Rauno, Raine, Rainer

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Aarno Arvela IS:lle 9.4.2004: "15-vuotiaalle myöhäistä opettaa, mikä on oikein ja mikä väärin"

Keskiviikkona 21.9.2011 menehtynyt huippujuristi kertoi IS:n haastattelussa 9.4.2004 näkemyksensä Suomen rikoskulttuurista - jonka hän tunsi erittäin hyvin.
Suomi on läntisen Euroopan väkivaltaisin maa. Raskaista rikoksista tuomittujen puolustaja Aarno Arvela ei sitä hyväksy, vaan vaatii kasvattajia hoitamaan tehtävänsä.

Rauhallisena, huikean aurinkoisena kevätpäivänä paha maailma tuntuu olevan hyvin kaukana huippujuristi Aarno Arvelan vaatimattomasta toimistosta, jossa asianajajan lisäksi työskentelee
Liisa-rouva ja muuten vain häärii irlanninsetteri Eddie.

Tässä se paha maailma kuitenkin on, ympärillä, Arvelan ympärillä jopa konkreettisesti. Sadan metrin päässä on Pasilan poliisitalo, 150 metrin päässä oikeustalo.

Emme puhu nyt Arvelan tunnetuimmista jutuista; poliisimurhista, Heinojen murhasta, emme kukkakauppamurhasta, matkakotimurhasta emmekä hiv-raiskaajasta. Keskustelemme suomalaisesta nyrkki- ja puukkokulttuurista yleensä, sillä väkivallan surullisessa tilastossa olemme EU:n ykkösmaa - vielä vappuun saakka. Silloin tulevat Baltian maat ja syöksyvät ohi.

Arvela toden totta tietää mistä puhuu, sillä hän on vuosikymmenet puolustanut paitsi kohurikoksista epäiltyjä, myös ihmisiä, joiden teot eivät ole päätyneet etusivuille.

Aarno Arvela, pahantekijöiden puolustaja, haluaa herättää kasvattajat tekemään sitä, mikä on heidän velvollisuutensa: kasvattamaan.

- Turhauttavinta meidän hommassa on se, että 15-vuotiaalle on aika myöhäistä opettaa, mikä on oikein ja mikä väärin, Arvela toteaa tyyneen tyyliinsä.

- Pahantekijä voi yhtä huonosti kuin uhrikin. Siinä voi olla paljon syrjäytymistä takana. Ei tässä ammatissa voi muuta ajatella kuin että kotioloilla ja ympäristöllä on hirveän iso merkitys ihmisen myöhempään kohtaloon. Joskus tulee mieleen, ettei noilla taustoilla voinutkaan olla kovin hyvää odotettavissa.

Rangaistusten kovennus ei auta - muutos lähtee ihmisestäArvelan mukaan nuorten käyttäytymisessä näkyy aaltoliike. Nyt ei ole muotia varastella autoja kuten kymmenisen vuotta sitten.

- Aina tulee olemaan nuoria, jotka varastavat kaupasta ja tekevät hölmöjä. Minulle on eniten noussut pintaan se, ettei meidän tarvitse hyväksyä Euroopan väkivaltaisimman kansan asemaa. Voisimmeko ottaa itseämme niskasta kiinni ja pyrkiä länsieurooppalaiseen tasoon?

- Rangaistuksilla ja rikosoikeusjärjestelmällä sitä ei voi saavuttaa. Käyttäytyminen lähtee ihmisestä. Meissä on sisällä malli, johon pitää pystyä vaikuttamaan, Arvela vaatii kuulostamatta saarnamieheltä.

- Sillä se ei toteudu, että nostetaan törkeän pahoinpitelyn minimirangaistus yhteen vuoteen. Se on aivan kosmetiikkaa.

Niinpä - eihän pahoinpitelijä pikaistuksissaan mieti, että lyönpä tässä, ei tule kuin vuosi.

- Tällaisessa käyttäytymiskaavassa väkivalta on tapa ratkaista ongelma. Meidän olisi kauan sitten, lapsuudessa, pitänyt opettaa, ettei se ole, Arvela korostaa.

Arvelan mielipiteitä kuuntelee herkällä korvalla, sillä huippu-asianajajan sanomalla on, tai ainakin sillä soisi olevan vaikutusta.

Lopulta kyseessä on varsin yksinkertainen seikka: äiti, isä tai isovanhempi sanoo hiekkalaatikolla, ettei ole oikein, kun isompi vie pienemmän lapion. Mitä pienempi lapsi, sen helpompi aloittaa työ.

Läheisväkivalta on nyt puheenaihe. Arvelan mukaan sen esiintymisestä on tiedetty aina, mutta on ollut dramaattista kuulla, että joka viides on perheessään kokenut väkivaltaa. Isä voi lyödä äitiä ja lapsia, äiti myös, tai sitten viinaanmenevä aikamiespoika käy mukiloiden evakuoimassa mummon rahat.

Perheväkivalta ja muu väkivalta eivät eroa toisistaan, koska ne ovat saman kasvatuksen hedelmiä. Läheisväkivallassa on se inhottava puoli, että se periytyy sukupolvelta toiselle.

- Enhän minä mitään tehnyt, löin vain takaisin, on tavallisin vastaus Arvelan nuorelta asiakkaalta.

- Saan aloittaa siitä, että hei kuule, lyöminen on rikos, ja olet ihan yhtä syyllinen kuin se joka löi ensin. Kyllä se pitää kertoa nuorelle ennen kuin hän täyttää 15, Arvela toistaa.

Täysin paatunutta rikollista Arvela ei ole asiakkaissaan vielä tavannut. Omatunto ja katumus on ollut heistä jokaisella.

- Niissä henkirikoksissa, joita olen käsitellyt, viimeistään seuraavana päivänä tekijä ajattelee, että herranjumala mitä on tullut tehtyä, Arvela sanoo.

Ongelmat alkavat jo hiekkalaatikollaPitkien keskustelujen aikana asianajaja pääsee hyvin selville vakavan rikoksen tekijän taustoista. Puolustaja näkee kotioloihin saakka.

- Jos otetaan hiekkalaatikko ensimmäiseksi pisteeksi, seuraavana on koulu ja koulukiusaus. Se on väkivaltaa, jotakuta alistetaan ja nujerretaan. Kasvatus epäonnistuu, ellei nuorelle pystytä opettamaan edes sitä, että poistu paikalta.

- Kiusaaminen edellyttää yleisöä. Ellei nuori uskalla mennä väliin tai protestoida ääneen, hän voi poistumalla ilmaista sen, ettei hyväksy tekoa. Sen opettaminen on minimivaatimus. Ellei siihen pystytä, niin johan on myrkky, Arvela toteaa kiihtymättä.

- Onko järjestelmämme sellainen, että kiusaustilanne alkoi parantua vasta, kun kouluja ja viranomaisia ryhdyttiin haastamaan oikeuteen?
Emmekö osaa hoitaa näitä asioita ihan normaalilla tavalla, niin että kasvatusvastuu olisi otettu jo aiemmin?

Arvela on itsekin arkipäivän kasvattaja, tosin kaksi tytärtä on jo aikuisia.

- Kiusaaminen tuli lähelle, koska sitä esiintyi vanhemman tyttären luokalla. Luojan kiitos, se ei kohdistunut perheeseemme.

Vanhempainilloissakin käyvät vanhemmat, joiden lapsilla ei ole ongelmia.

- Silloin asiat ovat koulun ammattilaisten käsissä. Kiusaaminen tapahtuu koulun sisällä, vaikka vanhemmat tekisivät mitä, Arvela sanoo.

- Tuskin meillä pahaa geeniä on, vaikka johdammekin väkivaltatilastoa, Arvela uskoo. Euroopassa väkivalta on saatu 1990-luvulla vähenemään, jopa Italiassa, joka oli Suomen tasolla. Selityksenä on selvä vihollinen, ammattirikollisuus ja mafia, joihin puuttuminen on yksinkertaisempaa kuin kasvottomaan perhe- ja katuväkivaltaan.

Tiukan etelämaalaisen perheyhteyden puutekaan ei selitä Suomen synkkyyttä.

