Henri, Henna, Heikki

Matkat

Valikko

Matkat

Naiset tyrmäsivät 69-vuotiaan Sepon, suomalaisperhe ei muistanut, missä kaupungissa he lomailivat – turistit yhä useammin pulassa ulkomailla

mokat
Matkailun lisääntyessä myös apua kaivataan useammin. Esimerkiksi Thaimaassa matkailijoiden vaikeudet ovat myös monimutkaistuneet.
Suomalaisten matkustajien ongelmat ulkomailla lisääntyvät jatkuvasti, ja pulmat voivat olla aiempaa monimutkaisempia. Ulkoasiainministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen toteaa, että ongelmien lisääntyminen johtuu ennen kaikkea itse matkailun lisääntymisestä.

– Kun suomalaisia on yhä enemmän maailmalla, tulee enemmän myös niitä tilanteita, joissa tarvitaan ulkoministeriön apua, Turunen sanoo.

Turunen kertoo, että vaikutusta on myös sillä, että matkalle lähteminen on muuttunut. Hän muistuttaa, että Suomessa valmismatkalaki velvoittaa matkanjärjestäjän huolehtimaan tietyistä ongelmatilanteista. Nykyään matkat tehdään itsenäisemmin, ja lennot voi ostaa helposti verkosta. Tällöin matkanjärjestäjä ei ole turvana ulkomailla.

– Nyt ollaan useammin yhteydessä ulkoministeriöön siinä vaiheessa, kun jotain tapahtuu, Turunen sanoo.

Muista matkavakuutus

Konsulipalveluiden tarve on jo jonkin aikaa ollut kasvussa, ja vuonna 2015 palvelujen kysyntä ylitti jälleen edellisvuoden ennätystason. Konsulipalveluja tarvittiin viime vuonna yli 55 000 kertaa, joka on noin 25 prosenttia edellisvuotta enemmän. Perinteisimpiä ongelmia ovat Turusen mukaan näpistykset ja matkustusasiakirjojen tai muun omaisuuden katoaminen.

Turunen huomauttaa, että ulkoasiainministeriö palvelee matkustusilmoituksen tehneitä matkustajia myös poikkeustilanteissa. Hän kertoo, että matkustajia on pystytty varoittamaan tekstiviestillä esimerkiksi tulevista maanjäristyksen aiheuttamista aalloista Chilessä viime syyskuussa.

Lähetystöt eivät kuitenkaan auta aina ilmaiseksi. Esimerkiksi paluulippuja Suomeen tai hotelliöitä matkan venyessä ei makseta.


Yksi suomalaisten suosituimmista matkakohteista on yhä Thaimaa. Konsuli Raimo Pahkasalo Bangkokin suurlähetystöstä arvioi, että suomalaisten ongelmista on Thaimaassa tullut entistä monimutkaisempia. Apua tarvitsevalla matkustajalla saattaa olla useampi pulma samaan aikaan.

– Valtaosa suomalaisista on luonnollisesti vastuullisia matkustajia. Valitettavasti kuitenkin joillekin suomalaisillekin tapahtuu ikäviä ja odottamattomia asioita, jotka voitaisiin välttää paremmalla valmistautumisella matkaan, Pahkasalo kertoo.

Suomalaisten ongelmat Thaimaassa ovat Pahkasalon mukaan hyvin monitahoisia. Ongelmiin liittyy usein vaikeita mielenterveysongelmia sekä huumeiden, päihteiden ja lääkkeiden väärinkäyttöä. Matkaajilla on myös taloudellisia ongelmia, viisumiongelmia ja terveydellisiä ongelmia.


Ongelmia voi aiheutua myös siitä, jos välttämättömät lääkkeet loppuvat kesken matkan. Pahkasalo kertoo, että varsinkin mielenterveyspotilailla lääkkeiden loppuminen tai niiden syömisen lopettaminen on aiheuttanut pitkiä hoitojaksoja.

Pahkasalo kehottaa ottamaan matkustajavakuutuksen ja tutustumaan sen ehtoihin ennen matkaa.

– On tapauksia, joissa sairaalalasku varsinkin yksityisissä sairaaloissa on kohonnut 10 000–20 000 euroon, Pahkasalo kertoo.

Eniten huolettavat lapsiperheet

Apua voi saada muualtakin kuin lähetystöiltä. Espanjan Aurinkorannikko on yhä suosittu lomakohde, mutta alueella tunnetusti elää suomalaisia myös pysyvämmin.


Noin kaksi ja puoli vuotta toiminut suomenkielinen apupuhelin on osoittautunut tarpeelliseksi. SOS-puhelimessa päivystävältä suomalaiselta saa maksutonta tulkkausapua hätätilanteisiin.

