Eija

Perhe

Valikko

Perhe

Rakkaus syttyi juhannuksena 70 vuotta sitten – pikisilmä sai tanssijapoikansa

Juhannusrakkaus
Doris ja Tauno tapasivat juhannuksena 1946. Kesäiset tuoksut ja suuret tunteet syöpyivät heidän mieliinsä ikuisesti.

YSTÄVÄTTÄREN rikkoutunut pyöränrengas ja ihmeelliset sattumat Pietarsaaressa johdattivat yhteen nuoret rakastavaiset juhannuksena 1946. Vaikka Doris ja Tauno Rantamäen ensikohtaamisesta on jo 70 vuotta, keskikesän juhlassa syttyneen rakkauden taika on säilynyt.

Se hetki, tapahtumat, ne kesäiset tuoksut ja suuret tunteet syöpyivät heidän mieliinsä ikuisesti.

– Se on kuule melkoinen stoori, aloittaa 86-vuotias Doris.

Taunoa, 91, hymyilyttää. Hän istuu vaimoaan vastapäätä kahvipöydässä, oman kodin olohuoneessa.

Doris oli ihaillut salaa hauskannäköistä tanssijapoikaa jo aiemmin talvella.

– Hän oli niin mahtava tanssija. Tauno tanssitti tyttöjä, mutta minua hän ei hakenut, vaikka mielestäni minäkin olin hyvä tanssimaan. Muistan kun Tauno osallistui yhden Eevin kanssa boogie-woogie-kilpailuun. Katselin kilpailua urheilutalon parvelta ja olin aivan kauhuissani, kun Tauno heitti takin pois kesken tanssin ja hänellä oli takin alla henkselit, rouva Rantamäki, silloinen neiti Bast nauraa.

Doris oli siihen aikaan kaupassa töissä. Juhannusaattona hän sai kauppiaalta rahat ravintolalounaaseen, sillä kauppiasperhe oli lähdössä huvilalle eikä ruokaa ehditty laittaa. Pyöränkin tyttö sai lainaksi, jotta pääsisi illalla tansseihin.

Ravintolassa oli kaksi poikaa, joista toisen Doris tunsi entuudestaan. Toinen oli komea tanssijapoika Tauno. Doris kuuli Taunon kysyvän, kuka oikein on tuo tyttö.SE OLI ensimmäinen kerta, kun Tauno näki Doriksen. Seuraava kohtaaminen sattuikin jo samana iltana jäätelöbaarissa.

– Odottelin ystävääni Raunia jäätelöbaarissa, sillä meidän oli tarkoitus lähteä siitä kohti Fäbodaa, tanssipaikkaa, jonne oli matkaa 15 kilometriä. Rauni tuli, mutta kertoi, että hänen pyörästään on rengas rikki eikä kukaan sitä korjaa. Sanoin, että voi hyvänen aika, en minä jaksa sinua polkea Fäbodaan asti. Sitten yllättäen Tauno tuli ovesta sisään. En ollut koskaan ennen nähnyt häntä jäätelöbaarissa ja ihmettelin, miksi hän sinne tuli. Rauni tunsi Taunon ja esitteli meidät toisillemme.

– Tauno kysyi, miksi näytämme niin surullisilta. Kerroin tilanteen, ja Tauno ehdotti, että ”neiti Bast” voisi istua hänen pyöränsä rungolle ja Rauni tulisi minun pyörälläni.

 

Olen minä ollut hurja vaimo, mutta Taunolla on ollut helppoa, kun ei ole tarvinnut tehdä isoja päätöksiä.

Matkalla Dorista alkoi epäilyttää, sillä Taunolla oli taskussaan viinapullo.

– Se oli kuperkeikkaöljyä, lasikaupasta sitä ostettiin, Tauno muistaa.

Ilta oli ihana, ja nuoret tanssivat yöhön asti. Pullonsa Tauno lahjoitti orkesterin rumpalille ja sanoi, ettei tarvitse kuperkeikkaöljyä, jos saa tämän tytön. Doris arvosti elettä.

Nuoret jäivät yöksi urheiluseuran isoon telttaan. Seuraavana aamuna Doris kiirehti kotiin, sillä hänen oli matkustettava viikoksi Helsingissä järjestettyyn suureen voimistelutapahtuman.

Sillä välin Tauno katosi, eikä Doris nähnyt häntä koko kesänä.SINÄ VUONNA Tauno täytti 22 vuotta. Hän oli kokenut Rukajärven taistelut ja ankarat olosuhteet. Paras aika nuoruudesta oli kulunut sodassa, jonne Tauno oli joutunut lähtemään 17-vuotiaana, kohta rippikoulun jälkeen. Doris taas oli 16-vuotias kaupanmyyjä, joka oli jäänyt orvoksi 12-vuotiaana.

– Jos olisin tiennyt, että Tauno on niin paljon minua vanhempi ja sodankin kokenut, olisin pysynyt hänestä kaukana. Onneksi en tiennyt, sillä hän on ollut hyvä mies.

Taunokaan ei silloin vielä tiennyt pikisilmäisen, tummahiuksisen tytön ikää. Eikä Doris tullut kysyneeksi, mitä Tauno tekee työkseen. Tanssijapojan katoaminen kaupungista saikin selityksen, kun Doris kuuli tämän työskentelevän hinaajalla lämmittäjänä. Nuoret tapasivat seuraavan kerran elokuussa, sataman tansseissa sattumalta.

– Tauno haki minua heti tanssiin. Hän oli kuullut pojilta, ettei kukaan ole päässyt kanssani saatolle koko kesänä. En huolinut ketään, sillä sen juhannuksen jälkeen ajattelin, että meistä tulisi pari.

 

Minä tykkäsin matkustella, ja siitä sitten tuli riitaa, kun Tauno ei olisi halunnut ja minä pakotin.

Myös Tauno oli ajatellut ihanaa pikisilmätyttöä.

– Tanssien jälkeen Tauno juoksi perääni. Jäimme istumaan Aleksanterintorille. Siinä penkillä suukottelimme ja ihailimme valtavaa elokuun kuutamoa. Olin aivan ylionnellinen. Toivoin ääneen, että tämä hetki kestäisi iäisyyden.

Tauno lähti merille. Doris alkoi saada rakkauskirjeitä.

– Sukunimeäni hän ei oikein muistanut, se oli kirjoitettu kuoreen aina eri tavalla, pirteä rouva Rantamäki muistelee huvittuneena.

1948 juhannusaattona he kihlautuivat, ja seuraavan vuoden keväällä tanssittiin häitä.

– Tauno sanoi, että voisimme saada Schaumanilta vuokrahuoneen, jos menisimme naimisiin. Emme sitten saaneetkaan huonetta, mutta meillä oli mahtavat häät ja 350 vierasta. Viiteen asti aamulla tanssittiin.SEN JÄLKEEN elämä on muuttunut kymmenen vuoden sykleissä. Kun Doris täytti 20, he muuttivat ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa, Lontoo-nimiseen kaupunginosaan. Pojat Reijo ja Jari syntyivät Lontoossa: Reijo 1952 ja Jari 1958. Seuraava muutto tapahtui Doriksen 30-vuotissyntymäpäivänä. Silloin Rantamäet vihdoin saivat vuokra-asunnon Schaumanilta.

Kolmansia tupaantuliaisia sekä emännän 40-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin omassa kodissa, kerrostalohuoneistossa, josta Doris oli tehnyt kaupat salaa miehensä selän takana. Koska Tauno vastusti velan ottamista, Doris päätti toimia.

– Olen minä ollut hurja vaimo, mutta Taunolla on ollut helppoa, kun ei ole tarvinnut tehdä isoja päätöksiä, Doris nauraa.

Moskvitsh ja Angliakin perheeseen hankittiin niin, että Doris hoiti tinkimisen.

He asuvat edelleen samassa huoneistossa. Tauno jäi eläkkeelle Schaumanilta varastotöistä 1980-luvun alussa. Doris teki pitkän uran kaupan alalla ja jäi eläkkeelle esimiestehtävistä 60-vuotiaana.KESÄT Doris ja Tauno viettävät aina huvilallaan, ovat viettäneet jo 50-luvun alusta lähtien. Pienistä palkoistaan he säästivät kaikki mahdolliset pennit ja markat voidakseen ostaa tontin Sandön saaresta. Aluksi he asuivat saaressa häälahjaksi saamassaan teltassa ja rakensivat paikan pikku hiljaa merestä keräämistään, lautoilta pudonneista puista sekä kirjalaatikoista, jotka Doris laittoi säilöön ollessaan kirjakaupassa töissä.

Oma huvila oli heidän yhteinen suuri haaveensa. Tämänkin kesän he viettävät saaressa, vaikka monet iän tuomat vaivat ja sairaudet hankaloittavat elämää. Doris on ollut miehensä omaishoitajana kahdeksan vuotta. Matkat saaresta kaupunkiin hän taittaa pikkuisella jollalla sekä polkupyörällä: edestakainen pyörämatka rannasta kaupunkiin ja takaisin on 12 kilometriä.

– Kysyin kerran pojiltamme, millainen elämä teillä on ollut. He vastasivat: ”Voi mamma, meillä olisi ollut niin hyvä elämä, jos et sinä olisi halunnut lähteä mihinkään”. Minä tykkäsin matkustella, ja siitä sitten tuli riitaa, kun Tauno ei olisi halunnut ja minä pakotin.

– Käytiin me Floridassakin, Tauno innostuu muistelemaan.

– Onhan meillä ollut ala- ja ylämäkeä, enemmän kuitenkin ylämäkeä. Olemme aika erilaisia – Tauno on tuommoinen hiljainen ja minä halusin aina kulkea. Alkoholin hän jätti kokonaan jo seurusteluaikana, eivätkä lapset ole koskaan nähneet isäänsä humalassa. Taunon ainoa pahe olivat lännenfilmit: hän kävi ne kaikki katsomassa. Siitä minä en tykännyt.

Taunon mielestä Doris on aina ollut topakka.

– Mutta ei minulla ole mitään moittimista, Tauno tunnustaa.

Kesä on kukkeimmillaan. Kerrostalon lasiparvekkeelta avautuu kaunis, sateen kastelema puutalomaisema. Tänä vuonna Doris ja Tauno ovat saaressa viettämässä 70. yhteistä juhannustaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   Marco Bjurström arvioi Tanssii tähtien kanssa -parit – ”Huikea pari, jonka läsnäolo oli poikkeuksellisen vakuuttavaa”

  3. 3

   JVG oli kolmella abiristeilyllä peräkkäin – VilleGalle, 29, huomannut muutosta nuorison käytöksessä

  4. 4

   Puolen vuoden hiljaiselo päättyi – Petra Olli palasi ryminällä parrasvaloihin

  5. 5

   Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

  6. 6

   Tutkijat: Kotiolot vaikuttavat koulumenestykseen – ”Heikko osaaminen ei vain poikien ongelma”

  7. 7

   Nokian tapon yrityksestä epäilty 18-vuotias valehteli poliisille: kengät eteisessä herättivät huomion – ”Tyttö on edelleen sairaalassa”

  8. 8

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  9. 9

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  10. 10

   Fitnesskaunotar Eevi Teittinen säkenöi kurveja korostavassa asussa – asu paljasti lihaksikkaan vartalon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  2. 2

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  3. 3

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  6. 6

   Kari, 69, sai tylyn päätöksen ajokortista – näin hän ratkaisi asian edukseen

  7. 7

   Poliisi IS:lle: Tila-auto törmäsi ilmeisesti tahallaan, teinien mopoauto kohteeksi sattumalta

  8. 8

   17-vuotiaat tyttö ja poika kuolivat pakettiauton ja mopoauton nokkakolarissa Sastamalassa

  9. 9

   Tässä on vedenpitävä todiste SM-liigan maaliskandaalista: ”Miten joku voi kuvitella, että tuo on maali?”

  10. 10

   Poliisi epäilee henkirikosta – teinityttö ja -poika kuolivat nokkakolarissa Sastamalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. 6

   Nuori mies jäi kiinni pettämisestä nololla tavalla – typerä töppäys sosiaalisessa mediassa kavalsi

  7. 7

   Mies teki klassisen virheen aamutuimaan – lattiat menivät pilalle

  8. 8

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  9. 9

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  10. 10

   Jasse-vauva lakkasi hengittämästä, isä ei epäröinyt hetkeäkään – ”Hän rakasti meidän pojan henkiin”

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  2. 2

   Marco Bjurström arvioi Tanssii tähtien kanssa -parit – ”Huikea pari, jonka läsnäolo oli poikkeuksellisen vakuuttavaa”

  3. 3

   JVG oli kolmella abiristeilyllä peräkkäin – VilleGalle, 29, huomannut muutosta nuorison käytöksessä

  4. 4

   Puolen vuoden hiljaiselo päättyi – Petra Olli palasi ryminällä parrasvaloihin

  5. 5

   Maria Veitola mykistyy Saara Aallon prinsessamaailmasta: ”Onko Saara minkä asteen hörhö”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Donald Trumpilta outo viittaus Ruotsiin: ”Katsokaa, mitä tapahtui eilen illalla Ruotsissa – kuka olisi uskonut?”

  2. 2

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  3. 3

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  4. 4

   Riipaiseva video: Mies kosi tyttöystäväänsä täydessä ostoskeskuksessa – romanttinen ele päättyi järkyttävään nöyryytykseen

  5. 5

   Bill Gates varoittaa: Tähän uhkaan ihmiskunta ei ole varautunut riittävästi, kymmenien miljoonien henki vaarassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Prisman kassamyyjä sai pyörätuolimiehen itkemään Helsingissä – jonossa ollut Jatta riensi apuun: ”Olin niin kiukkuinen”

  2. 2

   Takavuosien seksisymboli Outi Alanen 50 vuotta – katosi tv:stä eikä saa näyttelijän töitä: ”En kuulu hyvä veli -verkostoon”

  3. 3

   Kauniin naisen tavallisen näköisestä Instagram-kuvasta yllättäen nettihitti: ”Kaikkien aikojen traagisin otos”

  4. 4

   Tutkijat tekivät pelottavan löydön merenpohjasta 10 kilometrin syvyydestä

  5. 5

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  6. Näytä lisää