Niko, Niklas, Niilo

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Reportaasi yt-Oulusta: Onko tämä teknologiakaupungin karu loppu?

Pessimistisimmät pitivät Microsoftin ja Broadcomin lähtöä kaupungista kuoliniskuna Oululle. Nokia-veteraanit jaksavat yhä uskoa tulevaan.
Nokian ensimmäisen irtisanomisaallon jäljiltä oli heinäkuun lopulla vielä työttömyyskortistossa noin 500 Nokia-taustaista osaajaa, kun ala sai uuden iskun. Nokian pelastajaksi tullut Microsoft ilmoitti luopuvansa Oulun toiminnoistaan. Jälkeen jää todennäköisesti 500 uutta työtöntä. Heti perään Mobile Renesansin ostanut amerikkalaisyhtiö Broadcom ilmoitti lopettavansa modeemiliiketoimintansa - 430 oululaista työntekijää jää ilman työtä.

Microsoftin yt-kierroksen jälkeen Oulussa on todennäköisesti 1400 työtöntä it-alan huippuosaajaa.

Onko tämä teknologiakaupungin tarun loppu?

- Ei ole, vakuuttaa BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Itsekin aiemmin Nokia-uran tehneenä Ala-Mursula on nyt tilanteessa, jossa hän on mukana etsimässä ratkaisuja entisten työkavereidensa työllistymiseen.

- Teknologia-alalla muutos on aina ollut ainoa pysyvä asia. Siksikin tekisi mieli heittää vesilintua arvioilla siitä, että Oulu olisi nyt entinen Piilaakso - tuollainen ajattelu ei johda mihinkään.

- Eikä Nokia ole täältä mihinkään kadonnut. Sen infrapuoli työllistää täällä edelleen 2400-2500 työntekijää. Ja matkapuhelinalalla toimii edelleen seitsemän yritystä, jotka tekevät samoja asioita kuin Nokian matkapuhelinpuolella tehtiin täällä. Lisäksi on tullut noin 1600 ihmistä työllistävä start up -yhteisö.

Tulevaan uskoo myös Oulussa perjantaina vieraillut työministeri Lauri Ihalainen.

- Oulu ei ole ict-alan iltaruskon paikka, Ihalainen sanoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön Oululle pikavauhtia kokoaman tukipaketin arvo on 5,25 miljoonaa euroa.

Nokian hullut vuodet näkyivät myös kiinteistömarkkinoilla.

- Aloitin välittäjänä vuonna 2003, ja vuoteen 2008 asti lähes jokaisesta kalliimman asunnon näytöstä annettiin käteen useampi Nokian käyntikortti, ja monessa niissä luki "manager". Ei ollut epätavallista, että 25-vuotias nuori mies osti ensiasunnon, jonka hintalappu oli 260000 euroa, muistelee oululaisen Habitan johtaja Jouni Rissanen.

- Sanottiin, että nokialaisen mennessä pankkiin häneltä kysyttiin, että paljonko haluat lainaa. Myöhemmin alettiin kysyä, että kauanko sinulla on vielä työpaikka. Nokia-huuman jälkeen asuntojen ostaminen on muuttunut järkevämmäksi. Jos saa verrata, niin siinä missä ennen hypättiin suoraan sedanista Ferrariin, nyt katsotaan järkevämmin, että millaisen asumiseen on tarvetta. Ferrarin sijasta valitaan nyt farmari-malli, Rissanen muotoilee.Huhujen mukaan kaupungissa olisi myytävänä useita ex-nokialaisten hulppeita asuntoja, joille ei löydy ostajia millään. Kiinteistövälittäjien keskuudessa asiasta ei mielellään keskustella toimittajan kanssa, talojen myyjät kun ovat heidän luottamuksellisia asiakkaitaan.

- Meille ei ole tullut yhtään kiinteistöä siten, että ne olisivat vasaran alla. Osa on ehkä varmuuden vuoksi vaihtanut pienempään. Sehän on selvää, että kukaan ei ole vielä taloudellisessa pulassa, sillä irtisanomispaketit ovat vielä monella voimassa.

Yksi irtisanomispaketin turvin Nokialta lähteneistä on oululainen Pekka Parviainen, joka lähti Nokialta viime joulukuussa. Irtisanomiseen johtaneet yt-neuvottelut olivat Parviaiselle seitsemännet.

- Epävarmuus oli pahinta. Kuuden viikon yt-neuvottelujen jälkeen alkoi usein organisaatiomuutos, jonka aikana vasta selvisi, säilyykö oma työ, vaihtuuko tehtävä, vai päätyykö pihalle, Parviainen muistelee.

Jatkuvaan yt-kierteeseen turtuu, mutta epävarmuus ja pelko tulevasta olivat aina läsnä. Kun lähtö sitten tuli, se oli tavallaan jopa helpotus.

- Vaikka heti perään tuli huoli tulevaisuudesta siinä mielessä, että työttömyysjonossa oli jo valmiiksi kovia osaajia. Alan työpaikkoihin on kova tunku.

Parviainen toivoo, että voisi työllistyä Oulussa. Vaikka perheettömällä miehellä kaupungista lähteminen voisi olla helppoa, perheen puuttuminen voi tehdä uuteen paikkaan juurtumisen vaikeammaksi.

- Moni entisistä työkavereista on todennut, että tästä voi tulla pitkäkin siivu. Itse olen aina ollut työorientoitunut, eikä pää kestä lojumaan jäämistä. Luulen, että ratkaisuja on tehtävä viimeistään siinä vaiheessa kun joutuu päivärahoille. Sitä ennen jatkan työnhakua.

Oulun Microsoftin työntekijöiden luottamusmies Tiina Nortamo on jälleen työkavereineen yt-neuvottelutilanteessa.

- Ihmiset joutuvat nyt oikeasti miettimään, mitä haluavat tehdä, sillä täällä on todella vähän it-alan paikkoja tarjolla. Etenkin nyt, kun Broadcomin lopettaminen tuli samaan hetkeen, Nortamo toteaa.

Lusikkaa ei ole heitetty täälläkään nurkkaan.

- Moni näkee, että tämä on yhden aikakauden loppu, mutta jokainen toivoo, että tämä olisi myös uuden alku. Toivottavasti voimme jollain muotoa jatkaa näissä samoissa tiimeissä - se olisi kuin lottovoitto!Myös Broadcomin luottamusmies Lauri Louhivirta luottaa siihen, että huipputekijöille riittää töitä. Ihmiset, jotka ovat nyt irtisanottavien listalla, ovat monen prässin läpi käyneitä Nokian yt-veteraaneja, jotka ovat alansa huippuosaajia.

Broadcomin modeemikehittämisen lopettamisen tultua julki Louhivirta manasi, että lopullinen piste olisi rikos ihmiskuntaa vastaan, sillä kehitteillä olleet ratkaisut olivat edistyksellisimpiä tähän mennessä.

- Nyt pitäisi Oulusta ja koko maasta löytää ne toimijat, ihmiset ja rahoitus, että työpaikkojen luomisessa päästään kättelyastetta pidemmälle.

Osa paikoista voi suurella todennäköisyydellä löytyä jo olemassa olevista yrityksistä. BusinessOulun Ala-Mursula kertoo, että Oulun tilanne on herättänyt kiinnostusta maailmanlaajuisesti. Ainakin hänen puhelimensa on soinut.

- Täällä on nyt sikäli poikkeuksellinen tilanne, että vapaana on kaksi maailman huippuosaajista koostuvaa tiimiä ja langattomien tuotteiden markkinat maailmalla kasvavat koko ajan. Se alkaa olla selvää, että esimerkiksi Broadcomin koko toiminnalle ei löydy yhtä yksittäistä ostajaa, mutta jos asiat menevät hyvin, kehitystyötä voidaan jatkaa tiimeinä, vieläpä Oulun seudulla. Osa irtisanottavista on tosin sellaisia, joiden työllistyminen kestää alan rakenteesta johtuen pidempään.

Yhtä yksittäistä taikasauvan heilautusta ei kuitenkaan ole näkyvissä. Mutta monta pientä on sekin aivan yhtä hyvä. Esimerkiksi Oulun seudun start up -yrityksissä on jo monta lupaavaa siementä. Lisäksi Nokian matkapuhelintoimintojen loppumisen jälkeen teknologista osaamista on päässyt kulkemaan vapaasti matkapuhelinten lisäksi myös muun muassa terveys-, ympäristö, ICT-teknologiaan ja laitteiden väliseen kommunikointiin.

- Oulu on jatkossakin merkittävä uuden teknologian kehittäjä ja toteuttaja. Täällä on monipuolisempaa osaamista kuin aikoihin, ja pystymme useiden asiantuntijoiden mukaan vähintään samaan, mihin esimerkiksi Applen huipputiimit.

Uuden nousun siemenet ovat siis itämässä - mutta vielä tarvitaan vettä ja ravinteita.

- Suomessa on kovaa osaamista, mutta teknologian kansainvälinen myynti on vielä lapsen kengissä. Siihen tarvitaan panostusta ihan valtion taholta. Tämä on asia, joka ei ole pelkästään Oulun ongelma.

Ala-Mursulan mukaan Oulun tilanteen vaikutus kansantalouteen on suurempi kuin Turun telakkakriisillä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

  2. 2

   Oaklandin palossa suomalaisuhri – omaiset saaneet suruviestin

  3. 3

   Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

  4. 4

   Vain 34-vuotiaana menehtynyt entinen NHL:n huippukiekkoilija kuoli huumeisiin – karu historia julki

  5. 5

   Muistatko nämä? Linnan juhlien ikimuistoisimmat tyylit vuodesta 1960

  6. 6

   10 huonoa tapaa, jotka pilaavat seksielämäsi

  7. 7

   Donald Trumpin suojeleminen maksaa 465 000 euroa päivässä –turvajärjestelyissä ”ennennäkemättömiä haasteita”

  8. 8

   Opettaja avautuu: Ennen ehdin opettaa 90 prosenttia työajasta, nyt ehkä neljänneksen – syynä vastuuttomat vanhemmat

  9. 9

   Juuso-karhun isäntä Sulo, 75, sai kutsun Linnan juhliin – näin hän kertoi asiasta karhulle

  10. 10

   5 syöpää, jotka voi erottaa paljaalla silmällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

  2. 2

   SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

  3. 3

   Uskomatonta, mutta totta – Aku Ankka ennusti Saara Aallon finaalipaikan jo elokuussa

  4. 4

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  5. 5

   Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

  6. 6

   Uutisvuoksi julkaisi Imatralla surmattujen toimittajiensa nimet ja koskettavat muistokirjoitukset

  7. 7

   Pelkkä silmäys kahteen kuvaan riittää: Patrik Laine ja Sidney Crosby ovat kuin yö ja päivä

  8. 8

   Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

  9. 9

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  10. 10

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. 6

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  7. 7

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  8. 8

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  9. 9

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  10. 10

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Thaimaan-lento yli 21 tuntia myöhässä – Huhut liikkuvat hermostuneiden matkustajien kesken

  2. 2

   Oaklandin palossa suomalaisuhri – omaiset saaneet suruviestin

  3. 3

   Neljä jättihittiä! Tällainen oli Saara Aallon Senaatintorin show – vitsaili Suomen kylmästä säästä

  4. 4

   Vain 34-vuotiaana menehtynyt entinen NHL:n huippukiekkoilija kuoli huumeisiin – karu historia julki

  5. 5

   Muistatko nämä? Linnan juhlien ikimuistoisimmat tyylit vuodesta 1960

  6. Näytä lisää
  1. 1

   IS seuraa hetki hetkeltä: Saara Aallolla huikea konsertti Senaatintorilla – jättiyleisö villinä: ”Tää on mieletöntä”

  2. 2

   SUORA LÄHETYS JUURI NYT: Saara Aalto esiintyy Senaatintorilla

  3. 3

   Uskomatonta, mutta totta – Aku Ankka ennusti Saara Aallon finaalipaikan jo elokuussa

  4. 4

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  5. 5

   Poliisi: Imatran kolmoissurma tallentui valvontakameroille – ”Teko näkyy kameroissa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  6. Näytä lisää