Itsekin tulkkina toimiva Eija Kairaskorpi-Hertola kertoo, että SOS-puhelimesta vastaava auttaja soittaa tarvittavaan paikalliseen hätänumeroon ja välittää tilanteen espanjaksi. Apua tarvitaan esimerkiksi näpistyksen jälkeen ja sairauskohtauksen yllättäessä.

– Tällä hetkellä meitä huolettavat eniten lapsiperheet, jotka eivät suojaudu kunnolla auringolta, Kairaskorpi Hertola sanoo.

Tällaisiin pulmiin ulkomailla joudutaan

Málaga: Vorot löytöpalkkion perässä

Suomalainen pariskunta saapui Málagan lentokentälle ja jäi odottamaan laukkujaan matkatavarahihnan luo. Laukut saatuaan pari huomasi lentokoneessa mukana olleen käsilaukun kadonneen kärryistä.

Majoituspaikassa miehen puhelimeen soitti henkilö, joka kertoi löytäneensä kadonneen käsilaukun. Soittaja halusi tavata poliisiaseman sijaan kirkon luona seuraavana päivänä.

Sovitulle tapaamispaikalle saapui kolme miestä, jotka kertoivat löytäneensä laukun ja haluavansa palauttaa sen ystävällisyyttään. Laukun sisältö oli muuten tallella, mutta sieltä puuttui 700 euroa käteistä.

Kolmikko kertoi löytäneensä laukun sellaisenaan, mutta kyselivät, minkälaisen löytöpalkkion he laukusta saavat. Parin mies totesi 700 euron riittävän palkkioksi ja otti kännykkänsä kameran esiin. Roistot ryntäsivät karkuun, mutta vasta sen jälkeen kun kameran suljin oli ehtinyt räpsähtää.

Pari toimitti kuvan paikalliselle poliisilaitokselle, jossa annettiin ymmärtää, että rahojen saaminen takaisin on epätodennäköistä.

Aurinkorannikko: Kaupunki kateissa

Suomalainen perhe oli vuokrannut asunnon Espanjan aurinkorannikolta. Välittäjän avulla huoneisto oli löytynyt helposti, eikä perhe vaivautunut kirjoittamaan paikan osoitetta ylös.

Myöhemmin yksi perheenjäsenistä sairastui niin, että tarvittiin ambulanssia. Perhe soitti alueen suomalaisyhteisön ylläpitämään SOS-puhelimeen, josta heille tarjottiin tulkkausapua. Tulkki olisi ambulanssia varten tarvinnut osoitteen, mutta perhe ei pystynyt edes kertomaan, mihin kaupunkiin he ovat tulleet lomalle. Aurinkorannikolla sijaitsee useita kaupunkeja vierekkäin, mukaan lukien Fuengirola, Málaga, Marbella ja Torremolinos.

Neuvokas tulkki pyysi soittajaa kuvailemaan huoneen ikkunasta avautuvaa näkymää. Kun soittaja kertoi näkevänsä sydämen muotoisen uima-altaan, tulkki tiesi, missä kaupungissa perhe sijaitsee. Tämän jälkeen hän selvitti oikean osoitteen asuintalon värin perusteella, ja ambulanssi löysi paikalle.

Viro: Meni rahat ja terveys

Jyväskyläläinen Seppo Mykkänen, 69, ei osannut aavistaa, minkälainen ansa Tallinna on hyväuskoiselle turistille. Hän on asunut pitkiä aikoja ulkomailla ja on muutenkin kokenut Viron kävijä.

Mykkänen matkusti kerran Tallinnaan. Hän majoittui keskustan hotelliin ja sopi tapaamisesta tuttavansa kanssa.

Mykkänen vei tavaransa hotellihuoneeseen. Hän meni ala-aulan kahvilaan odottamaan kaveria ja tilasi kupin kahvia.

Mykkänen muistelee, miten hänen seuraansa lyöttäytyi kaksi naista. Naiset puhuivat venäjänkielisellä korostuksella.

– Juteltiin niitä näitä. En huomannut mitään, mutta naiset olivat ilmeisesti jossain vaiheessa laittaneet kahviini tyrmäystippoja.

Mykkänen lähti ulos kävelemään. Naiset seurasivat.

– Filmi katkesi jossain vaiheessa. Seuraava muistikuva on, että heräsin verisissä vaatteissa Tallinnan sairaalassa.

Mykkäsellä oli silmä puhki. Häneltä oli viety rahat, passi, luottokortit, kaikki irtain. Mykkänen sokeutui toisesta silmästä. Näkökyvyn menetyksen takia Mykkänen joutui luopumaan työnteosta.

Tuttavan avustuksella Viron poliisi alkoi selvittää asiaa.

– Onneksi roistot olivat vieneet puhelimen. Puheluliikenteestä poliisi pääsi roistokoplan jäljille. Pahoinpitelijä sai parin vuoden linnatuomion.

Mykkäselle tuli putsauksesta kallis lasku. Hänen piti pulittaa omista rahoistaan ambulanssitaksin 3 000 euroa. Lääkäreissä käynteihin ja vastaaviin on mennyt parikymmentä tuhatta.

– Sattui huonoa tuuria, kun en ostanut luottokortilla laivamatkaa. Silloin matkaan olisi kuulunut matkavakuutus. Kuljettaja hoputti, että on kiire laivaan ja maksoin matkan käteisellä.

Mykkänen ei ole vieläkään toipunut vuoden 2009 tapahtumista. Hän haluaa varoitella suomalaisia.

Mykkänen antaa neuvoksi, ettei pidä lyöttäytyä tuntemattomien seuraan eikä jättää kuppia vartioimatta.

Matti Riitakorpi, Heidi Vaalisto

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Yhdeksän kohdan rautalankamalli – tätä liikenneuudistus toteutuessaan tarkoittaa

  2. 2

   HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

  3. 3

   Trafi julkaisi laskurin: Näin liikenneuudistus vaikuttaa sinuun – osaisitko vastata kaikkiin kysymyksiin lonkalta?

  4. 4

   Video lumivyöryn alle jääneen italialaishotellin sisältä on karua katsottavaa – pelastajat saivat lohduttomia viestejä

  5. 5

   Reino Nordin kärysi poliisille huumeista, 3 epäiltyä rikosnimikettä – ”Pahoittelen perheelle aiheutettua häpeää”

  6. 6

   Ministeriö laski: Näin Bernerin suunnitelma vaikuttaisi eri ihmisiin – jopa 1000 euron lisäkulut

  7. 7

   Hiihtotähdet käyvät kuumana suhdehuhuja levitelleelle Petter Northugille – ”Nyt saa riittää!”

  8. 8

   Ministeriön paperissa erikoinen valvontakeino: Postiautot ja taksit vahtimaan kansalaisten tienkäyttömaksuja!

  9. 9

   Kommentti: Haja-asutusalueen hiipuvat takavalot

  10. 10

   Perussuomalaisilta tyly vastaanotto Bernerin esitykselle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  2. 2

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  3. 3

   Axl Smith kirjoitti someen uhmakkaasti – uhrit ahdistuivat: ”Osa on kokenut uhkaavana”

  4. 4

   Pizzalähettiä odotti imatralaisen kodin ovella harvinaisen röyhkeä kohtelu – kolmen pizzan hinnaksi tuli lopulta yli 350 euroa

  5. 5

   Poliisi sai tuoreita vihjeitä sarjahukuttajasta – ”Etsintäkuulutettu on nähty aivan äsken”

  6. 6

   HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

  7. 7

   Yle paljasti jo: Autovero pois – ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan

  8. 8

   Tällainen on Bernerin esitys: Autot halpenevat, ajaminen kallistuu, mustia laatikoita ei tule...

  9. 9

   Taksikuski Heikki otti kyytiin rahattoman muistisairaan – kotoa löytyi salkku täynnä käteistä

  10. 10

   Tv:ssä piilotellun Minttu Räikkösen uskalias gaalatyyli julki – asun jujuna näyttävä kaula-aukko ja halkio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  9. 9

   Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

  10. 10

   Suomalaisten kasvoilla näkyvä silmälasimalli on auttamattomasti out

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Yhdeksän kohdan rautalankamalli – tätä liikenneuudistus toteutuessaan tarkoittaa

  2. 2

   HS: Hyväkuntoisen 48-vuotiaan naisen työnhaku tyssäsi 30-vuotiaan ylipainoisen miehen päätökseen

  3. 3

   Trafi julkaisi laskurin: Näin liikenneuudistus vaikuttaa sinuun – osaisitko vastata kaikkiin kysymyksiin lonkalta?

  4. 4

   Video lumivyöryn alle jääneen italialaishotellin sisältä on karua katsottavaa – pelastajat saivat lohduttomia viestejä

  5. 5

   Reino Nordin kärysi poliisille huumeista, 3 epäiltyä rikosnimikettä – ”Pahoittelen perheelle aiheutettua häpeää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  2. 2

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  3. 3

   Axl Smith kirjoitti someen uhmakkaasti – uhrit ahdistuivat: ”Osa on kokenut uhkaavana”

  4. 4

   Pizzalähettiä odotti imatralaisen kodin ovella harvinaisen röyhkeä kohtelu – kolmen pizzan hinnaksi tuli lopulta yli 350 euroa

  5. 5

   Poliisi sai tuoreita vihjeitä sarjahukuttajasta – ”Etsintäkuulutettu on nähty aivan äsken”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää