Digitoday

Valikko

Tietotekniikka- ja bisnesstrategiat kulkevat yhä erillään

IT-strategioiden ja liiketoimintastrategioiden linjaamisesta on puhuttu vuosikausia samoin kuin siitä, että tietotekniikka on entistä strategisempi osa yrityksen johtamista. Yrityksen IT-johtajan olisi hyvä istua yrityksen johtoryhmässä, jotta keskusteluyhteys saataisiin oikeasti toimivaksi. Näin teoriassa, mutta useimmissa yrityksissä IT-puoli elää omaa elämäänsä, jonka suoritusmittarit eivät ole juuri yhteydessä muun liiketoiminnan mittareihin.
IT-strategioiden ja liiketoimintastrategioiden linjaamisesta on puhuttu vuosikausia samoin kuin siitä, että tietotekniikka on entistä strategisempi osa yrityksen johtamista. Yrityksen IT-johtajan olisi hyvä istua yrityksen johtoryhmässä, jotta keskusteluyhteys saataisiin oikeasti toimivaksi. Näin teoriassa, mutta useimmissa yrityksissä IT-puoli elää omaa elämäänsä, jonka suoritusmittarit eivät ole juuri yhteydessä muun liiketoiminnan mittareihin.

Tietotekniikkajohtaja on edelleen harvinaisuus yrityksen ylimmässä johdossa. Usein tietohallinto on talousjohtajan vastuulla.

Keväällä Britanniassa National Computing Centren tekemän tutkimuksen mukaan IT-yksiköt ponnistelevat uudessa ympäristössä, jossa bisnesstrategia ja IT-strategia ovat entistä enemmän toisistaan riippuvaisia.

Strategioiden koordinointiin tarvitaan tehokkaampia kommunikaatiokanavia. IT-toimintojen pitää joustaa selviytyäkseen nopeasti muuttuvassa bisnesympäristössä.

Tutkimuksen tietotekniikkajohtoon kuuluneet vastaajat näkivät tärkeimpinä kehitystä kaipaavina asioina tarpeen tunnistaa tai joissain tapauksissa kehittää bisnesstrategia sekä sellaisen IT-strategian kehittämisen, joka on linjassa bisnesstrategian kanssa ja keskittyy liiketoimintahyötyihin. Muita tärkeitä kehityskohteita olivat nopean muutoksen vaikutusten siirtäminen IT-strategiaan sekä ylimmän johdon tuki.

Ymmärrettävä strategia helpottaa elämää

"Perinteisesti strategiatyössä vuorovaikutus on ollut yksisuuntaista niin, että johto on miettinyt liiketoimintastrategiaa, josta on saatu viitteitä tietotekniikkastrategiaan. Nyt vuorovaikutuksen pitäisi kuitenkin olla kaksisuuntaista, sillä liiketoiminta on huomattavasti aiempaa dynaamisempaa ja tietotekniikka mahdollistaa aivan uusia liiketoimintamalleja", sanoo Accenturen pohjoismaisesta strategiakonsultoinnista vastaava partneri Frank Korsström.

Useilla yrityksillä ei ole selkeää IT-strategiaa. Yritysjohdon ymmärrettävissä oleva tietotekniikkastrategia kuitenkin helpottaisi elämää. Strategian pohjalta tehdään muun muassa investointipäätöksiä, mutta yksittäisiin ehdotuksiin on vaikea ottaa kantaa, jos ei tiedetä mihin se liittyy.

Monissa suomalaisyrityksissä on johto, joka ei ole kasvanut IT-tehtävien ja -hankkeiden kautta, mutta Korsströmin mielestä tilanne muuttuu varmasti. Myös tietohallintojohtajanimityksissä on alettu katsoa laajempaa kokonaisuutta, kun johtajiksi nimitetään ihmisiä, joilla on teknisen ymmärryksen lisäksi hyvä käsitys bisneksestä.

Strategiat liian teknologialähtöisiä

Johdon konsultti Jorma Tamminen WM-datasta on sitä mieltä, että IT-strategioita on mietitty vain vähän liiketoimintalähtöisesti. IT-strategiat ovat teknologialähtöisiä ja suuret projektit kuten vuosi 2000, euro ja IAS-kirjanpito ovat olleet teknologiavoittoisia.

Tietotekniikkastrategiat noudattavat huonosti liiketoiminnan tarpeita. Se näkyy esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmissä, jotka ovat Tammisen mukaan usein "arkistokaappien korvaamista tietojärjestelmällä".

"Nykyään myydään paljon ratkaisuna ohjelmistoa, mutta siinä tulee myydyksi vain osa kokonaisuudesta, kun ihmiset ja prosessit puuttuvat", Tamminen sanoo.

Liikkeenjohto ei ymmärrä tietotekniikkaa ja haettu lisäarvo jää usein saamatta. IT-johto on yleensä talousjohtoa, jolla on alaisenaan IT-johtaja. Näin tietotekniikkanäkökulma jää usein ohueksi, kun mietitään strategioita ja kriittisiä menestystekijöitä.

"IT-funktiota on alettu johtaa yhä enemmän kuin muutakin liiketoimintaa palvelu-, laatu- ja kustannustasovaatimuksineen. IT:tä ei nähdä pelkästään tukitoimintona, vaan sen pitää pystyä kilpailemaan ulkoisten palvelutuottajien kanssa", Accenturen partneri Jouni Hakanen sanoo. Hänen vastuualueenaan on 300 ympäri maailmaa toimivan kollegansa kanssa strateginen IT-tehokkuus.

Tietotekniikan strateginen merkitys korostuu vasta nyt

Yrityksen IT-strategia ei useinkaan ole kytköksissä liiketoimintastrategiaan, mutta parhaassa tapauksessa strategiat integroidaan totaalisesti. IBM:n toimitusjohtaja Pyry Lautsuo (kuvassa) näkee, että silloin liiketoimintayksiköiden johtajilta edellytetään kiinnostusta ja ymmärrystä tietotekniikkaa kohtaan.

"Tällaisia aloja ovat esimerkiksi pankit ja vakuutus, joissa ylin johto on jo nuorena osallistunut IT-projekteihin ja kypsynyt sitä kautta. Tavarakaupan puolella kaula voi olla isompi eikä teollisuudessakaan ole takavuosina pidetty tietotekniikkaa strategisena komponenttina, vaikka insinöörit ovatkin johdossa", Lautsuo, itsekin insinööri, naurahtaa.

"Tietotekniikan strateginen merkitys on alkanut korostua vasta nyt, kun toimitusketjujen hallinta ja tuotteiden elinkaaren hallinta otetaan vakavasti. Virtuaaliyrityksessä on paljon strategisia elementtejä siitä, mikä on ydintä ja mikä voidaan ulkoistaa", Lautsuo sanoo.

Valmistuspuolella on strateginen päätös siirtyä alihankintaan eikä sitä voida hoitaa, jos tekniikka ei ole riittävällä tasolla. Myös järjestelmien integrointi sähköisessä kaupassa on strategisia peruskysymyksiä. Järjestelmät pitää pystyä integroimaan nykyjärjestelmien lisäksi myös ulkopuolisten sidosryhmien järjestelmiin.

Toisen aallon ERP työllistää

Yritysten IT-strategioiden työlistan kärkipäässä ovat Korsströmin mukaan nykyään toisen aallon ERP-hankkeet. Lähtökohtatilanteena on yritysostoin kasvanut yritys, johon on syntynyt hajanainen IT-arkkitehtuuri ja jossa on vain paikallista prosessiajattelua tai sitä ei ole lainkaan.

Suomalaisistakin yrityksistä löytyy esimerkkejä tilanteesta, jossa yrityksellä on kymmeniä toiminnanohjausjärjestelmiä. Hajanaisuus hidastaa integraatiota, jota tarvitaan jo sisäisen informaation kulussa, e-bisneksestä puhumattakaan.

Ratkaisua rakennettaessa tietojärjestelmävalinnat tulevat vasta sitten, kun on tehty muutosohjelma ja muutaman vuoden päähän ulottuvat suunnitelmat. Nyt toimintatapa on aivan toisenlainen kuin viisi, kymmenen vuotta sitten, jolloin usein uudella järjestelmällä sementoitiin vanhat prosessit.

Tärkeimpinä asioina tietotekniikkastrategioiden kehittämisessä Accenturen Hakanen näkee, että tietotekniikka integroituisi voimakkaammin liiketoiminnan tekemiseen. IT-toiminnoista pitäisi saada selkeästi mitattavissa olevia tuloksia. Tekniikan pitäisi myös lanseerata uusia liiketoimintamahdollisuuksia avaavia hankkeita.

"Tärkeää on myös bisnesriskien estäminen ja rajoittaminen. Esimerkiksi tunnin pysähdys jollakin tehtaalla voi maksaa enemmän kuin koko IT-toimintojen vuosibudjetti", Hakanen sanoo.

Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa haasteena on myös kustannusten hallinta, mutta sen pitää kuitenkin kyetä tuomaan lisäarvoa bisnekseen. Yhtälö ei ole Hakasen mielestä ole mahdoton, mutta se vaatii yritysten tietohallintojohtajilta hyvää fokusointia IT-strategioissaan sekä vastuunottoa niistä liiketoiminnan haasteista, joihin tietotekniikkatoimintojen muutoksilla voidaan vaikuttaa.

Strategiset sensorit seuraavat kehitystä

Pienemmilläkään yrityksillä ei ole varaa olla miettimättä strategiakysymyksiä. Strategiatyö ei enää ole sitä, että takahuoneissa tehdään työtä ja tulokset kirjataan juhlallisesti.

