Tuuli, Tuulia, Hilda

Muut lajit

Valikko

Muut lajit

Kirja paljastaa venäläisten röyhkeän olympiahuijauksen – ”Onneksi väärennös paljastui vasta äänestyksen jälkeen”

Mihail Zygarin kirjassa Putinin sisäpiiri on huikea kertomus siitä, kuinka Venäjälle hankittiin Sotshin olympialaiset valemainoskampanjalla, huijaussoitoilla ja lentokentälle lavastetuilla ”Potjomkinin kulisseilla”.
Vastikään suomeksi ilmestynyt Mihail Zygarin kirja Putinin sisäpiiri – Nyky-Venäjän lyhyt historia näyttää kiinnostavan suomalaisia, sillä Otava tiedotti maanantaina ottavansa kirjasta jo toisen painoksen. Kirjan kokonaispainosmäärä on 5 000 kpl. Zygarin kirja on ollut myyntimenestys myös Venäjällä, jossa kirjaa on myyty yli 70 000 kappaletta.

Yksi kirjan yksittäisistä mielenkiintoisista tarinoista kertoo siitä, kuinka Venäjälle hankittiin Sotshin vuoden 2014 talviolympialaiset. Zygarin mukaan idea talviolympialaisten pitämisestä Sotshissa alkoi elää Kremlin sisäpiirissä jo vuonna 2005, kun Venäjä oli rikastunut öljy- ja kaasutulojensa ansiosta eikä rikkauksien tulolle näyttänyt olevan siinä vaiheessa mitään rajaa.


Zygarin mukaan presidentti Vladimir Putin ei ollut kuitenkaan hankkeen isä, vaan idean keksi Nornikel-yhtiön omistaja Vladimir Potanin.

Potanin lasketteli mielellään Sotshissa Krasnaja Poljanalla, ja hän yritti kehittää siellä myös lomakeskus ”Roza Hutoria”. Zygarin mukaan Potanin sai ideansa taakse ensin silloisen Venäjän urheiluministerin Vjatsheslav Fetisovin ja sen jälkeen Putinin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin, joka oli tuolloin vielä Kremlin lehdistöosaston kakkosmiehenä.

Ensimmäinen ongelma joukolla oli se, kuinka saada myös Putin hankkeen kannattajaksi. Kun Potanin ehdotti asiaa presidentille, tämä ei Zygarin mukaan ollut aluksi innostunut, vaikka Putin viettikin paljon aikaa Sotshin-huvilalla.


Kolmikko ei jäänyt kuitenkaan neuvottomaksi, vaan Zygar kertoo ”legendasta”, jonka mukaan Peskov keksi idean yhdelle ihmiselle – eli nimenomaan Vladimir Putinille – suunnatusta mainoskampanjasta. Suomalaisen korviin ajatus kuulostaa aluksi uskomattomalta, mutta kenties juuri tässä kirja onnistuu avaamaan niitä keinoja, joilla Putinin lähipiiri pystyy vaikuttamaan presidentin päätöksentekoon ja saa myytyä tälle ajatuksiaan mukamas tämän omina ajatuksina.

Niinpä ryhdyttiin tuumasta toimeen. Hakuprosessin valmistelijat teettivät Sotshin olympiahakemusta mainostavia ilmoitustauluja ja radiomainoksia, joiden kohteena oli Putin.

– Peskov vihjaisi, mitä reittiä presidentti ajaa töihin, mitä radioasemia hän kuuntelee ja mihin aikaan istuu autossa. Autosaattueen reitin varrelle sijoitettiin ilmoitustauluja, kyseisille radioasemille mainoksia, Zygar kertoo kirjassaan.


Mainoslause yleisölle — eli siis itse asiassa Putinille — oli: ”Kisat, jotka olemme ansainneet”. Eikä Putiniin vaikuttaminen jäänyt vielä tähän, vaan lähipiiri keksi vielä luoda presidentille vaikutelman siitä, kuinka kovasti tavalliset venäläiset haluavat kisoja maahansa.

– Palkattiin ihminen, joka soitteli kuumalla linjalla presidentin hallintoon ja kyseli, milloin Venäjälle saadaan vihdoin olympialaiset. Kaikki tämä loi vahvan taustan – Putinilla ei voinut olla epäilystäkään siitä, etteivätkö kaikki ympärillä haluaisi olympialaisia Sotshiin ja ajattelisi niitä, Zygar kuvailee.

Kun Putin tämän jälkeen antoi kisoille hyväksymisensä, hankkeen taakse tulivat sittemmin kaikki Venäjän televisiokanavat ja kisojen budjetista muodostui Zygarin mukaan ”pohjaton”.

Kirjasta ei käy ilmi, tajusiko Putin koskaan tulleensa alkujaan omien alaistensa huiputtamaksi. Sen sijaan Peskov kertoo, kuinka kisojen hankkiminen Venäjälle sopi itse asiassa mainiosti Putinin politiikkaan, jolla hän halusi vauhdittaa Venäjän kaupunkien uudistamista. Yksi selkeästi uudistamista kaipaava oli juuri Sotshi, jossa ei ollut kunnon viemäriverkostoa eikä lentokenttää siitä huolimatta, että se oli vielä neuvostoaikoina ollut varsin kukoistava kylpyläkaupunki.


– Meidän venäläisten on usein tehtävästä selvitäksemme otettava velvoite julkisesti koko maailman edessä ja saatava selvä deadline. Silloin annamme viimeiset rahat ja hoidamme asian aikataulussa. Näin löysimme tavan laittaa kuntoon tärkeimmän kylpylämme, Peskov kuvailee kirjassa.

Kun Putin oli saatu hankkeen taakse, seuraavana haasteena oli Kansainvälisen olympiakomitean tarkastajien vakuuttaminen. Arviointikomitea vieraili ehdokaskaupungeissa helmi- ja maaliskuun aikana 2007, ja heinäkuussa 2007 kisaisäntäkaupunki päätettiin Guatemala Cityssä.

Zygarin mukaan venäläiset joutuivat esittelemään arviointikomitealle myös Sotshin keskeneräistä lentokenttää, jolloin turvauduttiin jo legendaariseen venäläiseen tapaan rakentaa ”Potjomkinin kulisseja” vieraiden ihmeteltäväksi. Kirjan mukaan idean lentokenttähuiputuksesta keksi silloinen Venäjän talousministeri German Gref.

– Lentokentälle tuotiin opiskelijoita, jotka kävelivät ja esittivät matkustajia, kioskit ja ravintolat jäljittelivät toimintaa, näyttötaulu näytti olemattomien lentojen aikatauluja. Onneksi väärennös paljastui vasta Kansainvälisen olympiakomitean äänestyksen jälkeen, Zygar kirjoittaa.


Varsinaisen kisahakemuksen tekoa varten Venäjä palkkasi palvelukseensa samat konsultit, jotka olivat tehneet vuoden 2012 kesäolympialaisia yrittäneiden Lontoon ja Pariisin hakemukset.

Tämän jälkeen etsittiin tapoja, joilla voitaisiin vaikuttaa Kansainvälisen olympiakomitean jäseniin. Zygarin haastatteleman lähteen mukaan tehtävä oli monimutkaisempi kuin esimerkiksi Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n tuntemattomiin virkamiehiin vaikuttaminen ja heidän ostamisensa, sillä Kansainvälisessä olympiakomiteassa työskentelee maailmankuuluja ihmisiä ja kuninkaallisten perheiden jäseniä. Mutta tähänkin venäläiset keksivät oman lähestymistapansa.

– Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet jaettiin työryhmän jäsenten kesken työstettäviksi yksilöllisesti. Mikä voisi houkutella esimerkiksi Monacon ruhtinasta Albert II:ta? Hänellä on nytkin kaikkea, mutta hän rakasti yöelämää. Ja prinssistä tuli kantavieras Moskovan kalleimmassa klubissa Djagilevissa, jonne hänet tuotiin varta vasten parhaisiin illanviettoihin, Zygar kuvailee.

Zygarin käyttämän nimettömän lähteen mukaan oikea lähestymistapa löydettiin myös muihin Kansainvälisen olympiakomitean jäseniin.

– Joku kertoi, että hänen sukulaisensa esimerkiksi myy laattoja ja sanoi haluavansa kehittää bisnestä myös Venäjällä. Ja me sanoimme: totta kai me autamme, nimetön lähde kuvailee vaikuttamisprosessia.

Venäjän omille suuryrityksille puolestaan ”suositeltiin” Kremlin taholta, että ne keräisivät muutaman miljoonan dollarin potin lahjoitettavaksi olympialaisia varten.


Kun sitten oli vuorossa Venäjän hakemuksen esittely Guatemalassa, kaikki panokset pantiin näyttävään esiinmarssiin.

