Tuuli, Tuulia, Hilda

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Lapsuuden synkkä perhetragedia on varjostanut Liisa Jaakonsaaren koko elämää

Tosi tarina
Liisa Jaakonsaari oli nelivuotias, kun hänen Pentti-veljensä hukkui. Ajatus taivaasta oli niin kaunis, että Liisa halusi sinne myös. Hän melkein onnistui.
Potkukelkka tuo aina europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren (sd) mieleen ne monet lapsuudenaamut, jolloin neljä vuotta vanhempi isoveli Pentti vei hänet tarhaan. Siihen aikaan lapset kulkivat pitkiä matkoja yksin. Ei ollut tapana, että vanhemmat lähtisivät saattamaan.

– On jännä muisto, että seitsemänvuotias vie kolmevuotiaan potkukelkalla tarhaan. Kerran minulla oli kengät väärissä jaloissa ja Pentti laittoi ne takaisin jalkaan. Hän oli empaattinen ja hyväsydäminen poika.

Nelihenkinen perhe asui Oulun Raksilan kaupunginosassa pitkässä puisessa rivitalossa, jossa oli 14 perhettä. Asunnossa oli 40 neliötä, keittiö ja kamari. Heteka levitettiin yöksi. Työläisperheessä oli tiukkaa rahasta. Sen takia pihalla oli pieni perunamaa.

Liisasta (silloinen Ollakka) tuli perheen ainoa lapsi sen jälkeen, kun Pentti-veli hukkui kahdeksanvuotiaana.

– Veljen kuolema on varjostanut koko elämääni, Liisa Jaakonsaari kertoo.

Veljestä tuli lähes pyhimys

Isoveli on jäänyt pikkusiskon mieleen kiharatukkaisena enkelilapsena, sillä kuoleman jälkeen hänen persoonansa mystifioitiin. Pentistä tuli vanhempien puheissa lähes pyhimys.

– Äiti sanoi, että Pentti oli liian hyvä elämään ja että oli onni, että Pentti pääsi taivaaseen.

Isoveljen poismenon traagisuutta lisäsi se, että kuolemaan johtaneet tapahtumat eivät koskaan selvinneet. Syyllisen etsiminen heijastui koko perheen elämään hyvin pitkään.


Pentti Ollakan viimeisenä päivänä elettiin kevättä 1950. Perhe oli lähdössä Kiteelle viikonlopunviettoon. Äiti oli sieltä kotoisin. Ennen maalle lähtöä Pentti halusi vielä käväistä poikien kanssa retkellä läheisessä Hietasaaressa Oulussa.

– Iltapäivällä huoli oli kova, sillä Pentti ei ollut tullut kotiin. Sitten äiti näki ikkunasta jonkun niistä pojista ja kysyi, missä Pentti on.

– Poika sanoi, että se jäi sinne. Tämä lause on jäänyt mieleeni.

Vanhemmat ja naapurit lähtivät etsimään Penttiä ja löysivät hänet hukkuneena rannasta.

Mystinen tapaus

Tapahtumien mystisyyttä lisäsi se, että siinä kohdassa veden korkeus oli vain 20 senttimetriä. Liisa Jaakonsaari ei usko, että kukaan hukkuu niin matalaan rantaan. Liisa muistelee vanhempiensa puhuneen, että pojilla olisi tullut riitaa eväistä, ja he olivat alkaneet tapella. Pentti oli kaatunut rantaveteen.

– Tavallaan se oli totaalisen turha kuolema. Hän oli ehkä menettänyt tajuntansa ja jäi siihen rantaan, Liisa pohtii.

Siitä alkoi traaginen vaihe koko perheen elämässä. Suru sai vanhemmat lähes toimintakyvyttömiksi. Siihen aikaan ei ollut mitään kriisiapua tai vertaistukea.

– Isä oli erittäin katkera. Tapausta ei isän mielestä hirveästi tutkittu.


Äiti ei halunnut etsiä syyllisiä ja sanoi, että Penttiä ei saa takaisin.

– Äiti oli uskovainen. Hän sanoi aina, että Pentti on taivaassa. Sitten hän alkoi aina itkeä hirveästi.

– Muistan hyvin, että ihmettelin, miksi äiti itkee, vaikka Pentillä on hyvä olla.

5-vuotias hyppäsi jokeen

Paha olo sai viisivuotiaan Liisan etsimään ulospääsyä ahdingosta. Taivaassa kaikki olisi hyvin. Pieni lapsi järkeili, että jos kerran taivaaseen pääsi menemällä veteen, hänkin menee. Elettiin syksyä 1950. Isoveljen kuolemasta oli vasta muutama kuukausi.

Läheisellä Laanaoja-nimisellä joella oli vesi korkealla. Joki oli syvä ja täysin suojaamaton. Liisa päätti hypätä sinne katsomaan, millaista taivaassa on. Hän ei osannut vielä uida.

– Muistan hyvin sen hetken, kun olin uppeluksissa. Minulla oli hirveän hyvä olla. Ajattelin, että nyt pääsen taivaaseen Pentin luokse. Oli rauhallinen olo. Mikään muu ei huolettanut kuin se, että mitä äiti sanoo, kun minäkin menen taivaaseen.

Seuraava muistikuva on, että Liisa makaa kotona lattialla ja on kauhea meteli. Ympärillä on naisia, jotka itkevät ja päivittelevät, vaikka Liisalla ei ole mitään hätää.

– Joku mies oli nähnyt, kun hyppäsin veteen, juossut perässä ja nostanut ylös. Jos hän ei olisi pelastanut minua, olisin hukkunut.

Kotona ei puhuttu taivaasta enää sen jälkeen.

Tuska ei hellittänyt

Tuska jäyti silti sisintä ja ilmeni isän ja äidin välisissä riidoissa.

– Isä sanoi, että pitää kostaa. Äiti sanoi, että Pentti ei tule takaisin. Riitelyä jatkui monta vuotta. Asetuin enemmän äidin puolelle, vaikka en sanonut sitä ääneen. Pohjaton katkeruus oli isän tapa reagoida.

Lopulta äiti sairastui. Hänellä todettiin astma ja keuhkojen laajentuma. Tapauksen selvittämättömyys lisäsi tuskaa.

– Minulla on vieläkin vahva mielikuva siitä, miltä tuntui, kun äiti pääsi jouluksi pois sairaalasta. Äiti alkoi siivota. Äidin kotiin tuleminen tuntui todella kivalta. Äiti osti minulle aina joululahjaksi kirjan, mikä oli silloin aika erikoista.

 

Muistan hyvin sen hetken, kun olin uppeluksissa. Minulla oli hirveän hyvä olla. Ajattelin, että nyt pääsen taivaaseen Pentin luokse. Mikään muu ei huolettanut kuin se, että mitä äiti sanoo, kun minäkin menen taivaaseen.

Äidin sairastumisen takia perheessä oli pitkään taloudellisesti tiukkaa. Vasta kansanterveyslain tuleminen helpotti elämää.

– Kansanterveyslain myötä perheemme taloudellinen tilanne parani. Sen myötä kiinnostuin politiikasta. Tajusin, että yhteiskunnallisilla asioilla voidaan helpottaa ihmisten elämää.

Piha täynnä lapsia

Vaikka Liisa kasvoi ainoana lapsena, hän ei kokenut sitä puutteena. Koko piha oli täynnä lapsia. Kaikki kuuluivat yhteisöön.

– Jos joku ei mennyt kouluun, viimeistään kaupan myyjä kysyi, miksi et mene.

Kodin ahdistunut ilmapiiri laukaisi Liisassa viihdyttämisen tarpeen. Pieni lapsi koki, että hänen pitää vapauttaa tunnelmaa ja kertoa hyviä juttuja, saada vanhemmat nauramaan.

– Tykkäsin lausua runoja ja laulaa, että vanhemmat olisivat iloisia. Lausuin Immi Helenin runoja: "Tämä tarina, jonka luen tästä, on kuvaus Pekasta järkevästä."

– Toisaalta tykkäsin olla yksin. Ei tarvinnut esiintyä eikä naurattaa ketään.

Perheen ainoaa lasta kohdeltiin ylisuojelevasti. Siitä seurasi, että Liisa yritti kokeilla rajojaan ja tahtoi harrastaa kaikkea. Hän kuului nuorena moneen urheiluseuraan.

– Minun piti yrittää murtautua suojelumuurista pois. Halusin partioon, mutta isä ei päästänyt. Äiti puhui hänet ympäri. Partiosta tuli pelastus. Pääsin pois ahtaista ympyröistä, ja sain seikkailla turvallisesti metsässä.

Trauma nousee pintaan

Pentti Ollakka olisi nyt 72-vuotias. Vaikka hänen kuolemastaan on jo 64 vuotta, poismeno on trauma, joka nousee ajoittain pintaan. Joka kerta, kun uutisissa kerrotaan, että lapsi on hukkunut, ahdistus iskee päälle.

– Minulle tulee pohjattoman paha olo.

Isoveljen kuolema on vaikuttanut Liisa Jaakonsaareen elämään myös siten, että hän on aina halunnut selvittää asiat mahdollisimman pitkälle.

Tarinan opetus on, että kaikki selvittämättömät asiat jäytävät. Puhumattomuus oli sen sukupolven tapa. Oli ollut kansalaissota ja oli pitänyt asettua punaisten tai valkoisten puolelle.

– Minullakin kesti 30 vuotta, että pystyin identifioitumaan poliiseihin. Minuun jäi Pentin kuoleman takia pitkäksi aikaa poliisiviha, koska ajattelin, että poliisit eivät tutkineet kuolemaa tarpeeksi.

Muistot elävät Oulussa

Liisa Jaakonsaari asuu edelleen lapsuudenmaisemissaan Oulun Puu-Raksilassa. Lapsuudenkoti on purettu, mutta tutuilla kaduilla kulkiessaan Liisa voi palata muistoihin ja melkein kuulla, kun äiti huutaa ikkunasta: Liisa, Pentti, syömään!

– Pentin kuolema on edelleen jollain tavalla kipeä asia. Tapasin viime kesänä sattumalta Pentin luokkatoverin, ja hän muisteli Pentin kuolemaan johtaneita tapahtumia. Olen ajatellut selvittää asian. Muuten se jää ikuiseksi mysteeriksi.

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomien Sunnuntai-liitteessä alun perin 12.4.2014.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Kuvat ja video: Coyote Creek tulvi äyräidensä yli – tuhansia evakuoitu Kaliforniassa

  3. 3

   Nasa: Tutkijat löysivät seitsemän Maan kaltaista planeettaa – kolmella suotuisat olosuhteet elämälle

  4. 4

   Nuorten epäasiallinen tempaus rikkoi hiihtohissin Turussa – ”Tulee hemmetin kova puhuttelu”

  5. 5

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  6. 6

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  7. 7

   Rakastunut Olli Lindholm ylistää uutta naisystäväänsä Eveliinaa, 35: ”Aidosti välittää mun asioista”

  8. 8

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  9. 9

   Söpö, söpömpi, Estelle! Ruotsin hurmaava pikkuprinsessa täyttää huomenna 5 vuotta – Victorialla ja Danielilla tiukat rajat kasvatuksessa

  10. 10

   Lahden MM-kisojen avauspäivän puhutuin nimi Adrián Solano ensimmäisestä hiihtokokemuksestaan: ”Luulin kuolevani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

  6. 6

   Patrik Laine varasti show’n Torontossa – 30 maalia täyteen

  7. 7

   Video: Kajaanin hyppyrimäki räjähti näyttävästi

  8. 8

   Tv-tähden sekava käytös ihmetytti aamu-tv:ssä – oliko muoti-idoli humalassa? Syljeskeli ja selasi puhelintaan, somekansa äimistyi

  9. 9

   Tuskien taival: Kohutun Adrian Solanon MM-hiihto alkoi karmealla tavalla – matka jäi lopulta kesken

  10. 10

   Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  8. 8

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  9. 9

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  10. 10

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Kuvat ja video: Coyote Creek tulvi äyräidensä yli – tuhansia evakuoitu Kaliforniassa

  3. 3

   Nasa: Tutkijat löysivät seitsemän Maan kaltaista planeettaa – kolmella suotuisat olosuhteet elämälle

  4. 4

   Nuorten epäasiallinen tempaus rikkoi hiihtohissin Turussa – ”Tulee hemmetin kova puhuttelu”

  5. 5

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  6. Näytä lisää