Arja, Lenni

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Itsensä piiskaamista ja piikkivyöllä rankaisua - näin Soinin uusi lähimies kertoi Opus Deistä 2006

IS kertoo keskiviikon printtilehdessään perussuomalaisten Timo Soinin uuden lähimiehen Oskari Juurikkalan kuuluvan myyttiseen Opus Dei -lahkoon. IS julkaisee nyt Juurikkalan haastattelun vuodelta 2006.
Da Vinci -koodi -kirja teki tiukasti katolisesta Opus Deista maailmankuulun. Suomalainen Oskari Juurikkala kertoo, millaista on elämä kohutun järjestön jäsenenä.

Aamulla Oskari Juurikkalan kännykkä piippaa kello kuusi. Hän herää lattialta, polvistuu suutelemaan maata ja sanoo: "Serviam" - haluan palvella.

Sen jälkeen Juurikkala suuntaa kylmään suihkuun. Hän piiskaa selkäänsä valkoisella katumusnauhalla ja lukee päivän ensimmäiset rukoukset. Messu kestää puoli tuntia. Aamupalan jälkeen Oskari suuntaa opinahjoonsa London School of Economicsiin.

Illalla koulutoverit lähtevät Lontoon humuun, mutta Oskari palaa asuntolaansa. Hän sitoo reitensä yläosaan vaaleansinisellä nauhalla piikkivyön, cilicen. Sen hakaset pureutuvat tiukasti ihoon ja ovat paikallaan kaksi tuntia päivässä. Se muistuttaa Oskaria Kristuksen kärsimyksistä.

Oskari Juurikkala, 24, on kiistellyn katolisen järjestön Opus Dein numeraari, selibaattiin lupautunut jäsen, joka ei hyväksy homoliittoja, avioeroja, kondomeja eikä abortteja. Hän kantaa kaulallaan ristiä, rukoilee pari tuntia päivässä ja kieltäytyy maallisista nautinnoista.
Jos elämä olisi vienyt toiseen suuntaan, Juurikkala olisi nyt töissä Lontoon Cityssä investointipankkiirina. Ja tekisi rahaa, paljon rahaa.

Kuinka tässä näin kävi?Pari vuotta sitten Lontooseen muuttanut Juurikkala ottaa vieraat vastaan Opus Dei -järjestön asuntolassa Lontoossa. Kevät on juuri puhjennut kukkaan, kirsikkapuut punertavat katujen varsilla.

Pitkäkaapuinen pappi astuu ulos asuntolasta Raamattu kainalossaan ja tervehtii Juurikkalaa, musta kissa lekottelee portailla lämmössä.

Sisällä asuntolassa lattioita peittävät kokolattiamatot, seinillä riippuu uskonnollisia maalauksia. Eikä missään näy ristin sielua. Jostakin kuuluu hiljaisia askeleita ja naurua: opusdeiläiset pelaavat ulkona krikettiä.

Oskari ohjaa pieneen huoneeseen, jossa on läkähdyttävän kuuma. Seinustalla upottavat sohvat, nurkassa kitara ja pingotettu rumpu. Kello seinällä tikittää äänekkäästi.

Tavallisesta, ulkoapäin jopa rumasta asuntolasta ei ensimmäisenä tule mieleen Da Vinci -koodin mielenvikainen albiinomunkki Silas, joka huokailee Kristuksen nimeä, ruoskii selkänsä verille kuritusköydellä ja kiristää piikkivyötä vielä vähän tiukemmalle.

Mutta Dan Brownin menestysteoksen jälkeen kiinnostus Opus Deitä kohtaan lisääntyi eksponentiaalisesti. Salaseura, jonka nuoret jäsenet pakotetaan sadomasokistisiin rituaaleihin? Elitistinen, upporikas kultti, joka käyttää siekailematta hyväkseen vaikutusvaltaisia suhteitaan ja suunnittelee maailmanvalloitusta? Pyhä mafia, jonka munkit ovat valmiita vaikka tappamaan aatteensa eteen? (Ei, Opus Deissä ei ole munkkeja.)

