Heli, Heljä, Helinä

Matkat

Valikko

Matkat

Playa del Ingles - melkein kuin kotona!

- Hyvää huomenta, arvoisat matkustajat! Tervetuloa lomalennolle Helsingistä Las Palmasiin.

Lentomatkamme on 4 683 kilometriä, ja arvioitu lentoaikamme on 5 tuntia 40 minuuttia mukavassa myötätuulessa. Las Palmasissa sää on pilvetön ja aurinkoinen, lämpötila 28 astetta. Kapteeni Lokki miehistöineen toivottaa teille oikein mukavaa ja leppoisaa lentomatkaa!"

Tervetulotoivotus on enkelten laulua talven pimeyttä pakeneville suomalaisille. Mitä väliä, vaikka kone on ahdas kuin sardiinipurkki, aamiaisomeletti kuiva kuin kengänpohja ja viereen jumahtaa lihava ja hyvät pohjat matkalle ottanut, omasta mielestään lupsakka seuramies.

Nyt mennään Playa del Inglesiin, Kanarian saarten eteläkärkeen! Kuvat helmeilevästä merestä ja huojuvista palmuista siintävät jo silmissä.

Kaikki muuttuu todeksi heti koneen laskeuduttua Las Palmasiin. Tulijaa tervehtii suloinen kesätuuli ja kuvankaunis maisema palmuineen.

Lämpöähän täältä haettiinkin, mutta silti talvitakissaan tönöttävän turistin on vaikeaa ymmärtää seisovansa oikeasti keskellä kirkkainta kesää.

Suomalaisten rakastama Playa del Ingles on yhä maineensa väärti. Sen tietävät kaikki ne noin satatuhatta suomalaista, jotka käyvät saarella sen talvikaudella eli lokakuun puolestavälistä huhtikuun puoleenväliin.

Talouskriisi ei ole vielä juuri vaikuttanut suomalaismatkailijoitten määrään.

Ei kun uikkarit jalkaan ja altaalle tai mereen! Vai kannattaisiko sittenkin heti poiketa johonkin monista paikallisista suomalaisravintoloista?

Inglesissä kannattaa ajella taksilla, sillä kyyti on halpaa ja kuskit mukavia.Aloitamme kierroksen suomalaisille tuiki tutusta Pub Ryysyrannasta hotelli Agaete Parkin alakerrasta.

Ryysyrannasta kuuluu jo puolenpäivän aikaan tuttu suomalainen törinä. Eikä mikään ihme, pubi aukeaa joka aamu kello kuusi.

- Mielenkiintoisinta täällä on heti silloin. Useimmiten talo on heti aamulla tupaten täynnä, eikä ikinä voi tietää, mitä päivän mittaan tulee tapahtumaan. Vuorokauteen mahtuu monenlaista, kun baari suljetaan vasta aamukolmelta, baarimikkona toimiva Janne sanoo.

Pirjo Vainio-Kerolan ja Juha Kerolan omistama Ryysyranta on pyhitetty 1991 kuolleen Irwinin muistolle.

Ravintolan perustamisen aikaan Irwin kävi myös itse siellä, myöhemmin siellä ovat vierailleet myös hänen vaimonsa ja lapsensa.

Suomalaista iskelmämusiikkia kuunnellessaan ja suomalaista tv-ohjelmaa katsellessaan voi ihailla seinillä koreilevia Irwinin kuvia, levyjen kansia ja aitoja, Irwinin päässä olleita lierihattuja.

Tanssit on jouduttu lopettamaan, koska yläkerran asukkaat valittivat jatkuvasta melusta. Samalla ravintolaa pienennettiin, mutta paikan suosiota se ei vienyt.

- Tunnelman lisäksi vetonaulojamme ovat suomalaisrouvan leipomat kinkkujuustopiirakka, kanelipullat ja lihapiirakat, Janne kehaisee.

Janne kuvailee Ryysyrannan asiakaskuntaa persoonalliseksi. Kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä.

Täällä ei kumarrella titteleitä, ja henkilökunnan vaitiolo on sataprosenttinen - moni on kotona kertonut olevansa aivan muualla kuin täällä.

Kivenheiton päässä Ryysyrannasta, Aguila Rojassa avautuu puoliksi espanjalaisten omistama Apilaniitty-ravintola. Sen suurella tanssilattialla harjoittelee parasta aikaa noin sata suomalaista diskotanssia.

Menossa on Jari Aaltosen vetämä viikon mittainen tanssikoulu, joka on Apilaniityssä jo neljättä kertaa.

Isännän ominaisuudessa paikassa häärää Kanarian Mikiksi esittäytyvä suomalaismuusikko.

- Minä ja paikallinen José laulamme täällä joka ilta vuorotuurein. Paikka on tullut minulle jo 13 vuoden aikana niin tutuksi, että puuhailen täällä kaikkea muutakin.

Tässä paikassa suomalaiset käyvät aamiaisella, lounaalla sekä illallisella. Iltaisin on tarjolla karaokea, tanssia ja muuta ohjelmaa ehkä vähän iäkkäämmille lomailijoille.

Votkaturisteista ei enää ole tietoakaan. Suomalainen on nykyisin todella fiksu verrattuna monen muun maan turisteihin! Mikki suitsuttaa.

Jatketaan matkaa Tirajana-kadulle, josta löytyy Inglesin uusi suomalaisravintola Bar-Cafe-Sauna Mummola. Suomalaisesta puusta rakennetussa ravintolassa on pirttipöydät ja kotoisat, punavalkoruudulliset pöytäliinat.

Viime lokakuussa vuoden täyttäneessä ravintolassa vääntää hanaolutta toinen omistajista,Sami Räsänen.

- Haluttiin tehdä tästä hieman erilainen kuin muut suomalaispaikat. Suurin ylpeytemme täällä on asiakkaiden käyttöön tehty tilaussauna, joka on koko ajan kovassa käytössä.

Kotoista suomalaistunnelmaa lisää myös suomalaisista herkkuruoista koostuva ruokalista. Karjalanpiirakoiden lisäksi tarjolla on poronfileetä, riistakäristystä, muikkuja, mätiä, etanoita, kaikki on tuotu Suomesta.

Asiakkaille tarjotaan suomalaiseen makuun sopivaa Juhla-Mokka -kahvia, jota Mummolaan lennätettiin heti kättelyssä 750 pakettia.

Talon erikoisuuksiin kuuluvat vielä ilmaiset nettiyhteydet ravintolan kannettaville tietokoneilla. Iltaisin viihdyttää suomalainen trubaduuri.

Melkein vastapäätä Mummolaa, tien toiselta puolelta, hotelli Tanifen alakerrasta löytyy Inglesin vanhin ruokaravintola, Kuparipannu.

Ravintolasta näkyy kadulle vain vähän, mutta kannattaa ehdottomasti käydä peremmälle, sillä sisäpihalla avautuu ihana palmu- ja kukkatarha uima-altaineen.

Korhosen perheen pitämä ravintola on tunnettu isoista ja tuttujen makujen ruoka-annoksista.

- Teemme kaiken ruoan itse alusta loppuun. Kuorimme perunat itse, ja jauhamme jauhelihan itse. Haluamme tietää, mitä asiakkaillemme tarjoamme, Aki Korhonen sanoo.

Vaikka ruokalistalla on yli 60 ruokalajia, ylivoimaisesti suosituimpina ruokalajeina ovat vuosikausia pysyneet lihapullat ja kaalikääryleet.

Kuparipannun jälkeen kannattaa taas huikata taksi alle ja suunnata ostoskeskus Jardin del Soliin. Siellä, missä ennen olivat Sakari Kuosmasen Berry's Pub ja Saku's Galley -ravintola, on avattu uusi ja ihmeellinen MattiPubJope.

Niin kuin nimestä voi päätellä, nimensä pubille ovat antaneet suomalaiset jokapaikanhöylätMatti Nykänen ja Jope Ruonansuu. Paikan motto on "Ehkä otin, ehkä söin".

Tanssia, karaokea ja ruokaa tarjoavassa pubissa on vielä iltapäivällä hiljaista. Henkilökunnan seassa hääräilee myös suomalaisille tuttu viihdelaulaja Nisa Soraya, joka on asunut jo parikymmentä talvea Inglesissä.

- Kesäisin olen Suomessa, kuusi viime kesää olen kiertänyt Danny show'n mukana. Etkö tiedä sitä? Nisa ihmettelee.Paikan omistaa Jami Räisänen, joka on jo vuosikausia pyörittänyt Ulvova Mylläri -ravintolaa Puerto Ricossa.

MattiPubJopen syntyvaiheista hän kertoo näin:

- Kerran pojat sattuivat istumaan samassa pöydässä Ulvovassa Myllärissä, kun avasin suuni ja pähkäilin ääneen tämän paikan ostamista. He kannustivat paikan hankintaan ja lupasivat lähteä hommaan mukaan. Tässä ollaan, Räisänen sanoo.

Nykänen ja Ruonansuu eivät itse ole pyörittämässä ravintolaa, mutta pyrkivät käymään siellä vuorotellen säännöllisin väliajoin.

Tavaramerkkimme on tarjota asiakkaille hyvää ja hienostelematonta ruokaa niin isoina annoksina, ettei kukaan jaksa niitä syödä! Toki spesiaalimpejakin ruokia kuten karhua tarvittaessa löytyy.

MattiPubJopessa laulavat tänä iltana Virve Rosti ja Menneisyyden vangit. Talven mittaan esiintyvät muiden muassa Jani Wickholm, Matti Esko ja Laura Voutilainen.

Ravintolan kellarikerrokseen on rakenteilla kylpylä, MattiSpaJope.

- Luvassa on 12 pyllyn sauna, 8 hengen poreallas ja hierontapalvelu, Räisänen hymyilee.

Ilta kannattaa päättää Inglesin vanhimpaan suomalaiseen tanssiravintolaan, Jorma Kalevin Tiffanyyn. 1981 suomalaisille avattu paikka sijaitsee hotelli Kokan takana Tirma-kadulla.

Tiffanyssä on useimpina iltoina laulava isäntä itse paikalla. Tanssin lisäksi siellä kilpaillaan ja lauletaan karaokea.

Myös suomalaisartisteja vierailee siellä usein. Nyt paikalla ovat Tangomarkkinoilta tuttu Seppo Kulmala ja vuoden 2009 Big Brother -ohjelmasta tuttu Terttu.

- Mie tulin ilomielin, kun Jorma pyysi. Tämä on miulle tuttu paikka, olen melkein asunut täällä, Terttu hihittää.

Jorma Kalevi avasi joulukuussa toisen, Amigo-nimisen tanssi- ja ruokaravintolan hotelli Terorin alakertaan.

Tiffanyssa on rento meininki. Ennen illan ohjelmia, ohjelmien välissä ja vielä illan päätteeksi on aina lupa laulaa karaokea. Joka viikko pidetään myös teemailtoja sekä vuosittainen Kanarian Kultakurkku -karaokekilpailu.

Osoitteita

Abbey Roadin studiot ja suojatie: 3 Abbey Road, NW8, metro: St. John's Wood.Paul McCartneyn koti: 7 Cavendish Avenue, NW8, metro: St. John's Wood.London Beatles Store: 231 Baker Street, NW1, metro: Baker Street.Ringon - ja sittemmin Johnin koti: 34 Mantagu Square, W1, metro: Baker Street.Apple Corps: 3 Savile Row, W1, metro: Piccadilly.Beatles to Bowie-näyttely: St. Martin's Place, WC2, metro: Leicester Square.British Music Experience: The O2 Bubble, Peninsula Square, SE10, metro: North Greenwich. Auki joka päivä klo 10-18.30 (paitsi joulupäivänä).

Vinkki kotimaan matkailijoille: Tampere Beatles Happening (www.beatles.fi) järjestetään Tampere-talossa 29.-30.1.2010.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 2. 2

  Melrose Placesta tuttu Lisa Rinna, 53, julkaisi uskaliaan alastonkuvan – ”Naisvartalo on niin kaunis”

 3. 3

  Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

 4. 4

  Suomen valtiota ja tuhansia kotikoneita piinannut teinihakkeri vangittiin – petti poliisille antaman lupauksensa

 5. 5

  Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

 6. 6

  Martina Aitolehti huomannut huolestuttavan piirteen nuorissa naisissa: ”Eivät osaa mitään”

 7. 7

  Äiti ihmettelee, miksi kuollut poika saa yhä karhukirjeitä – ”Häntä uhataan oikeuden­käynneillä”

 8. 8

  Katso 360-kuva: Tällainen on Suomen kovimman vankilan eristysselli – ruokakin tarjoillaan lattialle

 9. 9

  Trump ilmoitti uuden kansallisen turvallisuus­neuvonantajansa nimen

 10. 10

  8 asiaa, jotka seksikaupan työntekijät haluavat sinun tietävän

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 2. 2

  Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

 3. 3

  194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

 4. 4

  Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

 5. 5

  Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

 6. 6

  Jumboksi jääneeltä Hanna Sumarilta kova purkaus TTK:sta – koki karvaan pettymyksen: ”Tulin tosi surulliseksi”

 7. 7

  Taistelu potilaiden oikeuksista: Parantumattomasti sairas Jari, 54, aikoo vaarantaa terveytensä, jos hallitus ei peru päätöstään

 8. 8

  Muistatko missä kävit eilen tai viime viikolla? Yksi verkkosivu tietää kaiken

 9. 9

  Vanhojen tanssien pukuloistoa – katso lukijoiden upeat kuvat juhlapuvuista!

 10. 10

  Kirsi Alm-Siiran muodokkaat sääret villitsivät Helena Ahti-Hallbergin: ”Vau, mitkä kintut sulla on!”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

 3. 3

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 4. 4

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 5. 5

  Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

 6. 6

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 7. 7

  Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

 8. 8

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 9. 9

  Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

 10. 10

  Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 2. 2

  Melrose Placesta tuttu Lisa Rinna, 53, julkaisi uskaliaan alastonkuvan – ”Naisvartalo on niin kaunis”

 3. 3

  Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

 4. 4

  Suomen valtiota ja tuhansia kotikoneita piinannut teinihakkeri vangittiin – petti poliisille antaman lupauksensa

 5. 5

  Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 2. 2

  Poliisi Sastamalan kaksoissurmasta: Tekoa edelsi perheriita

 3. 3

  194-senttisen suomalaisen teinitytön temppu hätkäytti NBA-leirillä – valmentaja: ”Häntä yritetään repiä joka paikkaan”

 4. 4

  Donald Trumpin Tiffany-tytär, 23, nolattiin muotitapahtumassa – kukaan ei halunnut istua vieressä: ”Ihmiset pakenivat”

 5. 5

  Sastamalan surmakuskin vaimo hakee eroa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

 3. 3

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 4. 4

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 5. 5

  Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

 6. Näytä lisää