"Nyt hyväksytään, että strategiatyö on luonteeltaan navigoivaa. Strategiaa muutetaan sen mukaan, miten markkinat kehittyvät ja mitkä ovat kilpailutekijät", Korsström sanoo.

Hakasen mukaan tulevaisuudessa yleistyy strategisten sensorien käyttö, jotka välittävät tietoa reaaliajassa. Sensorit hyödyntävät tietoverkkoja ja keräävät reaaliaikaisesti tietoja esimerkiksi tuotteiden myyntiajoista, kuluttajaprofiileista tai kulutuskäyttäytymisen muutoksista. Näin voidaan automaattisesti ennustaa ja luoda tulevaisuuden kuvaa strategiatyön pohjaksi.

Strategiset sensorit ovat ison yrityksen tapa päästä samaan sormenpäätuntumaan, jollainen pienellä yrityksellä on lompakossaan. Isommat yritykset seuraavat strategioiden toteutumista nyt prosessimittareilla ja tuloskorteilla, mutta seuraava vaihe on Hakasen mukaan strategiset sensorit.

IT-strategiat joutuvat todella koetteille yrityksen elämän murroskohdissa, joita tuovat muun muassa fuusiot ja yritysostot. Mahdollisimman nopea tietojärjestelmien integrointi on suuri haaste, mutta se myös mahdollistaa lähes aina merkittävämpien synergiaetujen toteuttamisen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Valtava jäävuori uhkaa irrota Etelämantereelta – kauhuskenaariona maailmanlaajuiset seuraukset

  2. 2

   George W. Bushin taistelu kertakäyttösadetakin kanssa varasti huomion Trumpin virkaanastujaisissa – internet sekosi kuvasarjasta

  3. 3

   Mikä kaunotar! Ivanka Trump, 35, käänsi katseet vaaleanpunaisessa prinsessapuvussaan

  4. 4

   Esko Aho Trumpin valtaannoususta Ylellä: ”Vaihdos oli rajumpi ja pelottavampikin”

  5. 5

   Tappolistat, agentit, vakoilusatelliitit... 8 salaisuutta, jotka Donald Trump saa tietää virkaan astuttuaan

  6. 6

   Miksi Trump vannoi valansa käsi kahdella Raamatulla?

  7. 7

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  8. 8

   Juha Mieto joutui antamaan periksi nykyajalle – yhdestä periaatteesta hän ei kuitenkaan luovu ikinä

  9. 9

   Kumppaniaan pettänyt listaa: ”Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen kuin petin”

  10. 10

   EK10: Pettynyt Latvala: ”En tiedä mikä on pielessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi hetki hetkeltä: Trumpin ensimmäinen päivä presidenttinä huipentui tanssiaisiin

  2. 2

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  3. 3

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  4. 4

   Mikä kaunotar! Ivanka Trump, 35, käänsi katseet vaaleanpunaisessa prinsessapuvussaan

  5. 5

   Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

  6. 6

   Kiusallinen sekaannus Melania Trumpin ja Michelle Obaman välillä – presidenttiparit pyörivät Valkoisen talon portailla hämmentyneinä

  7. 7

   Haapaveden tragedian sotaveteraani taisteli oikeudessa sairauskorvauksesta – ”Loppuun saakka terävä pää”

  8. 8

   Sarjahukuttajan puhelin hälyttää, mutta missä? Poliisin paikannusyritys jäi tuloksettomaksi

  9. 9

   Kumppaniaan pettänyt listaa: ”Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen kuin petin”

  10. 10

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  9. 9

   Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

  10. 10

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Valtava jäävuori uhkaa irrota Etelämantereelta – kauhuskenaariona maailmanlaajuiset seuraukset

  2. 2

   George W. Bushin taistelu kertakäyttösadetakin kanssa varasti huomion Trumpin virkaanastujaisissa – internet sekosi kuvasarjasta

  3. 3

   Mikä kaunotar! Ivanka Trump, 35, käänsi katseet vaaleanpunaisessa prinsessapuvussaan

  4. 4

   Esko Aho Trumpin valtaannoususta Ylellä: ”Vaihdos oli rajumpi ja pelottavampikin”

  5. 5

   Tappolistat, agentit, vakoilusatelliitit... 8 salaisuutta, jotka Donald Trump saa tietää virkaan astuttuaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seurasi hetki hetkeltä: Trumpin ensimmäinen päivä presidenttinä huipentui tanssiaisiin

  2. 2

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  3. 3

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  4. 4

   Mikä kaunotar! Ivanka Trump, 35, käänsi katseet vaaleanpunaisessa prinsessapuvussaan

  5. 5

   Psykologi lataa: ADHD-tyyppisistä oireista suuri osa johtuu vanhemmuuden puutteesta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää