Laihdutus

Valikko

Triathlon vie äärirajoille - nämä vammat vaanivat kestävyysurheilijaa

Kohti triathlonia
Tavallisten kuntoliikkujien keskuudessa yhä suositummaksi tullut triathlon on todellinen rääkki keholle. Onko näin kova treeni enää lainkaan terveellistä?
Triathlonia eli uinnin, pyöräilyn ja juoksun yhdistelmää sanotaan kestävyysurheilun kuninkuuslajiksi. Sitä se on myös lukujen valossa: maailman huipputriathlonistimiehet käyttävät täysmatkaan eli 3,8 kilometrin uintiin, 180 kilometrin pyöräilyyn ja 42 kilometrin juoksuun hieman reitistä riippuen vain noin kahdeksan tuntia. Keskinopeus lähentelee siis melkein 30 kilometriä tunnissa.

Vähintään kahdeksan tuntia yhtenäistä kovaa rasitusta koko keholle – koko kroppaa kuormittavaa uintia, jalkoja polttavaa pyöräilyä ja vielä luuston ja elimistön päälle käyvää hakkaavaa juoksua. Kuulostaa hurjalta.

– Triathlonistit ovat tavallista parempikuntoisia ihmisiä, jotka käyvät äärirajoilla sekä harjoitellessaan että itse kilpailun aikana, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Pippa Laukka kertoo.

Triathlonkisoja on eripituisia. Täysmatka on kuormitukseltaan kovin, sprinttimatka eli noin kahdeksasosa täysmatkasta lievin. Perusmatka eli niin sanottu olympiamatka on neljäsosa täysmatkasta ja puolimatka nimensä mukaisesti puolet täysmatkasta.

– Yhden kisan aikana triathlonisti hikoilee ämpärillisen verran ja kuluttaa noin 6000 kilokaloria, mikä on noin kolme kertaa sen verran, mitä 70-kiloinen kevyttä toimistotyötä tekevä ihminen kuluttaa koko päivän aikana – eli onhan se kovaa. Triathlonisti saapuu maaliin useita kiloja kevyempänä, hänen kehonsa painosta on saattanut lähteä täyden matkan kisan aikana viitisen prosenttia.

Ihmisen fysiikka joutuu suorituksessa äärimmäisen koville, joten luonteva kysymys onkin, onko triathlon tai muu pitkäkestoinen urheilusuoritus vaarallista ihmiskeholle.

– Vaarat triathlonissa ovat samoja kuin missä tahansa kestävyysurheilussa, jossa on suuret harjoitusmäärät sekä -tehot ja jossa harjoitellaan paljon, joskus jopa liikaa tai väärin.

Lihastasapainosta huolehdittava

Kuten muutkin kestävyysurheilijat, myös triathlonisti kohtaa lihaksiin, jänteisiin ja luihin kohdistuvia rasituksia. Ne voivat aiheuttaa vammoja, palautumisongelmia sekä infektioherkkyyttä. Myös joidenkin sydänperäisten rytmihäiriöiden riski kasvaa harjoittelun aikana.

Laukan mukaan riskit sairastua kasvavat, kun treenataan yli 10 tuntia viikossa. Myös harjoitusten teho sekä sisältö ratkaisevat riskialttiutta arvioitaessa, ja kovaa treenaavilla on suurempi riski sairastua. Triathlonistienkin harjoittelun täytyy olla monipuolista ja suoritustekniikoiden kunnossa. Kun myös lihastasapainosta huolehditaan, ovat riskit saada vammoja tai sairastua pienemmät.

– Riski on ilmeinen silloin, jos treenataan kovaa ja elintapoja ei ole optimoitu. Triathlonistin täytyy pitää huolta harjoittelun sisällöstä ja sen rytmittämisestä, levosta, unesta, ravitsemuksesta, nesteytyksestä sekä lihashuollosta. Varsinaisen triathlonin kuormittavuuteen vaikuttaa myös suorituksen kesto. Mitä pidempikestoinen suoritus, sitä kokonaisvaltaisempi on koko elimistön kuormitusaste. Kuormittavuuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten kisaympäristön ilmasto, lämpötila, kuumuus sekä kosteus, Laukka listaa.


Tähän asti on puhuttu vain triathlonin terveyshaitoista. Onko kestävyysurheilu yhtä terveellistä kuin muukin urheilu?

– Kovakin kestävyysurheilu parantaa yleiskuntoa, vilkastuttaa aineenvaihduntaa, vähentää elimistön rasvamäärää ja erityisesti haitallista viskeraalirasvaa vatsaontelossa, parantaa kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaa ja ylläpitää kehon hormonitasapainoa, Laukka luettelee.

Lepo on kaikille urheilua harrastaville tärkeää palautumisen ja kehittymisen kannalta. Kovaa treenatessa myös levon määrän tarve kasvaa, unen tarve ja määrä ovat puolestaan yksilöllistä.

– Erityisesti unen laadun merkitys, kuten unirytmi ja -syklit, sekä syvän unen määrä, korostuu ammattimaisemman harjoittelun myötä.

Laukan mukaan juuri riittävä lepo voi muodostua monelle amatööritriathlonistille ongelmaksi, sillä työ, perhe ja harjoittelu vaativat kaikki veronsa.

Se on vaativa kokonaisuus myös psyykkisesti fyysisen kokonaisuuden ohella. Esimerkiksi perheen pienet lapset, kiireinen työ ja kova treeni sopivat harvoin yhteen. Vaikeus on taata riittävä määrä lepoa ja unta palautumiseen.

Triathlon on elänyt viimeisten vuosien aikana uutta nousukauttaan. Monet keski-ikäiset haluavat vielä lajin kautta kokeilla omia rajojaan.

Onko keski-iän kriisin pyörteissä pyöriskelevän myöhäistä aloittaa triathlonharrastus?

– Fyysistä ikää olennaisempi seikka on harjoittelu- ja urheilutausta. Nelikymppisellä entisellä kestävyysurheilijalla voi lähtökohtaisesti olla parempi tilanne aloittaa harjoittelu kuin kaksikymppisellä vähemmän urheilleella henkilöllä. Iän myötä palautuminen hidastuu ja lihashuollon merkitys kasvaa, Laukka muistuttaa.Muista terveystarkastus

Pippa Laukka korostaa, että kun harjoitusmäärät nousevat korkeiksi, riski vammautumiseen kasvaa. Jokaisen yli 10 tuntia viikossa harjoittelevan täytyisikin käydä terveystarkastuksessa. Urheilijan terveystarkastuksen pitäisi sisältää kliinisen tutkimuksen ohella perusverikokeet, sydänfilmin sekä sydämen ultraäänitutkimuksen, mikäli sitä ei ole aiemmin tehty.

– Perusterveellä kestävyysurheilijalla, jolla on poissuljettu synnynnäiset ja perinnölliset sydänsairaudet, ei ole vaaraa saada haitallisia sydänmuutoksia rasituksen myötä, Laukka sanoo.

Laukan mukaan sydämen rakenne voi muuttua kestävyysharjoittelun myötä, mutta nämä muutokset ovat normaaleja ja fysiologisia positiivisia muutoksia.

Eri tilanne on luonnollisesti silloin, jos treenataan esimerkiksi flunssaan sairastuneena. Tuolloin riski saada hyvinkin äkillinen ja vaarallinen sydäntapahtuma on merkittävästi suurentunut.

Onko vaarana rabdomyolyysi?

Rankan ja pitkäkestoisen urheilun yhteydessä voi joskus törmätä sanaan rabdomyolyysi. Rabdomyolyysi on lihassairaus, joka voi kehittyä poikkeavan runsaan rasituksen yhteydessä esimerkiksi maratoonareille tai varusmiehille marsseilla.

Sen voi aiheuttaa myös pitkä paikallaanolo, esimerkiksi tajuttomilla alkoholisteilla, Pippa Laukka kertoo.

Rabdomyolyysin syynä on yleensä pitkäaikainen painevaikutus. Poikkijuovainen eli tahdonalainen luurankolihaskudos alkaa tuhoutua painevaikutuksen myötä. Lihakset turpoavat ja niihin tulee särkyä. Verestä voidaan mitata kohonneita kreatiinikinaasi- (CK) ja myoglobiinipitoisuuksia. Hoitamattomana rabdomyolyysi voi johtaa munuaisvaurioihin ja tehohoitoon.

Taudinkuva vaihtelee lievästä vakavaan. Keskeinen hoito on nesteytys, vakavissa tapauksissa nestettä on annettava suonensisäisesti.

Laukka sanoo, että sekään ei ole tavatonta, että triathon vie hengen. Tilastonen mukaan pari triathonistia menehtyy sataa tuhatta kilpailusuoritusta kohti. Maratonilla vastaava luku on yksi ja puolimaratonilla 0,3. Syöpä tappaa 200 ja tieliikenne 6 ihmistä sataa tuhatta ihmistä kohti.

Maratonin kuolemantapaukset tapahtuvat yleensä suorituken loppupuolella, triathonissa vastaavasti alkupuolella.

Pippa Laukka toteaa, että yksi selitys uintiosuuden vaaralle on ollut se, että yhteislähdössä veteen rynnistäminen on stressavaa – kilpailijat kisaavat elintilasta vedessä, hengitysrytmi häiriintyy ja aiheuttaa hermostollisia haittatekijöitä, joka voi laukaista rytmihäiriön. Lisäksi elimistö joutuu sopeutumaan viileään veteen. Jonkun näkemyksen mukaan poikkeava hengitystekniikka ja kova rasitus on voinut kehittää triathlonistille keuhkopöhön. Kuolemantapausten lisääntynyttä määrää selitetään myös triathonin harrastajamäärien kasvulla.


Nyt tai ei koskaan!

Pari kuukautta sitten tein päätöksen, jota olen hautonut pitkään: alan harjoitella elämäni ensimmäistä triathlonia varten.

Unelma oman triathlonin vetämisestä on elänyt mielessäni oikeastaan viimeiset 31 vuotta –siitä asti kun Joroisissa kisoja vuodesta 1983 asti on pidetty. Itse olen elänyt ja kasvanut Joroisten naapurikunnassa, Rantasalmella, triathlonkuumeen suoranaisessa vaikutuspiirissä.

Päätökseni sai lopullisen vahvistuksen, kun valmentajakseni tarjoutui Tiina Boman, Joroisten oman teräsnainen. Hän on yksi maailman huipuista, arvokisamitalisti sekä ainoa suomalainen, joka on voittanut Lanzaroten Ironman-kisan - täyden matkan triathlonin, jota pidetään Euroopan kovimpana kisana.

Kun valmentajakseen saa tuollaisen maailman huipun, puhutaan ainutlaatuisesta tilaisuudesta, jota ei jätetä käyttämättä.

Elän varmasti samalla tavalla kuin moni muukin keski-ikää lähestyvä; ilmassa on pientä ikäkriisiä. Haluan näyttää itselleni ja läheisilleni, että ei tässä vielä vanhoja olla.

Omalla kohdallani aloitus ei kuitenkaan mennyt ihan kuin oppikirjoissa. Kuten urheilulääkäri Pippa Laukka korostaa, suuren harjoittelumäärän vuoksi myös perusteellinen terveystarkastus olisi tarpeen, varsinkin kun ikää alkaa olla. Menin terveystarkastukseen, ja kuinka ollakaan, sydämestäni löytyi lisälyöntejä sekä kammiopyrähdyksiä, jotka oli lääkärin mukaan syytä tutkia. Parin viikon henkisen piinan jälkeen sain onneksi terveen paperit ja pystyin jatkamaan harjoittelua.

Kysymys tässä projektissa on myös siitä, pystyykö tällainen tavallinen peruskuntoinen tallukka vetämään puolimatkan triathlonin läpi runsaan puolen vuoden harjoittelulla. Monet ovat minulle vakuutelleet, että pystyy. Heidän mukaansa pystyisin jo tällä kunnolla suoriutumaan puolimatkan urakasta ja oikeanlainen harjoittelu luonnollisesti parantaa suoritusta. Jos Suomen kiireisin mies, pääministerimme

Aleksander Stubb pystyy siihen kaikkien muiden velvoitteiden ohella, pystyt sinäkin, minulle vakuuteltiin.

Tästä alkaa triathlonurakkani virallinen osuus. Sen edistymistä on mahdollista seurata Ilta-Sanomien verkkosivuilla joka toinen viikko. Samalla toivon, että mahdollisimman moni teistä saisi kipinän liikuntaan ja vaikka triathlonin harrastamiseen.

Ota kantaa

Oletko koskaan osallistunut triathlonille?

Kyllä 15% En 85%
Ääniä yhteensä 4688

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Imatralla ampumavälikohtaus: Yle: Kolme ihmistä kuollut

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   Saara Aallon uskomaton esitys lumosi jopa Simon Cowellin: ”Olit sensaatiomainen”

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Arvostettu brittilehti povaa Saara Aallolle koko kisan voittoa – katsojat häkeltyivät huikeista esityksistä: ”Jos tämä olisi ollut finaali, olisit voittaja”

  6. 6

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  7. 7

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto onnistui semifinaalin esityksissään täydellisesti – villitsi tuomarit: ”Ansaitset olla finaalissa”

  8. 8

   Video: Saara Aallon lumoava Chandelier herkistää kyyneliin

  9. 9

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  10. 10

   Saara Aalto valloitti joulubiisillään yleisön ja tuomarit: ”Olet maailmanluokan artisti!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  3. 3

   New York Times kertoo 44-vuotiaan suomalaismiljonäärin uskomattoman tarinan: luksuselämää ja satojen miljoonien avioerotaistelu

  4. 4

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  5. 5

   Huoltomiehet yllättyivät suomalaisten nuorten aikuisten uusavuttomuudesta – eivät omista edes ruuvimeisseliä

  6. 6

   Vappu Pimiältä roisi paljastus MTV:lle – rinnat täysin paljaana Tanssii Tähtien Kanssa -kulisseissa: ”Mikko repi puvun auki”

  7. 7

   Beth, 22, nukahti sohvalle marraskuussa – heräsi vasta toukokuussa

  8. 8

   Kurveistaan tunnettu matkabloggaaja vietti kolme viikkoa Suomessa – upeat kuvat villitsevät netissä: ”Mieletön paikka”

  9. 9

   IS seurasi hetki hetkeltä: Saara Aalto onnistui semifinaalin esityksissään täydellisesti – villitsi tuomarit: ”Ansaitset olla finaalissa”

  10. 10

   MTV:n teiniäiti poseerasi uhkeana uusissa kalenterikuvissa – muistatko vielä kohut? Tienasi 1,5 miljoonaa seksivideolla vuonna 2013

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  6. 6

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  7. 7

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  8. 8

   Eija, 32, huomasi vauvansa olevan erilainen – elämä muuttui pikkuhiljaa painajaiseksi

  9. 9

   Saara Aalto teki historiallisen tempun – kukaan muu brittien X Factorissa ei ole kyennyt samaan

  10. 10

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Imatralla ampumavälikohtaus: Yle: Kolme ihmistä kuollut

  2. 2

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  3. 3

   Saara Aallon uskomaton esitys lumosi jopa Simon Cowellin: ”Olit sensaatiomainen”

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Arvostettu brittilehti povaa Saara Aallolle koko kisan voittoa – katsojat häkeltyivät huikeista esityksistä: ”Jos tämä olisi ollut finaali, olisit voittaja”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  3. 3

   New York Times kertoo 44-vuotiaan suomalaismiljonäärin uskomattoman tarinan: luksuselämää ja satojen miljoonien avioerotaistelu

  4. 4

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  5. 5

   Huoltomiehet yllättyivät suomalaisten nuorten aikuisten uusavuttomuudesta – eivät omista edes ruuvimeisseliä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  2. 2

   Sorrutko sinäkin aina näihin virheisiin? 4 asiaa, jotka kannattaa jättää väliin ennen seksiä

  3. 3

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  4. 4

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  5. 5

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  6. Näytä lisää