Laura

Kotimaa

Valikko

Kotimaa

Näin Alexander Stubb junailtiin ulos kokoomuksen johdosta

Politiikka
Kokoomuksen puheen­johtaja­vaihdos oli pitkän prosessin tulos, joka alkoi itää jo vuosia sitten, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Mika Lehto.
Kokoomus siirtyi Petteri Orpon aikaan. Alexander Stubb sai mennä.

Kokoomus vaihtoi keulakuvakseen taviksen ja pääministeri Juha Sipilän (kesk) oloisen Orpon.

Stubbin persoona ja kolme pointtia – prosenttilasku, sortsit ja tikkataulu – olivat näkyvimmät syyt Stubbin tappioon.

Stubbin joutsenlaulu kokoomusjohdossa oli pitkä sarja tapahtumia, jonka siemenet kylvettiin jo Jyrki Kataisen pääministeriaikana.

Kokoomus ei ole vuosikausiin ollut yhtenäinen joukkue. Vaikka kokoomuksen hallituspolitiikka on ollut omissa puheissa fantastista, harvoin kokoomuslaiset ovat oikeasti olleet tyytyväisiä puolueen saavutuksiin.

Puolueen oikea laita lähti laukalle Kataisen aikana – Kataisen hallitus kun teki huonoja kompromisseja, vasemmistolaista politiikkaa ja Katainen oli puheissa liki kommunisti.

Kokoomus myös uuvahti Kataisen pääministerikaudella, mutta mölyt pysyivät mahassa, koska Katainen marssi vaalivoittoihin vaaleista toiseen.

Kansansuosikista liki hylkiöksi

Kultapoika Stubb joutui miltei heti puheenjohtaja- ja pääministerikautensa aluksi pahan kierteeseen. Kierre ei katkennut oikein missään vaiheessa, ja paha veri alkoi kerääntyä puolueeseen.

Ulkoministerin ja ulkomaankauppaministerin pestit istuivat Stubbille, mutta pääministerinä, valtiovarainministerinä ja puheenjohtajana, koko porukan keulakuvana, Stubb oli helppo maalitaulu. Stubb teki sen helpoksi persoonansa ja mokailujensa takia.

Ennen tätä Stubbille kaikki oli tullut hopealautaselta. Ei kokoomustaustaa, tyhjästä eurovaalien ääniharavaksi 2004 ja ulkoministeriksi Ilkka Kanervan tekstiviestien jälkeen.

– Monet olivat ihan oikeasti kateellisia Alexille koko ajan, kokoomuksen sisäpiiriläinen kertoi.

Myyräntyö Stubbin kaatamiseksi alkoi melkein heti Lahden puoluekokouksen jälkeen, kaksi vuotta sitten.


Stubb ei saanut laukalla ollutta oikeistosiipeä missään vaiheessa ruotuun. Kansanedustaja Eero Lehti on luonnollisesti ollut äänekkäin, mutta myös pettyneet Jan Vapaavuoren kannattajat alkoivat hyljeksiä uutta johtajaansa miltei heti Lahden puoluekokouksen jälkeen.

Kokoomuslaiset eivät suinkaan rientäneet puheenjohtajansa tueksi, päinvastoin. Harvassa olivat Stubbin puolustajat vaikeilla tai edes helpompina hetkinä.

Kritiikki Stubbia kohtaan laantui toviksi hallitusneuvottelujen jälkeen. Näytti siltä, että kokoomukselle ei ole tulossa oikeaa puheenjohtajakisaa ja Stubb saa jatkaa puoluejohtajana vielä kaksi vuotta.

Kunnes tuli syksy, ja talvi.

Eduskuntaryhmä primus motorina

Ei ole osoitettavissa yhtä syytä, mikä sai vauhtiin operaation Stubbin syrjäyttämiseksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä oli tärkein pesäke tulien sytyttämisessä. Monet rivi- ja noviisikansanedustajat kokivat jääneensä Stubbin kokoomuksessa paitsioon ja vähäarvoisiin tehtäviin.

Yhä useampi kansanedustaja alkoi näyttää keskisormea Stubbille ja vaatia Stubbin syrjäyttämistä.

Eduskuntaryhmän johto ei puuttunut Stubbin jatkuvaan nakertamiseen.

– Ei Arto Satosessa ole mitään vikaa. Tällaista ei olisi tapahtunut, jos ryhmän johdossa olisi ollut Ben Zyskowicz tai Jan Vapaavuori. Jos heidän aikanaan kansanedustaja olisi mollannut julkisesti puheenjohtaja, omaa pesää liannut kansanedustaja olisi tuntenut sen nahoissaan ja hän olisi saanut ryhmältä rangaistuksen, muutamat sisäpiiriläiset kuvailivat tilannetta.

Eduskuntaryhmästä alkoi levitä yhä laajemmalle kentälle toive Stubbista eroon pääsemiseksi. Stubbilla oli piikissään monta mokaa persoonansa lisäksi. Puhelimet kävivät kuumana kokoomuspiireissä ympäri Suomen, kun Stubbille etsittiin ja pohjustettiin raskaan sarjan haastajaa.

Harry Harkimo omalla pohdinnallaan avasi latua, kun hän pohti itse haastavansa Stubbin.

Pääsiäisenä julkaistu piirijohtajien tukikirje Stubbille avasi patoutuneet portit puheenjohtajakisalle.


Elina Lepomäki tuli ensimmäisenä ulos kaapista Stubbin haastajaksi, mutta hän ei ollut puolue-eliitin kaavailema ehdokas.

Ehdokkaaksi piti saada joko Vapaavuori tai Orpo.

Kumpaakin herraa oli maaniteltu jo pitkän aikaa mukaan kisaan, ja pääsiäisen jälkeen alkoi suostuttelutulva.

Orpo itse ei ryhtynyt ehdolle Stubbin selän takana. Orpo kertoi aikeistaan Stubbille, ja myös siitä, että hän käy Luxemburgin-ministerikokouksen yhteydessä illallisella Vapaavuoren kanssa.

Luxemburgin tapaamisen jälkeen, noin kuukautta ennen Lappeenrannan puoluekokousta Orpo sitten odotetusti haastoi Stubbin. Jo silloin alkoi olla selvää, että Stubbin kausi päättyy.

Liki koko eduskuntaryhmä näytti Stubbille keskisormea ja liittyi Orpon tukijoiksi. Kansanedustajista Stubbin puolustajat pystyi laskemaan yhden käden sormilla.

Väärin johdettu, liikaa toiveita

Stubbin yksi virhe oli uusi kokoomuksen johtamistapa, osallistava johtaminen.

Kokoomus on puolue, jota pitää johtaa. Kokoomus on puolue, jossa yksi käskee ja muu joukko seuraa johtajaansa.

Sauli Niinistön kokoomuksessa puoluedemokratiasta ei ollut tietoakaan, vain muutama Niinistön kaveri uskalsi edes keskustella yrmyn puheenjohtajansa kanssa.

Katainen puolestaan oli leppoisampi persoona, mutta myös Katainen piti langat visusti omissa käsissään. Katainen junaili päätökset kabineteissa oman sisäpiirinsä kanssa. Kansanedustajat olivat autuaan tietämättömiä tekeillä olevista ja saivat Kataiselta eteensä valmiit päätökset.

Stubb puolestaan yritti jakaa vastuuta asioiden ja päätösten valmistelusta kansanedustajille. Osa siitä tykkäsi, mutta kaunis idea koitui Stubbin kohtaloksi.

Ei kokoomuslaisia ole luotu vääntämään päätöksistä, kokoomuslaiset on luotu laumana seuraamaan johtajaansa. Johtaja sopii ja neuvottelee, ja kokoomuslaiset odottavat katsomossa tuloksia. Stubbin toinen vähemmän tiedossa ollut virhe oli luoda liian suuria odotuksia tulevista päätöksistä.


Kokoomuslaisten odotukset työmarkkinoiden uudistuksesta, paikallisesta sopimisesta tai sotesta olivat korkealla, Stubb ikuisena optimistina vielä ruokki lisää odotuksia ja kertoi, mitä kaikkea hienoa on neuvotteluista tulossa. Lopputuloksena kokoomuslaiset saivat kerta toisensa jälkeen pettyä porvarihallituksen päätöksiin.

Jos joku kokoomuslainen ennen vaaleja ja hallituskauden aluksi uskoi, että nyt työmarkkinat todella pannaan ruotuun, he pettyivät raskaasti viimeistään kilpailukykysopimuksen jälkeen.

Orpon tukijoiden ydinryhmä on juuri tätä porukkaa.

Hyvä kaveri pudotti

Orpo ja Stubb ovat keskenään hyviä kavereita.

Esimerkiksi Stubb, Orpo, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka perheineen viettivät viime keväänä yhteisen miniloman Vierumäellä. Vähän ennen kuin Orpo puheenjohtajakisaan lähti.

Orpon päätös haastaa Stubb ei ollut tälle helppo, Orpo oli se mies, joka pudotti Stubbin valtaistuimeltaan.

Vaikka Stubbin kausi ei ollut suuri menestys, Stubb hoiti historiaan jäävät jäähyväiset itselleen.