- Haluatte siis todella tietää Opus Deistä? Hyvä on, mutta sen jälkeen minun on valitettavasti tapettava teidät, aloittaa Opus Dei - vaiettu salaseura? -teoksen kirjoittanut Mikko Ketola.

Aiemmin melko tuntemattomasta järjestöstä on Da Vinci -koodin ilmestymisen jälkeen kirjoitettu kymmeniätuhansia sivuja. Puolueetonta kuvaa siitä on mahdoton saada.

- En ole lukenut Brownin kirjaa, olen kuullut siitä paljon pahaa. Se on Jumalan pilkkaa ja minulla on parempaa tekemistä, Oskari sanoo.

Opus Dei (Jumalan työ) on uskonnollinen yhteisö, roomalaiskatolisen kirkon äärikonservatiivinen osa. Sillä on arviolta 85000 jäsentä yli 80 maassa. Ja kyllä - monet jäsenistä ovat sangen vaikutusvaltaisia.

Opus Deitä on syytetty naisten alentamisesta, aggressiivisesta rekrytoinnista, jäsenten aivopesusta, osallisuudesta
John F. Kennedyn salamurhaan... ja mistä vielä. Melko lailla kaikesta.
Niin, näistä pitäisi kysyä kriitikoilta. Opus Dei on otollinen kohde salaliittoteorioille, koska se on sopivan kokoinen, ei liian pieni. Kyllähän jesuiittoihinkin aikoinaan liitettiin murhatarinoita.

Ei, Oskari ei ole itse kokenut aggressiivista rekrytointia. Ei, hän ei allekirjoita väitteitä mystisestä salaseurasta. Jäsenyys ei ole salaista, mutta toki uskonasiat ovat yksityisiä.

Hän ei myöskään hyväksy syytteitä, joiden mukaan järjestö syrjisi naisia - vaikka naiset siivoavat Oskarinkin asuntolan eikä heitä kuulu siitä kiittää.

- Kiitän siskojani sitten rukouksissa. Nämä asiat on järjestetty näin, koska olemme kaikki sitoutuneet selibaattiin.

Juurikkala on pukeutunut suoriin housuihin ja siniseen kauluspaitaan. Vaaleat hiukset ovat laineilla, kaulassa kimmeltää skapulaari.

Uskomuksen mukaan se suojelee niitä, jotka pitävät sitä paljaalla iholla.
Juurikkala ei vaikuta kiiluvasilmäiseltä fanaatikolta eikä aivopestyltä uhrilta vaan pikemminkin pohdiskelevalta nuorukaiselta, jolla on vahvat mielipiteet elämästä.

Haaveili suurperheestä ennen selibaattiaAikaisemmin Juurikkala oli ääriliberaali kauppakorkeaopiskelija, joka uskoi yksilön vapauteen ja rahan valtaan. Kokoomusnuorten jäsen oli vannoutunut ateisti, joka pänttäsi Richard Dawkinsia ja piti uskontoa epä-älyllisyytenä. Eiväthän ihmiset ole kuin kemiaa ja fysiikkaa, geenien ylläpitokoneita, ja tietoisuus syntyy aivojen sähköreaktioista. Netin keskustelupalstoilla hän jutteli muiden intellektuellien kanssa ja kirjoitteli kolumneja Ylioppilaslehteen.

Ajatukset poikkesivat jo tuolloin valtavirrasta: "Jo Platon ja Aristoteles huomasivat, että demokratia vie rappion tielle. Alas deittailu ja pehmoporno! Alas uranaiset ja ehkäisykulttuuri! En katso televisiota. Enkä pidä siitä."

Taloustieteen ja ääriliberaalisen maailmankatsomuksensa kautta hän löysi katolilaisuudenkin. Katolilaisten taloustieteilijöiden ajatukset kiinnittivät nuorukaisen huomion; ne puhuttelivat, niissä oli jotakin muutakin kuin markkinat vapaaksi -julistuksia. Syvyyttä.

Samoihin aikoihin hän keskusteli hengellisistä asioista: sielusta, enkeleistä ja kuolemasta äitinsä, elokuvaohjaaja Kaija Juurikkalan kanssa. Maailmankatsomus alkoi vähitellen muuttaa muotoaan.
Opus Deihin hän törmäsi internetissä, sattumalta. Siellä kerrottiin katolisesta järjestöstä, joka puhuu työn pyhittämisestä. Juurikkala kiinnostui heti.

- Lähetin heille sähköpostin New Yorkiin: Terve, terve, täällä on Oskari Suomesta. He kehottivat minua ottamaan yhteyttä Helsingin-toimistoon Fredrikinkadulle. Kävelin sinne, ja siitä se lähti.

Juurikkala kääntyi katoliseksi 2002. Pari vuotta sitten hän muutti Lontooseen Opus Dein asuntolaan Netherhall Houseen, jossa parhaillaan istumme.

Ja sitten, kesken rukouksen, Juurikkala järkyttyi. Suurperheestä koko ikänsä haaveillut Oskari tajusi, että Jumalalla oli hänen varalleen muita suunnitelmia.

- Hän halusi, että pyhitän elämäni selibaatille. Olin ihan, että ethän sä voi tätä multa pyytää. Mitä vaan, mutta ei tätä.

Mutta Jumala oli sinnikäs. Juurikkala pyrki Opus Dein numeraariksi eli selibaattiin sitoutuneeksi jäseneksi, joka pyhittää elämänsä ihmisten palvelemiseen.

Juurikkala astuu sisään Netherhall Housen kappeliin ja polvistuu hetkeksi lattialle. Violetin alttarin päällä seisoo kuusi kynttilää ja tabernaakkeli. Seinältä katselee Opus Dein perustaja, pyhä
Josemaría Escrivá.

Juurikkala hiljentyy rukoukseen. Hän rukoilee nykyään kaikkialla, ja hengellisiin harjoituksiin vierähtää pari tuntia päivässä.

Rukoilen vaikka matkalla yliopistolle. Hengellistä kirjallisuutta voi lukea metrossa. Kyllä sitä aikaa löytyy.

Välillä hän pyytää Jumalalta ihmettä, Josemarían väliintuloa.
Ihmeitä hän on kokenutkin.

- Joo, mutta en kerro. Elämä on täynnä pieniä ihmeitä - ja suuriakin, Oskari sanoo.

Miksi käytät piikkivyötä ja piiskaat itseäsi?Nyt on pakko kysyä siitä, tuota, kiduttamisesta. Siis mikä juttu se nyt on?

- Se on lähinnä pieni epämukavuus, jonka voi tarjota Jumalalle ja liittää johonkin rukousharjoitukseen. Me puhumme kuolettumisista, kieltäymyksistä.

Mutta miksi pitää ruoskia itseään ja käyttää piikkivyötä? Kuulostaa aika radikaalilta.

- Ei se ole minusta koskaan tuntunut radikaalilta. Meillä on piiska, mutta se on enemmän saunavihta kuin todellinen ruoska. Se on kangastyyppistä materiaalia, joka ei aiheuta verenvuotoa tai jälkiä, Juurikkala selvittää kärsivällisesti. Joskin hieman vastahakoisesti.

- Kuolettuminen on sitä, että hymyilee kun ei tee mieli hymyillä, aloittaa työn ajallaan, seisoo metrossa ja opettelee antamaan itsestään enemmän muille.

- Esimerkiksi lattialla nukkumisen voi yhdistää rukousharjoitukseen niiden puolesta, joilla ei ole mukavuuksia, kuten sänkyä.

Oskarin mukaan hänen arkensa ei kamalasti poikkea muiden ihmisten arjesta. Hän opiskelee, harrastaa liikuntaa, lukee, miettii tulevaisuuttaan, soittaa rumpuja, käy kaljalla silloin tällöin (kyllä, hän saa juoda alkoholia) ja tykkää puhua tuntikausia politiikkaa.

- Elokuvissa emme käy, mutta se liittyy varmasti raha-asioihin. Yritämme säästää. Televisiota katsomme, mutta vain tiettyjä ohjelmia.

Hänellä on omaakin rahaa, mutta säästöt menevät Opus Dein toimintaan.

Tällä hetkellä Juurikkala yrittää opetella nöyryyttä. Hänellä on vahvat mielipiteet, ja ehkä juuri siksi hänen valintansa tuntuu maallikosta vähän vaikealta ymmärtää.

Opus Deissä hän saa veljellisiä ojennuksia muilta jäseniltä, jos hän vaikkapa väittelee liian ärhäkästi. Hän joutuu kysymään neuvoa kirjoista, joita on sopivaa lukea. Hän tapaa hengellisen ohjaajansa kerran viikossa. Tämänkin haastattelun antamisesta hän keskusteli etukäteen ohjaajan kanssa.

Eikö hän entisenä yksilönvapauden puolestapuhujana koe antaneensa tahtonsa muiden käsiin, luopuneensa osasta itsenäisyyttään?

- Todellinen vapaus on vastuullista. Ei voi mennä ja tehdä mitä haluaa. Uskon ihan vilpittömästi, että Opus Dei on Jumalan tahto minua kohtaan. Se on maailman kaunein asia, täynnä rakkautta, lempeyttä, tarkoitusta. Enkä minä koe joutuneeni luopumaan mistään.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Lapsuus jätti Mikko Kuustoseen ikuiset arvet: ”Olen rampannut terapiassa 20 vuotta”

  2. 2

   Mies työskenteli 6 painajaismaista vuotta risteilyaluksella ja lataa nyt totuuden tiskiin – jatkuvaa pettämistä ja rikkaita ihmishirviöitä

  3. 3

   Emmerdale-kaunotar, 35, katuu ”roikkuvia” silikonirintojaan – uusi korjausoperaatio tulossa

  4. 4

   Herttuatar Catherine lumoavana vihreässä luksusmekossa – kikatteli fallosta muistuttavalle perinneherkulle

  5. 5

   Outoon paikkaan parkkihallissa ilmestynyt auto kummastutti Myllypurossa – syynä unohtunut käsijarru vai töykeä kuljettaja?

  6. 6

   Laulajakaunotar kohautti täysin läpikuultavalla haalarilla – samankaltainen roisi luomus nähty myös Susanna Penttilän yllä

  7. 7

   Aino-Kaisa Saarinen kohtelee aviomiestään kuin orjaa – ”Miten tuo mies jaksaa?”

  8. 8

   Lederhoseneihin pukeutunut Arnold Schwarzenegger riehakkaana Oktoberfesteillä – kuvankaunis naisystävä menossa mukana

  9. 9

   Video: Kieli keskellä suuta – näin rekkakuski Petri hoitaa Suomen historian suurimman erikoiskuljetuksen käännökset

  10. 10

   Rajut suunnitelmat hämmentävät Ylen henkilökuntaa – ”Ihmiset jopa peloissaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies työskenteli 6 painajaismaista vuotta risteilyaluksella ja lataa nyt totuuden tiskiin – jatkuvaa pettämistä ja rikkaita ihmishirviöitä

  2. 2

   Maailmankuululle laulajalle kävi valtava moka – kohotti helmaa keikalla, paljasti intiimialueensa koko yleisölle

  3. 3

   Marjaana ja Rosa löysivät Kadonneen jäljillä -ohjelmassa italialaisen isän ja isoisän – kaikki mullistui kuvausten jälkeen: ”Elämä on muuttunut täysin”

  4. 4

   Autoilu kallistuu ensi vuonna: Hallitus aikoo kiristää kahta veroa

  5. 5

   Aino-Kaisa Saarisella ja kaksossisarella jäätävä välirikko –”Suhde on lähes patologinen”

  6. 6

   Aino-Kaisa Saarinen kohtelee aviomiestään kuin orjaa – ”Miten tuo mies jaksaa?”

  7. 7

   Esko Valtaoja: Tämä suomalaislöydös voi olla 2500 vuoden päästä ainoa asia, mitä elinvuosistamme muistetaan

  8. 8

   Sisko, 62, viettää eläkepäiviään pysyvästi Unkarissa: Talon ja viinitilan hinta vain noin 70000 euroa

  9. 9

   Aino-Kaisa Saariselta katkera kommentti jääkiekosta – ”Kaljoitteluporukan kokoontumisajo”

  10. 10

   Ajatko 20000 km vuodessa? Laskelmat julki: näin paljon autoilusi kallistuu ensi vuonna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuululle laulajalle kävi valtava moka – kohotti helmaa keikalla, paljasti intiimialueensa koko yleisölle

  2. 2

   Saara Aalto mokasi pahasti Britannian X Factorissa – buuattiin brutaalisti ulos lavalta

  3. 3

   Haluatko eroon vatsamakkaroista? Yksi treeni on tutkitusti ylitse muiden

  4. 4

   Muodokas lentoemäntä Anne-Mari täytti 28 vuotta – ikimuistoinen lemmenloma stringibikineissä Kreikan auringon alla

  5. 5

   Suomen maantiehistorian jättimäisin kuljetus matelee Nelostietä 15 km/h, alla pyörii 92 rengasta – tältä se näyttää

  6. 6

   Mikä pallo on keskimmäinen? Väripallotesti paljastaa, kuinka tarkka näkö sinulla oikeasti on

  7. 7

   Näin Kuubassa uutisoitiin lentopalloilijoiden raiskaustuomiosta

  8. 8

   Puolialaston Viivi Pumpanen vartalomaalattiin Possessa – yllätti sitten MTV:n uutisankkurin suorassa lähetyksessä

  9. 9

   Mies työskenteli 6 painajaismaista vuotta risteilyaluksella ja lataa nyt totuuden tiskiin – jatkuvaa pettämistä ja rikkaita ihmishirviöitä

  10. 10

   Miksi rakastettu koomikko Masa Niemi päätyi traagiseen ratkaisuun?

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Lapsuus jätti Mikko Kuustoseen ikuiset arvet: ”Olen rampannut terapiassa 20 vuotta”

  2. 2

   Mies työskenteli 6 painajaismaista vuotta risteilyaluksella ja lataa nyt totuuden tiskiin – jatkuvaa pettämistä ja rikkaita ihmishirviöitä

  3. 3

   Emmerdale-kaunotar, 35, katuu ”roikkuvia” silikonirintojaan – uusi korjausoperaatio tulossa

  4. 4

   Herttuatar Catherine lumoavana vihreässä luksusmekossa – kikatteli fallosta muistuttavalle perinneherkulle

  5. 5

   Outoon paikkaan parkkihallissa ilmestynyt auto kummastutti Myllypurossa – syynä unohtunut käsijarru vai töykeä kuljettaja?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Mies työskenteli 6 painajaismaista vuotta risteilyaluksella ja lataa nyt totuuden tiskiin – jatkuvaa pettämistä ja rikkaita ihmishirviöitä

  2. 2

   Maailmankuululle laulajalle kävi valtava moka – kohotti helmaa keikalla, paljasti intiimialueensa koko yleisölle

  3. 3

   Marjaana ja Rosa löysivät Kadonneen jäljillä -ohjelmassa italialaisen isän ja isoisän – kaikki mullistui kuvausten jälkeen: ”Elämä on muuttunut täysin”

  4. 4

   Autoilu kallistuu ensi vuonna: Hallitus aikoo kiristää kahta veroa

  5. 5

   Aino-Kaisa Saarisella ja kaksossisarella jäätävä välirikko –”Suhde on lähes patologinen”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmankuululle laulajalle kävi valtava moka – kohotti helmaa keikalla, paljasti intiimialueensa koko yleisölle

  2. 2

   Saara Aalto mokasi pahasti Britannian X Factorissa – buuattiin brutaalisti ulos lavalta

  3. 3

   Haluatko eroon vatsamakkaroista? Yksi treeni on tutkitusti ylitse muiden

  4. 4

   Muodokas lentoemäntä Anne-Mari täytti 28 vuotta – ikimuistoinen lemmenloma stringibikineissä Kreikan auringon alla

  5. 5

   Suomen maantiehistorian jättimäisin kuljetus matelee Nelostietä 15 km/h, alla pyörii 92 rengasta – tältä se näyttää

  6. Näytä lisää