Senja

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

”Äiti löytyi usein lattialta kaatuneena” – Omaisten epätoivoiset tarinat vanhusten kotihoidon ongelmista

IS keräsi omaisten kertomuksia vanhusten kotihoidon pahimmista ongelmista. Ne eivät tulleet asiantuntijoille yllätyksenä.
– Surullista luettavaa, kommentoi eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin luettuaan IS:n kokoaman listan kotihoidon ongelmakohdista.

– Näitä samoja asioita me kuulemme ja tämmöinenkin kuva meille välittyy kotihoidosta. Onnistumisia toki on myös paljon. Jos kaikki menee hyvin, hoito onnistuu ja se on laadukasta. Mutta näitä surullisia tarinoita ei saisi olla yhtään.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies tekee vanhusten kotihoidon puutteista valtakunnallisen laillisuustarkastusta, jonka tarkoituksena on valvoa, että toiminta on lainmukaista ja että perusoikeudet toteutuvat. Tällä hetkellä erityisesti vanhusten yksinäisyyteen yritetään puuttua.

– Seuraamme eristämistä kotiin. Perustuslaki ei salli, että täysin ulkopuolisen avusta riippuvainen henkilö, joka ei pysty edes soittamaan apua, on yksin, Sakslin sanoo.

1. Vanhusten yksinäisyys

Kotihoidon piirissä olevat vanhukset eivät välttämättä ole enää kykeneviä poistumaan kotoaan tai soittamaan puhelimella. Ainoat sosiaaliset kontaktit päivän aikana voivat olla vain kotipalvelun muutamien minuuttien vierailut.

– Yksin asuva 89-vuotias äitimme on liikuntakyvytön. Kotipalvelu käy kuusi kertaa vuorokaudessa, mikä on heidän mukaansa ehdoton maksimi. Päivisin äiti istuu pyörätuolissa television ääressä tai makaa päivä-unilla noin neljä tuntia kerrallaan odottamassa seuraavaa käyntiä.

– Äiti itki lähtiessäni, että älä mene pois. Hän pystyi vastaamaan puhelimeen, mutta ei muistanut enää, kuinka sillä soitetaan, sanoo eräs IS:n lukija.

2. Hygienian puute

Kaikki kotihoidossa olevat vanhukset eivät kykene itse vessaan tai peseytymään. Myöskään vaippoja ei vaihdettu omaisten mielestä aina tarpeeksi usein, eikä siisteydestä pidetty huolta.

– Äitini alkoi pissata housuihinsa ja sotkea ulosteellaan. Ulostetta löytyi ruoka-astioista ja vaikka mistä. Ruokakaapit olivat auki ja jääkaappi sisältöineen saattoi olla huoneenlämpöinen.

– Äitini ei pääse vessaan yksin, minkä vuoksi hänellä on hätävarana vaipat, vaikka hän ei kärsikään pidätyskyvyttömyydestä. Äiti on joskus soittanut turvapuhelimella apua, kun vessahätä on käynyt ylipääsemättömäksi, eikä hän haluaisi tehdä tarpeitaan vaippaan. Tästä tuli moitteet kotihoidon päälliköltä hänelle itselleen ja meille lapsille, eli turvapuhelimella ei ole lupa soittaa pelkän vessahädän takia.

3. Kommunikointi kotihoidon kanssa

Keskusteluissa toistui kotihoitajien vaikea tavoitettavuus. Omaiset eivät usein tiedä, ketkä vanhusten luona käyvät. Hoidosta saatettiin keskustella hoitajan kanssa, joka ei ollut tavannut vanhusta.

– Saatoin jutella äitini hoidosta puhelimessa sellaisten ihmisten kanssa, jotka eivät olleet nähneetkään äitiäni. Asioita luvattiin laittaa vireille, mutta mitään ei tapahtunut.

– Pahinta on se, että kolme kuukautta ensimmäisestä kaatumisesta omaisilla ei ollut tietoa, kuka on äidistäni vastaava lääkäri tai hoitaja ja kuinka kauan kotihoitoa kokeillaan. Palvelutarpeen arvioinnin tekee kaupungin työntekijät, ja he myös tekevät tarvittavat anomukset ja päätökset.

4. Tekniset laitteet

Muistisairaille uudet tekniset laitteet eivät aina tuo turvaa tai lisäarvoa elämään. Turvapuhelimet ja -rannekkeet saattavat olla vain lisäkulu, eikä vanhus osaa käyttää niitä tarvittaessa.

– Pyysimme äidistä kirjattuja dokumentteja. Niissä luki, että äiti löytyi usein lattialta kaatuneena. Äitini ei osannut käyttää turvaranneketta ollenkaan, eräs omainen kertoo.

5. Hoitajien kiire

Omaisten mielestä hoitajien aika ei riitä vanhusten perustarpeiden tyydyttämiseen. Aikaa saattaa olla vain kymmenen minuuttia, jossa olisi huolehdittava vanhuksen lääkkeistä, hygieniasta ja ruokailusta. Yhden kotihoitajan vuorolla saattaa olla pitkälti yli kymmenen vanhusta, jopa yli kaksikymmentä, joten jokaista käyntiä leimaa kiire.

– Äitini jätettiin yksin ruoan ääreen istumaan, vaikka hän oli niin muistisairas, ettei muistanut syödä. Hän oli samalla paikalla seuraavan kotihoitajan tullessa ja oli sotkenut ruokaa ympäriinsä.

– Jos työvuoron aikana alkaa olla 15 asiakasta, niin siitä voi laskea kuinka paljon aikaa jää yhdelle vanhukselle, kun matkat ja tauot otetaan ajasta pois.

6. Hoitajien vaihtuvuus ja ammattitaito

Omaiset arvelevat, että kotihoidossa on paljon hoitajia, jotka haluaisivat tehdä työnsä paremmin, kuin mitä resurssit sallivat.

– Hoitajat vaihtuivat, eivätkä voineet sitoutua potilaisiin ja he olivat stressaantuneita. Äidin luona kävi kaikenlaisia keikkailijoita, jotka eivät käyttäneet maalaisjärkeä. He kysyivät muistisairaalta, että haluatko vessan tai haluatko syödä. Jos vastaus oli ei, niin mitään ei tapahtunut. Siellä on turha ravata, jos mitään ei tehdä, sanoo yksi omaisista.

Lyhyitä pätkätöitä tekevät kotihoitajien sijaiset saattavat olla täysin kouluttamattomia tehtäviinsä.

7. Käyntien ja kirjausten puute

Kotihoitajien pitäisi käydä vanhuksen luona hoitosuunnitelman mukaan. Erään omaisen äidin luona kotihoidon sovittiin käyvän 5–6 kertaa päivässä.

– Jäi semmoinen tunne, ettei kaikkia käyntejä toteutettu. Kerran käydessäni siivosin äidin asuntoa useita tunteja, eikä siellä silloin käynyt kukaan.

Käynneistä ei myöskään vaikuttanut jäävän aina kirjausta. Eli jos paikalla oli käyty, oli vaikea tietää, mitä siellä oli tehty.

8. Ei hinnalle vastinetta

Kotihoidossa vanhuksen tulisi saada apua syömiseen, peseytymiseen, pukeutumiseen, liikkumiseen ja WC-käynteihin. Lisämaksusta on mahdollisuus saada lisäpalveluja, kuten siivousta ja vaatehuoltoa tai kauppa- ja asiointipalveluja. Kotihoidon hinta riippuu tuloista.

Siivottomasta ja epähygienisestä asunnosta äitinsä usein löytänyt lukija koki, etteivät hänen äitinsä pienellä eläkkeellä ostetut palvelut olleet hintansa arvoisia.

– Hoidolla ei tuntunut olevan vaikuttavuutta äidin hyvinvointiin, päinvastoin. Tuntui, että lääkkeet annettiin, mutta esimerkiksi ravitsevan ruoan ja riittävästä nesteiden saannista ei huolehdittu.

9. Onnettomuudet

Jos vanhus kaatuu kotonaan kotihoidon juuri lähdettyä, hän saattaa joutua makaamaan maassa useita tunteja tai yön yli, jos hän ei kykene itse nousemaan ylös.

– Mietin joskus öisin valvoessani, että nukkuuko äitini sängyssä vai sängyn vieressä. Kaatumiset pelottivat äitiäni, sillä hänellä on diabetes. Entä jos hän ei pääse ylös ja verensokeri laskee liian alas?

Sama omainen osti äidilleen kaksi tukevaa nojatuolia kaatumisia silmällä pitäen. Äiti saattoi nojatuoleja apuna käyttäen hilautua takaisin ylös.

– Kotihoitajan tullessa äiti oli usein kaatuneena jossain päin asuntoa, kertoo toinen omainen.

10. Ruoan heikko laatu

Amsterdamissa asuva lukija kävi Hollannista käsin äitinsä luona noin kerran kuussa. Hän valmisti äitinsä pakastimeen kotiruokaa annosrasioissa ja täytti ruokakaapit, ettei äiti joutuisi syömään kotiin tuotavaa laitosruokaa.

Kauppa-asioiden hoitaminen itse tuli äidille myös halvemmaksi.

11. Vaikea päästä hoitokotiin

Lukijoiden äänestä kuuluu epätoivo, kun he puhuvat kamppailuistaan kunnan kanssa saadakseen omaiselleen hoitokotipaikan.

– Kaupungin palvelutaloon pääsy on tehty lähes mahdottomaksi. Vaikka paikkoja on, niitä on liian vähän. Siksi vanhuksia pidetään kotona.

Saadakseen äidille palvelusetelin ja paikan hoitokodista, yksi lukija yritti todistaa laskelmilla, kuinka hänen äitinsä kotihoito tuli yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin hoitokodissa asuminen.

– Äitini kotona asumisen kustannukset hipoivat intervallihoitojakson aikaan pahimmillaan yli 7 000 euroa kuussa, siltä osin kuin ne ylipäätään kyettiin selvittämään. Useimmilla palveluntarjoajilla ei ollut aavistustakaan, mitä palvelut maksoivat yhteiskunnalle. Kaikki palveluthan ovat tuettuja.

Yksi lukija joutui tekemään virallisen valituksen kaupungin vanhuspalveluista vastaavalle ylimmälle virkamiehelle ennen kuin paikka hoivakodista aukeni. Hänen äitinsä romahtanut paino nousi hoivakodissa 15 kiloa, nestemäiset lääkkeet voitiin vaihtaa takaisin kiinteisiin, ja hygienia ja elämänlaatu paranivat silmin nähden.

– Säälittää niiden vanhusten puolesta, joilla ei ole omaisia. Hoitokotipaikka oli kuin lottovoitto.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Karmea tapaturma johti kokeneen työntekijän kuolemaan konepajalla Jyväskylässä

  2. 2

   Murhasta elinkautista istunut 39-vuotias nainen pääsee vapaaksi – murhasi miehen hyvin raa’alla tavalla

  3. 3

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  4. 4

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  5. 5

   Valepoliisit väijyivät kauppakeskuksissa – epäillään huijanneen katalalla juonella jättisummia

  6. 6

   Britannian korkein oikeus: Hallitus tarvitsee Brexitin aloittamiseen parlamentin hyväksynnän

  7. 7

   Makwan Amirkhani ja Heli Rantanen kauhistelivat Janne Ahosen aamupalaa: ”Se oli pelottava”

  8. 8

   Kommentti: Berner-farssi voi käydä Sipilälle kalliiksi

  9. 9

   Maria Veitola pikkubikineissä – kommentoi kuvaa ytimekkäästi: ”Peruskannut”

  10. 10

   VS: Pelaajan vanhempi kavalsi 6 000 euroa 12-vuotiaiden joukkueelta – ”Tuntuu hyvinkin epätoivoisen ihmisen teolta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  2. 2

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  3. 3

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  4. 4

   Naku-uikkari on kesän kuumin uimapukutrendi – aivan kuin päällä ei olisi yhtään mitään

  5. 5

   Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa: Pankkitilejä tyhjennetään jo

  6. 6

   Katso listat: Näin on käynyt S- ja K-ryhmien alentamille hinnoille

  7. 7

   Syyte: hampurilaisketjun toimitusjohtaja kahmi 1,8 miljoonaa – veti jopa päiväkassat liiveihinsä ja suunnitteli muuttoa Australiaan

  8. 8

   Tässä ovat Tanssii tähtien kanssa -kilpailijat – mukana Musta Barbaari ja Eevi Teittinen

  9. 9

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  10. 10

   Trump aloitti muutokset – jäädyttää palkankorotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  3. 3

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  9. 9

   Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

  10. 10

   Poliisi IS:lle: Näin sarjahukuttaja jäi kiinni – ”Hänellä oli itsellään tiedossa...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Karmea tapaturma johti kokeneen työntekijän kuolemaan konepajalla Jyväskylässä

  2. 2

   Murhasta elinkautista istunut 39-vuotias nainen pääsee vapaaksi – murhasi miehen hyvin raa’alla tavalla

  3. 3

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  4. 4

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  5. 5

   Valepoliisit väijyivät kauppakeskuksissa – epäillään huijanneen katalalla juonella jättisummia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  2. 2

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  3. 3

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  4. 4

   Naku-uikkari on kesän kuumin uimapukutrendi – aivan kuin päällä ei olisi yhtään mitään

  5. 5

   Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa: Pankkitilejä tyhjennetään jo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  3. 3

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää