Oona, Netta, Aune

Perhe

Valikko

Perhe

Yhä useamman perheenäidin salainen ongelma - "Viinin lipittäminen on jokapäiväinen palkinto"

LIV
Keskiluokkaiset äidit juovat yhä enemmän. Viinipullo tyhjenee tasaisesti samalla, kun illallinen kypsyy uunissa tai pesukone pyörii. Missä menee tissuttelun raja?
Helsinkiläinen Sanna on nelikymppinen kahden pienen lapsen äiti. Hän on korkeasti koulutettu, ja hänellä on hyvä ja arvostettu työpaikka, kuten lähes kaikilla hänen ystävä- ja tuttavapiirissään.


 

Viinistä on tullut teen korvike


Viime aikoina Sanna on havahtunut siihen, että moni hänen kiireistä lapsiperhearkea pyörittävä ystävänsä lievittää stressiä tarttumalla pulloon – silloinkin, kun pienet lapset ovat vielä hereillä eikä puoliso ole kotona.

- Todella monelle viinin lipittäminen on jokapäiväinen palkinto siitä, että saa iltarutiinit lasten kanssa tehtyä. Ainakin lasillinen. Viinistä on tullut teen korvike, Sanna lataa.

Monelle hänen tuttavalleen ei useinkaan riitä pelkkä lasillinen, vaan pullo tyhjenee tasaisesti samalla, kun ruoka kypsyy uunissa tai pesukone pyörii. Sannan mukaan hänen tuntemansa äidit perustelevat tissutteluaan sillä, että perhearjen pyörittäminen on niin raskasta.

- Suomalainen perusäiti alkaa mennä lähelle suurkulutuksen rajoja ihan heittämällä. Moni tuntemani uraäiti saattaa juoda pullollisenkin illassa, Sanna jatkaa.

Myös perheellisen Mirkan kaveripiiriin kuuluu paljon äitejä, joiden mielestä ruoan kanssa voi nauttia lasin tai kaksi viiniä, samoin saunakaljan. Heidän mukaansa lapselle pitää opettaa, ettei alkoholi ole mystinen juttu.

- Tuntuu vain, että sitä viiniä on sitten ihan joka päivä otettava ruoan kanssa se kaksi isoa lasillista. Samoin saunaolut saatetaan juoda joka päivä, vaikka sauna ei olisi lämpimänä, Mirka kertoo.

 


Suomalainen perusäiti alkaa mennä lähelle suurkulutuksen rajoja ihan heittämällä


Mirkan mukaan usein otetaan vielä yksi siideri kylkeen, eihän siitä humalaan tule.

- Tuloksena on jatkuvasti vanhalle viinalle haiseva kotiäitilauma. Mielestään he eivät ole humalassa, mutta minun silmissäni naiset ovat tissuttelevia hiprakkaääliöitä.

Syy juoda löytyy aina


Ohjaaja Virpi Karhu Ensikoti- ja avopalvelu Iida-Liinasta tunnistaa Sannan ja Mirkan havaitseman ilmiön. Syitä juomiselle löytyy aina, vaikka oikeasti niitä ei olisi.

- Nimenomaan viinin lipittäminen on yleistynyt. Kotona saattaa olla se kolmen litran viinitonkka, josta äidit liruttelevat huomaamattaan, Virpi Karhu sanoo.

Karhu vetää A-klinikkasäätiön ja Ensi- ja turvakotien liiton yhteistyössä tuottamaa nettiryhmää, jossa äidit voivat anonyymisti keskustella verkossa ongelmaksi muuttuneesta päihteidenkäytöstään. Suurin osa keskusteluun osallistuvista äideistä on alle kouluikäisten lasten vanhempia.

Karhun mukaan äitien juominen saattaa pysyä piilossa ympäristöltä todella pitkään. Vaikka vanhempi ei olisi änkyräkännissä, pienikin promillemäärä veressä lisää onnettomuusriskiä kotona.

- Ihmiset näkevät yleensä vain ne rappioalkoholistit, vaikka liikaa juovia äitejä löytyy tavallisten, keskiluokkaistenkin seinien sisäpuolelta, Karhu jatkaa.

Sanna on huomannut, että jopa sellaiset äidit, jotka kuntoilevat vapaa-ajallaan paljon, saattavat illalla vetäistä itsensä sellaiseen kuntoon, että pää on pöntössä.

- Olen kuullut, että aamulla saatetaan laskeskella, voinko ajaa töihin vai vienkö lapset taksilla päiväkotiin, Sanna huokaisee.

Puoliso ei välttämättä edes tiedäVirpi Karhun mukaan pitkiä työpäiviä tekevä mies ei välttämättä tiedä, että puolison juomisesta on kehittynyt ongelma. Puoliso voi olla lasten kanssa nukkumassa, kun hän palaa kotiin.

Pimentoon jää vain se, että puolison ”sammahtaminen” johtuu liiallisesta alkoholinkäytöstä eikä kotiaskareiden jälkeisestä väsymyksestä. Tilanteen oikea laita saattaa paljastua vasta, kun perheenäiti kaatuu jouluna juovuksissa anoppilan lattialle.

- Välillä puoliso on huomannut, mutta toivoo, ettei ongelmaa olisi. Usein juova osapuoli myös oppii piilottelemaan ongelmaansa, Karhu sanoo.

Kolmekymppinen Kaisa lopetti tissuttelun kokonaan muutamia vuosia sitten, kun perheeseen syntyi toinen lapsi. Kaisan juominen oli ajoittunut pääosin viikonloppuihin, mutta arkenakin saattoi välillä kulua pari saunakaljaa.

- Otin ihan liikaakin lapsen nähden. Kotona, viikonloppuisin, ihan vaan rentouduttiin viikosta. Aamulla oli hyvä nukkua krapulaa pois, olihan viikonloppu, Kaisa kertaa.

Tissutteluun tuli tauko, kun Kaisa tuli uudestaan raskaaksi. Puolison alkoholinkäyttö kuitenkin jatkui, ja Kaisa alkoi nähdä asian uusin silmin.

 


Aamulla oli hyvä nukkua krapulaa pois


- Jo 3–4 kaljan jälkeen hänen silmänsä näyttävät erilaisilta, kasvojen ilme on typertynyt, jutut roiseja, ruokailutavat unohtuvat ja nukkumaan tullessa röhkii kuin mikäkin sika. Miltähän tämä mahtaa näyttää lasten silmissä, jos aikuinen nainenkin vierastaa ”hiprakkaista” isiä?

Kaisa päätti, ettei halua lastensa näkevän häntä, kuten hän näkee heidän isänsä.

- Kauhean huono olo on vieläkin siitä, että mitä se oli silloin, kun esikoiseni oli pienempi. Olen päättänyt, etteivät lapseni minua humalassa enää näe.

Myös Sannalla on liiallisesta juomisesta omakohtaista kokemusta. Hän päätti olla nauttimatta arkena lasillistakaan, sillä hän huomasi, miten helposti viattomalta tuntuvaan rentouttavaan tapaan jäi koukkuun. Lasillinen jälkeen tuli toinen ja sitten kolmas. Pian viiniä saattoi kulua puoli pulloa joka ilta.

- Suvussani on alkoholismia, joten en halua ottaa riskiä, että alkoholinkäyttöni riistäytyisi käsistä.

Ennen keitettiin kahvit, nyt korkataan pulloHän sanoo, että usein alkoholista kieltäytymistä täytyy ystäväpiirissä selitellä. Kun ennen keitettiin kahvit, Sannan mukaan nyt saatetaan korkata vierailulla laadukas punaviini – arkenakin ja päiväsaikaan.

- Kaikilla on valtavat arsenaalit viiniä ja kuohuvaa kotona. Ajatellaan niin, että viini ja kuohuviini on kivaa kevyttä hupia. Ettei se oikeasti ole edes alkoholia.

Sanna kertoo todistavansa säännöllisesti, kuinka äidit kilistelevät lasten syntymäpäivillä kahvittelun ohella kuohuvalla. Eräskin äiti saapui juhlatilaisuuteen oman viinipullon kanssa. Juhlassa oli paikalla pieniä lapsia eikä alkoholin nauttiminen ollut suotavaa.

- Hän sitten kaatoi viininsä muumimukiin, Sanna sanoo.

Ruotsissa viininkulutukseen ja erityisesti laatikkoviinien haittoihin on jo kiinnitetty huomiota. Toissa vuonna Systembolaget ehdotti hanaviineille lisäveroa, joka olisi nostanut niiden kuluttajahintoja.

Virpi Karhu ei suinkaan halua tuomita vanhempia, jotka juovat joskus lasillisen viiniä. Sen voi nauttia ilman omantunnontuskia, kunhan siitä on iloa, eikä se aiheuta riippuvuutta. Liiallisen alkoholinkäytön myötä myös poissaolot töistä ja vanhempainilloissa lisääntyvät.

- Kun juomisesta tulee ongelma, seurauksena on pahimmillaan esimerkiksi avioero, potkut töistä tai tapaturmainen kuolema.

Milloin omaan alkoholinkäyttöön kannattaa havahtua?

- Jos kauppareissulla miettii, ostaako siideriä vai ei. Miksi ostaa tai miksi ei ja montako. Jos päihteidenkäyttö alkaa hallita elämää, pitää hakea apua.

Sannan, Mirkan ja Kaisan nimet on muutettu.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Täällä sarjahukuttaja napattiin – silminnäkijä kertoo kiinniotosta: ”Isokokoinen kaveri nousi ulos”

  2. 2

   Seitsemän salaperäistä prinsessaa: Tässä ovat parrasvaloja vältelleet kruunupäät –Mukana Kauniit ja rohkeat -tähti ja ”maailman kaunein”

  3. 3

   Marjaana Lehtinen on Miss Plus Size -voittaja!

  4. 4

   Niinan, 38, maatilaa on vainottu jo kolme vuotta: hevosta ajettiin autolla takaa – koko karja menee teuraaksi

  5. 5

   Minka Kuustonen loisti seksikkäänä rouva Trumpina – sketsiohjelma tarttui myös ajankohtaisiin aiheisiin

  6. 6

   Näin Trumpia vastaan marssittiin maailmalla: Suora lähetys Washingtonin jättimarssilta – jopa puolta miljoonaa ihmistä odotetaan paikalle

  7. 7

   Jukurit rankaisi rasistisesti ja seksistisesti karjunutta pelaajaa

  8. 8

   Anna: Viime viikolla erostaan ilmoittanut Rosa Meriläinen seurustelee kirjailijan kanssa

  9. 9

   6-vuotias Zora tiivisti Washingtonin marssijoiden viestin, valitsi itse nämä sanat: ”Presidentti Trump, olen hyvin pettynyt”

  10. 10

   Tässä ovat Putouksen uudet sketsihahmot – äänestä suosikkiasi!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Näin sarjahukuttaja jäi kiinni – ”Hänellä oli itsellään tiedossa...”

  2. 2

   Valtava jäävuori uhkaa irrota Etelämantereelta – kauhuskenaariona maailmanlaajuiset seuraukset

  3. 3

   Mikä kaunotar! Ivanka Trump, 35, käänsi katseet vaaleanpunaisessa prinsessapuvussaan

  4. 4

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  5. 5

   Niinan, 38, maatilaa on vainottu jo kolme vuotta: hevosta ajettiin autolla takaa – koko karja menee teuraaksi

  6. 6

   Tappolistat, agentit, vakoilusatelliitit... 8 salaisuutta, jotka Donald Trump saa tietää virkaan astuttuaan

  7. 7

   Juha Mieto joutui antamaan periksi nykyajalle – yhdestä periaatteesta hän ei kuitenkaan luovu ikinä

  8. 8

   Kumppaniaan pettänyt listaa: ”Olisinpa tiennyt nämä asiat ennen kuin petin”

  9. 9

   Intiimi hetki sian kanssa – Oulun poliisi otti oudon miehen kiinni ojasta

  10. 10

   Poliisi sai sarjahukuttajan kiinni Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Yksi kuoli rekan pudottua moottoritieltä Lohjalla – erikoinen tapahtumaketju johti karmeaan turmaan

  9. 9

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  10. 10

   Dramaattiset kuvat: Myrskypuuska romahdutti rakenteilla olleen, yli 100-neliöisen talon maan tasalle Kuopiossa

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Täällä sarjahukuttaja napattiin – silminnäkijä kertoo kiinniotosta: ”Isokokoinen kaveri nousi ulos”

  2. 2

   Seitsemän salaperäistä prinsessaa: Tässä ovat parrasvaloja vältelleet kruunupäät –Mukana Kauniit ja rohkeat -tähti ja ”maailman kaunein”

  3. 3

   Marjaana Lehtinen on Miss Plus Size -voittaja!

  4. 4

   Niinan, 38, maatilaa on vainottu jo kolme vuotta: hevosta ajettiin autolla takaa – koko karja menee teuraaksi

  5. 5

   Minka Kuustonen loisti seksikkäänä rouva Trumpina – sketsiohjelma tarttui myös ajankohtaisiin aiheisiin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi IS:lle: Näin sarjahukuttaja jäi kiinni – ”Hänellä oli itsellään tiedossa...”

  2. 2

   Valtava jäävuori uhkaa irrota Etelämantereelta – kauhuskenaariona maailmanlaajuiset seuraukset

  3. 3

   Mikä kaunotar! Ivanka Trump, 35, käänsi katseet vaaleanpunaisessa prinsessapuvussaan

  4. 4

   6 yleistä virhettä, jotka sinäkin luultavasti teet joka kerta suihkussa

  5. 5

   Niinan, 38, maatilaa on vainottu jo kolme vuotta: hevosta ajettiin autolla takaa – koko karja menee teuraaksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  3. 3

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  4. 4

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää