Tuuli, Tuulia, Hilda

Linnan juhlat

Valikko

Linnan juhlat

Näin Linnan juhlat ovat muuttuneet - katso kuvat vuosien varrelta

ITSENÄISYYSPÄIVÄ
Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1919.
Presidentti K. J. Ståhlbergin isännöimää juhlaa vietettiin iltapäivällä vain tunnin ajan. Vieraita paikalla oli 150: diplomaatit, yliopistomaailman ja oikeuslaitoksen edustajat, kenraaleita ja kansliapäälliköt sekä kolmihenkinen työväen lähetystö. Vastaanotolla tarjottiin vaatimattomasti kahvia ja virvokkeita Linnan Goottilaisessa salissa Valkoisen Kaartin soittokunnan soittaessa isänmaallista taustamusiikkia.

Koska Ståhlbergin Hedvig-vaimo oli kuollut muutama vuosi aiemmin, emäntänä juhlissa oli 23-vuotias esikoistytär Aino.

Vuonna 1922, itsenäisyyden 5-vuotispäivänä, juhlittiin jo illalla, ja vieraita oli yli tuhat. Juhla alkoi tasan kello 21. Valkoisen Kaartin Soittokunta kajautti Valtiosalin parvekkeelta Porilaisten marssin ensi tahdit, ja uusiin naimisiin mennyt presidentti ja rouva Ståhlberg astelivat kättelemään vieraat.

Kahvit oli katettu kello 22, ja pian alkoi iltamaohjelma Valtiosalissa: Ylioppilaskunnan Laulajat ja Anna Hagelstam lauloivat. Tanssi alkoi hieman yhdentoista jälkeen Valtiosalissa. Presidenttipari poistui puolenyön aikaan, mutta tyttäret jatkoivat juhlien emännöimistä. Kello 1.15 soittokunta soitti Kolmikymmenvuotisen sodan, ja vieraat tiesivät lähteä – Suomen ensimmäiset itsenäisyyspäivätanssiaiset olivat päättyneet.

Iltajuhla tanssiaisineen vakiintui käytännöksi kuitenkin vasta kolme vuotta myöhemmin, kun isäntänä toimi ensimmäistä kertaa presidentti Lauri Kristian Relander. Hän avasi Linnan ovet itsenäisyyspäivänä myös lehdistölle. Suomen Kuvalehti esittelikin lähinnä lehteriltä otettuja kuvia jo vuoden 1925 iltapuvuista.

Vieraslista laajeni koskemaan myös näyttelijöitä, tiedemiehiä, seurapiiriä, liikemiehiä, kirjailijoita ja taiteilijoita, ja kaikkiaan vieraita oli noin 1 600.

Juhlat olivat Relanderin aikaan pääpiirteissään samanlaiset kuin nykyäänkin: presidenttipari kätteli jonona saapuvat vieraansa Valtiosalissa, josta nämä hajaantuivat juhlakerroksen eri saleihin. Pitkät pöydät oli lastattu kahvilla, teellä, mehulla, voileivillä, leivoksilla, hedelmillä ja makeisilla. Perähuoneiden pöydillä oli tarjolla savukkeita.

Alkoholia ei Linnassa kuitenkaan tarjottu, sillä maassa oli kieltolaki. Kello 21 alkaneet kutsut päättyivät kello kahden maissa.

1931 presidentiksi noussut P.E. Svinhufvud karsi vuorollaan Linnan juhlista turhia muodollisuuksia. Svinhufvudit eivät esimerkiksi kätelleet parituhatpäistä vierasjoukkoaan vaan ilmestyivät saliin tervehtimään vieraita Porilaisten marssin soidessa. Presidenttipari kuljeskeli saleissa ja pysähtyi rennosti juttelemaan vieraiden kanssa. Alkoholi kuului jälleen juhlajuomiin kieltolain mentyä nurin 1932.Svinhufvudit järjestivät vain kolme itsenäisyyspäivän vastaanottoa. Vuonna 1931 juhlittiin presidentin 70-vuotispäiviä sen verran suureellisesti, että itsenäisyyspäivän juhla Linnassa jätettiin väliin. Itsenäisyyspäivän vastaanotto 1932 jätettiin puolestaan väliin valtiovierailun takia. Seuraavanakin vuonna juhlat jäivät tiettävästi järjestämättä mutta nyt talouslaman takia, sillä tarjottavien raaka-aineita oli kovin niukasti saatavilla – eikä herrasväen juhlintaakaan olisi katsottu hyvällä.

Kun syvästi uskonnollinen nivalalainen talonpoika Kyösti Kallio tuli Linnan isännäksi 1937, hänen vakaumuksensa näkyi itsenäisyyspäivän iltajuhlassa: alkoholitarjoilu lakkasi, samoin tanssiminen. Muuten juhla säilytti tutun muotonsa: Kalliot kättelivät vieraat, mitä seurasi yleistä seurustelua ja kahvipöydän runsaat antimet. Presidentinlinnassa ei järjestetty itsenäisyysjuhlia sotavuosina 1939–1945.

Juho Kusti Paasikiven osaksi tuli elvyttää Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlat, kun hänet vuonna 1946 valittiin presidentiksi Mannerheimin erottua terveyteensä vedoten. Kun Paasikivi järjesti ensimmäiset juhlansa, edellisistä juhlista oli kahdeksan vuotta ja välissä raskaat sotavuodet.

Paasikivi aikaisti juhlien aloituksen iltaseitsemään, ja juhlissa oli muutoinkin kaikki nykypäiviltä tutut elementit: vieraiden kättely, kahvipöytä, boolia, seurustelua, musiikkiesityksiä ja tanssiakin.

Paasikiven aikaan Linnassa kävi jo 1 800 juhlijaa, ja tungos oli uutisaihe jo tuolloin. Edustusjuhliin oli Venäjän hovin mallin mukaan tapana ottaa mukaan sekä vaimo että naimattomat, täysi-ikäiset tyttäret, sillä tanssiaiset olivat tärkeä tilaisuus etsiä sulhasta.

Juhlat päättyivät Paasikiven aikana puoliltaöin, ja niinpä jatkoista tuli olennainen osa itsenäisyyspäiväjuhlia. Jo 80 vuotta täyttäneen presidentin terveys vaikutti juhlintaan: olympiavuonna 1952 juhlat peruttiin, koska lääkäri määräsi Paasikiven viikoksi vuoteeseen. Juhlat korvasi iltapäivävastaanotto Eduskuntatalossa.

Urho Kekkosen ensikutsuilla oli ”vain” 1 500 vierasta, mutta jo seuraavana vuonna 1957 kutsuja sateli yli 2 000. Joukko kasvoi, kun presidentti kiersi milloin hiihtoporukoissa, milloin virallisissa riennoissa. Enimmillään vieraita oli yli 2 300, ja tungos oli kova. Eräskin kävijä valitti naapurin minkkistoolan häntien uiskennelleen kahvikupissaan koko ajan. Pyörtyneitä elvyteltiin usein. Uutena vierasryhmänä Kekkonen toi juhliin mukaan menestyneet urheilijat.1950-luku ja 60-luvun alku olivat klassisen muodin juhlaa. Rouvat kantoivat ryhdikkäästi Dioreita, Yves Saint-Laurenteja, Pierre Cardineja ja Nina Riccejä, eivätkä helsinkiläisten muotisalonkien taidonnäytteet jääneet kauas Hollywood-glamourista. Oli brokardeja, pitsiä, samettia, duchessea, minkkiä ja napakettua. Vuodesta 1962 lukien tyttäriä alkoi näkyä vähemmän juhlissa, kun Linnasta hienovaraisesti huomautettiin kutsun olevan henkilökohtainen.Tv-kamerat olivat juhlassa ensimmäisen kerran 1957, ja koteihin keräännyttiin seuraamaan pukuloistoa televisiosta. Vuosikymmenen lopulla televisioinnista luovuttiin, Linnan aloitteesta, mutta myös Yleisradiossa alettiin pitää herrojenjuhlienesittelyä poliittisesti epäkorrektina.

Vuonna 1972 itsenäisyyspäivää juhlittiin Presidentinlinnan remontin takia Finlandia-talossa, ja vuoden 1974 juhlat peruttiin Sylvi Kekkosen kuoltua sairaskohtaukseen vain muutama päivä aiemmin. Leivonnaiset lahjoitettiin SOS-lapsikylälle. Vuonna 1981 Linnan juhlia ei pidetty Kekkosen sairauden takia, vaan itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestettiin Finlandia-talossa juhlakonsertin jälkeen.

Vuosittaiset suorat tv-lähetykset alkoivat Mauno Koiviston kaudella 1982. Vieraslistalta karsittiin Kekkosen hovi, eikä Koivisto halunnut luoda ympärilleen omaa seurapiiriä. Presidentti otti käytännöksi, että kolmasosa vieraista olisi ensikertalaisia. Kutsujoukkoa vähennettiin myös käytännön syistä: Koivistojen piti muuttaa Linnaan, koska sairas Kekkonen asui yhä Tamminiemessä, joten Linnan kolmas kerros muutettiin juhlatiloista asuinkerrokseksi.Glamour alkoi palata 80-luvun alussa kriittisen 70-luvun jälkeen. Kaupungilla kerrottiin, että monet rouvat olivat käyneet tekemässä Floridan second handeissa hyviä iltapukulöytöjä rikkaiden amerikkalaisten jäljiltä.

Veteraanit hankkivat Suomelle itsenäisyyden, mutta itsenäisyyspäiväjuhlien kunniavieraita heistä tuli vasta rintamatoverinsa Koiviston kaudella. Vuonna 1987 Koivisto kutsui juhliinsa kaikki elossa olevat 13 jääkäriä, joista vielä kuusi jaksoi paikalle. Vuonna 1989 Linnan saleihin pääsivät myös tavalliset sotilaat: Koivistolta lähti veteraanijärjestöjen kautta kutsuja talvisodan rivimiehille.

Presidentti Martti Ahtisaari jatkoi Koiviston linjalla ja aloitti vuonna 1994 perinteen, jonka mukaan kaikki elossa olevat Mannerheim-ristin ritarit kutsuttiin kunniavieraiksi Linnaan. Heitä johti Adolf Ehrnrooth, itsekin palkittu ritari. Ahtisaari toi tarjoilupöytään lisää suolaisia herkkuja, ja Kekkosen aikana karsitut musiikkiesitykset palasivat ohjelmaan.Työttömyyttä agendallaan koko kautensa pitänyt Ahtisaari kutsui heti ensimmäisenä presidenttivuotenaan juhliin nelisenkymmentä työtöntä sekä paljon ensikertalaisia, joita oli tavannut maakuntamatkoillaan. Myös pienten ja keskisuurten yritysten edustajat saivat kutsuja, samoin ensimmäisen suoralla kansanvaalilla valitun presidentin vaalikoneisto ja kampanjademarit ympäri maata.

Ahtisaaren kaudella juhlien liepeille pesiytyivät kuitenkin anarkistit, jotka osoittivat näkyvästi mieltään Linnassa juhlivaa eliittiä vastaan.

Myös vuonna 2000 presidentiksi valittu Tarja Halonen teki muutoksia niin vieras- kuin ruokalistaankin: vierasjoukko nuoreni reippaasti, ja mukaan kutsuttiin heti niin Marco Bjurström kuin Suomi-teknoa maailmalle vieneet Darude ja Bomfunk MC's.

Pöydässä tarjotaan enemmän luomua, kasvisruokaa ja reilun kaupan kahvia. Juhla tuli aikaisempaa lähemmäksi kansaa. Myös Halosen tausta Setassa näkyi juhlissa, kun tanssilattialla yhdessä pyörähdellyt miespari sai aikaan pienen kohun.

Presidentti Sauli Niinistö brändäsi itseään koko kansan presidenttinä, ja se näkyi myös hänen juhlissaan. Ensimmäisiin juhliinsa 2012 Niinistö kutsui ensisijaisesti arjen sankareita, ei suuryritysten isoja pomoja.

Kutsutuissa oli aiempaa vähemmän asemansa puolesta kutsuttuja, ja vahva painotus oli työntekijöissä, joita presidentti on tavannut matkoillaan ympäri Suomen ja jotka olivat tekojensa ja työnsä kautta edistäneet Suomen ja suomalaisten hyvinvointia: lasten ja nuorten parissa työskenteleviä henkilöitä, pienyrittäjiä, maatalousyrittäjiä, sosiaalityöntekijöitä, muurareita, erityisopettajia, ahtaajia, kirvesmiehiä ja metallityöntekijöitä. Linnan juhlissa koettiin myös ainutlaatuinen tilanne: Suomen itsenäisyyttä juhlisti Linnassa ensimmäistä kertaa peräti neljä presidenttiparia.2013 Presidentinlinnan remontin vuoksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat vieraat vastaan Tampere-talossa. Kaksi näkyvintä muutosta juhlapaikan lisäksi olivat itsenäisyyspäivän vastaanoton pukukoodi ja tanssiaisosuuden vaihtuminen kättelyn jälkeen alkaneeseen konserttiin.

Koska tansseja ei tällä kertaa järjestetty, pukukoodi salli naisille perinteisiä iltapukuja lyhyemmän helman. Miesten pukukoodi oli perinteisen frakin sijaan tumma puku ja kunniamerkit. Kuuluisaa boolia ei nautittu tällä kertaa, koska se kuuluu isäntäparin mukaan vain Linnaan.

Lähde: Linnan juhlat kautta aikain - Ilta-Sanomien erikoislehti 5.–6.12.2005. Sanomien Arkisto

Näitä luetaan!

 1. 1

  Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

 2. 2

  Kuvat ja video: Coyote Creek tulvi äyräidensä yli – tuhansia evakuoitu Kaliforniassa

 3. 3

  Nasa: Tutkijat löysivät seitsemän Maan kaltaista planeettaa – kolmella suotuisat olosuhteet elämälle

 4. 4

  Nuorten epäasiallinen tempaus rikkoi hiihtohissin Turussa – ”Tulee hemmetin kova puhuttelu”

 5. 5

  Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

 6. 6

  Rakastunut Olli Lindholm ylistää uutta naisystäväänsä Eveliinaa, 35: ”Aidosti välittää mun asioista”

 7. 7

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 8. 8

  Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

 9. 9

  Söpö, söpömpi, Estelle! Ruotsin hurmaava pikkuprinsessa täyttää huomenna 5 vuotta – Victorialla ja Danielilla tiukat rajat kasvatuksessa

 10. 10

  Lahden MM-kisojen avauspäivän puhutuin nimi Adrián Solano ensimmäisestä hiihtokokemuksestaan: ”Luulin kuolevani”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 5. 5

  Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

 6. 6

  Patrik Laine varasti show’n Torontossa – 30 maalia täyteen

 7. 7

  Video: Kajaanin hyppyrimäki räjähti näyttävästi

 8. 8

  Tv-tähden sekava käytös ihmetytti aamu-tv:ssä – oliko muoti-idoli humalassa? Syljeskeli ja selasi puhelintaan, somekansa äimistyi

 9. 9

  Tuskien taival: Kohutun Adrian Solanon MM-hiihto alkoi karmealla tavalla – matka jäi lopulta kesken

 10. 10

  Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 5. 5

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 6. 6

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 7. 7

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 8. 8

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 9. 9

  Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

 10. 10

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

 2. 2

  Kuvat ja video: Coyote Creek tulvi äyräidensä yli – tuhansia evakuoitu Kaliforniassa

 3. 3

  Nasa: Tutkijat löysivät seitsemän Maan kaltaista planeettaa – kolmella suotuisat olosuhteet elämälle

 4. 4

  Nuorten epäasiallinen tempaus rikkoi hiihtohissin Turussa – ”Tulee hemmetin kova puhuttelu”

 5. 5

  Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 2. 2

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 5. 5

  Kolmen lapsen yh-äidille annettiin tv-sarjassa 30 000 euroa – törsäsi lähes kaiken neljässä viikossa hajuvesiin ja vaatteisiin: ”Olen pettynyt”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 4. 4

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 5. 5

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 6. Näytä lisää