Digitoday

Valikko

Tietotekniikka- ja bisnesstrategiat kulkevat yhä erillään

IT-strategioiden ja liiketoimintastrategioiden linjaamisesta on puhuttu vuosikausia samoin kuin siitä, että tietotekniikka on entistä strategisempi osa yrityksen johtamista. Yrityksen IT-johtajan olisi hyvä istua yrityksen johtoryhmässä, jotta keskusteluyhteys saataisiin oikeasti toimivaksi. Näin teoriassa, mutta useimmissa yrityksissä IT-puoli elää omaa elämäänsä, jonka suoritusmittarit eivät ole juuri yhteydessä muun liiketoiminnan mittareihin.
IT-strategioiden ja liiketoimintastrategioiden linjaamisesta on puhuttu vuosikausia samoin kuin siitä, että tietotekniikka on entistä strategisempi osa yrityksen johtamista. Yrityksen IT-johtajan olisi hyvä istua yrityksen johtoryhmässä, jotta keskusteluyhteys saataisiin oikeasti toimivaksi. Näin teoriassa, mutta useimmissa yrityksissä IT-puoli elää omaa elämäänsä, jonka suoritusmittarit eivät ole juuri yhteydessä muun liiketoiminnan mittareihin.

Tietotekniikkajohtaja on edelleen harvinaisuus yrityksen ylimmässä johdossa. Usein tietohallinto on talousjohtajan vastuulla.

Keväällä Britanniassa National Computing Centren tekemän tutkimuksen mukaan IT-yksiköt ponnistelevat uudessa ympäristössä, jossa bisnesstrategia ja IT-strategia ovat entistä enemmän toisistaan riippuvaisia.

Strategioiden koordinointiin tarvitaan tehokkaampia kommunikaatiokanavia. IT-toimintojen pitää joustaa selviytyäkseen nopeasti muuttuvassa bisnesympäristössä.

Tutkimuksen tietotekniikkajohtoon kuuluneet vastaajat näkivät tärkeimpinä kehitystä kaipaavina asioina tarpeen tunnistaa tai joissain tapauksissa kehittää bisnesstrategia sekä sellaisen IT-strategian kehittämisen, joka on linjassa bisnesstrategian kanssa ja keskittyy liiketoimintahyötyihin. Muita tärkeitä kehityskohteita olivat nopean muutoksen vaikutusten siirtäminen IT-strategiaan sekä ylimmän johdon tuki.

Ymmärrettävä strategia helpottaa elämää

"Perinteisesti strategiatyössä vuorovaikutus on ollut yksisuuntaista niin, että johto on miettinyt liiketoimintastrategiaa, josta on saatu viitteitä tietotekniikkastrategiaan. Nyt vuorovaikutuksen pitäisi kuitenkin olla kaksisuuntaista, sillä liiketoiminta on huomattavasti aiempaa dynaamisempaa ja tietotekniikka mahdollistaa aivan uusia liiketoimintamalleja", sanoo Accenturen pohjoismaisesta strategiakonsultoinnista vastaava partneri Frank Korsström.

Useilla yrityksillä ei ole selkeää IT-strategiaa. Yritysjohdon ymmärrettävissä oleva tietotekniikkastrategia kuitenkin helpottaisi elämää. Strategian pohjalta tehdään muun muassa investointipäätöksiä, mutta yksittäisiin ehdotuksiin on vaikea ottaa kantaa, jos ei tiedetä mihin se liittyy.

Monissa suomalaisyrityksissä on johto, joka ei ole kasvanut IT-tehtävien ja -hankkeiden kautta, mutta Korsströmin mielestä tilanne muuttuu varmasti. Myös tietohallintojohtajanimityksissä on alettu katsoa laajempaa kokonaisuutta, kun johtajiksi nimitetään ihmisiä, joilla on teknisen ymmärryksen lisäksi hyvä käsitys bisneksestä.

Strategiat liian teknologialähtöisiä

Johdon konsultti Jorma Tamminen WM-datasta on sitä mieltä, että IT-strategioita on mietitty vain vähän liiketoimintalähtöisesti. IT-strategiat ovat teknologialähtöisiä ja suuret projektit kuten vuosi 2000, euro ja IAS-kirjanpito ovat olleet teknologiavoittoisia.

Tietotekniikkastrategiat noudattavat huonosti liiketoiminnan tarpeita. Se näkyy esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmissä, jotka ovat Tammisen mukaan usein "arkistokaappien korvaamista tietojärjestelmällä".

"Nykyään myydään paljon ratkaisuna ohjelmistoa, mutta siinä tulee myydyksi vain osa kokonaisuudesta, kun ihmiset ja prosessit puuttuvat", Tamminen sanoo.

Liikkeenjohto ei ymmärrä tietotekniikkaa ja haettu lisäarvo jää usein saamatta. IT-johto on yleensä talousjohtoa, jolla on alaisenaan IT-johtaja. Näin tietotekniikkanäkökulma jää usein ohueksi, kun mietitään strategioita ja kriittisiä menestystekijöitä.

"IT-funktiota on alettu johtaa yhä enemmän kuin muutakin liiketoimintaa palvelu-, laatu- ja kustannustasovaatimuksineen. IT:tä ei nähdä pelkästään tukitoimintona, vaan sen pitää pystyä kilpailemaan ulkoisten palvelutuottajien kanssa", Accenturen partneri Jouni Hakanen sanoo. Hänen vastuualueenaan on 300 ympäri maailmaa toimivan kollegansa kanssa strateginen IT-tehokkuus.

Tietotekniikan strateginen merkitys korostuu vasta nyt

Yrityksen IT-strategia ei useinkaan ole kytköksissä liiketoimintastrategiaan, mutta parhaassa tapauksessa strategiat integroidaan totaalisesti. IBM:n toimitusjohtaja Pyry Lautsuo (kuvassa) näkee, että silloin liiketoimintayksiköiden johtajilta edellytetään kiinnostusta ja ymmärrystä tietotekniikkaa kohtaan.

"Tällaisia aloja ovat esimerkiksi pankit ja vakuutus, joissa ylin johto on jo nuorena osallistunut IT-projekteihin ja kypsynyt sitä kautta. Tavarakaupan puolella kaula voi olla isompi eikä teollisuudessakaan ole takavuosina pidetty tietotekniikkaa strategisena komponenttina, vaikka insinöörit ovatkin johdossa", Lautsuo, itsekin insinööri, naurahtaa.

"Tietotekniikan strateginen merkitys on alkanut korostua vasta nyt, kun toimitusketjujen hallinta ja tuotteiden elinkaaren hallinta otetaan vakavasti. Virtuaaliyrityksessä on paljon strategisia elementtejä siitä, mikä on ydintä ja mikä voidaan ulkoistaa", Lautsuo sanoo.

Valmistuspuolella on strateginen päätös siirtyä alihankintaan eikä sitä voida hoitaa, jos tekniikka ei ole riittävällä tasolla. Myös järjestelmien integrointi sähköisessä kaupassa on strategisia peruskysymyksiä. Järjestelmät pitää pystyä integroimaan nykyjärjestelmien lisäksi myös ulkopuolisten sidosryhmien järjestelmiin.

Toisen aallon ERP työllistää

Yritysten IT-strategioiden työlistan kärkipäässä ovat Korsströmin mukaan nykyään toisen aallon ERP-hankkeet. Lähtökohtatilanteena on yritysostoin kasvanut yritys, johon on syntynyt hajanainen IT-arkkitehtuuri ja jossa on vain paikallista prosessiajattelua tai sitä ei ole lainkaan.

Suomalaisistakin yrityksistä löytyy esimerkkejä tilanteesta, jossa yrityksellä on kymmeniä toiminnanohjausjärjestelmiä. Hajanaisuus hidastaa integraatiota, jota tarvitaan jo sisäisen informaation kulussa, e-bisneksestä puhumattakaan.

Ratkaisua rakennettaessa tietojärjestelmävalinnat tulevat vasta sitten, kun on tehty muutosohjelma ja muutaman vuoden päähän ulottuvat suunnitelmat. Nyt toimintatapa on aivan toisenlainen kuin viisi, kymmenen vuotta sitten, jolloin usein uudella järjestelmällä sementoitiin vanhat prosessit.

Tärkeimpinä asioina tietotekniikkastrategioiden kehittämisessä Accenturen Hakanen näkee, että tietotekniikka integroituisi voimakkaammin liiketoiminnan tekemiseen. IT-toiminnoista pitäisi saada selkeästi mitattavissa olevia tuloksia. Tekniikan pitäisi myös lanseerata uusia liiketoimintamahdollisuuksia avaavia hankkeita.

"Tärkeää on myös bisnesriskien estäminen ja rajoittaminen. Esimerkiksi tunnin pysähdys jollakin tehtaalla voi maksaa enemmän kuin koko IT-toimintojen vuosibudjetti", Hakanen sanoo.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa haasteena on myös kustannusten hallinta, mutta sen pitää kuitenkin kyetä tuomaan lisäarvoa bisnekseen. Yhtälö ei ole Hakasen mielestä ole mahdoton, mutta se vaatii yritysten tietohallintojohtajilta hyvää fokusointia IT-strategioissaan sekä vastuunottoa niistä liiketoiminnan haasteista, joihin tietotekniikkatoimintojen muutoksilla voidaan vaikuttaa.

Strategiset sensorit seuraavat kehitystä

Pienemmilläkään yrityksillä ei ole varaa olla miettimättä strategiakysymyksiä. Strategiatyö ei enää ole sitä, että takahuoneissa tehdään työtä ja tulokset kirjataan juhlallisesti.

"Nyt hyväksytään, että strategiatyö on luonteeltaan navigoivaa. Strategiaa muutetaan sen mukaan, miten markkinat kehittyvät ja mitkä ovat kilpailutekijät", Korsström sanoo.

Hakasen mukaan tulevaisuudessa yleistyy strategisten sensorien käyttö, jotka välittävät tietoa reaaliajassa. Sensorit hyödyntävät tietoverkkoja ja keräävät reaaliaikaisesti tietoja esimerkiksi tuotteiden myyntiajoista, kuluttajaprofiileista tai kulutuskäyttäytymisen muutoksista. Näin voidaan automaattisesti ennustaa ja luoda tulevaisuuden kuvaa strategiatyön pohjaksi.

Strategiset sensorit ovat ison yrityksen tapa päästä samaan sormenpäätuntumaan, jollainen pienellä yrityksellä on lompakossaan. Isommat yritykset seuraavat strategioiden toteutumista nyt prosessimittareilla ja tuloskorteilla, mutta seuraava vaihe on Hakasen mukaan strategiset sensorit.

IT-strategiat joutuvat todella koetteille yrityksen elämän murroskohdissa, joita tuovat muun muassa fuusiot ja yritysostot. Mahdollisimman nopea tietojärjestelmien integrointi on suuri haaste, mutta se myös mahdollistaa lähes aina merkittävämpien synergiaetujen toteuttamisen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  2. 2

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  3. 3

   Yle: Toimittajille kuumennut Sipilä myöntää tehneensä virheen iltamyöhään Torniossa – ”Olisin voinut tehdä monia asioita toisin”

  4. 4

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  5. 5

   Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

  6. 6

   Ystävä petti legendaarisen Sergei Fedorovin – Venäjän supertähti menetti NHL:ssä tienaamansa miljoonat

  7. 7

   EU haluaa kieltää reserviläisten kiväärit – ”He eivät ymmärrä Suomen systeemiä”

  8. 8

   Filippiiniläinen pikaruokalatyöntekijä on kuuluisan kaunottaren kaksoisolento – salaa napatusta kuvasta tuli nettihitti, jopa itse näyttelijä huomioi

  9. 9

   Saksalaislehti: Bottaksella enää vain yksi vastustaja taistelussa Mercedeksen tallipaikasta

  10. 10

   Dubain ökyrikas kruununprinssi jakoi Instagramissa maagisen upean videon pilvenpiirtäjän huipulta – alkaako näkymä huimata?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  2. 2

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  3. 3

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  4. 4

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  5. 5

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  6. 6

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  7. 7

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  8. 8

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  9. 9

   X Factor -finaalin kappaleet julki – Saara Aalto esittää 80-luvun jättihitin

  10. 10

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  9. 9

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  10. 10

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suolistosyöpä yleistyy myös nuorilla – tunnista nämä 5 oiretta

  2. 2

   Kirje viipyi yli viikon postissa – Eero, 32, ei päässyt omaan ylennystilaisuuteensa

  3. 3

   Yle: Toimittajille kuumennut Sipilä myöntää tehneensä virheen iltamyöhään Torniossa – ”Olisin voinut tehdä monia asioita toisin”

  4. 4

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  5. 5

   Saara Aalto ja puoliso Meri saivat X Factor -tuotannolta harvinaisen poikkeusluvan – ”Ovat vanhempia kuin muut”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  2. 2

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  3. 3

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  4. 4

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  5. 5

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää