Matti, Matias

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Anarkisti flirttailee väkivallan kanssa

Poliisilla ja oikeuslaitoksella on vielä pitkään töitä itsenäisyyspäivänä riehuneiden anarkistien aiheuttamien merkittävien tuhojen selvittämisessä.
Anarkistien itsensä mielestä asian ympärillä käyty keskustelu on kuitenkin ollut vääristynyttä: he syyttävät mediaa siitä, että se ei kuuntele heidän viestiään, vaan pelkästään uutisoi rettelöinnistä.

Tehdäänpä nyt sitten niin kuin anarkistit toivovat: uutisoidaan, mitä he sanovat. Kaikki anarkistit eivät halua esiintyä nimellään julkisuudessa, mutta moni näyttää tekevän sitä ihan mielellään. Tähän juttuun poimitut sitaatit on otettu Helsingin Sanomien ja Yleisradion tekemistä anarkistien haastatteluista.

Tässä suomalaisen anarkismin aakkoset:

A niin kuin ahneus.”Maksan hirveästi rahaa saadakseni asua kämpässä, jota sen omistaja ei tarvitse (Suvi Auvinen)”. Anarkistit julistautuvat mielellään jyrkiksi ahneuden vastustajiksi, mutta omalla kohdalla ahneus ei näytä haittaavan. Eli: anarkistin mielestä on väärin, että hän maksaa paljon vuokraa asunnosta, jonka joku toinen ihminen omistaa. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että anarkisti haluaa, että hänelle itselleen jäisi enemmän rahaa. Anarkistin mielestä vuokraraha kuuluisi hänen omaan taskuunsa – eikä sen ihmisen taskuun, joka on tehnyt asunnon eteen töitä ja/tai ottanut sitä vasten lainaa (Muuten, Auviselle tiedoksi: kyllä Suomessa halpojakin asuntoja on, mutta sitten voi joutua tinkimään myös trendikuppiloista.)

N niin kuin narina. Anarkismiin näyttää kuuluvan jatkuva valitus. ”Meille uskotellaan, että elämme vapaassa ja tasa-arvoisessa maailmassa, mutta aika moni suomalainen ymmärtää, ettei se ole totta (Suvi Auvinen)”. Päinvastoin: aika moni suomalainen ymmärtää, että Suomi on harvinaisen vapaa ja tasa-arvoinen maa muuhun maailmaan verrattuna. Täydellinen maa tämä ei tietenkään ole, mutta jokainen vähänkin kauempana käynyt tietää, että esimerkiksi suomalaisen naisen asema on poikkeuksellisen hyvä.

A niin kuin alkuperäiskansojen ihailu. Anarkisti ei arvosta auktoriteettejä, mutta idoleita anarkisteilla on. Unelmaa edustavat esimerkiksi alkuperäiskansat, joiden elämää anarkisti yliromantisoi. ”Maailmassa on tälläkin hetkellä yhteisöjä, joiden elämään valtiovalta ei käytännössä juurikaan vaikuta. Monissa alkuperäiskansojen järjestelmissä on paljon anarkistista (Eleonoora Karttunen).” Alkuperäiskansojen järjestelmissä epäilemättä on paljon anarkistista, jos sillä tarkoitetaan järjestäytymisen puutetta. Pohjoisesta hyvinvointimallista ei ole tietoakaan: ei modernia terveydenhuoltoa, kaikki lapset eivät käy koulua, on lukutaidottomuutta jne. Elämä on usein rankkaa, ei anarkistin kuvittelemaa söpöä yhteisöllisyyttä: sisäiset hierarkiat voivat olla kovia ja esim. naisten asema on usein huono.

R niin kuin realismin puute. ”Taloyhtiön kokouksessa voi siirtyä äänestyksistä konsensuspäätöksentekoon, eli neuvotellaan niin pitkään, kunnes saavutetaan lopputulos, joka sopii kaikille (Suvi Auvinen)”. Kuuletteko hysteeristä naurua? Se tulee isännöitsijöiden suunnalta. Jokainen jonkun taloyhtiön hallituksessa joskus istunut tietää, että on ihmisiä, jotka eivät koskaan taivu mihinkään konsensuspäätökseen ja jotka vastustavat esimerkiksi remontteja, vaikka talo olisi kaatumassa päälle. Konsensuspakko johtaisi Suomessa siihen, että kaikki vaikeat, mutta tarpeelliset päätökset jäisivät tekemättä. Näkeehän sen jo nykyhallituksestakin.

K niin kuin kapina. Anarkisti janoaa vallankumousta. Siksi häntä ottaa päähän, että Suomessa on moni asia vielä ihan hyvin. ”Suomi on varmaan yksi viimeisistä paikoista maailmassa, joissa vallankumous koittaa. Suurin osa ihmisistä elää niin mukavaa elämää, että heillä ei ole syytä liittyä vallankumoukseen (Antti Rautiainen)”. Yleensä muutosliikkeet tavoittelevat sitä, että suurin osa ihmisistä voisi elää mukavaa elämää. Anarkistille se on ongelma.

I niin kuin ideologia. Anarkistille oma aate on tärkein. Siksi anarkisti suorastaan toivoo muille kärsimystä, jotta hänen oma ideologiansa menestyisi: ”Mitä enemmän ihmiset kärsivät, sitä enemmän saamme kannatusta (Suvi Auvinen).” Aina voi tietysti kysyä, millainen ihminen harmittelee sitä, että Suomessa ei toistaiseksi ole isompaa hätää. Ehkä sellainen, joka ei todellista hätää, nälkää ja kärsimystä ole joutunut koskaan silmiin katsomaan.

S niin kuin sodanlietsonta. Anarkistin sanastoon sota kuuluu luontevasti, vaikka anarkistien joukossa on henkilöitä, jotka julistautuvat pasifisteiksi. Vaarallisinta onkin, että anarkismi on jatkuvaa flirttailua väkivallan kanssa. Suvi Auvinen ilmoitti Ylelle hyväksyvänsä anarkistisen väkivallan, jos ”se on välttämätöntä”. Helsingin Sanomille hän sanoi näin: ”En minä vallankumouksen koittaessa todennäköisesti ole juuri ketään ampumassa. Historiassa ei tosin taida olla yhtään vallankumousta, jossa ketään ei ole kuollut.” Vain sukupolvi, joka ei ole kokenut aitoja sodan kauhuja kykenee heittelemään kevyesti kommentteja toisten ihmisten mahdollisesta surmaamisesta. Oikea sota on niin hirveää, kammottavaa ja raadollista, että soisi, ettei ajatuksella leikiteltäisi hymy huulilla Ylen tv-studiossa.

M niin kuin minä. Anarkisti haaveilee järjestelmästä, jossa minä itse olisi keskiössä. ”Anarkismissa on kyse pohjimmiltaan siitä, että jokaisen pitäisi päättää omista asioistaan....sosialismi ja kommunismi ovat askeleita oikeaan suuntaan (Suvi Auvinen)”. Jokaisen yhteisön täytyy sopia säännöistä. Ilman niitä yhteisö ei toimi. Jos jokainen saa tehdä mitä haluaa, tuloksena on kaaos. Ja kaaoksessa juuri ne kaikkein heikoimmat jäävät yleensä pahiten jalkoihin. Ja mitä kommunismiin tulee, se jos mikä on esimerkki järjestelmästä, jossa kansalaiset nimenomaan eivät saa päättää omista asioistaan. Suomen kommunistisessa naapurissa yksilöt nitistettiin ja alistettiin osaksi julmaa koneistoa.

I niin kuin itsekkyys. Anarkisti ei arvosta muiden työtä eikä omaisuutta. Itsenäisyyspäivänä yritettiin hajottaa kaikkea, mitä eteen tuli. Anarkisti yrittää legitimoida huliganismin perustelemalla sitä aatteella: ”Jos jotain rikotaan, toivoisin, että kohteet olisivat poliittisesti motivoituneita (Suvi Auvinen)”. Millainen sitten on ns. poliittisesti motivoitu kohde? Anarkistin mielestä se on esimerkiksi yritys, jossa työskentelee ihan tavallisia suomalaisia ihmisiä – jotka joutuvat siivoamaan anarkistien sotkujen jäljet. Sitä paitsi: miten määritellään poliittisesti motivoinut kohde ja kuka sen määrittelee? Tällä logiikalla anarkistien pitäisi sitten hyväksyä hyökkäykset myös itseään vastaan sellaiselta taholta, joka vastustaa heidän omaa politiikkaansa.

Suomalaiset anarkistit toivovat Suomen romahtamista. Se on toive, joka saattaa kaikkein pahimmassa skenaariossa myös käydä toteen. Sillä ei tosin ole mitään tekemistä anarkistien itsensä kanssa, vaan kyse on hyvin yksinkertaisesta yhtälöstä: Suomi ei pyöri ilman rahaa ja jotta Suomeen tulee rahaa, täällä pitää riittää vientiä. Muuten meille käy huonosti.

Suomessa täytyy olla riittävästi elinvoimaisia yrityksiä, jotka maksavat palkkaa työllistämilleen ihmisille, jotka puolestaan sitten taas maksavat veroja. Vain verojen avulla voidaan kustantaa erilaisia kalliita yhteiskunnan palveluita - esimerkiksi niitä korkeakouluja, joissa suomalaiset anarkistitkin ovat lähes ilmaiseksi saaneet opiskella ja lukea mitä haluavat. Vaikka sitten anarkistisia teoksia.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tuulikone teki tepposet ruotsalaiselle laulajakaunottarelle – paljasti intiimialueensa viisulavalla: ”Pöksysokki”

  2. 2

   Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – rekat poikittain tiellä, mukana myös henkilöautoja

  3. 3

   Hirvittäviä julmuuksia lapsille tehnyt pariskunta vankeuteen Englannissa – tuomarikin pidätteli kyyneliä

  4. 4

   Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

  5. 5

   Mitä hotellista saa viedä mukanaan? Suomalaishotellit vastaavat – ”Kerran oli ruuvattu tv irti seinästä”

  6. 6

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  7. 7

   Tullin rakastettu huumekoira Dani tassutteli eläkkeelle – teki vielä viimeisenä työpäivänään löydön

  8. 8

   Ratamoottoripyöräilyn huippulahjakkuus lopetti uransa vain 22-vuotiaana – syyksi paljastui karmea hyväksikäyttö

  9. 9

   10 ajatusta seksin aikana, jotka kielivät parisuhteen ongelmista

  10. 10

   Norjan mäkihyppytähden tyly arvio Janne Ahosesta: ”Entinen suuruus, jolla ei ole enää mitään annettavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  4. 4

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. 6

   Onko tässä totuus Mäkäräisen poisjäännistä Lahden MM-kisoista? ”Kaikki, mitä Otepäässä tulkitsin Reijon olemuksesta ja puheista, viittasi siihen”

  7. 7

   ”Inhoan tätä elämää, voisinpa vain antaa lapset pois”

  8. 8

   Hengenvaarallinen villitys leviää nuorten keskuudessa ja herättää huolta: ”Halikuva muuttuu nopeasti tragediaksi”

  9. 9

   Miss Thaimaan, 22, uskomaton muodonmuutos – ”nörtistä” kuoriutui 6 kuukaudessa upea kaunotar: ”En ole ikinä seurustellut”

  10. 10

   Jenni, 24, on aseksuaali: ”Tavallaan toivon, että olisin edelleen neitsyt”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  8. 8

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  9. 9

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  10. 10

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Tuulikone teki tepposet ruotsalaiselle laulajakaunottarelle – paljasti intiimialueensa viisulavalla: ”Pöksysokki”

  2. 2

   Iso onnettomuus pysäytti Nelostien – rekat poikittain tiellä, mukana myös henkilöautoja

  3. 3

   Hirvittäviä julmuuksia lapsille tehnyt pariskunta vankeuteen Englannissa – tuomarikin pidätteli kyyneliä

  4. 4

   Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

  5. 5

   Mitä hotellista saa viedä mukanaan? Suomalaishotellit vastaavat – ”Kerran oli ruuvattu tv irti seinästä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  2. 2

   Katri Sorsalta kuitti Anu Saagimille: ”Eestissä nainen näyttää herättyään tältä, meillä Suomessa tältä...”

  3. 3

   Hyvinkään poliisiasemalle saapui ahdistunut aviomies – elintasokulissin takaa alkoi paljastua karu totuus

  4. 4

   Pariskunta ei arvannut, mihin lähti paritalon puolikkaan ostaessaan – piina vei oikeuteen seitsemän kertaa

  5. 5

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  3. 3

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  4. 4

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  5. 5

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  6. Näytä lisää