"Viina riivaa suomalaisia"Ruotsi on samanlainen maa ja siellä rikollisuutta on puolet vähemmän, Arvela toteaa ja lähettää terveisiä päättäjille:

- Meitä riivaa viina, se on selvä. Viinamyynnin nousu veronalennuksen jälkeen hätkähdytti, ja uskon, että sille tasolle se jää. Kaikki se juotu viina näkyy rikostilastoissa varmasti.

Suomi antaa kansalaisilleen viestiä siitä, että perusoikeuksista omaisuuden suoja ja henkilökohtainen koskemattomuus ovat samanarvoisia, koska niiden rikosoikeudellinen asteikko on sama.

Arvela on eri mieltä.

- Minun silmissäni henkilökohtainen koskemattomuus on arvokkaampaa kuin tavara. Myös Ruotsissa on näin.

Arvela ei halua väkivaltakeskustelussa puhua menneistä kuohuttaneista oikeusjutuistaan. Hänen tehtävänsä on ollut kynsin hampain puolustaa päämiestensä etua, vaikka kyseessä olisi kuinka puistattava teko.

- Se vain on niin. Se on moraalinen ja eettinen velvollisuuteni. Sen varassa tätä ammattia harjoitetaan, mutta ei se sitä poista, että joutuu tässä ajattelemaan asioita.

Kauhea rikos mietityttää myös ammattilaista. Uhrin ja hänen läheistensä ohella kärsii myös tekijä.

- Totta kai. Tässä ammatissa näkee asiakkaan ja hänen perheensä hädän.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Henkilökunta paljastaa, miten suomalaiset sikailevat laivoilla: ”Lähes joka vuorossa joku vanhempi rouva ehdotti hyttijatkoja”

  2. 2

   Stadin derbyn karu saldo: Irronnut sormenpää, päävamma soihdusta, 10 kiinniottoa ja 5 lastensuojeluilmoitusta

  3. 3

   Eurojackpotissa oli tarjolla 76 miljoonaa euroa – yksi onnekas sai 2,4 miljoonaa

  4. 4

   Matti Nykänen suuttui Hiihtoliitolle Harri Ollin kohtelusta – räväytti todellisen klassikkokommentin

  5. 5

   Naapurit järkyttyivät Saksan karmeasta vauvalöydöstä – ”Tällaista näkee vain televisiossa”

  6. 6

   Britannian isorintaisin isoäiti mykisti tv-katsojat – sulhanen muikeana, juontaja ei voinut olla tuijottamatta povea

  7. 7

   Trumpilta raju aamuöinen purkaus Miss Universumia vastaan – ”Katsokaa hänen seksinauhansa”

  8. 8

   Luksuselämää viettäneet Korkin sisarukset kuolivat hämärissä oloissa paratiisisaarella – myös kolmas turisti löydettiin kuolleena lähistöltä

  9. 9

   Totuus perjantaipullosta – näitä juomia suomalaiset hakevat perjantaisin Alkosta

  10. 10

   Mikä muutos! Jenni Vartiainen on nyt blondi: ”En meinannut tunnistaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   96-vuotias sotaveteraani kertoo: Näin hävitin jättiperinnön

  2. 2

   Olympiavoittaja Hannu Manninen aloitti uudessa työssään – olisitko uskonut, missä kunnossa hän on nykyisin?

  3. 3

   Luksusasuntoja puunannut siivooja paljastaa mitä ökyrikkaiden kodeista löytyy: ”Kuitteja aborteista jopa jääkaapin ovessa”

  4. 4

   Henkilökunta paljastaa, miten suomalaiset sikailevat laivoilla: ”Lähes joka vuorossa joku vanhempi rouva ehdotti hyttijatkoja”

  5. 5

   Matti Nykänen suuttui Hiihtoliitolle Harri Ollin kohtelusta – räväytti todellisen klassikkokommentin

  6. 6

   Luksuselämää viettäneet siskokset kuolivat mystisesti paratiisisaarella – poliisi löysi samasta sängystä

  7. 7

   Tiesitkö? 16 asiaa, joita ei koskaan tulisi kuumentaa mikrossa

  8. 8

   Toimittaja haukkui Sami Hedbergin häijysti lyttyyn: ”Vaaraton ja pullea poika, jota kenenkään ei tarvitse haluta” – Näin Hedberg vastaa

  9. 9

   Karmea löytö Saksassa: matkalaukussa sekä elävä että kuollut vauva

  10. 10

   Vakavasti sairas Saija Varjus yllättyi kotinsa menosta pakkomyyntiin – ”En tiedä mistään mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies työskenteli 6 painajaismaista vuotta risteilyaluksella ja lataa nyt totuuden tiskiin – jatkuvaa pettämistä ja rikkaita ihmishirviöitä

  2. 2

   Maailmankuululle laulajalle kävi valtava moka – kohotti helmaa keikalla, paljasti intiimialueensa koko yleisölle

  3. 3

   Tiesitkö? 16 asiaa, joita ei koskaan tulisi kuumentaa mikrossa

  4. 4

   Saara Aalto mokasi pahasti Britannian X Factorissa – buuattiin brutaalisti ulos lavalta

  5. 5

   Haluatko eroon vatsamakkaroista? Yksi treeni on tutkitusti ylitse muiden

  6. 6

   Muodokas lentoemäntä Anne-Mari täytti 28 vuotta – ikimuistoinen lemmenloma stringibikineissä Kreikan auringon alla

  7. 7

   Suomen maantiehistorian jättimäisin kuljetus matelee Nelostietä 15 km/h, alla pyörii 92 rengasta – tältä se näyttää

  8. 8

   Anna Abreu ja Sara Forsberg hillittömässä yhteiskuvassa – pituuseroa yli 30 senttiä

  9. 9

   Puolialaston Viivi Pumpanen vartalomaalattiin Possessa – yllätti sitten MTV:n uutisankkurin suorassa lähetyksessä

  10. 10

   Aino-Kaisa Saarisella ja kaksossisarella jäätävä välirikko –”Suhde on lähes patologinen”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Henkilökunta paljastaa, miten suomalaiset sikailevat laivoilla: ”Lähes joka vuorossa joku vanhempi rouva ehdotti hyttijatkoja”

  2. 2

   Stadin derbyn karu saldo: Irronnut sormenpää, päävamma soihdusta, 10 kiinniottoa ja 5 lastensuojeluilmoitusta

  3. 3

   Eurojackpotissa oli tarjolla 76 miljoonaa euroa – yksi onnekas sai 2,4 miljoonaa

  4. 4

   Matti Nykänen suuttui Hiihtoliitolle Harri Ollin kohtelusta – räväytti todellisen klassikkokommentin

  5. 5

   Naapurit järkyttyivät Saksan karmeasta vauvalöydöstä – ”Tällaista näkee vain televisiossa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   96-vuotias sotaveteraani kertoo: Näin hävitin jättiperinnön

  2. 2

   Olympiavoittaja Hannu Manninen aloitti uudessa työssään – olisitko uskonut, missä kunnossa hän on nykyisin?

  3. 3

   Luksusasuntoja puunannut siivooja paljastaa mitä ökyrikkaiden kodeista löytyy: ”Kuitteja aborteista jopa jääkaapin ovessa”

  4. 4

   Henkilökunta paljastaa, miten suomalaiset sikailevat laivoilla: ”Lähes joka vuorossa joku vanhempi rouva ehdotti hyttijatkoja”

  5. 5

   Matti Nykänen suuttui Hiihtoliitolle Harri Ollin kohtelusta – räväytti todellisen klassikkokommentin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Mies työskenteli 6 painajaismaista vuotta risteilyaluksella ja lataa nyt totuuden tiskiin – jatkuvaa pettämistä ja rikkaita ihmishirviöitä

  2. 2

   Maailmankuululle laulajalle kävi valtava moka – kohotti helmaa keikalla, paljasti intiimialueensa koko yleisölle

  3. 3

   Tiesitkö? 16 asiaa, joita ei koskaan tulisi kuumentaa mikrossa

  4. 4

   Saara Aalto mokasi pahasti Britannian X Factorissa – buuattiin brutaalisti ulos lavalta

  5. 5

   Haluatko eroon vatsamakkaroista? Yksi treeni on tutkitusti ylitse muiden

  6. Näytä lisää