– Hätätilaministeriön lentokoneella toimitettiin kuumaan latinalaisamerikkalaiseen maahan tekojäärata. Kaikki paikalliset asukkaat ja Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet järkyttyivät. Sitten saapui Vladimir Putin. Hänen käyttäytymistyylinsä oli kopioitu Tony Blairin voitokkaasta taktiikasta ennen Lontoon valitsemista kesäolympialaisten 2012 pääkaupungiksi, Zygar kirjoittaa.

Zygarin mukaan Putin istui hotellihuoneessa, ja hänen luokseen tuotiin yksitellen kaikki Kansainvälisen olympiakomitean jäsenet.

– Ja hän aloitti kaikkien kanssa sydämellisen keskustelun. ”Miten voivat kolme lastanne?” kysyi Putin kiinnostuneena vilkaistuaan kansioonsa. ”Jospa he tulisivat Moskovaan, vieraiksemme?” Keskustelukumppanit olivat hurmoksessa tällaisesta huomiosta, Zygar maalailee.

Oman puheensa Guatemala Cityssä Putin piti kaiken lisäksi englanniksi, vaikkei hän yleensä koskaan puhu englantia tai muitakaan osaamiaan vieraita kieliä julkisuudessa. Puheessaan Putin myös lupasi, että olympiahankkeen takana on koko Venäjä ja että urheilijat tulisivat viihtymään kuin kotonaan Sotshissa, josta tulisi olympialaisten myötä koko uuden Venäjän symboli.

Kun sitten tuli äänestyksen vuoro, ensin putosi pois Itävalta ja sen jälkeen Etelä-Korea, ja niin oli Venäjä valittu vuoden 2014 kisaisännäksi.

Näitä luetaan!

 1. 1

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 2. 2

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 3. 3

  Saara Aalto salasi alussa suhteensa naiseen – ex-mies Teemu Roivainen kuvailee ensireaktiotaan lemmenuutiseen

 4. 4

  Mystinen säteily väräjää Suomessa saakka – lehdet: Yhdysvallat lähetti erikoiskoneen Britanniaan, tehtävänkuva ”salainen”

 5. 5

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 6. 6

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 7. 7

  Metalliyhtye Avenged Sevenfoldin keikkalavalla järkyttävä onnettomuus – mies kuoli, toinen taistelee hengestään

 8. 8

  Hanna Sumari sai julmaa tylytystä ulkonäöstään TTK:n jälkeen – ”Tanssii allien kanssa”

 9. 9

  Patrik Laine varasti show’n Torontossa – 30 maalia täyteen

 10. 10

  Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 2. 2

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 3. 3

  Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

 4. 4

  Lukiolaistytön viattomasta kuvasta paljastui härski yllätys – mokasta kasvoi maailmanlaajuinen someilmiö

 5. 5

  Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

 6. 6

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 7. 7

  Cheyenne Järvinen avautuu vihdoin Janna Hurmerinnan ja Junon avioliiton tuhonneesta salasuhteesta – Juno kiitti kohukaunotarta jälkikäteen

 8. 8

  Teinitytön murhasta epäilty vangittiin – näytti oikeussalissa keskisormea

 9. 9

  Brittiaristokraatti Lady Victoria, 40, ilmestyi gaalaan yläosattomissa: Läpikuultava verkkoasu paljasti aivan kaiken: ”Käytännössä alasti”

 10. 10

  Kimmo, 47, heräsi yöllä karmeaan jysähdykseen – rekan lava syöksyi läpi talon seinästä: ”Ajattelin, että nyt sortuu torppa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 4. 4

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 5. 5

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 6. 6

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 7. 7

  Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

 8. 8

  Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

 9. 9

  Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

 10. 10

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 11. Näytä lisää

Näitä luetaan!

 1. 1

  Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

 2. 2

  Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

 3. 3

  Saara Aalto salasi alussa suhteensa naiseen – ex-mies Teemu Roivainen kuvailee ensireaktiotaan lemmenuutiseen

 4. 4

  Mystinen säteily väräjää Suomessa saakka – lehdet: Yhdysvallat lähetti erikoiskoneen Britanniaan, tehtävänkuva ”salainen”

 5. 5

  Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

 2. 2

  Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

 3. 3

  Sudet tarttuivat 7-vuotiaaseen poikaan Ähtärin eläinpuistossa – vammat vakavia

 4. 4

  Lukiolaistytön viattomasta kuvasta paljastui härski yllätys – mokasta kasvoi maailmanlaajuinen someilmiö

 5. 5

  Huippukokin pari niksiä: Näin syntyy fantastinen makaronilaatikko

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

 2. 2

  MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

 3. 3

  Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

 4. 4

  Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

 5. 5

  Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

 6. Näytä lisää