Jutta

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Atte Kalevaa uhattiin aseella ja kuvattiin videolle: "Hyvästit heitettiin toisillemme"

Jemenissä siepattu Atte Kaleva kertoi, että häntä uhattiin vankeudessa aseella. Hänestä myös kuvattiin video.
IS TV:n suorana seuraama tiedotustilaisuus on päättynyt. Tämän artikkelin yhteydessä on katsottavissa ote tilaisuudesta.

Atte Kaleva kertoi, ettei kokenut asella uhkaamista kuitenkaan ilmeisesti niin pahasti kuin itävaltalaismies, josta kuvattiin kiristysvideo lunnaita varten. Kaleva sanoi, että myös hänestä kuvattiin video.

Jemenissä siepattuna ollut Atte Kaleva kertoo, että myös hänestä tehtiin Jemenissä video. Hän ei tiedä, miksei videota koskaan julkaistu.
Kaleva kertoo myös, että häntä uhattiin aseella. Hän ei kuitenkaan kokenut tilannetta väkivaltaiseksi.

- Siinä se ero tulee että kohdistetaanko se ase minuun vai laukaistaanko se.

Yliluutnantti Kaleva sanoi olevansa tottunut aseisiin ammattinsa puolesta.


Leila Kaleva kertoi puolestaan, että pariskunta ei tiedä, miksi heidät kaapattiin. Atte Kaleva arvioi, että sieppaajat eivät koskaan saaneet tietää heidän oikeita nimiään.

Näin Leila Kaleva kertoi sieppaushetkestä: katso video.
"Heitimme jo hyvästit"


Jemenissä siepattuna ollut Leila Kaleva kertoo, että pariskunta ehti vankeuden aikana jo heittää toisilleen hyvästit.

Kalevan mukaan päivittäistä pelkoa ei tosin ollut, eikä kidutusta tarvinnut pelätä.

– Muutamaan kertaan ajateltiin, että tämä on tässä, Kaleva kertoi.
Leila Kaleva kertoi tiedotustilaisuuden aluksi, että pariskunta oli koko vankeusajan yhdessä. Kalevan mukaan häntä ja Atte Kalevaa kohdeltiin vankeusaikana hyvin. Atte Kalevan jalat olivat tosin osan ajasta kahlittuina."Atella jalat kahlittuna"


Atte Kaleva kertoi lausunnossaan, että pariskunta on erittäin tyytyväinen Suomen viranomaisten toimintaan. Kokemus oli heille raskas.

- On hyvä olla Suomessa. Olemme kiitollisia, että olette malttaneet odottaa viikon, Leila Kaleva sanoi tilaisuuden aluksi.

-  Media on toiminut vastuullisesti.
 
- Minä ja Atte olimme koko vankeusajan yhdessä ja meitä kohdeltiin perheenä. Meitä kohdeltiin vankeusaikana hyvin, Leila Kaleva sanoi.

- Atella oli jalat kahlittuna osan ajasta, Kaleva sanoi.

Atte Kalevan mukaan he ovat erittäin tyytyväisiä Suomen viranomaisten toimintaan.

- Kokemus on ollut meille raskas.

Katso, kuinka Kalevat kuvailivat päivärutiiniaan vankeusaikana.


 

 

Näin ero itävaltalaismiehen kokemuksiin selitettiinAtte Kalevalta kysyttiin, miten hän selittää sen, että itävaltalaismies on antanut vankeusoloista paljon rankempia lausuntoja kuin suomalaispariskunta.

- Oli iso apu, että saimme puhua keskenämme. Itävaltalaismies joutui olemaan enemmän yksin. Jokaisen kokemus tapahtuneesta on yksilöllinen.

- Meiltä riistettiin vapaus. - - Oltiin siellä tavallisissa jemeniläisissä olosuhteissa. Ne eivät ole mitään luksusta, sen voin teille kertoa.

Katso video, mitä Atte Kaleva kertoo itävaltalaismiehen tilanteesta vankeusaikana.Vaimon ottaminen mukaan kaduttaaLeila Kaleva ei halunnut kommentoida itävaltalaislehtien väitteitä, joiden mukaan suomalaiset olisivat väittäneet olleensa pettyneitä suomalaisviranomaisten toimintaan.

- Tässä on varmaan syntynyt jokin väärinkäsitys.

IS kysyi Kalevoilta vankeusajan rutiineista.

Leila Kalevan mukaan pariskunnalla oli säännölliset rutiinit vankeudessa.

- Kyllä meitä pelotti. Hyvästit jo toisillemme heitettiin, Leila Kaleva sanoi.

Atte Kaleva kertoi viranomaislähteiden ja oman kokemuksensa pohjalta tehneensä arvioin, että vaimokin voi Sanaaseen tulla.

- Kaduttaa, että riski realisoitui.

Katso video, jossa Atte Kaleva pohtii Jemenin-matkan tarkoituksenmukaisuutta.


Atte Kaleva sanoi, ettei joulun viettäminen ollut mikään hauska kokemus."Sauna päälle"


Atte Kaleva sanoi luvanneensa omanilaisille ystävilleen, etteivät he kerro vapautuksen yksityiskohdista.

Atte Kaleva sanoi pariskunnan ottavan nyt rauhallisesti.

- Sauna varmaan laitetaan päälle.

Leila Kaleva sanoi, etteivät he tiedä, miksi heidät kaapattiin.

- KRP varmasti tutkii, miksi näin kävi.

Atte Kaleva ei usko, että kaappaajat olisivat saaneet tietää heidän nimiään.

 

 

"Isoja hämähäkkejä"


Atte Kaleva kommentoi, millaisia eläimiä siepatut suomalaiset kohtasivat vankeudessaan. Itävaltalaislehdessä kerrottiin tänään itävaltalaisen panttivangin kohdanneen skorpioneja ja käärmeitä.

- Siellä oli aavikon flora ja fauna

- Hämähäkkejäkin siellä oli isompia. Käärmeitä en nähnyt ainuttakaan.

Atte Kaleva sanoi hämmästyneensä, ettei vanhassa jemeniläistalossa ollut tämän enempää hyönteisiä.


Atte Kaleva sanoi olleensa opiskelemassa kieltä ja keräämässä lähdeaineistoa.

- Aion jatkaa väitöstutkimusta.

Näin Atte Kaleva kertoi tutkimuksestaan tiedotustilaisuudessa: katso video.
Tausta: Hyvin erilaiset versiot oloista


Kalevoiden ja itävaltalaismiehen vapautumisen jälkeen julkisuudessa on liikkunut hyvin erilaista tietoa siitä, millaiset olot siepatuilla oli vankeudessa.Heti Suomeen saapumisensa jälkeen Kalevat kertoivat ulkoministeriön välityksellä julkisuuteen, että sieppaajat kohtelivat vankejaan hyvin ja tarjolla oli hyvää ruokaa ja vettä.Itävaltalaismiehen versio vankeusoloista oli hyvin erilainen.

Dominik Neubauer kertoi tänään itävaltalaisen News-lehden haastattelussa kärsineensä kuolemanpelosta jokaisena sieppauksen 139 päivänä.

Panttivangit majoitettiin hänen mukaansa yhteen matalaan huoneeseen, jossa ei ollut kuin ohuita vaahtomuovipatjoja. Lisäkauhunsa toivat rakennuksen sisään luikertelevat käärmeet ja skorpionit ja muut pistävät hyönteiset.

 Itävaltalaislehden artikkelista raportoinut Helsingin Sanomat kertoo, että panttivangit eivät saaneet puhua keskenään.

Kommunikointi rajoittui Neubauerin mukaan öiseen kuiskutteluun. Itävaltalaisen mukaan hänet oli kahlittu ketjuilla huoneen yhteen nurkkaan ja suomalaiset toiseen. Vartijat olivat heidän välissään huoneen keskellä.

Haastattelulla Neubauer vahvistaa panttivankien olojen olleen juuri niin kauheat kuin nimettömiin lähteisiinsä nojannut itävaltalaislehti Kurier on aiemmin väittänyt.

 HS:n mukaan Neubauer kertoo joutuneensa helmikuussa valeteloitetuksi. Hänet raahattiin keskellä yötä aavikolle ja pakotettiin polvilleen maahan.

Sieppaajat painoivat aseen miehen takaraivolle ja kysyivät halusiko tämä kääntyä islamin uskoon. Neubauer oli vastannut hätääntyneenä parilla Koraanin värssyllä, minkä jälkeen hänet oli viety takaisin ja käsketty ottaa nimekseen "Abdullah".

Lähes viiden kuukauden piina


21. joulukuuta 2012: Aseistetut miehet sieppaavat suomalaispariskunnan ja 26-vuotiaan itävaltalaismiehen kesken ostosten Tahririn aukiolla, Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhassa osassa. Suomalaismies ja itävaltalainen opiskelivat paikallisessa Cales-kielikoulussa arabiaa, nainen oli juuri saapunut vierailulle Jemeniin. Ulkoministeriö tiedottaa sieppauksesta julkisuuteen ja ottaa tapauksen hoitoonsa.

23. joulukuuta: Suomen ulkoministeriön edustaja saapuu Sanaan. Sieppaajista liikkuu ristiriitaisia tietoja. Jemenin viranomaiset sanovat tunnistaneensa auton, jolla siepatut vietiin. Auton kerrotaan olleen musta Suzuki Vitara, joka on varastettu aiemmin.

24. joulukuuta: Uutistoimisto Reuters väittää, että siepatut olisivat paikallisen heimon vankeina Khawlanin kaupungissa parikymmentä kilometriä pääkaupungista Sanaasta itään. Tietoa ei vahvisteta.

26. joulukuuta: Myös jemeniläismediat esittävät epäilyjä, että sieppaajat kuuluvat paikalliseen heimoon. Heimon johtaja kiistää asian Helsingin Sanomille.

27. joulukuuta: Krp:n rikosylikomisario
Thomas Elfgren nimitetään tapauksen tutkinnanjohtajaksi Suomessa.

14. tammikuuta: Jemenin presidentti
Abd Rabbuh Mansur Hadi kertoo, että siepatut ovat "terroristien" hallussa. Myöhemmin Reuters uutisoi, että heimoyhteisö olisi myynyt siepatut al-Qaidalle.

15. tammikuuta: Tasavallan presidentti
Sauli Niinistö on puhelinyhteydessä Jemenin presidenttiin.

21. helmikuuta: Videopalvelu YouTubessa julkaistaan video, jolla itävaltalaismies pyytää maansa hallitusta suostumaan lunnasvaatimuksiin, tai hänet teloitetaan viikon kuluessa. Mies sanoo olevansa jemeniläisen heimon hallussa. Hän ei mainitse suomalaisia.

27. helmikuuta: Itävaltalaismiehen vanhemmat esiintyvät videolla ja vetoavat poikansa vapauden puolesta. Jemenissä lähes vuoden panttivankina ollut sveitsiläinen naisopettaja vapautuu.

28. helmikuuta: Itävaltalaismiehen määräaika umpeutuu. Hänen kohtalostaan ei saada tietoa. Itävallan ulkoministeriö vakuuttaa, ettei panttivangista makseta lunnaita.

31. maaliskuuta: Suomi pitää yllä Jemenin viranomaisiin kohdistuvaa painetta sieppauksen ratkaisemiseksi. Ulkoministeri Tuomioja käy viiden tunnin pikavierailulla Jemenissä, tapaa presidentti Mansur Hadin ja antaa tälle kirjeen presidentti Niinistöltä.

3. toukokuuta: Itävallan ulkoministeriö kertoo
Die Presse -lehdelle, ettei itävaltalaisen kohtalosta ole edelleenkään mitään tietoa.

9. toukokuuta: Yemen Times -lehti kertoo, että panttivangit on vapautettu. Ulkoministeriö pitää aiheesta illalla tiedotustilaisuuden.
Cales-kielikoulun sisäänkäynti.


Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  2. 2

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  3. 3

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  4. 4

   Mies piti vaimoaan vankina Missourissa – postipakettiin kirjoitettu avunpyyntö pelasti

  5. 5

   Kauniista ja rohkeista tuttu näyttelijä menehtyi – yli 2000 jakson elämäntyö saippuaoopperoissa

  6. 6

   Trump poseeraa Time-lehden kannessa – somessa huomattiin heti: Kuvaan piilotettiin viesti paholaisesta ja viittaus Hitleriin?

  7. 7

   Myrkyttääkö narsisti elämääsi? 7 varoitusmerkkiä

  8. 8

   Italialaisen mallikaunottaren, 42, härski alastonkuva kauhistuttaa faneja – pani isäpuolensa ja näyttelijä-äitinsä ikuistamaan itsensä jooga-asennossa

  9. 9

   Alusvaatemalli Alyssa, 20, matkustelee maailman luksuskohteisiin ilmaiseksi – vanhemmat miehet kuittaavat kulut: ”Tuntuu hyvältä, kun kaikki maksetaan”

  10. 10

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  2. 2

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  3. 3

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  4. 4

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  5. 5

   Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

  6. 6

   Vuosaaren paloasunnossa ei ollut palovaroitinta – äiti ja lapset kuolivat, perheen isä kuuli suruviestin töissä

  7. 7

   Näin Patrik Laine asuu Winnipegissä – ”Just ja just osaan käyttää mikroa”

  8. 8

   Poliisi kertoi lisää Vuosaaren tragediasta: nuorin uhri 2-vuotias, suurimmat tuhot saunassa

  9. 9

   Juho muutti Espanjaan – kämppä on kylmä ja kallis, eikä ilman villasukkia pärjää: ”Välillä pyyhkäisen hometta seinistä”

  10. 10

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Raivostunut Matti Nykänen perui keikkansa Kanarialla – ravintola joutui maksumieheksi: ”V**ut minä mitään keikkaa vedä”

  9. 9

   Linnan jatkoilla nousi hässäkkä – Heikki Lampela ja Hanna Kärpänen sisään vahvassa juhlatunnelmassa: ”Haluan seikkailuja”

  10. 10

   Matti Vanhasen tyrmäävä naisystävä Heidi säväytti Linnassa – sahaperijättären mekko paljasti dekolteen

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Teloituksessa kammottava käänne Alabamassa – teloitettava avasi silmänsä ja haukkoi henkeään

  2. 2

   Kuhmossa iso poliisioperaatio – partioita Oulun ja Itä-Suomen poliisista

  3. 3

   Sisäpiirin paljastus: Saara Aallolle maksetaan Lontoossa kaikki, Meri-rakas ja ystävät sinnittelevät – ”Hyödynnämme tarjouksia”

  4. 4

   Mies piti vaimoaan vankina Missourissa – postipakettiin kirjoitettu avunpyyntö pelasti

  5. 5

   Kauniista ja rohkeista tuttu näyttelijä menehtyi – yli 2000 jakson elämäntyö saippuaoopperoissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suuri lihapullatesti oli yhden pienen pyörykän ylivoimaa – ”Heittämällä paras”

  2. 2

   Äidin tekemä Excel-taulukko paljasti kylmän totuuden Nikon tilanteesta – näin poika kuittasi 50 000 € velat

  3. 3

   Psykoosiin ajautunut Kanye West palasi julkisuuteen muuttuneena – ensimmäinen kuva räppäristä poistettiin Instagramista nopeasti

  4. 4

   Aasialaismiehen passikuva hylättiin äärimmäisen kiusallisesta syystä

  5. 5

   Kolme lasta ja äiti kuolivat tulipalossa Helsingin Vuosaaressa – näin tapahtumat etenivät

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Salkkarit-kaunotar rohkeassa kuvassa – rinnat paistavat läpi henkäyksen ohuesta asusta

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   Hänellä oli Linnan juhlien rohkein iltapuku – IS:n lukijat äänestivät illan räväyttävimmän pukeutujan

  5. 5

   Robinin, 18, Linnan juhlat -asussa mukana yksityiskohta, joka jäi monilta huomaamatta – presidentiltä erityinen pyyntö kättelyjonossa

  6. Näytä lisää