Yhdyssana vai yhdys sana? Testaa, kuinka hyvin osaat suomen kieltä

  7. 7

   Haluatko nukkua sikeästi? Syö tällainen iltapala

  8. 8

   Ferrarin Sebastian Vettelistä villi huhu

  9. 9

   Pojat pellenaamareissa kokivat yllätyksen Kajaanissa – tytöt juoksivat kintereillä metsään

  10. 10

   ”Tyttäreni kotiutettiin sairaalasta klo 14, klo 23:05 poliisi tuli ilmoittamaan suruviestin” – IS:n lukijoiden kauhukokemukset psykiatrisesta hoidosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  2. 2

   Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

  3. 3

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  4. 4

   Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

  5. 5

   Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

  6. 6

   Brittimiljardööri muistelee hämmentävää lounastaan Donald Trumpin kanssa – tapaamisen ainoa puheenaihe järkytti ja suretti

  7. 7

   Dementian ensimmäiset varoitusmerkit ovat salakavalia – tunnista nämä 11 oiretta

  8. 8

   Helsinkiläismies pääsi huijauksella jatkoon Talent Suomessa – ”Missä tässä on se talentti?”

  9. 9

   Tv-katsoja huomasi jotain outoa – olympiavoittaja hakeutui nopeasti leikkaukseen

  10. 10

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Aftonbladet: Huippumoderneja venäläisiä sotalaivoja Itämerelle – ”Hätkähdyttävä ja erittäin vahva signaali”

  2. 2

   Tovin työttömänä ollut Annika Metsäketo: ”Työttömyyskassan rahat eivät riitä mihinkään”

  3. 3

   Kadonneen jäljillä -jakso ei paljastanut kaikkea Jaakosta – nuorella miehellä lamauttava elämäntilanne: ”Ohjelma ei ratkaise ongelmiani”

  4. 4

   Venäjä julkaisi kuvia uudesta hirmuohjuksesta – ”Kykenee tuhoamaan kerralla koko Ranskan”

  5. 5

   Vanheneeko tämä nainen ollenkaan? Takavuosien discotähti Sabrina, 48, on yhä melkoinen seksipommi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pellejen pelottelu kostautui Kalliossa – johti yhteenottoon vastaantulijan kanssa

  2. 2

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  3. 3

   Kadonneen jäljillä: Jaakko, 25, saa ikävän tiedon äidistään kesken etsintämatkan

  4. 4

   Simo, 69, väittää tehneensä virheen tartuttuaan eläkkeen superkarttumaan – ”Saan rahani vasta 90-vuotiaana”

  5. 5

   Mittava poliisioperaatio Tampereen lentokentällä – häiriö radioliikenteessä aiheutti epäilyn kaappauksesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poista tämä ruksi – tai muuten Google tuntee nettihistoriasi nimelläsi

  2. 2

   Oppilas latasi videon nettiin, opettajasta välittömästi seksisymboli – onko Oksana maailman kuumin matikan maikka?

  3. 3

   Tuliko puhelu tuntemattomasta numerosta? Nerokkaalla kikalla voit selvittää sen ilmaiseksi

  4. 4

   Saara Aalto sekosi riemusta – X Factorin juontajalta huvittava kommentti

  5. 5

   Yhdestä urheilumaailman kuuluisimmasta skandaalista pian 23 vuotta – mitä osapuolille kuuluu nykyään?

  6. Näytä lisää