Senja

Perhe

Valikko

Perhe

Aino imettää lähes 6-vuotiasta Amandaa: "Imetys on vapauttanut hänet olemaan itsenäinen"

Imetys
Pian kuusi vuotta täyttävä Amanda saa yhä äidinmaitoa. Lähiaikoina seuraan liittyy pikkusisarus.
Joka ilta hampaidenpesun jälkeen Amanda käpertyy hetkeksi äidin paidan alle, kainaloon iltamaidolle. Jos äiti ei tarjoa rintaa, pyytää tytär itse maitoa topakasti. Hetki merkitsee molemmille rauhoittumista ja läheisyyttä ennen nukkumaanmenoa. Poikkeuksellista tämä on siksi, että Amanda täyttää maaliskuussa kuusi vuotta.

- Tämä ei ole mikään radikaali mielenosoitus, vaan minun ja lapseni välinen asia, äiti Aino, 25, sanoo.

- Olen tehnyt niin kuin tuntuu hyvältä minusta ja lapsestani.

Ainon toisen lapsen on määrä syntyä minä päivänä tahansa, ja tarkoitus on jatkaa molempien lasten imetystä synnytyksen jälkeen.

Näin pitkä imetys on Suomessa äärimmäisen harvinaista. Ainon poikkeuksellisen pitkän imetystaipaleen tukena ovat hänen äidinvaistonsa ja itse hankittu tieto. Hän uskoo, että Amanda lopettaa rinnalla käymisen sitten, kun hän on siihen valmis.

- Aiemmin ajattelin, että lopetan sitten, kun itselleni tulee mitta täyteen tai lapsi niin tahtoo. Vielä kumpaakaan ei ole tapahtunut, Aino kertoo.

Suomessa noin yksivuotiaista lapsista äidinmaitoa saa THL:n mukaan runsas kolmannes. Viralliset tilastot päättyvät tähän.

"Lapsi kasvaa rinnalla"


Tuikkivasilmäinen Viljo, kaksi ja puoli vuotta, on toinen poikkeustapaus. Hänen äitinsä Anna-Riitta Kässi, 29, suunnitteli aikoinaan imettävänsä neuvolassa yleisesti suositellut vuoden päivät.

Arki lapsen kanssa muutti suunnitelmat.

- Lapsi on kasvanut tässä rinnalla koko ajan. Imetys tuntuu edelleen täysin luontevalta, Anna-Riitta sanoo.

- Lopettaminen ei ole enää minusta kiinni. Viljo päättää, milloin imetys loppuu.

Sekä Ainon että Anna-Riitan perheessä imetyksessä on edetty lapsentahtisesti. Kriitikkojen mielestä se ajaa vanhemmat, varsinkin äidin, liian koville. Anna-Riitta sanoo, että lapsen hoitaminen ja arkirutiinien muokkaaminen lapsen vaiheiden mukaan on pikemminkin tehnyt koko perheen arjesta sujuvampaa. Se on esimerkiksi tasoittanut Viljon uhmaa.

Yksi väline tässä on ollut pitkä imetys.

- Meillä imetys on helpottanut elämää. Jossain vaiheessa yritimme tarjota aamupalaa ennen aamuimetystä, mutta alkoi ottaa aivoon herätä viideltä joka aamu, Anna-Riitta naurahtaa.

- Paljon helpompaa oli napata lapsi kainaloon maidolle ja jatkaa unia parhaassa tapauksessa vielä parikin tuntia. On tuntunut usein helpoimmalta mennä lapsen vaiheiden mukaan yrittämättä liikaa taistella niitä vastaan. Pian pukkaa jo uutta vaihetta, hän pohtii.

Isomman lapsen imetys ei ole niin sitovaa kuin pienen vauvan. Anna-Riitta kertoo olleensa viikonloppuja poissa kotoa, ja Viljo on aina palannut rinnalle. Koska kysyntä on vähäistä, eivät rinnat parissa päivässä pakkaudu täyteen maitoa.

Käytännön etujen lisäksi Aino ja Anna-Riitta ovat saaneet tietoa rintamaidon merkityksestä vauvavuoden jälkeen. Nämä naiset eivät ole ottaneet itsestäänselvyytenä vaihtaa rintamaitoa lehmänmaitoon. Anna-Riitta lopetti itse lehmänmaidon juonnin vuosi sitten. Viljo saattaa joskus pyytää sitä kyläpaikassa.

- Korvikkeellakin kasvaa onnellisia lapsia, mutta rintamaito on ravitsemuksellisesti ja lapsen suoliston kehityksen kannalta kiistatta paras vaihtoehto, Anna-Riitta sanoo.

- Imetyksen ravitsemus- ja läheisyysarvot eivät kuitenkaan ole vähentyneet mihinkään. Se tukee omaa intuitiotani, Aino toteaa.

- Minusta tuntuu luonnollisemmalta, että lapseni juo minun maitoani kuin lehmänmaitoa niin pitkään, kuin se hänestä ja minusta hyvältä tuntuu, hän jatkaa.

Julkisilla paikoilla Aino ei ole imettänyt sen jälkeen, kun Amanda täytti kolme vuotta. Hän sai tarpeekseen kummastelusta. Moni ei tiedäkään, että Ainon tytär saa yhä rintamaitoa. Kesällä lastenlääkäri ilmoitti, että koska näin pitkän imetyksen eduista ei ole tietoa, se olisi syytä lopettaa.

Läheiset ovat sekä tukeneet äidin ja tyttären valintaa sekä kritisoineet sitä. Aino on tyttärensä yksinhuoltaja, ja tulevan vauvan isä tukee hänen valintojaan.

- En ole kysellyt muiden mielipidettä, sillä tieto on usein vanhentunutta tai virheellistä, Aino sanoo.

- Voi tietenkin olla, että vauvan syntymän jälkeen minulle tulee olo, että nyt saa Amandalle riittää. Mutta en tahtoisi olla armoton asian kanssa.

Aino uskoo, että pitkä imetys on tukenut tytön itsenäistymistä. Hän ei sulata ajatusta siitä, että se olisi keino pitää Amandaa ikuisesti pikkuvauvana.

- Uskon, että koska hän on saanut turvaa, lämpöä ja rintaa tarvitessaan, se on vapauttanut hänet olemaan itsenäinen. Kun turvaa saa tarvitessaan, ei tarvitse jäädä lahkeeseen roikkumaan.

Viljolla olisi jo kiire pulkkamäkeen, mutta äiti tahtoo vielä jutella. Anna-Riitta painottaa, ettei hän täytä pitkällä imetyksellä omaa vaan lapsensa tarvetta.

- Näitä aina kuulee, että sitten se epäonnistuu pääsykokeissa ja tahtoo sen jälkeen tissille. Mutta jos lapsen luonnollinen vieroittumisikä on 2-7 vuotta, niin ulkopuoliset vaivaavat asialla päätään aivan syyttä, hän naurahtaa.

Viljo nousee ruokapöytään, ja äiti tarjoaa hänelle välipalaa. Voileipien jälkeen jogurttia ei tee mieli, eikä mandariini maistu.

- Maitoa? kysyy äiti, ja pienen pojan kasvot kirkastuvat.

- Joo! hän hihkaisee, kipaisee makuuhuoneeseen äidin kainaloon minuutiksi, pariksi, ja jatkaa leikkejään.

Yli yksivuotiaan imetys on harvinaista

 • Äidinmaito (tai korvike) on alle yksivuotiaan tärkein ravinnonlähde.
 • Suomessa suositellaan täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka ja imetyksen jatkamista ainakin siihen asti, että lapsi täyttää vuoden. WHO suosittelee imetyksen jatkamista ainakin kahteen ikävuoteen asti.
 • Noin puolet maailman lapsista saa rintamaitoa vielä kaksivuotiaana. Tutkimusten mukaan lapsi vieroittuu luonnostaan 2,5-7-vuotiaana.
 • {gt} Suomessa puolivuotiaista vauvoista täysimetettyjä on alle prosentti. 58 prosenttia kuusikuisista saa äidinmaitoa.
 • Noin vuoden ikäisistä suomalaislapsista äidinmaitoa saa runsas kolmasosa.
 • Äidinmaito on ravitsemuksellisesti laadukasta myös ensimmäisen ikävuoden jälkeen, ja ravintoaineet ovat siinä lapselle ihanteellisessa muodossa.
 • Normaalisti sujuvan raskauden aikana imetyksestä ei ole haittaa. Imetystä voi halutessaan jatkaa synnytyksen jälkeen ns. tandemimetyksenä, jossa molemmat sisarukset käyvät rinnalla.
Lisätietoja: Imetys.fi

Asiantuntija: Kerro, että lapsi saa lopettaa


Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Janna Rantala pitää pitkää lapsentahtista imetystä hyvänä asiana. Suurempi murhe hänestä on se, että lapset saavat rintamaitoa kovin lyhyen aikaa. Leikki-ikäisen rintalapsen äitiä hän kehottaa tarkistamaan pitkän imetyksen syyt. Onko päätös rinnalla käymisestä lapsen tahto vai jotakin, mitä hän ajattelee äidin haluavan?

- Lapsi saattaa ylläpitää käyttäytymistä vain siksi, että hän olettaa aikuisen pitävän siitä. Esimerkiksi ruoasta kiittäminen ei välttämättä huvittaisi, mutta lapsi tekee sen silti, koska tietää aikuisen sitä häneltä odottavan, Rantala vertaa.

3-6-vuotias lapsi saa tarvitsemansa läheisyyden myös pelkästä sylistä.
Rantala kehottaa juttelemaan lapsen kanssa imetyksestä ja siitä, että myös sen lopettaminen on luvallista.

- Ison lapsen imetys on niin harvinaista, että lapsi voi joutua kaveripiirissä ihmettelyn kohteeksi siitä puhuessaan. Silloin kannattaa tarkistaa, ettei asiasta muodostu lasta painava salaisuus.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Jyväskyläläisen kalamiehen käsittämätön päähänpisto puuroutti vesivoimalaitoksen – lähes miljoonan euron lasku

  2. 2

   Kyläkauppias Sampo Kaulanen ylpeänä vaimostaan uimapuvussa – kuvakulma imartelee kurveja: ”Kokoni ei määrittele minua”

  3. 3

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  4. 4

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  5. 5

   Maria Veitola tiedustelee Cheekiltä homohuhuista – suora vastaus: ”Lähden aina saman miehen kanssa – kuskini”

  6. 6

   Outo ristiriita Berner-selvityksen päätöksenteossa – Sipilä: Hallituspuolueet päättivät, ministeri Ylelle: Emme saaneet riittävästi tietoa

  7. 7

   Berner: ”En voi antaa periksi”

  8. 8

   David Beckham nöyryytti jälleen teinipoikaansa Instagramissa fanien edessä – kuittaili vaatteista ja opinnoista

  9. 9

   Karmea tapaturma johti kokeneen työntekijän kuolemaan konepajalla Jyväskylässä

  10. 10

   Pelastushelikopteri putosi Italian vuoristoon – kyydissä olleiden kohtalosta ei toistaiseksi tietoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  2. 2

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  3. 3

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  4. 4

   Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa: Pankkitilejä tyhjennetään jo

  5. 5

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  6. 6

   Trump aloitti muutokset – jäädyttää palkankorotukset

  7. 7

   Naku-uikkari on kesän kuumin uimapukutrendi – aivan kuin päällä ei olisi yhtään mitään

  8. 8

   Kommentti: Berner-farssi voi käydä Sipilälle kalliiksi

  9. 9

   Julkaisi rajun twiitin 10-vuotiaasta Barron Trumpista – Saturday Night Live -ohjelman käsikirjoittaja hyllytettiin

  10. 10

   Berner keskeyttää kohuhankkeensa: ”Sipilän kanssa sovittu, että autoverosta ei luovuta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  3. 3

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. 6

   Ei herkkohermoisille: Tältä näyttää työuupumus sairaalassa

  7. 7

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  8. 8

   Uimapukumalli Chrissy Teigen jakoi rehellisen kuvan reisistään – miehet hämmentyivät: ”Olen katsonut tätä jo minuutin, ja...”

  9. 9

   Kaikki irti Whatsappista! Tiesitkö jo nämä 9 kätevää kikkaa?

  10. 10

   Poliisi IS:lle: Näin sarjahukuttaja jäi kiinni – ”Hänellä oli itsellään tiedossa...”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Jyväskyläläisen kalamiehen käsittämätön päähänpisto puuroutti vesivoimalaitoksen – lähes miljoonan euron lasku

  2. 2

   Kyläkauppias Sampo Kaulanen ylpeänä vaimostaan uimapuvussa – kuvakulma imartelee kurveja: ”Kokoni ei määrittele minua”

  3. 3

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  4. 4

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  5. 5

   Maria Veitola tiedustelee Cheekiltä homohuhuista – suora vastaus: ”Lähden aina saman miehen kanssa – kuskini”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marit Björgenin jättihauikset taas huomion kohteena – Kike Elomaalla vahva näkemys norjalaisen hurjista lihaksista

  2. 2

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  3. 3

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  4. 4

   Android-haittaohjelmasta vapaata riistaa: Pankkitilejä tyhjennetään jo

  5. 5

   Sarjahukuttajan paikka vankilan hierarkiassa voi olla karu – näin toimii systeemi kaltereiden takana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Juo aamulla vettä tyhjään vatsaan – 8 mahtavaa vaikutusta

  2. 2

   Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

  3. 3

   Kahdeksan lapsen yh-äiti on ”liian kaunis töihin”: ”Miehet näkevät minut vain seksisymbolina”

  4. 4

   Ensitreffit alttarilla -tähti julkaisi kuvan vauvansa kanssa – tarkkasilmäiset fanit huomasivat kivuliaan sairauden

  5. 5

   Serbian seksikkäin laulaja Milica, 25, purskahti korsetistaan ulos kesken keikan – yleisö villiintyi

  6. Näytä lisää