 

No hard feelings, noin suurin piirtein Orpon ja Stubbin välillä.

Tunteikkaassa jäähyväispuheessaan Stubb murtui kyyneliin, kun hän kiitti isäänsä ja vaimoaan.

Varmasti moni Orpon kannattaja tunsi silloin piston sydämessään Stubbin jäähyväispuheen aikana.

Niin Orpokin.

– Kyllä se oli tunteikas hetki minullekin. Olemme Alexin kanssa – usko tai älä – hyviä kavereita. Ymmärrän sen tunnetilan, joka hänellä siinä oli.

– Kyse on siitä, että halutaan kokoomukselle puheenjohtaja. Kysymys ei ole Stubbista tai Orposta. Ne eivät ole meidän henkilökohtaisia paikkoja. Tämä väki valitsee kokoomukselle vetäjän kahdeksi vuodeksi. Se on järjestödemokratiaa ja realismia, jossa eletään. Aina ei voi voittaa, Orpo kuvaili IS:lle tuntojaan Stubbin jäähyväispuheesta.

No hard feelings, noin suurin piirtein Orpon ja Stubbin välillä. Tämä onnistuu, jos Stubb on sanojensa mukainen hyvä häviäjä.

Orpo nyt sattui olemaan ehkä se ainoa henkilö, joka pystyi toteuttamaan kentällä kasvaneen toiveen Stubbin kaatamiseksi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kimi Räikkösen saapuminen Hartwall-areenaan oli tarkoin varjeltu salaisuus – ”Sovimme Kimin kanssa, miten nämä asiat hoidetaan”

  2. 2

   Teollisuuspohatan kova väite: Suomalaisyhtiön tuki ratkaisi Bottaksen siirtymisen Mercedeksen F1-talliin

  3. 3

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  4. 4

   Yksi epäonninen sattuma pilasi Jussi Parviaisen teatteriuran – seuraukset piinanneet 30 vuotta: ”Mietin, miksi nousen sängystä ylös”

  5. 5

   Yllätys Urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  6. 6

   Jumalan teatterista 30 vuotta – missä he ovat nyt?

  7. 7

   Vuodesta 1997 snookeria selostanut Aki Kauppinen meni työpäivänsä jälkeen lähes sanattomaksi – ”Tämä oli jotain aivan käsittämätöntä”

  8. 8

   Taksikuski vei asiakkaan unohtaman salkun Pasilan poliisiasemalle: 20 000 euroa ja timantti – jää ilman 2000 euron löytöpalkkiota

  9. 9

   Urheilugaalan tunteikkain hetki – tyttäret noutivat menehtyneen Aki Hintsan palkinnon: ”Surun keskellä olemme kiitollisia”

  10. 10

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  2. 2

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  3. 3

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  4. 4

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  5. 5

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Tässä on etsitty sarjahukuttaja Pekka Seppänen

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Kaksoissurmasta epäilty on jatkosodan veteraani – oli parempikuntoisena pitänyt huolta puolisostaan

  9. 9

   Useat partiot etsivät vankilaan tuomittua sarjahukuttajaa – ”ei ollut kotonaan”

  10. 10

   Miksi yli 14 vuodeksi vankeuteen tuomittu sarjahukuttaja on vapaana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

  9. 9

   Suomalaisten kasvoilla näkyvä silmälasimalli on auttamattomasti out

  10. 10

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kimi Räikkösen saapuminen Hartwall-areenaan oli tarkoin varjeltu salaisuus – ”Sovimme Kimin kanssa, miten nämä asiat hoidetaan”

  2. 2

   Teollisuuspohatan kova väite: Suomalaisyhtiön tuki ratkaisi Bottaksen siirtymisen Mercedeksen F1-talliin

  3. 3

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  4. 4

   Yksi epäonninen sattuma pilasi Jussi Parviaisen teatteriuran – seuraukset piinanneet 30 vuotta: ”Mietin, miksi nousen sängystä ylös”

  5. 5

   Yllätys Urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla näitä piirteitä? Ne kertovat älykkyydestä

  2. 2

   Tällainen mies on karvalakin taakse piiloutuva, tuomiota pakeneva sarjahukuttaja – asianomistajilta karmea kuvaus

  3. 3

   Jethro Rostedt lupasi tv-ohjelmassa Monicalle, 37, työpaikan: odottanut jo vuoden, eikä töitä ole kuulunut

  4. 4

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  5. 5

   Floridan poliisi julkaisi mykistävän videon rämeeltä – ”Kuka sanoi, että dinosaurukset ovat kuolleet sukupuuttoon?”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää