Tuija, Tuire, Vanessa

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Kunnianosoitus Väinö Tannerille oli todella arka aihe kylmän sodan aikana

IS HISTORIA
Sotasyyllisenä tuomitun valtiomiehen lapsenlapsi Riikka Tanner toivoi pienenä, että olisi lähtöisin ihan tavallisesta perheestä.

VÄISKI. Kuulostaa hassulta, kun joku sanoo Suomen historian suuriin vaikuttajiin kuulunutta miestä Väiskiksi.

Sillä nimellä Riikka Tanner muistaa isoisänsä Väinö Alfred Tannerin, joka tuomittiin sotasyyllisenä viideksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen helmikuussa 1946. Riikka on Väinön pojan Heikki Tannerin tytär.

Väiski oli perheen sisäinen lempinimi. Riikka Tanner muistaa sen loiventaneen isoisäänsä liitettyä kovuuden leimaa.

Väinö Tanner oli moninkertainen kansanedustaja, ministeri, sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja ja osuusliike Elannon pitkäaikainen johtaja. Hän kuoli 19. huhtikuuta 1966, korkeassa 85 vuoden iässä.


ISOISÄN hautajaiset ovat jääneet hyvin Riikka Tannerin mieleen. Viimeisiä jäähyväisiä jättämässä oli muutama toveri vaikeilta vuosilta.

– Äiti sanoi, että siinä ovat ’hiljaiset miehet’. Muut vielä elossa olleet sotasyylliset tulivat ja toivat seppeleen. He eivät sanoneet mitään tai jos sanoivat, he tekivät sen niin hiljaa, etten kuullut, Riikka Tanner sanoo IS:lle.

Riikka oli silloin 16-vuotias.

 

Hautajaisissa oli jollakin lailla dramaattinen tunnelma, jonka nuorikin tunsi.

Yksi oli hautajaisista poissa. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen ei saapunut, vaan lähetti surujuhlaan adjutanttinsa.


KEKKONEN oli pääministeri J. K. Paasikiven häikäilemätön oikeusministeri, kun Suomen jatkosodan aikaiset poliittiset johtajat joutuivat tuomiolle. Siksi Tanner ja Kekkonen olivat vihoissa, joka näkyi vielä suurmiehen hautajaisissa.

– Hautajaisissa oli jollakin lailla dramaattinen tunnelma, jonka nuorikin tunsi. Silloin ajattelin ensimmäisen kerran, että isoisään liitetään aina ’Suomen kohtalo’ ja häneen tungetaan paljon sellaista syyllisyyttä ja sankaruutta, jota yksi ihminen ei voi kantaa. Isoisällä oli jotakin merkitystä, yli hänen oman itsensä. Tanner oli ihmeiden tekijä ja kriminelli yhtaikaa.


Väinö Tanneria joko arvostettiin suuresti tai sitten haukuttiin pataluhaksi. Haukut tulivat kommunisteilta, jotka pitivät Tanneria luokkapetturina ja taantumuksen perikuvana. Ja myös keskustalaisilta, jotka korostivat Tannerin sotaisaa suhtautumista YYA-naapuriin. Yksiselitteinen kuva sotasyyllisyydestä jäi taakse vasta silloin, kun Neuvostoliitto hajosi.


ISOISÄN vihaaminen tai ihannointi tuntui teini-ikäisestä Riikka Tannerista hyvin nololta. Lähihistorian merkityksen ymmärtäminen oli liian vaikeaa nuorelle historian ja kirjallisuuden opiskelijalle.

– Kyllä me aina lapsena ajateltiin sisareni kanssa, että voi kun oltaisiin vaan ihan tavallisesta perheestä.

Haukkumisia sai myös Kekkonen. Tannerin suvun suhde UKK:hon oli vaikea.

– Kyllähän isäni ja hänen kaksi veljeään ja viisi sisartaan olivat hyvästä syystä hyvin kekkosvastaista väkeä. Ainainen isän demonisointi oli mautonta ja hyvin epäoikeudenmukaista. Väinö Tannerilla oli henkilökohtaisesti syytä olla Kekkoselle vihainen. Tanner piti Kekkosta täysverinenä opportunistina ja vallanhimossaan vaarallisena henkilönä, Riikka Tanner sanoo.

– He olivat vastakkaisilla puolilla rauhan tultua. Käsittääkseni isoisää eniten sapetti se, että sotasyyllisyystuomiolle ei joutunut talvisodan hyökkääjä Neuvostoliitto vaan pieni Suomi.

 

Kyllähän isäni ja hänen kaksi veljeään ja viisi sisartaan olivat hyvästä syystä hyvin kekkosvastaista väkeä.

VIELÄ 1930-luvulla Kekkoset ja Tannerit seurustelivat jonkin verran pariskunnittain ja kävivät muutaman kerran kylässä toistensa luona.

UKK oli maalaisliiton nouseva poliitikko, joka vielä jatkosodan alussa kannatti hallituksen sotapolitiikkaa. Kekkosen mieli muuttui sitten, kun natsi-Saksan onni kääntyi suursodassa, ja tappio alkoi näyttää väistämättömältä.

– Kekkonen oli vielä nuori mies, pitihän hänen päättää näyttävästi sijoittaa tulevaisuuteensa voittajan puolella, jos aikoi jatkaa politiikassa.


VUONNA 1957 Väinö Tanner suostuteltiin nousemaan vielä kerran sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi. Hän tuki Olavi Honkaa, joka asetettiin Kekkosen vastaehdokkaaksi vuoden 1962 presidentinvaaleissa. Silloin ikä alkoi jo painaa Tanneria.

– Kyllä Väinö Leskinen käytti Tanneria vanhuksena mielestäni hyväksi sdp:n sisäisissä kiistoissa. Honka oli heikko vastaehdokas Kekkoselle. Mutta Tanner halusi olemassaolollaan tuoda esille, että ei ole pakko kumartaa aina vain Neuvostoliiton suuntaan. Ikänsä puolesta hänellä ei ollut enää mitään menetettävää. Hän saattoi hyvin esiintyä variksenpelättimenä.


Lukion aikana Riikka Tanner kiinnostui historiasta ja politiikasta ja lähti mukaan 1970-luvun nuortaistolaiseen liikkeeseen. Hän toimi muun muassa Agit-Prop ry:n sihteerinä ja Helsingin Laulufestivaalien tiedotussihteerinä.

– Minä olen sisarusparvestamme ainut, josta tuli vallankumouksellinen kommunisti, mutta serkuistani oli muutama mukana opiskelijaliikkeessä.

Syvemmälle politiikkaan Riikka Tanner ei kuitenkaan mennyt eikä pyrkinyt ehdokkaaksi vaaleihin.

– Alun perin olin isoäidin kautta innostunut politiikasta ja yhteiskunnallisista asioista.


VÄINÖN puoliso ja Riikan isoäiti Linda Tanner ei pitänyt pojantyttärensä kommunistikuvioista. Suvun matriarkka suositteli kaikille lapsille ja lastenlapsille varmoja, käytännöllisiä ammatteja.

– Isoisän rankka maine teki mahdottomaksi edes haaveilun politiikkaan osallistumisesta, mutta minä ja monien muiden ikätovereitteni tavoin keksimme vallankumouksen. Sen tekemisessä vierähti vuosia. Valmista ei tullut.

– Ajattelin matkivani isoäitini radikalismia. Lindahan oli itse ollut Väinön kanssa akateemisessa sosialistiyhdistyksessä, ja he olivat tavanneet toisensa Vanhalla ylioppilastalolla. Isoäiti oli minulle eräänlainen roolimalli, kotirouvaäitini vastakohtana. Kommunistipiiritkin arvostivat isoäitiäni, koska hän salakuljetti Leniniä ja oli ollut suurlakon 1905 aktivisti.


VÄINÖ TANNER oli ollut mukana päättämässä Suomen kohtaloista aina siitä saakka, kun hänestä tuli kansanedustaja Suomen ensimmäiseen eduskuntaan vuonna 1907. Vuonna 1918 Tanner vastusti jyrkästi aseellista kapinaa ja piti punaisten vallankaappausyritystä suurena virheenä.

Tannerin syntymästä tuli vuonna 1981 kuluneeksi tasan sata vuotta.

– Oli suuret juhlat ja Väinölle piti tehdä postimerkki. Juhlatoimikunta anoi, että saisiko Tannerille tehdä postimerkin. Neukut sanoivat ei. Kielletty mies.

Muistomerkin Tanner sai. Se seisoo entisen Elannon pääkonttorin edustalla Helsingin Hämeentiellä. Patsastoimikuntaa johti Kalevi Sorsa, mutta postimerkkiä Tannerista ei saatu edes Sorsan arvovallalla.

 

Juhlatoimikunta anoi, että saisiko Tannerille tehdä postimerkin. Neukut sanoivat ei. Kielletty mies.

Väinö ja Linda Tannerin vuonna 1923 hankkima maatila Sorkki on vielä olemassa, ei kuitenkaan enää kokonaisena.

– Se oli suuri tila. Nuuksion kansallispuisto osti siitä jonkun osan, ja siellä on kesäasunto lukuisilla serkuilla ja neljällä veljelläni. Isän nuorin veli Olli hoiti päärakennusta isoäidin jälkeen. Hän kuoli toissa talvena.

Suuria sukutapaamisia ei juuri enää ole.

– Niin kauan kuin isoäiti eli, vietettiin hänen syntymäpäiviään aina juhannuksena.

Linda Tanner kuoli marraskuussa 1978. Hän oli 96-vuotias.


VÄINÖ TANNER oli jo 66-vuotias joutuessaan vankilaan sotasyylliseksi tuomittuna. Se olisi ollut kova paikka nuorellekin miehelle.

Vaikka Tanner oli uupunut, hän pysyi aktiivisena Helsingin keskusvankilassa Sörnäisissä.

– Hän löysi uusia voimia itsestään. Hän hoiti muiden asioita, muun muassa Rytin sairaalakäyntejä, Riikka Tanner kertoo.

– Isoisä oli aina hirveän tomera. Hän soitti ja sanoi: ’Ettekö tiedä, että täällä on presidentti sairaana’? Hän tarttui toimeen eikä antanut periksi. Hän oli hyvä organisaattori. Jos hän koki asian tärkeäksi, hän ei luopunut. Hänessä oli näitä inhimillisiä hyviä piirteitä.


SOTASYYLLISINÄ tuomitut olivat valtiollisia vankeja ja kaikkien arvostamia valtiomiehiä.

– Hehän saivat hyvän kohtelun. Ei se vankeus ollut samaa kuin muille. Ovet olivat auki ja he saivat paketteja.

Kaikeksi onneksi Väinö Tanner pysyi terveenä Sörkassa.

– Kylmä oli ja kurjaa, mutta ei se niille ollut kamalaa, jotka olivat terveitä.


Kirjoittaminen piti Tannerin aktiivisena. Hän ja Edwin Linkomies olivat molemmat vankeudessa ahkeria kirjoittajia. Tanner vankila-ajan tuotanto on yli 2 000 sivua julkaistua tekstiä.

Tarmokkaan miehen salaisuus oli hyvä arkisto.

– Vankilassa kirjoittaessaan hän pommitti isoäitiä: tuo sitä, tuo tätä. Puoli Helsinkiä, sukulaiset, isoäiti ja minunkin äitini kuljettivat hänelle niitä tavaroita. Hän ei hetkeksikään pysähtynyt empimään vaan alkoi heti käydä niitä asioita läpi.


TANNER myös käänsi paljon, marxilaista kirjallisuutta saksasta sekä tekstejä englannista ja ruotsista.

– Hänellä oli aina tarmoa ja hän siirtyi aina uusiin asioihin. En ole huomannut hänen jälkeläisissäänkään tuollaisia ominaisuuksia. Hän oli niitä ihmisiä, jotka koko ajan jaksavat tehdä ja jotka sopeutuvat aina uusiin käänteisiin.

– Meille sukulaisille näistä hänen kirjoistaan on ollut aina paljon iloa. Minä luin ne tosin hirveän myöhään.

Väinö Tanner pääsi vankilasta ehdonalaiseen vapauteen syksyllä 1948. Armahduksen tuomionsa jäljelle jääneestä osasta hän sai toukokuussa 1949.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Ilta-Sanomien erikoislehdessä Syytetyt, joka ilmestyi 15. lokakuuta 2015.
 • Historia

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  2. 2

   Pariskunta putosi jäihin Espoossa: Sukeltajat etsivät turhaan yli tunnin – sitten tuli helpottava tieto

  3. 3

   Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

  4. 4

   Entinen Emmerdale-tähti taistelee parantumatonta syöpää vastaan – kieltäytyi ennusteesta: ”En halua lääkärien arvailevan”

  5. 5

   Katso video: Aira Samulin, 90, näyttää miten tanssitaan discoa

  6. 6

   Mies ajoi kolmen ihmisen päälle Saksassa – poliisi ampui veitsen kanssa liikkunutta epäiltyä

  7. 7

   Etelämantereen jättirailo jatkaa kasvuaan – Utsjoen kokoinen jäävuori aiheuttaisi useita uhkia

  8. 8

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  9. 9

   Haluatko seksiä, muttet tiedä, miten tehdä aloitetta? Seksiterapeutti neuvoo, miten onnistaa

  10. 10

   Tällainen on Kim Jong-namin murhassa käytetty aine: ”Tappavin hermomyrkky, joka on koskaan luotu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  2. 2

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  3. 3

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  4. 4

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  5. 5

   Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

  6. 6

   Naisen salikuva sekoitti internetin – ovatko kaunottaren jalat todella nurinpäin vai huomaatko heti mistä on kyse?

  7. 7

   Cheek teki sukupaljastuksen – Wikipedia-sivu meni välittömästi uusiksi

  8. 8

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  9. 9

   Playboyssakin poseerannut ensimmäinen somekaunotar Christine Dolce on kuollut vain 35-vuotiaana

  10. 10

   Viisuvoittaja Loreenin räväkkä esitys varasti huomion – rinta lipui ulos topista: ”Miksi naiset eivät saisi olla puolialastomana?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Tarkista ja kuuntele: Mikä oli Suomen listaykkösenä, kun sinä synnyit?

  8. 8

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Janne Ahonen, 39, koki jotakin ainutkertaista ilmalentonsa aikana

  2. 2

   Pariskunta putosi jäihin Espoossa: Sukeltajat etsivät turhaan yli tunnin – sitten tuli helpottava tieto

  3. 3

   Epäonninen kaatuminen ratkaisi kultamitalitaiston – pettynyt norjalaistähti kommentoi kitkerästi

  4. 4

   Entinen Emmerdale-tähti taistelee parantumatonta syöpää vastaan – kieltäytyi ennusteesta: ”En halua lääkärien arvailevan”

  5. 5

   Katso video: Aira Samulin, 90, näyttää miten tanssitaan discoa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sipoolaisen perheenäidin automatka katkesi karulla tavalla Vantaalle – kuului ”järjetön pamaus”

  2. 2

   Muistatko suomalaisen Pets-duon kohublondit? Katosivat julkisuudesta ja muuttivat elämänsä suunnan täysin – tältä Tiina ja Sini näyttävät nyt

  3. 3

   Cheekiltä odottamaton sukupaljastus suorassa lähetyksessä – ”Wikipediaan voisi lisätä”

  4. 4

   Vantaalainen Marja, 68, ihmeissään: Auton tuulilasiin ilmestyi mystinen lappu parkkifirmalta – 3 viikon takaisesta pysäköinnistä

  5. 5

   Lestadiolaisperheessä kasvanut Johannes, 41, kertoo perheväkivallasta – isä rankaisi tv:n katsomisesta kumiletkulla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Helsinkiläinen Nina, 44, avautuu isäpuolen järkyttävistä teoista: ”Äiti katseli vierestä, mutta ei koskaan puuttunut”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää