Heli, Heljä, Helinä

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

IS arkisto 2.11.2012: Puoli vuotta Bulevardin perhesurmasta - isoisä muistelee

Bulevardin perhesurmassa tyttärensä ja lapsenlapsensa menettänyt Risto Ahti purki tuskaansa päiväkirjamerkintöihin. Viimeisen kohtaamisen hän muistaa kuitenkin lämpimänä.
Forssalaisen kodin olohuoneessa on lastenleluja: valkoinen kissa, musta pienempi kissa ja iso pörröinen nalle. Nallen sylissä nököttää pesukarhu punainen nauha kaulassaan.

Puoli vuotta sitten Ypäjän seurakunnan entisen kirkkoherran Risto Ahdin ja hänen vaimonsa elämä musertui eikä palaa enää ennalleen.

"Justiinsa kävivät poliisit ja ovat vielä asunnossamme. Äsken minulla oli lapsenlapsia, nyt ei ole yhtään. Olen sanaton. Suuri murhenäytelmä on sattunut. Tieto tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ja varmaankin tästä riittää juttua ja ihmettelyä laajemmaltakin. Pyydän esirukousta. Ja oikein runsain mitoin perheeni puolesta. Ja sen pienen Bertan, joka täytti justiinsa vuoden. Ja tietysti kolmivuotiaan Hilman puolesta."

Perjantaina, 13. päivä huhtikuuta, tiedotusvälineisiin levisi tieto Helsingin ydinkeskustassa tapahtuneesta tragediasta. Poliisi löysi 38-vuotiaan äidin ja 1- ja 3-vuotiaat tytöt iltapäivällä surmattuina kodistaan. Järkyttävä totuus paljastui, kun poliisi oli viemässä asuntoon suruviestiä perheen isän kuolemasta. Kansainvälisessä elektroniikkayrityksessä työskennellyt 40-vuotias isä oli ajanut Porvoossa päin vastaantulevaa rekkaa ja kuollut. Pian selvisi, että ennen kolaria hän oli surmannut perheensä.

Risto ja hänen vaimonsa saivat pahimman mahdollisen viestin. Tytär Hanna ja lapsenlapset Hilma, 3, ja Bertta, 1, olivat poissa.

- Tieto tuli täysin yllättäen. Yleensähän onnettomuudet tulevat yllättäen, Risto sanoo nyt, lähes seitsemän kuukautta myöhemmin.

Poliisi kuvaili perhettä jälkeenpäin erittäin normaaliksi keskivertoperheeksi. Ei ollut avioeroa, ei parisuhdedraamaa. Sellainen kuva oli myös Hannan vanhemmilla. Kaiken piti olla tyttären perheessä hyvin. Ennen tragediaa perhe kävi pääsiäisvierailulla Riston ja hänen vaimonsa luona. Tunnelma oli seesteinen, ja he nauttivat pääsiäispöydän antimista. Risto kertoo, että mikään ei enteillyt tulevaa, kaikki oli kuten ennen. Vierailu jäi kuitenkin isovanhempien ja lapsenlasten viimeiseksi kohtaamiseksi. Vajaata viikkoa myöhemmin poliisi toi suruviestin Ahtien kotiin.

"Pääsiäinen oli ihana. Tyttö kattoi päivällispöytää, ja vaarikin sai oman suklaisen munansa ja vieläpä maljakossa koristeita. Hilma oli kuin enkelinpoikanen, täynnä elämisen intoa. Hän odotti pikkusiskonsa Bertan yksivuotissynttäreitä seuraavana päivänä. Pääsiäispäivän ehtoona perhe teki lähtöä Forssasta Helsinkiin ja minä sanoin, että minun tulee sinua Hilma ikävä. Niin minunkin. Koskas tulette. Huomenna, sanoi Hilma silmät kirkkaina. Sitä huomista minä nyt odotan. Viittä päivää myöhemmin tyttöjen elämä päättyi."

Riston mielessä tyttären ja lapsenlasten viimeinen vierailu säilyy kauniina muistona.

- Pieni Hilma oli kuin enkeli, kun hän sai kattaa pöytää. Hän touhusi pääsiäiskoristeiden kanssa ja oli hyvin energinen ja elämänmyönteinen, Risto muistelee.

Pääsiäisenä perhe kävi myös kävelyllä. Risto kertoo, että pikkuisen Hilman mieleen olivat erityisesti Forssan vanhan tehdasrakennuksen kutomo ja kehräämö. Pieni tyttö koki ne varmasti sadunomaisina rakennuksina.

- Ja poikani susikoira Mandi piti Hilmaa tarkasti silmällä, kun kävelimme. Mandi ja Hilma olivat todella läheiset kaverit.

Risto asui vaimonsa kanssa aiemmin Ypäjällä. He muuttivat Forssaan vain hieman ennen tragediaa. Uudelta kotipaikkakunnalta olisi ollut helpompi vierailla tyttären ja lapsenlasten luona. Tytär ja lapsenlapset olivat myös tuttu näky isovanhempien pihamaalla ennen muuttoa.

- Ypäjä on hevospitäjä, siellä se Hilma kulki hevosia katsomassa. Täällä eivät sitten paljon ehtineetkään käydä.
Riston ja hänen vaimonsa uuden asunnon seinällä on ruskea, puinen kello, jonka viisarit ovat pysähtyneet aikaan 21.41. Pariskunta ei ole vetänyt kelloa kertaakaan huhtikuisen tapahtuman jälkeen.

"Aikanaan kappeliin tuotiin siunausta odottamaan neljä valkoista arkkua. Pienet arkut olivat keskellä. Vaimoni oli paljon lukenut ja laulanut tytöille. Siinä hiljaa istuimme. Yhtäkkiä vaimoni lauloi (ja se pieni hetki syöpyi sisimpääni): "Ja siellä on kultainen metsä, ja metsässä kultainen puu ja unien sinilintu ja linnulla kultainen suu. Ja se unien sinilintu, se lapsia tuudittaa, se laulaa unisen laulun: la la lal la la." Joku tosikko sanoisi, että ei tuollaista olisi sopinut tehdä. Ollaanhan joskus tarkkoja, mikä on kirkollinen laulu, mikä ei. Toki virsiä laulettiin myös ja Hilman lempivirsi: Jumalan kämmenellä ei pelkää lintunen... eikä ihminenkään. Sitä Hilma oli lastenkerhossa laulanut, ja nyt siellä kerhokaveri kaipaa Hilmaa ja kyselee. Ymmärtääkö pikkuinen aikuisten selityksiä?"

Riston tytär oli ollut miehensä kanssa yhdessä pitkään. Hanna oli lukenut historiaa yliopistossa ja työskennellyt sittemmin opettajana ala-asteella, mies oli väitellyt tekniikan tohtoriksi. Avioliitto täydentyi muutamia vuosia sitten, kun perheeseen syntyi kaksi suloista tytärtä.

Perhe oli muuttamassa pois Bulevardilta, ja muuttolaatikot olivat vain noutajaa vailla. Tytär oli ostanut uuteen kotiin vehreän peikonlehden. Se kukoistaa nyt Riston ja hänen vaimonsa olohuoneessa.

Tyttären ja isän välit olivat lämpimät. Risto on aina viihtynyt luonnossa, ja hän on juossut elämänsä aikana 81 täysmaratonia. Myös Hanna-tytär tykkäsi lajista. Juoksu oli isän ja tyttären yhteinen harrastus.

- Hän oli ulkoiluihmisiä ja juoksi aina aamulenkin. Viime aikoina meni minun ohitsenikin.

Elokuinen Helsinki City Marathon jäi Ristolta tänä vuonna väliin, ja vuosikymmeniä kestänyt perinne katkesi. Viime vuosina lapsenlapsella Hilmalla oli tapana vilkuttaa isoisälleen matkan puolivälissä.

- En nyt mennytkään, kun ei Hilma ollut vilkuttamassa.

Risto kertoo, että lapsenlapset tykkäsivät kuunnella, kun Riston vaimo luki heille lastenkirjoja.

- Hilma oli kielellisesti hyvin kehittynyt ikäisekseen. Ulkoilimme ja leikimme myös tyttöjen kanssa paljon.

Kun tytär oli käymässä, koko poppoo saattoi lähteä ulos hevosia katsomaan. Risto myös nukkui usein yön yli tyttärensä perheen kodissa, jos Helsingin suunnalla pitkään oli venyneitä kokouksia. Tragediasta huolimatta Ristolla ei ole tyttärensä miehestä ja lapsenlastensa isästä pahaa sanottavaa.

- Hän oli ihan mukava mies. Hyvät muistot jäivät heistä. Maailmassa on vain paljon sellaista, mitä ei voi ymmärtää.

Risto on purkanut surunsa kirjoittamiseen. Ajatukset kulkevat virtana päiväkirjan sivuilla. Tytär ja tyttärentyttäret ovat mielessä päivittäin. Lapsenlapset ovat tulleet myös uniin.

"Harvoin muistan näkemiäni unia. Poikkeus on viime yöltä. Olin menossa laivalla Pohjoista jäämerta pitkin Beringinsalmelle ja sieltä Havaijille saakka. Juututtiin valtaviin ahtojäihin. Siinä seistiin ja ihmeteltiin ja muistin vaimoni sanat. Kaikkea hullua se Risto harrastaa. Yhtäkkiä näin kaksi ihmistä vierellä korkean jääröykkiön huipulla. Tuolla on ihmisiä. Tulkaa alas liukumäkeä ja pannaan peittoja pehmikkeeksi laivan kannelle. Pehvamäkeä laskivat. Ja mitä ihmettä: siinä olivat Hilma ja Bertta. Pienet lapsenlapseni. Ei olla pitkään aikaan nähty. Ja Hilman mukaan Bertta on jo reipas kävelijä. Mutta minä voivottelin umpikujaa, johon laiva on juuttunut. Mutta kuulemma Bertta on nähnyt railon. Takaisin vähän matkaa ja vasemmalle ja kuulemma kaukana välkkyi avovesi. Laiva käännettiin ja minä kiitin Berttaa avusta. Päästiin avoveteen ja olimme laivan kannella ilomielellä. Mahdoton umpikuja oli sittenkin poistunut ja niin lähdettiin kuukausien matkalle Havaijille, jossa lupasin näyttää tytöille maratonreittini 20 vuoden takaa."

- Olin umpikujassa ja tytöt auttoivat. Se oli aika erikoista, kun ajattelin unessa, että vedän matkan tuonne Havaijille. Mennään koillisväylää, sitten juututtiin jäihin. Sitten sanoin, että tuolla on ylhäällä ihmisiä, että otetaan ne tänne laivaan. Ne oli Hilma ja Bertta, ja he ohjasivat meidät sitten pois jäiden seasta avoveteen.

Risto ei ole suostunut jäämään paikoilleen. Elämän on jatkuttava, vaikka rakkaimmat ovat poissa.

- Tärkeintä on, että ihmisellä on harrastuksia, menemisiä ja osallistumisia. Ei kannata sisälle linnoittautua, tuonne vaan ihmisten pariin.

Riston mukaan monelle on silti ollut vaikeaa kohdata surun vallassa olevia ihmisiä. Ihmiset eivät tiedä, mitä sanoa, miten lohduttaa.

"Tuttu naishenkilö kävelee suuressa kauppakeskuksessa vastaani. Yhtäkkiä hän saa jalat alleen ja livahtaa oikealle hyllyjen väliin. Tiesin hänen jalkojensa olevan heikot, joten riensin onnittelemaan parantumisesta. En minä tänne olisi halunnut tulla, mutta naapuri usutti. Loimaalla olisi ollut paremmat kaupat. No, mutta halusin sanoa sinulle päivää ja onnitella että jalkakin nousee mukavasti.
En olisi millään tänne halunnut. Mutta eikö ollut mukava nähdä ja toivotan sinulle siunattua kesää. Häh, mitä. Näkemiin nyt vaan.
Me ihmiset arastelemme surevan kohtaamista. Koska ei osaa sanoa mitään ja tarvitsisi silti sanoa. Siinä tulee hätäännyksissä sanottua vaikka sitä, että en olisi tänne halunnut, ei sitten millään ja nyt vielä omaisensa menettänyt tuttu pappikin tuli väärään aikaan vastaan. Suru on sopeutumista elämään ilman poislähteneitä rakkaita. Yhden poismenon ymmärtääkin, mutta kun neljä yhdellä kertaa. Kyllä siinä jo tututkin joutuvat miettimään, että menenkös hyllyn taakse piiloon."


- Tärkeintä olisi, että ihmiset suhtautuisivat luonnollisesti. Sanoja ei aina tarvitse, Risto sanoo.

Alkuvaiheessa monet Riston ja hänen vaimonsa ystävistä ja hyvistä tuttavistakaan eivät tienneet, miten suhtautua yllättäen neljä läheistään menettäneeseen pariskuntaan.

- Sitten sen toisaalta myös ymmärtää, että toinen on niin avuton, ettei näe muuta ratkaisua kuin lähteä karkuun.

Riston mukaan ihmisten osanottoa on joskus myös vaikea kestää. Sanonnat "Aika parantaa haavat" tai "Tiedän, miltä sinusta tuntuu, minulta kuoli koira pari vuotta sitten" ovat turhaa sanahelinää.

- Ei aina tarvitse edes sanoa, että osanottoni. On luonnollisesti vain.

Risto kertoo, että eniten tukea hän on saanut ihmisiltä, jotka ovat itsekin elämässään kokeneet menetyksiä. Risto on ollut vuosikymmeniä mukana Ypäjän musiikkiteatterin toiminnassa. Parhaat myötäeläjät ovat yllättäen löytyneet heistä, joiden kanssa Risto on vuosia harjoitellut ja esittänyt näytelmiä.

- Niiden, jotka ovat kriisityössä, pitäisi olla tasapuolisia. Ei niin, että osa haudattavista jää unohduksiin.

"Elämän myötätuulessa elänyt uskova osaa ladella vain muutamaa ulkoa oppimaansa Raamatun lausetta ja toteaa jopa, että Jumala ei tee virheitä. Ja silloin minun sisuskaluni pistää vastaan monella kysymyksellä suoraan Jumalalle. Elämän tragedioita kokenut ihminen on paras lohduttaja, vaikka hänellä ei vahvaa uskontaustaa olekaan."

Heti suru-uutisen jälkeen pariskunnalle kävi juttelemassa tuttu kirkkoherra, jolla on myös sairaalapapin koulutus.

- Hän osasi tehtävänsä. Kyllä se niin on, että osa papeista on tunnevammaisia ja juoksee karkuun. Minulla on tällainenkin kokemus.

Risto myöntää, että huhtikuisten tapahtumien jälkeen uskon asiat ovat olleet puntarissa. On ollut vaikeaa tyhjentää tyttären kotia: pakata vaatteita ja leluja laatikoihin ja miettiä, mitä niillä tekisi. Vaikeaa katsella lelua, jonka avulla pääsiäisen aikoihin vuoden täyttänyt Bertta opetteli seisomaan.

- Se on selvää, että elämänkatsomus ja usko ovat joutuneet kriisiin. Seulotaan turhuudet pois, ja se tärkein ehkä jää.

Poliisi on kertonut tiedottavansa perhesurman esitutkinnasta, kun se on valmis. Ristolla on oma käsityksensä huhtikuisen perjantain tapahtumista.

- Päiväkirjassa se on, mutta antaa sen olla siellä.

Risto uskoo, että näkee rakkaat lapsenlapsensa vielä. Ihminen jättää aina jäljen. Jäljen, joka ei katoa, vaikka maallinen vaellus päättyy.

- Ei ihminen mihinkään häviä. Hilmakin on, mutta hän on jossain nyt.

Kursivoidut tekstit ovat Risto Ahdin julkaisemia kirjoituksia Kotimaa24.fi- sivustolla. Artikkelissa on hyödynnetty Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien uutisarkistoa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  2. 2

   Suomen valtiota ja tuhansia kotikoneita piinannut teinihakkeri vangittiin – petti poliisille antaman lupauksensa

  3. 3

   Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

  4. 4

   Äiti ihmettelee, miksi kuollut poika saa yhä karhukirjeitä – ”Häntä uhataan oikeuden­käynneillä”

  5. 5

   Jari-Matti Latvala ajoi hurjasti ulos testeissä – kaato tallentui videolle

  6. 6

   Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

  7. 7

   Saara Aalto esittelee prinsessaleikkejä Maria Veitolalle – juontaja pakenee ulos: ”Sisällä tapahtuu pöyristyttäviä asioita”

  8. 8

   Vanhojen tanssien pukuloistoa – katso lukijoiden upeat kuvat juhlapuvuista!

  9. 9

   194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

  10. 10

   Lempi leiskuu: Kauneusleikkauksista tunnettu ja miljardinsa menettänyt seurapiirijulkkis, 76, pussaili miesystäväänsä kiihkeästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

  2. 2

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  3. 3

   194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

  4. 4

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  5. 5

   Taistelu potilaiden oikeuksista: Parantumattomasti sairas Jari, 54, aikoo vaarantaa terveytensä, jos hallitus ei peru päätöstään

  6. 6

   Muistatko missä kävit eilen tai viime viikolla? Yksi verkkosivu tietää kaiken

  7. 7

   Kirsi Alm-Siiran muodokkaat sääret villitsivät Helena Ahti-Hallbergin: ”Vau, mitkä kintut sulla on!”

  8. 8

   Jumboksi jääneeltä Hanna Sumarilta kova purkaus TTK:sta – koki karvaan pettymyksen: ”Tulin tosi surulliseksi”

  9. 9

   Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

  10. 10

   Patrik Laine tulikuumassa vireessä – nyt jäi Ovetshkin taakse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  4. 4

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  5. 5

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  6. 6

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  7. 7

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  8. 8

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  9. 9

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  10. 10

   Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  2. 2

   Suomen valtiota ja tuhansia kotikoneita piinannut teinihakkeri vangittiin – petti poliisille antaman lupauksensa

  3. 3

   Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

  4. 4

   Äiti ihmettelee, miksi kuollut poika saa yhä karhukirjeitä – ”Häntä uhataan oikeuden­käynneillä”

  5. 5

   Jari-Matti Latvala ajoi hurjasti ulos testeissä – kaato tallentui videolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

  2. 2

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  3. 3

   194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

  4. 4

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  5. 5

   Taistelu potilaiden oikeuksista: Parantumattomasti sairas Jari, 54, aikoo vaarantaa terveytensä, jos hallitus ei peru päätöstään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  4. 4

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  5. 5

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  6. Näytä lisää