Eija

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Lapin-vaellus muuttui 3 päivän selviytymistaisteluksi – ex-huippusuunnistaja pelasti miehensä kuolemalta

Ihmepelastuminen
Ex-huippusuunnistajan Liisa Peltolan (os. Veijalainen) ja hänen miehensä Tuomo Peltolan vaellus Lapissa muuttui dramaattisesti heidän eksyttyään lumimyrskyssä. Tuomo Peltolan ruumiinlämpö laski alimmillaan 22 asteeseen.
Paha lumimyräkkä yllätti Liisa ja Tuomo Peltolan kesken vaelluksen käsivarren Lapissa. Pahimmillaan he eivät nähneet kunnolla edes omien suksiensa kärkiä. Maastoa nenän edessä ei pystynyt hahmottamaan sen vertaa, että olisi osannut sanoa onko edessä ala- vai ylämäki.

– Lumessa katosivat kaikki varjotkin, joten hiihdimme kuin harmaassa maidossa. Se oli kahlaamista ilman havaintoa siitä, missä kahlaat, Tuomo Peltola kuvailee keliä.

Koska kymmenen kilometrin reitti Norjan puolen autotieltä Suomeen Lossujärven kämpälle oli entuudestaan tuttu, neljään viiteen kertaan kuljettu, Peltolat olivat varmoja, että he olosuhteista huolimatta selviytyvät perille.

He eivät voineet arvata, että huono keli kestäisi kolme kokonaista päivää. Tuon saman ajan aviopari oli eksyksissä. Kaksi yötä he viettivät lumeen kaivamissaan kuopissa. Kuopan reunoille he leikkasivat suksen kannoilla lumesta palasia antamaan lisäsuojaa.


Liisa hiihti pimeässä rinkiä

Päivisin he jatkoivat suuntaan, jonka uskoivat olevan oikea. Suunnistus tapahtui kompassin avulla ja tuulen suuntaa tarkkailemalla. Kun Tuomo tunsi itsensä sairaaksi ja voimat ehtyivät, hän jäi kolmanneksi yöksi yksin lumikuoppaan nukkumaan.

– Siinä vaiheessa Liisa hoiteli asioita ja minä odottelin tunturin kupeella, että varmaan kohta jotain tapahtuu.

Liisa jatkoi matkaa ja hiihti yhtäjaksoisesti yli vuorokauden tuttua Lossujärven kämppää etsien. Pimeässä hän hiihti lyhyttä rinkiä pelkästään pysyäkseen lämpimänä ja aamun sarastaessa jatkoi taas matkaansa.

Vihdoin taivas selkeni. Liisa näki tutun kämpän etäällä edessään ja hiihti sinne. Sattumalta paikalle osui norjalainen poromies Ole-Thomas Baal, jolle Liisa kertoi, että hänen miehensä on vielä maastossa.

– Kuin ihmeen kaupalla maailma valkeni, näkyvyyttä oli taas pari kilometriä, poromies ilmestyi kuin tilauksesta ja Liisan jäljetkin oli vielä seurattavissa, Tuomo hämmästelee.

Kehon lämpö alimmillaan 22 astetta


Baal seurasi moottorikelkalla Liisan jättämiä jälkiä ja löysi pahoin paleltuneen Tuomon, joka hengitti enää niin harvakseltaan, että Baal luuli tämän menehtyneen. Kun selvisi, että Tuomo on hengissä, Baal hälytti nopeasti apua.

Tunnin kuluttua Tuomo oli lämpöpeitteeseen peiteltynä helikopterissa matkalla Tromssan sairaalaan. Tuomon kehon lämpötilaksi mitattiin 22 astetta.

Tunturissa vietetyn yön ja koko seuraavan päivän tapahtumista Tuomolla ei ole muistikuvia.

– Seuraava havainto on, kun joku herätteli sairaalassa.

Neljä varvasta lähti

Sairaalaan tuotaessa Peltolan ruumiinlämpö oli noussut 25 asteeseen. Sairaalassa hänet kytkettiin sydänkeuhkokoneeseen, jonka avulla suonissa kiertävän veren lämpötilaa hiljalleen nostettiin.


Heräämisen jälkeen Peltola sai lääkitystä verenpaineen tasaamiseksi ja sydämentoiminnan varmistamiseksi.

– Elimistö meni niin totaalisen sekaisin, että seurauksena oli monennäköisiä komplikaatioriskejä.

Tuomo Peltola, 70, kertoo tarinaa viime vuoden maalis–huhtikuun vaihteen tapahtumista rauhallisesti kotonaan Liedossa. Se on kehon alhaiseksi tipahtaneen lämpötilan vuoksi pieni ihme.


Ilman vaurioita Peltola ei seikkailusta selvinnyt. Molemmista jaloista on poistettu paleltumisen takia sekä iso- että pikkuvarpaat. Ohut- ja paksusuolesta molemmista osa oli paleltunut. Ne osat poistettiin leikkauksella. Maksa-arvot ovat jo kohdallaan, mutta toipumisvaiheessa oli turvauduttava dialyysihoitoon.

Ei jossittelua

Aivot ovat aina hapenpuutteen takia vaarassa, toisaalta kylmä suojelee niitä. Peltola nauraa, että hänen aivonsa eivät ole kokemuksen jälkeen sen enempää jäässä kuin aikaisemminkaan. Pitkän keskittymisen jälkeen tosin ilmenee pientä väsymystä.

Tähän uskomattomaan selviytymistarinaan sisältyy monta jos-sanaa, mutta Peltola ei halua jossitella. Mitä, jos Liisa ei olisi löytänyt kämppää, mitä, jos norjalainen poromies ei olisi osunut paikalle.

Mutta kun Liisa löysi, poromies osui ja tiesi mitä tilanteessa tehdä.

Varustus ja rautainen kunto pelastivat

Oli paljon asioita, jotka edesauttoivat pelastumista. Peltoloilla oli erittäin hyvä varustus ja vaelluksista oli runsaasti aiempaakin kokemusta.

Suunnitelmissa oli muutaman päivän vaellus. Autotieltä Lossujärvelle, sieltä Haltitunturille, takaisin Lossujärvelle ja sieltä autolle.


Peltolat tiesivät, että rajalla kulkee pohjois–etelä-suunnassa poroaita. Vaikka he löysivät aidan ja hiihtivät sen vierellä, he arvioivat matkan kämpälle väärin ja eksyivät uudelleen.

Paniikki ei kuitenkaan iskenyt missään vaiheessa. Rinkassa oli eväitä niin paljon, että osa tuotiin kaiken tapahtuneen jälkeen vielä kotiinkin.

Ja suunnistustaidot olivat hyvät, Tuomo on suunnistuksen Suomen mestari, kolminkertainen Jukolan viestin ja kertaalleen Tiomilan voittaja.

Liisa puolestaan tunnetaan paremmin aiemmalla sukunimellään Veijalainen. Hän voitti ensimmäisenä suomalaisena suunnistuksen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden vuonna 1976. Viestistä hänellä on kolme MM-kultaa.


Vaikka luonto nyt teki kaikkensa suunnistustaitojen kampittamisessa, Liisa kuitenkin lopulta löysi kämpälle.

Matkan pituuden he arvioivat huonossa näkyvyydessä väärin. Tuomo myöntää, että taidot tuli yliarvioitua.

– Tähän asti olin uskonut, että sellaisia olosuhteita, sellaista maastoa, paikkaa ja tilannetta ei olekaan, jossa ei mun konsteilla löytäisi perille. Nyt olen valmis myöntämään, että löytyy sittenkin.

”Oli suuri huoli”

Liisa Peltola muistelee tapahtunutta rauhallisena eikä myönnä, että olisi tuntenut pelkoa.

– Pelkoja ei kuitenkaan jäänyt enkä ole nähnyt painajaisia. Ei ollut paniikkituntemuksia. Olemme olleet vaikeissa olosuhteissa ennenkin, vaikka emme näin pitkää aikaa. Meillä on kestävyysurheilutausta ja olemme olleet Lapissa melkein joka talvi vaeltamassa koko 2000-luvun ajan, hän sanoo.

– Tulevia tai menneitä ei pidä ryhtyä murehtimaan vaan yrittää suoriutua kulloisestakin tilanteesta mahdollisimman hyvin.

Kun Tuomo Peltola ei enää kolmantena iltana jaksanut hiihtää, vaan jäi lumikuoppaan nukkumaan, Liisa lähti etsimään kämppää, jonka hän oletti olevan jossain lähiseudulla.

Kolmisen tuntia hiihdettyään ja pimeyden laskeuduttua, Peltola totesi, että on parempi palata takaisin aviomiehen luo.

– Oli jo selvästi parempi ilma, mutta en pimeässä löytänyt enää takaisin, vaikka olin jättänyt pystyyn nostettuun sukseen lampun palamaan merkiksi.

 

En pimeässä löytänyt enää takaisin, vaikka olin jättänyt pystyyn nostettuun sukseen lampun palamaan merkiksi.

Liisa oli jättänyt rinkan ja kaikki tavaransa Tuomon luo. Hän ajatteli, että on parempi hiihtää läpi yön, jotta pysyy lämpimänä.

– Hiihdin aika isoa ympyrää rauhalliseen tahtiin. Se ei sinänsä tuntunut raskaalta eikä rasitus ollut kohtuuton. Olemme aiemminkin hiihtäneet kahdeksantoistakin tuntia yhteen menoon.

Aamun valjettua Liisa lähti uudelleen etsimään Lossujärven kämppää. Hän tiesi, että se on todennäköisin paikka, jossa voi kohdata ihmisiä ja saada apua.

Myrsky oli ohi ja näkyvyys erinomainen horisonttiin asti. Jonkin matkaa hiihdettyään Liisa näki parin kilometrin päässä Lossujärven Norjan-puoleisen kämpän. Kämpän kamiina oli kuuma, joten hän tiesi, että paikalla oli joku.

– Yhtäkkiä ovella seisoi lapinmies (Ole-Thomas Baal) suopunki kaulassa ihan kuin jossain elokuvissa. Hän kysyi, missä tavarani ovat. Sanoin, että mieheni luona tunturissa ja selitin tilanteen.

Mies lähti seuraamaan Liisan hiihtojälkiä löytääkseen Tuomon luo. Liisa oli yli vuorokauden hiihtämisen ja valvomisen jälkeen niin uupunut, että nukahti nopeasti eikä herännyt vaikka Tuomon pelastanut norjalaismies palasi ja yritti herätellä.

– Totta kai oli suuri huoli, mutta ymmärsin, että en voi siinä kohtaa mitään tehdä. On tärkeää toimia rauhallisesti.

Norjalaismies hälytti paikalle Norjan Punaisen ristin ja Liisa kuljetettiin moottorikelkalla rajalle ja sieltä ambulanssilla sairaalaan. Ruumiinlämmöt ja muut arvot olivat kunnossa.

Ainoastaan peukalo oli jäätynyt. Se kuitenkin parani niin hyvin, että suunnitteilla ollutta amputointia ei tarvinnut tehdä.

Sairaalassa Liisa tapasi vihdoin Tuomon heti seuraavana aamuna.

– Tuomo oli väsynyt, mutta jaksoi jonkin verran jo puhua. Oli molemmille mahtava juttu, että meillä oli siinä kohtaa toisemme.

Kuten Tuomo, myös Liisa kiistää, että tapahtuneesta olisi tullut henkisiä kolhuja.

– Siihen on varmaan syynä se, että olemme liikkuneet paljon yhdessä erilaisissa olosuhteissa ja toiseen on täysi luottamus. Kuljemme aina kohti samaa päämäärää.


”GPS-laite päässä”

Viime elokuussa Peltolat kävivät tapaamassa Ole-Thomas Baalia, Tuomon hengen pelastanutta norjalaista poromiestä.

– Hän totesi, että on se somaa, että kävi näin hyvin, Tuomo Peltola sanoo.

Hän kysyi poromieheltä, mitä tämä tekisi vastaavalla kelillä.

– Silloin istutaan kämpässä eikä mennä mihinkään, mies vastasi.

Peltoloiden kysyessä onko poromiehellä gps-laitetta, tämä osoitti sormella päätään: se on täällä.


Peltoloiden ihmepelastumisesta kertoivat ensimmäisenä Turun Sanomat ja Turun Tienoo.

Juttua täydennetty 4.2.2016 kello 13.22: Lisätty tieto siitä, että pelastumisesta kertoi Turun Sanomien lisäksi Turun tienoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

  3. 3

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  4. 4

   Vappu Pimiä ja Kiira Korpi tyrmäävinä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa sääret paljastavissa minimekoissa

  5. 5

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  6. 6

   Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

  7. 7

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  8. 8

   Aluksi Antin, 32, koukkuun nappasi hauki – mutta siihen haukeen iskikin oikein jättiläishauki

  9. 9

   Entinen it-kohumiljonääri Jaakko Rytsölä Arto Nybergin vieraana: ”Itsesyytökset kestivät vuosia”

  10. 10

   Patrik Laineelle jälleen ylistystä – ”uskomaton” laukaus saa kehuja: ”Et näe muiden tekevän sellaisia maaleja”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  4. 4

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  5. 5

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  6. 6

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  7. 7

   17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat pakettiauton ja mopoauton nokkakolarissa Sastamalassa

  8. 8

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  9. 9

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  10. 10

   Poliisi epäilee henkirikosta – teinityttö ja -poika kuolivat nokkakolarissa Sastamalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. 6

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  7. 7

   Mies teki klassisen virheen aamutuimaan – lattiat menivät pilalle

  8. 8

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  9. 9

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  10. 10

   Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

  3. 3

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  4. 4

   Vappu Pimiä ja Kiira Korpi tyrmäävinä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa sääret paljastavissa minimekoissa

  5. 5

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  2. 2

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  3. 3

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  4. 4

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  5. 5

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. Näytä lisää