Selma

MM-kiekko

Valikko

MM-kiekko

Nämä 23 MM-kultaleijonaa saivat Suomen sekaisin 1995 – näissä ammateissa ja tämänikäisiä he ovat nykyisin

mm1995
Manageri, valmentaja, pankkiiri... MM-kultaleijonat ovat pärjänneet elämässään hyvin 1995 jälkeenkin.
IS selvitti, missä 1995 kultajoukkueen pelaajat ovat nykyään. Mukana on myös tiivistys turnaussuorituksesta ja silloisen kakkosvalmentajan Hannu Aravirran kommentti pelaajan roolista.

Maalivahdit:

Jukka Tammi, joukkueen kolmosvahti, ei pelannut sekuntiakaan, mutta toimi tärkeässä roolissa hengenluojana.

– Nosti kolmosvahdin roolin merkityksen aivan uuteen arvoon, joukkueen valmentaja Hannu Aravirta kuvaili Veikkaajan MM-erikoislehdessä 2012 (jäljemmät sitaatit myös Aravirran ja samasta lehdestä).

Tammi, nyt 53, asuu Tampereen lähellä Pirkkalassa ja toimii yksityispankkiirina Navi Group -omaisuudenhoitoyhtiössä. Hänet on nähty myös supersuositussa Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa.

Ari Sulander pelasi pitkän maajoukkueuransa 1. arvokisaottelun alkusarjassa Itävaltaa vastaan (14 torjuntaa 7–2 voitossa)

– Selkeä kakkosvahti. Ura oli ollut jo vahvassa noususuunnassa jo kolme kautta.

Pitkään Sveitsissä viihtynyt Sulander, 46, toimii nykyään kalusteasentajana espoolaisessa yrityksessä. Lisäksi hän on ollut Jokerien A-juniorien maalivahtivalmentaja. Hänen paitansa on sveitsiläisen Zürich Lionsin kotiareenan katossa.

Jarmo Myllys, joukkueen itseoikeutettu ykkösvahti, päästi kolmessa pudotuspelissä ainoastaan yhden maalin!

– Huikea kilpailija ja voittajatyyppi oli tuolloin uransa huipulla. Pelipäivinä ”Jamon” kanssa ei tarvinnut yrittää juttusille, niin tiukasti hän keskittyi.

Myllys, 49, päätti uransa SaiPassa 2004, jonka jälkeen hän on työskennellyt maalivahtivalmentajana, viimeksi Itävallan Klagenfurtissa. Ensi kauden seura on vielä auki.

Puolustajat:

Marko Kiprusoff oli 22-vuotiaana jo uransa kolmannessa arvoturnauksessa. Sulavasti liikkuva perusvarma puolustaja pelasi Hannu Virran parina ja sai tämän rinnalla paljon ylivoimavastuuta. Hänen rennolta näyttänyt rannelaukauksensa löysi hämmästyttävän helposti tiensä maalille.

– Ainoa rightin pakkimme, siksikin iso ylivoimavastuu.

Kiprusoff, 42, päätti uransa Kuusamon Pallokarhujen pelaajavalmentajana 2014, jonka jälkeen hän on työskennellyt TPS:n juniorivalmentajana ja viime kaudella Miika Elomon valmennusryhmässä SM-liigassa. Kiprsusoff sanoo IS:lle aikovansa työskennellä jollakin tavalla jääkiekkobisneksessä jatkossakin, myös valmentaminen kiinnostaa. Kiprusoff on pitänyt myös Pajamäen grillikioskia Turun Uittamossa.

Petteri Nummelinille, 22, uran ensimmäiset arvokisat sujuivat vähän eri tahtiin kuin ura sen jälkeen. Passi leimattiin vasta neljänteen peliin, kun NHL:stä ei tullut enää ketään.

– Oli jo silloin ilopilleri ja aina hyvällä tuulella. Lojaalisuuden ja positiivisuuden perikuva.

Peräti 15:t MM-kisat pelannut Nummelin, 42, on 1995 leijonajoukkueen ainoa pelaaja, jonka ura vielä jatkuu. Hänet nähdään ensi kaudella TPS:n paidassa mitä ilmeisimmin myös kapteenina.

Erik Hämäläinen oli joukkueen kokenut perusluuta. Sijoittumisen ja rauhallisuuden perikuva pelasi puolustavassa roolissa Mika Strömbergin rinnalla. Ei loistanut mutta rutiini oli vahvaa.

– Myhäilijä ja myötäeläjä jolla oli aina suu virneessä.

Hämäläinen, 50, päätti uransa Lukon paidassa 2008 pelattuaan sitä ennen silloin ennätykselliset 1001 SM-liigaottelua (Jan Latvala on sittemmin mennyt ohitse). Hämäläinen on uransa jälkeen työskennellyt Lukon liigajoukkueen apuvalmentajana ja juniorivalmentajana.

Timo Jutila valittiin turnauksen tähtikentälliseen. Suomen kapteenin riehakas tuuletus finaalin 4–0-maalin jälkeen on syöpynyt ikuisiksi ajoiksi suomalaisten mieliin.

– Se oli ”Jutin” joukkue. Hän veti joukkuetta, oli kokoava hahmo. Oli silloin jo vähän pönäkkä, mutta silti huippukunnossa.

Ikuinen kansansuosikki Jutila, 51, lopetti uransa Tapparassa 1999. Vuodet 2004–2014 hän työskenteli Leijonien joukkueenjohtajana. Hänet tunnetaan myös ”rillaajana”.


Janne Niinimaa pelasi ensimmäisissä arvokisoissa Jutilan pakkiparina, ja hyvin pelasikin. Joukkueen nuorin pelaaja erottui jo tuolloin hyvällä liikkeellään ja kiekollisilla taidoillaan.

– Positiivisessa mielessä joukkueen maskotti. ”Juti” ja Janne olivat kuin isä–poika-pari, myös huonetovereita.

Upean NHL-uran pelannut Niinimaa, 39, lopetti Allsvenskanissa 2013. Hän on mukana tapahtumabisneksessä yrittäjänä ja työskentelee Nelosen jääkiekkolähetysten intensiivisenä ja suorapuheisena kommentaattorina.

8 KYSYMYSTÄ PALJASTAA: KUKA MM95-LEIJONAT OLET?

Hannu Virta tuli kisoihin Sveitsin B-liigasta, mutta oli silti Leijonien takalinjojen luottohahmoja. Tinkimätön joukkueen puolesta uurastanut puolustaja sai paljon vastuuta myös kakkosylivoimassa.

– Oli hyvä ”assistant” Jutille joukkueen johtamisessa, mutta enemmänkin tekijä ja tsemppari kuin äänessä olija.

Virta, 52, on pysynyt tiiviisti jääkiekon parissa 1998 päättyneen uransa jälkeen. Hän on työskennellyt huippuvalmennuksessa keskeytyksettä uransa jälkeen pää- tai apuvalmentajana mm. TPS:ssä, Bluesissa, Luganossa ja maajoukkueessa. Viisi viime vuotta hän on toiminut Erkka Westerlundin apurina sekä maajoukkueessa viime kaudella että Jokereissa, jossa työ jatkuu ensi kaudellakin.

Mika Strömberg tykkäsi myös hyökätä. Fyysinen ja jo tuolloin erittäin kokenut puolustaja pelasi pääasiassa Erik Hämäläisen parina, mutta ylivoimassa myös Jutilan rinnalla.

– Finaalin toisen erän lopussa sanoin ”Ströballe”, että nyt ei sitten tehdä turhia nousuja, niin eikös tämä ole kohta maalin nurkalla tekemässä Peltosen Villen kanssa 3–0-maalia!

Strömberg, 45, päätti uransa KalPan paidassa 2010 ja työskenteli sen jälkeen Pekka Virran apuvalmentajana sekä KalPassa että TPS:ssa. Viime kausina hän on valmentanut II-divisioonassa pelaavan Vuosaaren Viikinkien edustusmiehistöä sekä vanhempia junioreita.

Hyökkääjät:

Janne Ojanen, yksi Suomi-kiekon kaikkien aikojen senttereistä, siirrettiin kisojen kuluessa laitaan. Finaalissa 13. hyökkääjä, pelasi vain ylivoimat. Ojasen ranne oli leikattu juuri ennen turnausta, jonka vuoksi yksi Calgaryn olympiahopean sankareista oli joutua jättämään MM-turnauksen väliin.

– Joukkueemme rakenne kulminoitui Janneen: hän ei ole ihan perinteisin nelossentteri, mutta ajatus olikin, että kaikki ketjut pystyisivät hyökkäämään.

Ojanen, 47, lopetti Tapparassa 2010 SM-liigan syöttö- ja piste-ennätysmiehenä (283+516=799). On työskennellyt vuonna 2006 perustamassaan liikelahjojen maahantuontiin ja myyntiin erikoistuneessa JMC Oy:ssä. Lisäksi Ojanen on toiminut Tapparan junioripäällikkönä ja junioreiden valmentajana.

Esa Keskinen oli lähtökohtaisesti kolmas tai neljäs keskushyökkääjä, mutta johti tyylikkäästi Suomen ykkösylivoimaa, jossa laidoilla pelasivat Janne Ojanen ja Mika Nieminen, siis kaksi muuta sentteriä.

– Silkkikäsi ja hieno ihminen. Pelikäsitykseltään ja käsiltään maailmanluokan pelaaja.

Keskisen, 50, ura päättyi selkävaivoihin 2000. Hän on toiminut Ylen jääkiekkokommentaattorina.


Saku Koivu johdatti Suomen kultaan ja Tupu-Hupu-Lupu-ketjunsa turnauksen tähtikentälliseen. Turnauksen paras pelaaja lähti kisojen jälkeen NHL:n Montreal Canadiensiin.

– Sakusta huokui alkukantaista energiaa ja vimmaa, hullua uskoa että meitä pysäytä mikään.

Koivu, 40, päätti 1124 NHL:n runkosarjaottelun uransa Anaheimissa 2014. Hän on asunut Kaliforniassa siitä lähtien, mutta muuttaa kesällä Suomeen. Koivu on TPS:n pienomistaja ja suunnittelee työskentelevänsä jääkiekon parissa, joko TPS:ssa tai jopa Jääkiekkoliiton puheenjohtajana, johon virkaan häntä on myös huhuttu.

Marko Palon peliaika tasakentin jäi vähiin. Nelosketjun roolipelaaja on väsymätön uurastaja, joka pelasi kuitenkin paljon tärkeää alivoimaa.

– Teki tärkeää haalarihommaa, tällaisia pelaajia tarvittiin mausteeksi taitavaan joukkueeseen.

Palo, 47, päätti uransa Ässissä 2002. Viime kaudella hän toimi HPK:n B-juniorien apuvalmentajana.

Palo pyörittää Hämeenlinnan seudulla operoivaa Kyykivi Oy:tä, jossa hän vaikutti jo aktiiviurallaan. Palon lempinimi ”Kyy” tulee hänen juniorivuosiensa pelisukista, joissa oli sahalaitakuvio.

Raimo Helminen pelasi parhaan arvoturnauksen sitten 1988 Calgaryn olympialaisten. Suomi-kiekon ikonin kovat pisteet ja huikea plusmiinus-lukema kertovat oleellisen ”Raipen” pelintekotaidoista ja tunnollisuudesta.

– Pentti Matikainen oli jo kerran kuopannut Raipen maajoukkueuran, mutta ”Curre” houkutteli hänet uudestaan mukaan.

Peräti kuudet olympialaiset pelannut Helminen, 51, päätti uransa Ilveksessä vasta 2008. Suomen maaottelujen kaikkien aikojen pistemies on työskennellyt vuodesta 2009 alkaen valmentajana mm. Ilveksessä, nuorten maajoukkueessa sekä Kazakstanissa seura- ja maajoukkuevalmentajana. Hän omistaa Tampereella hifi- ja valaistustekniikkaan erikoistuneen Powerset-yrityksen. Nyt Helminen toimii Jukka Jalosen apurina Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

Antti Törmänen ei saanut hirveästi peliaikaa. Haalariosaston roolipelaajan kisapassi leimattiin vasta neljänteen peliin. Törmäsen ensimmäiset arvokisat eivät tuottaneet tehopisteitä.

– Keskivertokiekkoilijaa ajattelevampi ja fiksumpi, jo tuolloin näki, että Antista voi tulla valmentaja.

Valmentaja Törmäsestä, 44, myös tuli. Hän on voittanut valmentajana A-nuorten Suomen mestaruuden (Blues), Mestiksen mestaruuden (Sport) ja Sveitsin mestaruuden Bernissä. Ensi kaudella alkaa hänen toinen sesonkinsa HIFK:n päävalmentajana. Kauppatieteilijä Törmänen oli myös Sportin pienosakas, mutta hän luopui osuudestaan, kun Sport nousi viime kaudeksi SM-liigaan.


Ville Peltosen Suomen kansa muistaa lähinnä hänen finaalissa tekemästään hattutempusta, mutta hän oli koko kisoissa Suomen paras pistemies. Oli myös valittu turnauksen tähtikentälliseen jo ennen finaalia. Lähti turnauksen jälkeen NHL:n San Joseen.

– Oli melkoisessa myllyssä hattutemppunsa, oman aikansa ilmaveivin, jälkeen.

Peltonen, 42, päätti uransa HIFK:ssa 2014. Hän ryhtyi välittömästi HIFK:n junioripäälliköksi ja myös työskentelee nykyisen A-maajoukkueen päävalmentajan Kari Jalosen valmennusryhmässä.

8 KYSYMYSTÄ PALJASTAA: KUKA MM95-LEIJONA OLET

Jere Lehtinen oli turnauksessa jo konkari 21-vuotiaana. Hän pelasi silloin neljännen arvoturnauksensa. Teki uskomattoman määrän töitä kahteen suuntaan sekä mukavat pisteet. Tupu-Hupu-Lupu-ketjun Lupu valittiin turnauksen tähdistökentälliseen.

– Kenenkään muun pelaajan alusasu ei ollut pelin jälkeen märempi kuin Jeren!

Lehtinen, 41, päätti Stanley Cupin ja kolme henkilökohtaista Selke Trophya tuoneen uransa 2010. Hän muutti kolmilapsisen perheensä kanssa Dallasista Suomeen viime kesänä ja työskentelee nyt A-maajoukkueen general managerina.

Juha Ylönen oli normaalisti sentteri, mutta pelasi upea kisat Helmisen laidalla. Turnauksen positiivisimpia suomalaisyllättäjiä. Työmyyrä oli erinomainen etenkin puolustavassa roolissa.

– Kuvitelkaa: voitti MM-kultaa laitahyökkääjänä 1995 ja oli 2001 hopeajoukkueen ykkössentteri ja paras pistemies.

Ylönen, 43, toimi 2000-luvulla grynderinä. Hän vaikutti viime kauteen asti Bluesin juniorivalmennuksessa. Selkäreumasta kärsinyt Ylönen rekisteröitiin pelaaja-agentiksi joulukuussa 2014.

Sami Kapasen kolmannet arvokisat olivat nuorukaisen todellinen läpimurto huipulle. Pelottoman hyökkääjän vauhtivarat olivat ehtymättömät. Pääsi nuorena poikana maestro Helmisen vierelle.

– Vauhtikone parhaasta päästä, jolla oli mahanalus täynnä jalkoja.

Mahtavan NHL-uran pelannut Kapanen, 41, osti kasvattajaseuransa KalPan 2003 ja oli nostamassa seuraa SM-liigaan työsulkukaudella 2004–05. Hän päätti uransa KalPassa 2014. Nyt seuran pääomistaja työskentelee KalPan A-juniorien valmentajana ja Nelosen analyyttisena jääkiekkokommentaattorina.

Tero Lehterää pidettiin yllätysvalintana, mutta hän täytti hyvin roolinsa nelosketjussa.

– Rooli kuvaa joukkuettamme: oli selkeästi taitopelaaja, mutta rooli löytyi nelosketjusta.

Lehterä, 43, lähti ensimmäisenä suomalaisena Venäjän liigaan ennen KHL:n perustamista jo 2003. Kovana ravimiehenä ja hevosenomistajana tunnettu Lehterä on viime vuodet toiminut Bluesin juniorivalmentajana ja MTV Sportin kiekkokommentaattorina. Ensi kaudella Jyrki Ahon kakkosvalmentajana Bluesin liigajoukkueessa.

Mika Nieminen, iso, taitava ja nopea sentteri aloitti kisat yllättäen laidassa, mutta sai jo toiseen peliin komennuksen keskelle. Johti kolmos- tai nelosketjua, mutta ylivoimissa sai vastuuta Keskisen ja Ojasen rinnalla. Nakutti mukavat tehot, vaikkei ollut ihan parhaimmillaan.

– Omanlaisensa taiteilija, ironisen huumorin viljelijä.

Nieminen, 49, on tunnetaan yhä lempinimellä ”Veikko”, mutta huumorinsa vuoksi myös lempinimellä ”Nenä”. On valmentanut Koo-Veen ja Tapparan junioreita.

Raimo Summanen tyytyi pieneen rooliin, sillä haistoi mahdollisuuden lopettaa ura MM-kultaan, ja näin kävi. Antoi kaikkensa joukkueelle ja onnistui pitämään tunteensa kurissa.

– Ehkä ainoa kerta, kun Rami on urallaan nieleskellyt jotain...

Summanen, 53, päätti peliuransa MM-keväänä 1995. On työskennellyt sen jälkeen valmentajana mm. Suomen maajoukkueessa, Helsingin IFK:ssa, Jokereissa ja KHL-joukkue Avangard Omskissa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Uutisvuoksi julkaisi Imatralla surmattujen toimittajiensa nimet ja koskettavat muistokirjoitukset

  2. 2

   Uskomatonta, mutta totta – Aku Ankka ennusti Saara Aallon finaalipaikan jo elokuussa

  3. 3

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  4. 4

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  5. 5

   Slushin päätösbileissä häirintätapauksia – ”Olemme syvästi pahoillamme ja järkyttyneitä tämän kuulemisesta”

  6. 6

   Torilla tavataan! X Factor -tähti Saara Aalto saapuu tänään esiintymään Suomeen

  7. 7

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  8. 8

   Tyrmäystappio: Italian pääministeri Matteo Renzi eroaa

  9. 9

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  10. 10

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Saara Aallon uskomaton Chandelier-esitys sai Sharonin kyyneliin – ei saanut sanaa suustaan, juontaja joutui pelastamaan tilanteen

  3. 3

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  6. 6

   Poliisi: Kolme naista ammuttiin yöllä Imatralla – 23-vuotias epäilty otettu kiinni paikan päältä

  7. 7

   Tuottaja paljastaa: Uutisvuodon studioyleisökin hämmentyi Baba Lybeckin Sipilä-vitsistä – Jari Tervo tajusi juonen heti

  8. 8

   Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Wilén-Jäppinen sai surmansa Imatran kolmoismurhassa: ”Moderni karjalaisnainen”

  9. 9

   Uskomatonta! Saara Aalto teki sen – pääsi heittämällä X Factor -finaaliin

  10. 10

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. 6

   Tuulenvire paljasti Donald Trumpin omituisen ”asumokan” – netti sekosi lentokentältä napatusta kuvasta

  7. 7

   Perhesyyt eivät painaneet? Mika Salolla teoria Nico Rosbergin lopettamisesta: ”Kukaan ei tajua sitä…”

  8. 8

   Nainen teki ”pettämistestin” poikaystävälleen – lopputulos ei ilahduttanut, videolla jo 6 miljoonaa katselukertaa

  9. 9

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  10. 10

   Aleksi Valavuori julkaisi matkakuvan Los Angelesista: maisemaotos paljastuikin Ikean sisustustauluksi – some repesi

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Uutisvuoksi julkaisi Imatralla surmattujen toimittajiensa nimet ja koskettavat muistokirjoitukset

  2. 2

   Uskomatonta, mutta totta – Aku Ankka ennusti Saara Aallon finaalipaikan jo elokuussa

  3. 3

   Brittilehdeltä raju väite Saara Aallon finaalipaikasta: Tuotanto käynnisti selvityksen Suomesta annetuista ”kielletyistä äänistä”

  4. 4

   Koko ABC tyhjeni ja Ville, 19, jäi yksin lukkojen taakse: ”Olin istumassa tuolla pimeässä nurkassa – tää mesta suljettiin!”

  5. 5

   Slushin päätösbileissä häirintätapauksia – ”Olemme syvästi pahoillamme ja järkyttyneitä tämän kuulemisesta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Saara Aallon uskomaton Chandelier-esitys sai Sharonin kyyneliin – ei saanut sanaa suustaan, juontaja joutui pelastamaan tilanteen

  3. 3

   Silminnäkijä: Imatralla surmattujen viimeiset hetket – tulivat vain käväisemään ravintolassa

  4. 4

   Todelliset syyt, joiden vuoksi naiset voihkivat seksin aikana

  5. 5

   Uutisvuodon Sipilä-vitsi hämmensi lauantai-iltana – Mitä lähetyksessä tapahtui?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Tällainen tausta Imatran epäillyllä 23-vuotiaalla kolmoismurhaajalla on

  2. 2

   Raju huhu Lewis Hamiltonista – ”Se on yksityisasia”

  3. 3

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  4. 4

   7 yleisen syövän varhaiset varoitusmerkit – tunnista ajoissa

  5. 5

   Raakel Lignellin raju painonpudotus ja tiukka ruokavalio johtivat pysyviin terveysongelmiin: ”Riistäytyi vähän käsistä”

  6. Näytä lisää